Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   111 / 112
(#) kaqkk válasza Kékróka hozzászólására (») Máj 26, 2026 / 1

Idézet:
„max a sikerélmény lesz a jutalom, nem a megtakarítás”
És maximum egy hónapig aztán jöhet a szeki újraperemezni-vákuumolni gázt tölteni ....
(#) dB_Thunder válasza Kékróka hozzászólására (») Máj 26, 2026 / 1

Kedves Kékróka!
Nem túl szakmaias hozzászólásodat itt-ott javítanám :
Idézet:
„egy megfelelő nyomásmérő”
-> inkább finomvákuum mérő
Idézet:
„vízelvezető csöveket (ötrétegű pl”
-> "vízszintes" szakaszba inkább egyenes szál anyagot ajánlanék, abban nehezebben áll meg a víz.
Idézet:
„A gépben lévő gáz csak pár méterre elég”
Meg van határozva egy minimum, és egy maximum csőhossz is!! És hűtőközeg...
Idézet:
„A kültéri nehéz mint a cementes zsák”
-> csak volt!! Ez a Gorenje (is) pehelykönnyű!!
(#) boxtif válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

Keresőbe beírod, és voálá....

De nem javasolt, illegális. Na és tuti elereszted a hűtőközeget belőle.
2 nap, ha jobb lesz, 2 hét.

És megölöd a kompresszort, pár éven belül.

(ÉS mivel fingod sincs róla, problémás/ hibás lesz a telepítés.)
(#) boxtif válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

A cementes zsák 25 kiló.
A kültérik átlaga 2,5-3,5 kWos teljesítményben szintén.

Görény pan35 pont 25 kiló grammra.
(#) boxtif válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

És ha a 27től bejövő propánt alig, vagy semennyire nem vákumolja le, akkor jön a bumm.

bumm
(#) kalmi.kalmi válasza boxtif hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

Miért lenne hibás a telepítés ? Itt a hobbi elektronikán komoly készülékek javítása is elvégezhető. Arra számítok, hogy van itt olyan szakember aki segít nekem...
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

Rossz a számításod , a klímaszerelés nem olyan dolog amit pár sorban leírok neked és kétszeri elolvasás után ügyesen megcsinálod . Ugye az autódat is magad javítod a neten látott videók alapján ?Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2026
(#) kalmi.kalmi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

Hókusz-pókusz ! Olyan ez mint a netszerelő !
Jött tegnap a nagyarcú net szerelő. Ő a legnagyobb és ő tudja és kérdezni sem lehetett tőle, így elszórakoztam vele. Behúzott egy madzagot a kinti póznáról, jelzem minden előkészítettem kifúrt és csövezett volt. Utaltam rá, hogy a 30méteres fénykábele lehet, hogy neccesen ér el, " Ő ezzel dolgozik ! ... és ne dumáljak bele !" A router előtt 2 toldás van... ! Egy ötödik osztályos gyerek megcsinálta volna azt amit ő és nem flegmáskodott volna. Persze a végén kérte a max pontszámot... A házamba a lábát többet nem teszi be ! Nem pontozom... és ez még a szerencséje !
A klíma szerelés is ilyen... felrakom és kész ! Senki nem fogja szétfúrkálni a házamat !
A legtöbb szerelő úgy akarja felszerelni a beltéri és kültéri egységet ahogyan neki jó !
Könnyen, rombolva, gyorsan, drágán. Aki nem ilyen, attól elnézést kérek !
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 30, 2026 1 / 1

Jó , ott a link nézd meg és rombold te a házad ! 20 évig szereltem klímát azért mondtam hogy nem fog sikerülni ... De amikor a tudatlanság párosul a szorgalommal és mások lenézésével akkor jönnek a problémák ! Hajrá nézd végig kétszer amit az AI talált még videó is van benne aztán kezdj fúrni faragni ....

És ha te megmondtad akkor az úgy is lesz... ?
Kell ismeret a felszereléshez, de a felszerelés koránt sem annyira bonyolult mint azt néhányan misztifikáltan előadtok !
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2026
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 30, 2026 1 /

Hajrá ott a segítség a linkben ....

Rá sem kattintok a linkedre. Ha építő jelleggel nem tudsz hozzá szólni akkor...
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Akkor nyugodtan keress kérdezősködj , a link alatt pontos leírás és videó van de te csak duzzogsz mert mindenki más "..... " csinálj ami akarsz
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 31, 2026 1 / 1

Akinek tudok segítek , a kudarctól akartalak megkímélni . Amikor "építő jelleggel " linket tettem fel meg se nézed . Akinek nem lehet segíteni annak nem is érdemes segíteni Üdv
(#) Joe_001 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 31, 2026 1 /

Szia!
Elvileg házilag is megoldható, viszont nem javaslom. Akik ezzel foglalkoznak rutinból sok olyan dologra figyelnek az általad említett még a fal fúrásánál is, ami később nehezen orvosolható. Aztán még van egy csomó spéci dolog is, amiből a kollégák csak párat említettek. Ha mindet felsorolnám betelne ez az oldal, de valószínú, hogy nem lenne elég.
Tehát egy ezzel foglalkozó kollégát javaslok.
(#) kalmi.kalmi válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Köszönöm...
(#) zoli200 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 31, 2026 / 2

Meg lehet csinálni, főleg ha új gépet teszel fel. A kockázatokat már leírták: garanciavesztés, hűtőközeg-szivárgás stb.

Amire tényleg nagyon figyelj, az a kondenzvíz-elvezetés. Ott nagyot bukhatsz, ha pangó víz marad a csőben, mert nyáron 2-3 nap alatt, bekapcsoláskor és kikapcsoláskor, amikor nem hűt a gép, okádni fogja a poshadt, savanyú szagot.

Vegyél peremezett csövet, mert ahhoz tényleg rutin kell. Jófogás Marketen vagy Allegrón lehet kapni. Az illesztéseket figyeld, a csöveket óvatosan hajtogasd, nehogy megtörjenek. Ha hosszban marad felesleges cső, szép nagy ívben tekerd a kültéri mögé. Minimum 3 méter legyen meg, de ezt a gépkönyvek általában leírják.

A beltérit minimum 15 centire tedd a plafontól, különben fulladni fog, és nem lesz jó a hatásfok. A kültérinek is legyen bőven távolsága, és gondolj arra is, ha egyszer szigetelni szeretnél.

Nincs végzettségem, nagyon sok videót néztem, klímás csoportokba jártam, és meguntam a könyörgést, hogy tegye fel valaki a klímáimat, mivel nem szeretik, ha te veszed a gépet, mert azon nincs akkora haszon.

Jelenleg 4 klímám üzemel télen-nyáron, amit én tettem fel. 40 ezer körül kapsz egylépcsős vákuumozót műszerrel, erre a célra bőven elég.

Előre is elnézést kérek a szakiktól, de a szükség nagy úr volt. Bővebben: Link
(#) kalmi.kalmi válasza zoli200 hozzászólására (») Máj 31, 2026 / 3

Szia ! Ezt a hozzászólást vártam ! Gondoltam, hogy olyantól kapok segítséget aki hasonlóan gondolkodik.
Nagyon köszönöm az útba igazítást, és a linket is...!
(#) dB_Thunder válasza zoli200 hozzászólására (») Máj 31, 2026 / 1

Mint "szaki" teljesen megértelek! Én hasonló okokból elvégeztem az iskolát, meg az F-gázt is.
Én mondjuk ha nem lenne saját vákuumszivatyúm, se céges, és haveroknak se, akkor se vennék 2 klímához! Ilyen szervíz csaptelepet meg végkép nem!! Teljesen felesleges.
(#) zoli200 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Kénytelen voltam, mert szerszámot nem szeretek kérni senkitől, szezonban meg nem is nagyon tudtam volna. De megérte.

Feltettem a 4 klímát, aztán egy év után vehettem is le őket szigetelés miatt. Szerencsére minden elég volt: csőhossz, betáp, minden. A peremeket kicsit visszalágyítottam, jelöltem, melyik klíma hol volt, vákuum után pedig mehetett vissza a visszaszívatott közeg is. Azóta is minden szuper.

Itt azért az ismerősömet el tudtam hívni, hogy nézzen rá a kötésekre. Kicsit rajta hagytuk a gépen a műszerét, ellenőriztük, és ment minden tovább, ahogy eddig. Csőfagyás azóta sincs, elvileg megfelelő mennyiség van benne. Egy gramm sem szisszent ki, nagyon figyeltem rá visszaszívatásnál.
(#) boxtif válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Szo, 17:05 /

Majd ha nem hűt, hívj nyugodtan.
Imádom az ilyeneket javítani.

Na meg persze a számlát a végén, és azt, amit az asszonyok hozzávágnak a férjuramhoz....
(#) boxtif válasza zoli200 hozzászólására (») Szo, 17:13 /

Nem kell elnézést kérned, mert az esetek 99,5 %-ban betanított munka.

A cocializmusban nevelkedettek megtanulták, hogy meg kell oldani, mert hiánygazdaság van.

Az emberek java meg tudja oldani. De a maradék meg kivési a B30as téglát, és csodálkozik, hogy a szuper telepítése után ázik a fal, mert felsértette a cső szigetelését.
És 2 hét után nem hűt, vagy éppen a fázis a kommunikáció másik fele, és hülyeségeket csinál, / el sem indul.
Vagy rutinból kiüti a beltéri panelt, ledarálja a beltéri ventilátort, stb.
(#) kalmi.kalmi válasza boxtif hozzászólására (») Szo, 18:24 / 1

Betanított munka, nem kell egyetem !
(#) dB_Thunder válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Vas, 13:23 /

.... Az első hibáig!
Azután jön a pingvinezés, vakarózás, szerelő elérhetetlenné válása...
(#) kaqkk válasza dB_Thunder hozzászólására (») Vas, 13:42 /

Nem érdekes , senki nem mehet be rombolni a lakásba ....A net szerelőt beengedte csalódott , mostmár oda élő ember be nem lép
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:43
(#) dB_Thunder válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 14:12 /

Ezen abszolút nem vagyok meglepődve, és mélységesen megértem a fórumtársat, mivel én is hasonlóan jártam, nem egy "kivitelezővel".
Én annyit tetem hozzá, hogy megtanultam amit nem tudtam, a vill. szerelés mellett megvan a hűtős, és az épületgépész szakma is.
Persze így is van olyan meló, amire már nincs elég "motivációm"
(#) kaqkk válasza dB_Thunder hozzászólására (») Vas, 16:11 /

Idézet:
„mélységesen megértem a fórumtársat”
Én is . De ha valamihez nem értek akkor megkeresem azt a kivitelezőt (az első pár mondatból leszűrhető) aki nem nagyarc-nem kihaénnem , hanem a pénzéért rendes munkát akar és tud végezni , nem tanulhatsz meg minden szakmát mert egyszer egy fa@.. átvert . És nem fogom a más szakmáját ledegradálni mert én is megtudnám csinálni "mertláttamajutubon" ...
(#) kalmi.kalmi válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 16:26 /

Hívjam el azt a klímaszerelőt aki beszerelt egy klímát a családban és eltűnt a garancialevéllel ? Kétszer kerestem, hívtam és egy év alatt nem tudta visszajuttatni és nem tudott időpontot adni, hogy ideadja... Jó ismerős ... !!! Volt...! Az éremnek 2 oldala van, nagy tudású barátaim !
(#) kaqkk válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Vas, 16:40 /

Mint írtam pár mondatból leszűrhető de kár is írnom bármit , te már leszűrted hogy én ellened vagyok, és nem is próbálod értelmezni mit írtam ....
Idézet:
„Az éremnek 2 oldala van, nagy tudású barátaim !”
De te csak az egyiket nézed .
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:42
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 18:22 /

Tudod mit ? Vedd meg a klímát , bérelj fúrógépet , kezdd el felszerelni . Ha probléma van privátban is megkereshetsz itt az oldalon szívesen segítek.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:23
Következő: »»   111 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem