Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   870 / 872
(#) tufatofu válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 19, 2026 / 1

Köszönöm a részletes választ! Relénként 1db 600W-os fűtőszál lett volna kapcsolva vele, de a kész panel vonzó és praktikus mivolta ellenére, inkább megépítettem komolyabb relékből(250V30A), mint később kínlódjak vele, hogy összeragad.
(#) AxaGame hozzászólása Ápr 28, 2026 /

Arduino IDE, fordítási probléma

Egy nagyon egyszerű teszt progit írtam, amelyet nem képes lefordítani az Arduino IDE

1. #include <Arduino.h>
  2. //#include <Wire.h>
  3. #include <U8g2lib.h>
  4. #include <SPI.h>
  5. #include <ESP32Time.h>      // idő struktúra kezeléséhez tartozó header lsd: https://www.theelectronics.co.in/2022/04/how-to-use-internal-rtc-of...2.html
  6.  
  7. //
  8. //U8G2_SSD1309_128X64_NONAME2_F_4W_SW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* data=*/ 11, /* cs=*/ 10, /* dc=*/ 9, /* reset=*/ 8);
  9.  
  10. //U8G2_SSD1309_128X64_NONAME2_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* data=*/ 11, /* cs=*/ 10, /* dc=*/ 9, /* reset=*/ 8);
  11. U8G2_SSD1309_128X64_NONAME2_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* dc=*/ 9, /* reset=*/ 8);
  12.  
  13.  
  14. //ESP32Time rtc;
  15. ESP32Time rtc(3600);  // offset in seconds GMT+1
  16.  
  17.  
  18. void setup() {
  19.   u8g2.begin();
  20.  
  21.   rtc.setTime(40, 59, 22, 27, 4, 2026);  //UTC szerint idő beállítása: 2026.04.27 22:59:40
  22.   //rtc.setTime(1609459200);  // 1st Jan 2021 00:00:00
  23.   //rtc.offset = 7200; // change offset value
  24.  
  25.     /*---------set with NTP---------------*/
  26.   //  configTime(gmtOffset_sec, daylightOffset_sec, ntpServer);
  27.   //  struct tm timeinfo;
  28.   //  if (getLocalTime(&timeinfo)){
  29.   //    rtc.setTimeStruct(timeinfo);
  30.   //  }
  31.  
  32. }
  33.  
  34. void loop() {
  35.   char cTmpString[128]= {'\0'};
  36.  
  37.   u8g2.clearBuffer();
  38.   u8g2.setFont(u8g2_font_7x14B_tr);
  39.   u8g2.drawStr(0,10, "Hello");
  40.   u8g2.setFont(u8g2_font_9x18B_tr);
  41.   u8g2.drawStr(20,27, "Tudas?");
  42.   u8g2.sendBuffer();
  43.   delay(2000);
  44.  
  45.   sprintf( cTmpString, "%2d:%2d:%2d", rtc.getHour(true), rtc.getMinute(), rtc.getSecond() );
  46.   u8g2.drawStr(30,50, cTmpString);
  47.   u8g2.sendBuffer();
  48.   delay(5000);
  49.  
  50. }

A uP ESP32-S3 lenne 44 lábú panel, de azt hiszem ez mindegy is ebben a helyzetben.

A fordító pedig ezt üzeni:
Idézet:
„In file included from d:\arduinoprog\libraries\U8g2\src\U8x8lib.cpp:52:
d:\arduinoprog\libraries\Wire\src/Wire.h:116:8: error: 'void TwoWire::onReceive(void (*)(int))' marked 'override', but does not override
116 | void onReceive(void (*)(int)) override;
| ^~~~~~~~~
d:\arduinoprog\libraries\Wire\src/Wire.h:117:8: error: 'void TwoWire::onRequest(void (*)())' marked 'override', but does not override
117 | void onRequest(void (*)(void)) override;
| ^~~~~~~~~
Multiple libraries were found for "SPI.h"
Used: D:\arduinoprog\libraries\SPI
Not used: C:\Users\szujo\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.3.8\libraries\SPI
Multiple libraries were found for "Wire.h"
Used: D:\arduinoprog\libraries\Wire
Not used: C:\Users\szujo\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.3.8\libraries\Wire
exit status 1

Compilation error: exit status 1”

Másnak lefordul ez a kis program, és nálam vesztek össze könyvtárak?
(#) Josi777 válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 28, 2026 / 1

Nálam hibátlanul lefordult ESP32-S3 és ESP8266 beállítás esetén is.
Az U82lib 2.34.22, más verzióval nem próbáltam
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2026
(#) AxaGame válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

Köszönöm a visszajelzést!

Előzőleg telepítettem egy 7" kijelzőhöz tartozó lib sorozatot kézzel. Gyanítom, hogy ráfaragtam, mert valami összekuszálódott.
Igyekszem kijavítani a rendszert.

Most visszatettem a "régi" könyvtárak elérési lehetőséget, és így már nekem is lefordul durva piros üzenet nélkül.
Majd lesz valami később a 7"-os kijelzőmmel.
(#) AxaGame hozzászólása Ápr 28, 2026 /

Arduino telepítési környezet

Sziasztok!

Előre jelezném, hogy amatőr arduino-s vagyok, s tanácsot kérek, azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes kialakítani az IDE környezetét, könyvtárait.
Mostnában többször is szaladtam pofonba azzal kapcsolatban, hogy egy korábban elkészített, jól működő programot nem tudtam fejleszteni, mert valami könytár frissült az arduino rendszerben, és a változás miatt nem tudtam lefordítani.
Ehhez pedig még adódik, hogy bizonyos könyvtárakat (tft kijelzők) adott panelhez kell konfigurálni.

Szóval várom a javaslatokat, ötleteket, a "ki hogyan szokta" módszereket a beállításokkal kapcsolatban!
(#) pipi válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 28, 2026 / 1

Szerintem döntsd el melyik spi, wire lib kell, a másikat töröld le vagy mozgasd el.
Én ugy látom pont forditva kellene mint az arduino gondolja
(#) AxaGame válasza pipi hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

Igen, ez történt. Így már nekem is lefordult.

A probléma az, hogy így valószínűleg a másik panel programja nem fog lefordulni...

Ezért kérdeztem rá a fejlesztői környezet rugalmas kialakítására.
(#) lalca válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 28, 2026 / 1

Ha érzel magadban elég "erőt", ajánlom tanulmányozni a VSCode+PlatformIO -t.
Ott minden programhoz van lib mappa ahova bemásolhatod a könyvtárakat, mindegyikhez
külön-külön. Én nyugdíjasként kezdtem el, megtanulható. Sokkal gyorsabb a fordítás.
Ha maradsz az arduino IDE-nél, ajánlom letölteni a portable (.zip) programot,
kicsomagolás után létre kell hozni egy portable nevű mappát, ide fog rakni mindent,
a sketchbook-ot is ide kell irányítani. Így nem irkál a windowsba, külön partícióra is rakhatod.
Amúgy pedig a program (.ino) mappában csinálsz egy library mappát, ide másolod a könyvtárakat,
a programban pedig ide hivatkozol. Persze ezt kézzel kell megcsinálni, nem automatikusan
telepítgetni a könyvtárakat.
(#) AxaGame válasza lalca hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

Köszönöm a tippeket!
Időhiány miatt egyenlőre maradok az IDE panelen, s próbálok játszani a könytárakkal.
Utána ki fogom próbálni ezt az IO platformot is.
(#) tufatofu válasza pipi hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

Én csinálok minden projektnek egy portable IDE-t, amiben csak annak a "szemetjei"vannak. Így könnyű gyomlálni, módosítani, mert egy helyen van minden.
(#) metabo7000 válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

esp32 3.xx tele vanak új api hivásokal ezért régi könytárak nem müködnek vele de ha le is fordul akoris hadwerben is lesznek problémák ami nem megy egyszerüen és kész!Annyi hogy 2.016 ted vissza és szépen megoldodnak a hibák 90% legalább!Akinek van tengernyi ideje az majd megfejti egyszer (diákok) pl vagy akik egésznap ezt búják!
(#) metabo7000 válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 28, 2026 /

Felhasználó utvonalba ékezetes könytár név van pl! arduino ide még a pause utvonal vagy fájlnévben sem tudja kezelni ezt már javithatnák bene elmult pár év a létezése ota!
(#) Josi777 válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 29, 2026 /

Én is belefutottam korábban ebbe a problémába. Azt találtam ki, hogy minden esetben az #include sor után megjegyzésben feltüntetem a használt könyvtár elérési útját, esetleg verziószámát.
(#) kameleon2 válasza AxaGame hozzászólására (») Ápr 30, 2026 /

Nagyon melegen tudom ajánlani a WOKWI-t ilyen kérdések esetén. Én sok mindent, mielőtt megépítem, leprogramozom, először itt futtatom, azán ha stabil akor a sketchet csak copy-paste segítségével átemelem az IDE-be. Gemini is adott támpontot a kereséshez:
A kódodban alapvetően két technikai probléma látszik, amelyek miatt az óra kijelzése nem lesz megfelelő vagy villódzni fog a képernyő.

Íme a legfontosabb javítandó pontok:

1. Az SPI inicializálása (Konstruktor hiba)
A HW SPI (Hardware SPI) használatakor az ESP32-nél a kódodban most ez szerepel:
U8G2_SSD1309_128X64_NONAME2_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* dc=*/ 9, /* reset=*/ 8);

A probléma: Hiányzik a CS (Chip Select) pin megadása. A hardveres SPI-nél az U8g2 könyvtárnak tudnia kell, melyik lábon választja ki a kijelzőt. Általában ez így néz ki:
u8g2(orientáció, cs, dc, [reset])

Próbáld meg így (ha a CS lábad a 10-es):
U8G2_SSD1309_128X64_NONAME2_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* cs=*/ 10, /* dc=*/ 9, /* reset=*/ 8);
(Megjegyzés: Hardveres SPI esetén a Clock és Data lábakat a rendszer alapból tudja, azokat nem kell a konstruktorban felsorolni, ha az alapértelmezett lábakat használod.)
(#) Moderátor hozzászólása metabo7000 hozzászólására (») Máj 1, 2026

Kérjük, hogy a helyesírásra figyelj kicsit jobban, mert így még elolvasni, értelmezni is nagyon nehéz, amit írsz!
(#) bubuszoft hozzászólása Máj 13, 2026 /

Nyákrajz

Sziasztok.

Csinálnék egy Arduino nanoval egy 4db-os BTS50015-1TAD okorfettel egy vezérlést. Sehol nem találok készen nyákrajzot. De még Layouthoz TO-263-7 (D2PAK 7-lábú) alkatrészt. 4 izzítógyertyát vezérelnék vele. Egy fet kb 10-15A kapcsolna. A H híd amit lehet lapni, sajnos nem opcio.
Köszönöm a segítséget.

Ilyen kéne, csak 4 csatornába!
Bővebben: Link
(#) pipi válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Helyileg nem fér el az a 2 plusz csatorna tartaléknak?
(#) Josi777 válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

A TME oldalán van hozzá footprint is.
(#) asch válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Azt nem lehet, hogy megveszed a 6 csatornást és két csatornát nem használsz belőle? Biztos, hogy sokkal jobban jársz a kész megoldással akkor is, ha a fele kihasználatlan marad.

Mit értesz az alatt, hogy "De még Layouthoz TO-263-7 (D2PAK 7-lábú) alkatrészt."? A Hestore linken ott van az alkatrész, elérhető, rendelhető.

Mit értesz az alatt, hogy "A H híd amit lehet lapni, sajnos nem opcio."?

A gyertyáknak simán egyenáramot kell kapcsolni, amiket egy fűtőszálon használnak, ugye? Tehát tisztán rezisztív terhelést kell kapcsolni? Ez viszonylag egyszerűvé teszi, csak az áram nagy, arra kell vigyázni, hogy ne melegedjen túl a kapcsoló.
(#) bubuszoft válasza pipi hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Elfér, de konkrét vasalható pcb-t pdf-ben vagy másban egyszerűen nem találtam
(#) bubuszoft válasza asch hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Megvenném 150 USD és picit drágának tartom, és Magyarországra nem küld!

Layout egy tervezőprogram, ehhez kéne ilyen tokozású alkatrész. A gyertyákra pwm-el akarok ráálni, utóizzítás miatt is
(#) asch válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Ha csak ez az egy alkatrész hiányzik, akkor akár meg is lehet rajzolni. Összesen 6 láb, plusz heatsink. Vagy valami ismertebb programot kell választani, amihez van ilyen alkatrész rajz. Konkrétan rákeresve se találtam meg, hogy mi ez a program.
Szerintem bármilyen nagyobb áram kapcsolására alkalmas N-FET is elég lenne erre a célra, hiszen a low side-ot is kapcsolhatjuk, ha úgy tetszik, nem? De érdekes módon abból se könnyű megfelelő kész boardot találni. Talán tényleg építeni kell.
A 150USD egy kipróbált biztosan működő design-ra ha egy darab kell, akkor nem drága: számold ki, hogy hány napod fog elmenni a munkával mire építesz egy hasonlót!

N fet szép jó, de ha testzárlatos az egyik gyertya akkor neki is ammen. Ezek a hatlábúak autómatikus védelemmel rendelkeznek. Nem hiszem el, hogy senki nem csinált arduinohoz még evvel nyáklapot.
(#) Josi777 válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

A Layout nem egy tervezőprogram, amire te gondolhatsz az a Spring-Layout. Ha erről van szó, akkor ehhez létezik olyan bővítmény, ami képes KiCad-ból és EasyEDA-ból átvenni footprintet. Egyszer már linkeltem, hogy honnan tudod beszerezni ennek az alkatrésznek a könyvtárát, kb. 25 féle formátumban! Nem sikerült letölteni vagy mi a gond?
(#) dB_Thunder válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Nem egy agyszebészet ehhez nyákot rajzolni!!
(#) TavIR-AVR válasza AxaGame hozzászólására (») Máj 14, 2026 /

Szigorúan projektenként portable, hogy senki senkivel ne veszekedjen:
Az 1.x és a 2.x ha helyben telepíted - a lib-ek összeakadnak.
Az upgrade esetén vannak érdekességek és inkonzisztenciák.

A 2.3.x a portableapps-on át megy, a 1.8.x az simán zipből is.

Bővebben: Link (TavIR-on összeszedve)
(#) bubuszoft válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 14, 2026 /

Akkor rajzolnál nekem 4 csatornás Arduino nanoval vezérelt nyákot? Spring-Layout ban nincs ilyen alkartész, és ezért szívok vele!
(#) proba válasza bubuszoft hozzászólására (») Máj 14, 2026 /

Nincs valami hasonló tokozású alkatrész? Vagy két egyszerű SMD alkatrészt egymás mellé teszel? De gondolom egyéni alkatrészként sem olyan nehéz berajzolni. Kis segítség.
(#) bubuszoft válasza proba hozzászólására (») Máj 15, 2026 /

Bővebben: Link

Erről az alkatrészről lenne szó! Ehhez kéne a rajz! tuti, hogy csináltak már ilyet sokan, hisz a léptetőmotoroktól kezdve nagy fogyasztón át mindenhez alkalmazzák. Nekem mivel nincs alkatrészrajzom, így meg vagyok lőve!
Következő: »»   870 / 872
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem