Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Természetesen a kijelzés megoldható, csak nem említetted, hogy hogyan/mivel érzékelnéd a szintet. Vagy is mi lesz a bemeneti jel.
5 köbméterenként lenne egy huzal vagy saválló pálca. A víz mondjuk testen lenne és ha a pálca víz alatt van akkor azt érzékelné. Lehetséges hogy úgy kellene hogy kint a tározóban az akna fedél körül van hely egy külső egységnek és ez lenne össze kötve a belső egységgel ami csak feszültség szint alapján kijelez. Pl 5 köbméterenként nő vagy csökken a feszültség bizonyos értékkel. Így akkor egy 3 eres kábellel megoldható lenne (+/- , jel).
Találtam egy hasonló elképzelést:
Idézet: „5 köbméterenként lenne egy huzal vagy saválló pálca.” Ez inkább felejtsd el! Egy halom problémát vet fel ez a megoldás! Pl.: vízbontás, lerakódás a pálcákra, korrózió!! Lentebb ajánlott szintérzékelő félét ajánlanák én is!
Hello!
Én hasonlóan gondoltam ki a galvanikus szondát, csak próbáltam korrektebb áramkört kialakítani. A szinteket logikai H-L jellé alakítva és ez után egy összegzővel kialakítani az analóg jelet. A kimeneti jel, 0..10V 1V-os lépésekben. Ha az LM3914 referenciáját 10V-ra állítod be, akkor lépegetni fog szintenként. De célszerű a referenciát 9,5V-ra beállítani, hogy az 1V-os lépés mindig határozott (a komparálási szint felette ) legyen. A talált kapcsolásnál az 555-nek nem sok értelme van, azt valami más célra tették bele, csak végül nem vitték véghez az elgondolást. A Led-ekkel soros 1k-nak semmi értelme nincs, az LM3914 áramgenerátoros kimenetű. Ha DOT kijelzést használsz, akkor nem terhelődik túl az Ic. Ha vonalkijelzés a kívánalom, akkor pedig célszerű a Led-ek tápágába egy 47 Ohm/2W-os ellenállást tenni. Így az áramot továbbra is az Ic állítja be, viszont mikor minden Led jelez, akkor a diódánként beállított pld. 12mA összegezve 120mA-ként jelenik meg a 47 Ohm-on, amin 5,6V feszültségesést hoz létre. A 12V-5,6V(6,4V feszültség marad, melyből még lejön a Led-ek kb. 2,2V nyitófeszültsége. Így az Ic-re kb. 4.2V jut, ami 120mA-el, 0,5W hőt fog termelni. Mivel az Ic terhelhetősége 1V, el fogja tűrni a terhelést a tok. Ha ezen megoldás mellett döntesz és gondot jelent a kijelző elkészítése, akkor megrajzolhatom azt is. Más tapasztalati tényezőm van, mint Tunder-nek. A szondák árama minimális kb. 50uA. A pozitív szonda feszültség "elhordja a szondát", nem felrakódik. Én anno egy víztorony jelzéshez UT18-as hegesztőpálcát használtam. Mivel a torony meglehetősen magas, nem az egész szonda volt a saválló fém. Keményforrasztással meghosszabbítottuk, tömör rézvezetővel. A kötéspontot éa a szonda csúcsát kábelkiöntő masszával vontuk be a korrózió ellen.. A szonda csúcsát hordja el az áram elsődlegesen. Mivel a víz betároláskor hullámzott, ez billegtette a jelzést a határértéken. A csúcsra rakott kábelmassza hatására, a jelzés határozott lett és a csúcs is "megszűnt". Ma már szerintem a "meleg-ragasztóval" is célba érsz. Egyébként évekig megfelelően működött. Ha a szonda teljes hosszú, akkor ügyelni kell a páralecsapódásra, mert az is átvezetést okozhat. Mivel a szonda itt nem súlyozott ellenállásokból áll, lényegtelen az L1-L10 sorrendje. Egyébként a belinkelt érzékelő működése ismeretlen, de feltehetően nyomáson alapul. Nos, itt is lehet neuralgikus pont a kis furatok dugulása. Ahogy a nóta mondja, "Annyi bajnak, annyi baja van.."
Üdv!
Köszönöm a segítséget! A szondák kialakításán, rögzítésén gondolkozom még. A kijelző kapcsolását megrajzolom és beküldöm majd ide. |
Bejelentkezés
Hirdetés |