Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor

Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   306 / 307
(#) Molsy válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Amennyiben ez túl nagyra állítottnak nevezhető ? Ez abban az állapotban van amiként vásároltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
(#) Molsy válasza Remci hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Köszönöm. Rendbe, nem szagolgatom. Majd kiméregetem, hogy valójában menetzárlatos-e. Tőle már biztosan nem fogok vásárolni.
(#) Gafly válasza Molsy hozzászólására (») Ápr 22, 2026 1 /

Alkoholos filces, hilti szalagos kivitel, könnyeket csal a szemembe.
(#) moltam válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Igaz hogy autó gyújtótrafós, de elég korrektnek tűnik pedig, a kivitelezést tekintve. Nyilván nem profi gyártmány de szerintem nincs vele gond így ránézésre. Persze nemtudom mennyibe került...
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
(#) Remci válasza Molsy hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Ilyen van nálam is javításon, csak abban másfajta trafó van, meg az elektronika is más. De ugyan az a gyártó.
(#) proli007 válasza jofy hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Én valami ilyesmiben gondolkodnék, egy 18650-es akksival.
(#) jofy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Így gondoltad?
(#) jofy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2026 /

Ez is jó lehet, de nincs a kéznél Négyes Schmitt‑trigger NAND kapum. :-/
(#) proli007 válasza jofy hozzászólására (») Csü, 6:18 /

A PNP kollektor-emitterét meg kell fordítani. Így az NPN kisüti a kondit, ezzel kinyitja a PNP tranyót és amíg a kondi feltöltődik, meghosszabbítja az impulzust. Azaz a felvillanást. De a 3V tápfesz, elég csekély, mert a Led nyitófeszültsége elég magas manapság, és a tranyó bázis-emitter vesztesége is növeli a feszültség igényt.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 7:26 /

Azt elfelejtettem írni, hogy a kondit inkább a bázis és a + táp közé tedd és egy 100nF is elég.
Mert a PNP tranyónak nincs bázis-emitter lezáró ellenállása, és ha a kondi szivárog (mégpedig fog annyit), akkor a Led "nem alszik el" és fogyasztja az elemet.
(#) Molsy válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 10:49 /

Gondolom. Hát így jártam másodszor is. Okulni kell belőle.
(#) Molsy válasza Remci hozzászólására (») Csü, 10:53 /

Szomorú tény. Lehet válogatni a piacon van választék. Igaz ez is térdre kényszerített egy őzet egy alkalommal kerítést átugorva éjfél körül, amíg működött. Kamera visszanézéskor derült ki. Vadállatok szarvas őz elleni védekezés miatt jóval erősebbre van már szükség.
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:01
(#) Remci válasza Molsy hozzászólására (») Csü, 12:22 /

Ismerősnek csináltam egyet,bejártak a szarvasok,vaddisznók a kukoricásba. Abban gyári nagyfesz trafó volt. Azt mondta,oda,neki tökéletes.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 14:51 /

Az INPUT hozzáér a pásztor kerítéshez, vagy csak kőzelít? Valamint az R2 értéke milyen aprópóból változtatható?
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 15:02 /

Én úgy gondolom, elég ha közelíti, valami felület ami antennaként szerepel. Az "ellensúlyt" meg a telepek felülete adná. De én ezt nem próbáltam ki, hiszen nincs pásztorom. (Azért írtam, hogy valahogy így oldanám meg.
Az R2-őt azért kékítettem meg, mert azzal az érzékenységet lehetne hozzáigazítani a jelhez.
Az R1 pedig védené a bemenetet, mert egy CMOS bemeneten van védődióda a tápfeszek felé. Az R1 korlátozná a védelmi áramot.
Elég egy trigger és elindul a monostabil multi és határozottam villan fel.
A Led áramot a kimeneti Fet csatorna ellenállása korlátozza.
Ez volt az elgondolás.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 15:41 /

Köszönöm! Majd én ki próbálom. Majd, referálok.
(#) jofy válasza jofy hozzászólására (») Csü, 21:16 /

Azt hiszem ezt építem inkább meg, mert a másikkal próbálkoztam, de nem igazán müxik. Ezt már próbálta valaki? Minden esetre megrendeltem hozzá az ic-t, kimarom a nyákot aztán megépítem.
(#) jofy hozzászólása Pé, 20:59 /

Villanypásztor control

Sziasztok!

Ezt már megépítette valaki? Működik?
(#) Bakman válasza jofy hozzászólására (») Pé, 21:09 /

Nagy valószínűséggel nem, proli007 mindig új kapcsolásokkal áll elő, a megrendelő igényeihez igazodva. Nyugodtan megépítheted, 99.9 %-os találati aránnyal bír nevezett kolléga.
(#) jofy válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 21:21 /

Köszi! Akkor elkészítem a nyáklapot aztán kiderül
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 21:29 /

Így van.
(#) mraulajos válasza jofy hozzászólására (») Szo, 6:53 /

Meg szeretném csinálni én is, de még nem jutottam oda. Izgatottan várom a fejleményt.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 20:11 /

Hali!
Kipróbáltam a kapcsolást. Az input nál már az R1 et elhagytam, az R2 őt már 22KOHM ra cseréltem. Működik, de a led kb. fél fényerővel villan be.
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Szo, 20:45 /

Ha az R1-et elhagyod és a tápfeszültségnél nagyobb feszültség kerül a bemenetre, akkor az Ic megpusztulhat. Mert az korlátozza a bemeneti áramot.
A fél fényerőt, mihez képest nézed? A tápfesz elég közel van egy nagyfényerejű Led nyitófeszültségéhez. Az Ic csatorna ellenállása kb. 600 ohm, ez korlátozza az áramot. Így kb. 2mA az áram egy fehér Led esetén.
Ha növelni szeretnénk az áramot, akkor megoldás lehet egy NPN emitterkövető használata. Így kb. 8..10mA-ra növelhető az áram. Nem túl szép műszaki megoldás, mert az áramkorlátot a feszültségek és a belsőellenállások adják.
Növelni lehetne az áramot, ha NPN tranyót inverterként kötjük be. De ekkor a bázisáramot és a Led-áramot is célszerű ellenállással korlátozni.

Korrektebb, (a tápfesz változása miatt) ha áramgenerátorrá alakítanánk ki a tranyót egy másik NPN tranyóval, akkor az szebb megoldás, de sok hozadéka nem lesz a 3,6V tápfesz mellett. Mert egy fehér Led nyitófeszültsége 3..3,2V körül van, és az áramgenerátor tranzisztorának nyitásához is 600mV feszültség kell. Az is mind veszteség jelenik meg. És a 3,6V-ból levonva a 600mV-ot csak 3V juthat a Led-re.
Előfordulhat, hogy a rövid felvillanást érzékeljük kisebb fényáramnak. Ekkor a 2,2µF és/vagy az R3 növelésével oldható meg.

Ezek között lehet válogatni. De azt is figyelembe kell venni, hogy a fényerő, vagy a felvillanási idő növelésével az átlagfogyasztás is nőni fog. Ez akkor számít ha állandó jelleggel működtetjük az áramkört, nem esetileg. De mi a kitűzött cél?
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 7:41 /

Innen indult a téma.
Idézet:
„De mi a kitűzött cél?”

Nekem nincs kitűzött cél, csak próbálgatom, kísérletezgetek vele.
Az elképzelésem, (szerintem az érdeklődőé is) hogy rövid ideig, erősen villanjon fel a led.
A pásztor, amivel próbáltam, 1,5 - 2 mp en ként adja a szikrát.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 8:52 /

Ilyen.
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 9:16 /

Oké! Minél nagyobb fényerejű Led-et célszerű használni. De azzal szkeptikus vagyok, hogy nappal ezt nagyobb távolságból is látni lehetne.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 9:59 /

Ez egy nagy fényerejű, sárga színű led. Amit a fórumtárs elvárna, hogy több száz méterről látni lehessen, egy leddel nem megvalósítható. Szerintem. Ez arra jó lehet, hogy elmegy a kerítés leg távolabbi pontjára, és ezzel megnézi, hogy van e benne energia. Erre a célra én ezt szoktam javasolni. Pár darabot már adtam is el belőle. Csak megjegyzem, Te Paksi vagy ha jól tudom.? Olyan fényt ne várjunk, mint ami az erőmű legmagasabb pontján villog.
(#) Cavalier válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 10:00 /

Anno raktam fel ide egy rajzot egy érzékelőről, egy LM311 komparátor hajt egy újraindítható monostabilt, ha a beállított időn belül nem jön impulzus, behúz egy relét amivel lehet kezdeni akármit már. Ez aztán benne is volt a 2017-es rádiótechnika évkönyvben is, ott is megtalálható.
Egyébként villanócsővel is lehetne csinálni, annak kicsit nagyobb a tápigénye, de tuti, hogy messziről látszani fog.
(#) mraulajos válasza Cavalier hozzászólására (») Vas, 10:03 /

Ez már egy kicsit komplikáltabb, de valóban, azzal már bár mit be lehet indítani.
Következő: »»   306 / 307
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem