Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hifi erősítők tervezése
Lapozás: OK   31 / 31
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 9:22 / 1

Azért nekem elég hasznos. Semmi pillanat alatt kiszámolja a DIM30/100-at egy megadott táblázat alapján. Az nekem negyed óra lenne és nem biztos, hogy nem hibázok. Azért nekem adott néhány jó ötletet. Tanítani is lehet, másodszor nem követi el azt a hibát. A baj csak az, hogy nem tart korlátlan ideig egy cset. Elfogy a token ( ? ), vagy túl sok a felhasznált memória, vagy energia, vagy valami ilyesmi.
(#) Ge Lee válasza compozit hozzászólására (») Hé, 12:24 / 1

Pontosan. A bicikli se hasznos, ha 1 köbméter sódert kell hazahordani vele...
Az AI néha hasznosabb tud lenni mint egy ember, meg nekem százszor hasznosabb mint maga a google tudása, keresési képessége.
Van egy paraboloid tükröm (távcső), kíváncsi voltam rá, mennyivel nagyobb a felülete mint egy azonos átmérőjű sima tükörnek. Megkérdeztem hát róla két matektanárt is (akkor még nem volt AI), hogy hogy is tudnám ezt kiszámolni. Mindkettőnél az volt a válsz első része, hogy minek az nekem, a másik része meg annyi, hogy integrállal. Mondom köszönöm, most már "értem".
Az AI deriválással kezdte, lépésről lépésre levezette az egészet, a végén vissza is ellenőrizte a teljes műveletsort, mindezt kevesebb mint 1 perc alatt.
Nyilván, ha valaki azt kérdezi tőle, melyik a világ legjobb erősítője, arra pont olyan választ fog adni mint bárki más, azaz nesze semmi fogd meg jól választ.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 14:41 /

Idézet:
„Nyilván, ha valaki azt kérdezi tőle, melyik a világ legjobb erősítője, arra pont olyan választ fog adni mint bárki más, azaz nesze semmi fogd meg jól választ.”

Buta kérdésre nem lehet jó választ adni.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Hé, 19:26 /

Én inkább meghallgatom mekkora a DIM és nem AI-tól fogom megkérdezni : )
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 19:28 1 / 1

Olyat nyilván nem kérdez tőle senki melyik a világ legjobb erősítője hiszen köztudott, hogy a tiéd (az éppen aktuális).
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 20:05 /

Megértem. Ha én sem tudnám mi a DIM megfogalmazása én sem kérdezném meg.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 11:59 /

Nem tudom mit mondjak. Nyilván az lenne legjobb ha csendben maradnék, de nem tudok.
Engem már régóta mélységesen elszomorít ennek a fórumnak a "szakmai" színvonala... mármint az a része ami a hifit illeti. Aki ért hozzá, az hallgat (meg tudom érteni)... és van a néhány Mindent Megmondó Ember. A MME-ek közös tulajdonsága, hogy hatökörrel sem lehet őket elvonszolni például egy hifi/highend show-ra, soha nem hallottak még igazán jó hangot, el sem tudják képzelni milyen lehet az. Ebből következik, hogy mindent jobban tudnak azoknál aki ebben élnek, ebben a közegben mozognak. Olyan embert is ismerek aki bátran kijelenti, hogy teljesen felesleges megépíteni/meghallgatni az erősítőt, elég leszimulálni. Ha ott jól működik, akkor jól is fog szólni.
Jó példa az erősítő tervezésre a Quad 405. Skori szerint (és szerintem is) tele van olyan műszaki újításokkal amin érdemes elgondolkodni. Meg kell kérdezni AI-t mit gondol erről. És eszembe jut az is, amikor valaki itt a fórumon próbált megjavítani (vagy feléleszteni) egy Quad-ot. Belemért a belsejébe, mutatta reloop-nak és reloop teljesen elcsodálkozott, hogy ilyen torzak lennének a Quad belsejében a jelalakok? Ilyenek. És ezzel meg is van miért olyan a hangja, amilyen.

Engem személy szerint örömmel tölt el és boldog vagyok, hogy ti így hárman jól kijöttök egymással (AI-val és Ge Lee-vel) - mert hát mindenkinek szüksége van lelki társakra. Talán tényleg itt van már az ideje, hogy kiszálljak ezekből felesleges szócsatákból, még akkor is ha ezek jó részét én magam kezdeményezem... amiért utólag is elnézést kérek mindenkitől.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 12:48 / 1

Minden tiszteletem a szaktudásotoknak! Azért ezt én sem tudom szó nélkül hagyni:
Idézet:
„hogy hatökörrel sem lehet őket elvonszolni például egy hifi/highend show-ra, soha nem hallottak még igazán jó hangot, el sem tudják képzelni milyen lehet az.”

Az "elképzelni sem tudni" nálam is stimmelt, de negatív irányban. Sajnos ezzel más is így volt, aki azért tervezett is erősítőket.
A dolog ott bicsaklik, hogy sok embernek nem egyforma a hangérzékelése, így mást értékelnek jónak. E dolgot persze lehet intelligensen is kezelni...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 13:16 / 1

Most (is ) te kezdted a szócsatát, vagy inkább a személyeskedést. Szerintem, valóban el kellene gondolkoznod az utolsó mondatodban körvonalazott elképzelésedről... Talán másoktól lehetne olvasni építő jellegű hozzászólást.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 17:57 /

Idézet:
„...alaki itt a fórumon próbált megjavítani (vagy feléleszteni) egy Quad-ot. Belemért a belsejébe, mutatta reloop-nak és reloop teljesen elcsodálkozott, hogy ilyen torzak lennének a Quad belsejében a jelalakok? Ilyenek. És ezzel meg is van miért olyan a hangja, amilyen....”
Tudom, ez csak egy kiragadott részlet, de most csak ennek a szakmai részére reagálnék. Bármelyik erősítőben találhatunk olyan pontokat ahol ronda, torz jelalakok vannak. Egyszerűen azért mert az erősítésre használt eszközeink általában nem lineáris karakterisztikájúak. Ahhoz, hogy mondjuk szinuszt kapjunk az eszköz kimenetén, valószínűleg nem egy szép szinusszal kell vezérelni. Pl. egy AB osztályú erősítőben milyen a végtranzisztor B-E (vagy éppen G-S) vezérlőfeszültsége - többnyire csak nagyon távolról hasonlít az erősítőt vezérlő jelre. KÉP KÉP2 De tovább megyek: mérjünk bele egy D osztályú erősítőbe... és ettől még akár jól is szólhat.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:00
(#) Ge Lee válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 18:27 /

Azért lássuk be, érthető a frusztráció, a helyében Te sem éreznéd jól magad. Évek munkája megy bele erősítő fejlesztgetésbe, építgetésbe, de a százmilliók meg csak nem akarnak gyűlni a számládon. Mondjuk én azt nem értem az egészben, hogy miért itt görcsöl vele, ahol a magyar hifi (highend stb) népségnek csak az 5-10%-a fordul meg, a maradék 90-95% érdeklődő máshol van. Nem az 5-10%-ot kell megszólítani ha a "világ legjobb erősítőjére" (ami most épp az aloha, de fél év múlva majd másik lesz) akarom őket rábeszélni, hanem a többséget. Bár, lehet, hogy ez nem véletlenül van így.

Hozzáteszem, ez idáig az alohájáról egyetlen rossz mukkot nem szóltam, nem is tudnék mert sem az eredetit sem után építést nem hallottam, nem is fogok mert nem érdekel, de megint én lettem a rossz. Annak is én voltam az egyedüli oka, hogy az elföldelt kimenetű nem lett világsiker, mert hát itt mertem róla negatívat írni (mármint arról az után építésről amit ide hoztak hogy hallgassam meg), aki meg hallotta nála az eredetit, ő meg nem merte leírni ide az igazat. Mintha a világ olvasói az én egyedüli véleményem alapján vennének vagy építenének bármit is...
De ki tudja... Már a negyedik ember kéri tőlem privátban a Sansui nyákját. Ahogy privátban is írtam, türelem, sajnos családi okok miatt jelenleg semmire nincs időm.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 18:29 /

Igen, a show-ról elég volt csak elolvasni az ott jártak véleményeit.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») 6:15 /

Úgy emlékszem Baxandall figyelt fel elsőként arra a jelenségre, hogy egy visszacsatolatlan földelt emitteres fokozatnak csak 2. harmonikus torzítása van.
Nelson Pass szimulációi jól mutatják, hogy a visszacsatolási tényezővel arányosan hogyan jelennek meg a magasabbrendű felharmonikusok.
Jan Didden legújabb kutatásaiban kimutatta, hogy ezek a mérési és szimulációs eredmények nem vonatkoznak arra az esetre, ha egy erősítőnek a nyílthurkú torzítása eredendően kicsi. Szerinte létezik egy olyan nyílthurkú torzítás minimum amit ha elérünk, akkor már az egészen kicsi - akár 6 dB-es - visszacsatolási tényező is csökkenti a magasabbrendű felharmonikusokat.
Érdemes lenne ez irányban kísérleteket végezni (ha lenne hozzá kedvem egyszer valaha).
Természetesen csak "A" osztályú erősítők jöhetnek szóba.

Aztán talán még érdemes elolvasni (gondolatébresztőnek) az Audiworld legújabb cikksorozatát az opampokról.
Következő: »»   31 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem