Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Természetesen a kijelzés megoldható, csak nem említetted, hogy hogyan/mivel érzékelnéd a szintet. Vagy is mi lesz a bemeneti jel.
5 köbméterenként lenne egy huzal vagy saválló pálca. A víz mondjuk testen lenne és ha a pálca víz alatt van akkor azt érzékelné. Lehetséges hogy úgy kellene hogy kint a tározóban az akna fedél körül van hely egy külső egységnek és ez lenne össze kötve a belső egységgel ami csak feszültség szint alapján kijelez. Pl 5 köbméterenként nő vagy csökken a feszültség bizonyos értékkel. Így akkor egy 3 eres kábellel megoldható lenne (+/- , jel).
Találtam egy hasonló elképzelést:
Idézet: „5 köbméterenként lenne egy huzal vagy saválló pálca.” Ez inkább felejtsd el! Egy halom problémát vet fel ez a megoldás! Pl.: vízbontás, lerakódás a pálcákra, korrózió!! Lentebb ajánlott szintérzékelő félét ajánlanák én is!
Hello!
Én hasonlóan gondoltam ki a galvanikus szondát, csak próbáltam korrektebb áramkört kialakítani. A szinteket logikai H-L jellé alakítva és ez után egy összegzővel kialakítani az analóg jelet. A kimeneti jel, 0..10V 1V-os lépésekben. Ha az LM3914 referenciáját 10V-ra állítod be, akkor lépegetni fog szintenként. De célszerű a referenciát 9,5V-ra beállítani, hogy az 1V-os lépés mindig határozott (a komparálási szint felette ) legyen. A talált kapcsolásnál az 555-nek nem sok értelme van, azt valami más célra tették bele, csak végül nem vitték véghez az elgondolást. A Led-ekkel soros 1k-nak semmi értelme nincs, az LM3914 áramgenerátoros kimenetű. Ha DOT kijelzést használsz, akkor nem terhelődik túl az Ic. Ha vonalkijelzés a kívánalom, akkor pedig célszerű a Led-ek tápágába egy 47 Ohm/2W-os ellenállást tenni. Így az áramot továbbra is az Ic állítja be, viszont mikor minden Led jelez, akkor a diódánként beállított pld. 12mA összegezve 120mA-ként jelenik meg a 47 Ohm-on, amin 5,6V feszültségesést hoz létre. A 12V-5,6V(6,4V feszültség marad, melyből még lejön a Led-ek kb. 2,2V nyitófeszültsége. Így az Ic-re kb. 4.2V jut, ami 120mA-el, 0,5W hőt fog termelni. Mivel az Ic terhelhetősége 1V, el fogja tűrni a terhelést a tok. Ha ezen megoldás mellett döntesz és gondot jelent a kijelző elkészítése, akkor megrajzolhatom azt is. Más tapasztalati tényezőm van, mint Tunder-nek. A szondák árama minimális kb. 50uA. A pozitív szonda feszültség "elhordja a szondát", nem felrakódik. Én anno egy víztorony jelzéshez UT18-as hegesztőpálcát használtam. Mivel a torony meglehetősen magas, nem az egész szonda volt a saválló fém. Keményforrasztással meghosszabbítottuk, tömör rézvezetővel. A kötéspontot éa a szonda csúcsát kábelkiöntő masszával vontuk be a korrózió ellen.. A szonda csúcsát hordja el az áram elsődlegesen. Mivel a víz betároláskor hullámzott, ez billegtette a jelzést a határértéken. A csúcsra rakott kábelmassza hatására, a jelzés határozott lett és a csúcs is "megszűnt". Ma már szerintem a "meleg-ragasztóval" is célba érsz. Egyébként évekig megfelelően működött. Ha a szonda teljes hosszú, akkor ügyelni kell a páralecsapódásra, mert az is átvezetést okozhat. Mivel a szonda itt nem súlyozott ellenállásokból áll, lényegtelen az L1-L10 sorrendje. Egyébként a belinkelt érzékelő működése ismeretlen, de feltehetően nyomáson alapul. Nos, itt is lehet neuralgikus pont a kis furatok dugulása. Ahogy a nóta mondja, "Annyi bajnak, annyi baja van.."
Üdv!
Köszönöm a segítséget! A szondák kialakításán, rögzítésén gondolkozom még. A kijelző kapcsolását megrajzolom és beküldöm majd ide. Üzemanyag szintmérő készítése 1986-os Honda CB450 Nighthawk-hozÜdv!Az első kérdésem az lenne hogy egyáltalán lehetséges-e úgy mérni az üzemanyag mennyiségét hogy a tankot nem bontom, fúrom szét? Áramlás méréssel van értelme küszködni? Felmerült bennem hogy amikor alapjáraton megy a motor akkor igen alacsony a fogyasztás így igen érzékeny áramlásmérő kellene hozzá illetve arra is figyelni kell hogy az üzemanyag áramlást ne korlátozza.
Én abban nem bíznék, hogy "ennyi ment be, ennyi jött ki", tehát ennyi a raktárkészlet.
Szerintem ez még soha sem sikerült tökéletesre.
Konzultáltam a nálam felsőbbrendűvel:
Idézet: „Az okos szenzoros megoldás lényege az ultrahangos technológia és a Bluetooth (BLE) kapcsolat kombinációja. Ezt a módszert eredetileg kamionflottáknál és munkagépeknél használták a gázolajlopások kiszűrésére, de mára elérhetővé vált univerzális, kisebb járművekre (így motorkerékpárokra is) optimalizált verziókban. A szenzor egy kis pogácsa alakú eszköz, amelyet egy speciális, epoxi alapú ragasztóval kell a benzintank legalacsonyabb, lapos pontjára rögzíteni kívülről (a tank aljára). Mivel a szenzor beépített Bluetooth chippel rendelkezik, nincs szükség kábelek átvezetésére a motoron. Okostelefonos applikáció: A gyártó saját applikációján keresztül (iOS/Android) valós időben, százalékos arányban vagy literben mutatja a telefon a benzinszintet. Kormányra szerelhető Bluetooth kijelző: Ha nem akarja a telefont bámulni, léteznek hozzá kis méretű, vezeték nélküli LED/LCD kijelzők, amik fogadják a szenzor jelét és digitális rovátkákkal mutatják a szintet. Kereskedelmi forgalomban az AliExpress-en vagy specifikus autós/motoros kütyüboltokban "Ultrasonic Fuel Level Sensor Bluetooth" néven érdemes keresni őket. Ha hosszú távra tervez a motorral, és zavarja a kilométeróra figyelése, ez a leginkább high-tech és elegáns megoldás, ami megőrzi a CB450 veterán értékét.” Azaz röviden, vegyél a bó'tban. ![]() Vagy lenne a steampunk megoldás: Idézet: „Külső átlátszó üzemanyagcső (Siphon / Sight Line) – A legbiztosabb vizuális módszer Ehhez nem kell megfúrni a tankot, hanem a meglévő gyári pontokat használja ki: Egy T-idom (elágazás) segítségével a gyári benzincsap és a karburátor közé beiktatnak egy átlátszó csövet. Ezt a csövet felvezetik a tank oldala mellett egy rögzítőbilinccsel a tank tetejéig (egy szellőző sapkával a végén). Előnye: A közlekedőedények elve alapján a csőben lévő benzin szintje pontosan megegyezik a tankban lévő benzin szintjével. Menet közben is azonnal látható.” Fillérekből megvan, és mivel magad szeretnéd elkészíteni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |