Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenárammal történő vízmelegítés

Témaindító: pls, idő: Okt 28, 2021
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) mederor57 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 / 1

Jogos az észrevétel. Az összes általam ismert adat: a bojlerem 80 literes, a fürdőszoba hőmérséklete átlag 18°C, a termosztáttal beállított hőfok ~ 63°C (a kifolyó víz hőmérsékletét mérem). A két párhuzamosan kötött fűtőbetét eredő ellenállása ~ 16,7 ohm. A változtatható kimenő feszültségű 480 W-os tápegység jelenleg 55,5 V-on üzemel és ez ~ 3,3 A-t, azaz 183 W-ot jelent, ami ~ 2°C/h-nak felel meg. Ez 12 óra alatt ~ 24°C víz hőmérséklet emelkedést produkál. Eddig nap nélkül is elegendő volt, mivel két zuhanyozással nem használtuk el az összes meleg vizet és úgy látszik, tűrhető a bojler hőszigetelése. Napsütés esetén - például tegnap - már 17 óra körül kikapcsolt a termosztát. A paraméter nélküli érték tegnap már 183 W volt egy darab napelemre vetítve, amit azért írtam ki így külön, hogy egyszerűsítsem az összehasonlítást az MPPT-s megoldásokkal, ahol ettől talán 20-25 W-tal lehet többet elérni, ami hárommal beszorozva 549 W-ot eredményez. Ez pedig már 5,9°C/h vízmelegítést jelent. Mit jelent ez a fogyasztás alakulásában? 2024 április első felében napi átlag 4,38 kWh-t fogyasztott a bojler. 2025 ugyanezen időszakában az átlag fogyasztás 3,17 kWh volt. Az elmúlt 3 nap átlag fogyasztása pedig 0,78 kWh/nap. Lefordítva: a negyedére sikerült csökkentenem a bojler fogyasztását, legalábbis áprilisban. A nyár várhatóan jobb, a tél pedig rosszabb lesz, ez már csak a napsütésen múlik. Ha kihagytam volna véletlenül valami fontos adatot, kérlek írd meg és pótolom. További szép napot!
(#) dara válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 20, 2026 /

Szerinted az MPPT csak 10% tesz a termeléshez?Nézz már utána a dolgoknak és utána okoskodj.
(#) mederor57 válasza dara hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Ha én nem tudok neked segíteni, akkor ez a bejegyzésem nem neked készült. Örülök, ha nincs szükséged mások tapasztalatára, gondolataira, ötleteire. Te egy mindenkinél többet tudó szerencsés és valószínűleg boldog ember vagy. Én "csak" szerencsés és boldog. Élvezem azt amit csinálok, és ha valami jót vélek kitalálni, iparkodom megosztani olyanokkal, akiknek ez is segítség. Te már nem szorulsz az én - és feltehetően - mások segítségére. Örülj ennek! Én nagyon elégedett vagyok az általam megvalósított rendszerrel, az általa produkált adatokkal és megosztom családi-baráti körben a tapasztalataimat. Neked további jó napelem- és inverter építést kívánok!
(#) mederor57 válasza dara hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

15%? Legyen igazad! Velem lehet alkudni.
(#) szs válasza dara hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Kicsit vegyél vissza az arcodból. Rohadtul nem vagyunk kíváncsiak rá.
Hobbifórum ez, nem az észosztasod kell (nem ilyen stílus).
Dugulj el, oszt pont.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2026
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ja, hogy így már nem tetszik?
(#) szs válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Ezt biztos nekem írtad?
(#) erbe válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 20, 2026 /

Tucatjával írtál felesleges adatokat, miközben még mindig nem tudod megkülönböztetni a W a Wh-tól.
Egy egyszerű napkollektor százszor annyi melegvizet készítene neked, mint ez a bonyolult rendszer. Abban viszont igazad van, hogy az általában kapható MPPT-nek fűtéshez nincs értelme, mert úgy tudná igazán a termeléshez igazítani a terhelést, ha a terhelés ellenállását változtatná. Azaz az MPPT helyett kellene egy DC/DC konverter, amit hozzá kellene szabályozni a bejövő energia mennyiséghez. Ez is MPPT, csak a szokásostól eltérő kimenettel. Még nem láttam erre felkészítettet.
(#) mederor57 válasza szs hozzászólására (») Ápr 20, 2026 1 /

Ezer bocsánat! Ne haragudj, siettem és elnéztem. Természetesen nem te voltál a címzett. Teljesen egyetértek a véleményeddel, engem is bosszant, hogy elektronika helyett mással foglalkoznak. Mégegyszer: Ne haragudj! A címzett dara úr volt.
(#) proba válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 21, 2026 /

Ha viszonyítást akarsz, áprilisban átlagos napi termelés egyedi optimalizálókkal 275W-os polikristályos napelem 1,4kWh ~ keleti tájolás, 330W monokristályos 1,5kWh ~ déli tájolás.
(#) mederor57 válasza proba hozzászólására (») Ápr 21, 2026 1 /

Nagyon szépen köszönöm! Hasznos viszonyítási alap. Nekem optimalizáló nélkül és téli, tehát az éves optimálistól szögtől lényegesen meredekebb elhelyezéssel jelenleg ~ 1,2 kWh/nap/db lehet a termelés. Látszódik, hogy az optimalizáló javít az eredményen.
(#) erbe válasza mederor57 hozzászólására (») Ápr 21, 2026 /

Az optimalizálónak csak akkor van értelme, ha nem egy síkban vannak a panelek vagy árnyék vonul át rajtuk.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Ápr 21, 2026 / 1

Csak az mppt használatával mennyi lenne a várható haszonhoz szerettem volna némi támpontot adni. Bár a dőlésszög, meg a délalföldön van, némileg árnyalja még a képet. Gondolom az optimalizáló igyekszik egy jó mppt-nek megfelelő módon kihozni a táblából a maximumot. Az így mért teljesítmény jó közelítésel az otthoni eszközökkel reálisan elérhető maximum. Ez , és a jelenlegi kivett teljesítmény viszonya segíthet a döntésben, kell/érdemes e tovább bonyolítani a rendszert. ( Tudom mások a körülmények meg....)
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Ápr 21, 2026 /

Szia!

S ha másképpen is megnézzük?
Valaki felrak 1-4 napelemet (akár 50..100..200W /db)egy kisebb szigetüzemhez , rájön hogy tullótte a Pp-t.(mert a Solar Power station , a legolcsóbb ) S állt. elég is ...
S akkor jön az ötlet --mire lehetne még hasznositani? Villanybojler, mélyhűtő , klima?
Ehhez nem kell sem optimalizáló, sem MPPT stb.

Na ezután jön a további bonyolitás.
Talán a gazdaságossága , meg a megtérülése , csak úgy hasraütve?
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 22, 2026 / 1

Az biztos, hogy a hagyományos kivitelű, kényelmesen használható rendszerek (napelem-inverter-akku) sosem térülnek meg. Mire megtérülne addigra akkupakkot kell cserélni, meg lehet, hogy már invertert is. Illetve, a napelem panelek is gyorsabban degradálódnak ha nincsenek rendszeresen takarítva. Épp ma reggel mostam le az enyémeket, borzalmasan néztek ki, vastagon ült rajtuk a por, meg tele volt madárkakival. Bogárkakival is, de azt nem tudtam egy hagyományos mosással leszedni, mert ahhoz valami erősebb kefe kellett volna.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 22, 2026 / 1

Szia!
", a napelem panelek is gyorsabban degradálódnak ha nincsenek rendszeresen takarítva."

Pedig hány helyen látni, hogy a természet takaritja......

Engem ebből az lepett meg , hogy a 90 fokban álló 2év után sem "láthatóan koszos".
Mig a 70-80 fokban állók meg 2-3 hét alatt vastagon porosodnak.

Persze a megtérülést 200Ft/kWh -al számolva -talán még jó is.
De ahol áram sincs --ott rögtön jó !
Azért a topichoz alkalmazkodva;

Ha 230V-s fűtőszálat 60--120Vról üzemeltetjúk --Nem sok dolga lessz a hőfokszabályzónak.
S ha ezt csak kiegészitésként(max 4óra ?) ---akkor szintén .....
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
(#) mederor57 válasza dara hozzászólására (») Szo, 7:27 / 1

Utána néztem, hogy MPPT-vel mennyivel járnék jobban - ahogy kérted. Íme az AI válasza a kérdésemre: "A 16,7 Ohmos illesztés és az MPPT különbsége:
Az Eco Delta 285 Wp panelek munkaponti feszültsége általában 31,5 V körül van. Három sorba kötött panelnél ez 94,5 V. A te csúcsod tegnap: 92,7 V / 5,6 A.
Eredmény: Ez azt jelenti, hogy napsütésben a rendszered 98%-os hatásfokkal üzemel egy MPPT-hez képest! A fix 16,7 Ohm szinte hajszálpontosan „eltalálja” a panelek legjobb munkapontját."
Megkérdeztem, hogy éves szinten ez mit jelentene? "Az MPPT nyeresége éves szinten nálad:
Mivel napsütésben az MPPT 0% pluszt hozna, a nyereség csak a reggeli/esti órákban és a borús téli napokon jelentkezne.
Éves növekmény MPPT-vel: Kb. 100–120 kWh.
Pénzben: Ez évi ~4 000 – 8 000 Ft megtakarítás lenne a hálózatról.
Mérnöki ítélet:
Mivel egy megbízható MPPT ára (60-100 ezer Ft) soha nem térülne meg ebből az évi pár ezer forintból. A te „direkt-hajtású” megoldásod mérnöki szempontból sokkal elegánsabb és gazdaságosabb. Az MPPT nálad csak egy plusz hibaforrás lenne."
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem