Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A primer (230V) oldalra rakj be egy 60-100W-os izzót.
Szia!
Első gondolatom nekem is ez volt, aztán olvastam Alkotó hozzászólását és úgy vélem igaza lehet.
Nincs igaza, de úgyis neki adnak igazat.
Egyéb ötlet, vagy javaslat híján akkor kipróbálom (egyelőre csak az egyik csatornát) soros primerköri 60W-os izzóval, aztán majd meglátjuk...
Szia,
Köszönöm a törődést! Ezt a csomagot én is letöltöttem (az ElektroTanyáról), de hibakeresésre nem tudom használni őket. Két látszólag azonos panelbeültetési és nyák rajz is van benne ami egyezik az én általam javítottéval, de a tranzisztorok lábkiosztása eltérő a két rajzon. Egy kapcsolási rajzra lenne szükségem leginkább, vagy egy olyan valakire, aki vezetné a kezem a hibakeresésben.
Nos, primer köri izzóval áram alá helyeztem a készüléket (egyelőre csak a jobb csatornát kötöttem vissza).
Bekapcsolt, látszólag minden rendben. Egy kis teszt hangszórót kötöttem a kimenetre. Mivel csak 10W/6 ohm a hangszóró, csak 1-2 W-al hajtottam meg és elég kásásnak tűnik a hangja! Továbbra is nagy kérdés számomra, hogy mennyi a megengedhető DC szint a hangszóró kimeneten? Nálam az egyik csatornán 20mV a másikon 70mV Valaki megmérné nekem egy működő Castonon?? A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2026
Szia! Szkóppal mérd végig a jel útját. Tipp, úgy mérd meg a kimeneti egyent, hogy terheld le névleges ellenálásal...
Szia!
Mint korábban már írtam: terhelve és terheletlenül is ugyanannyi volt a DC. Aztán úgy gondoltam jó lesz ez, nem lehet ez túl magas, mikor a VF2 élesztésénél azt írták, hogy max: 100mV legyen a kimeneti DC. Végül is a problémák már megoldódtak, működik rendben az erősítő.
Két nagy hiba elhárítása után rendbe jött az erősítő.
- Az egyik csatornán (amelyiknek kásás volt a hangja) a jel GND-t és a teljesítmény GND-t összekötő 56 ohmos ellenállás 38 kiloohmra nyúlt (na ez hogyan lehet?). - A másik szarvas hiba: A hangfal védelem reléjét cserélve valaki nem két áramkörös relét tett be, hanem egy áramköröst!!! Egyik végfok a másikra dolgozott. Köszönöm a segítő hozzászólásokat! A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
A védelmi relé hibát nehezen tudom értelmezni. Ha panelbe ültetett típusról van szó, akkor itt nehéz elcserélni, mert nem illik be az egyik helyére a másik (lehet kivétel). Ha drótozott a bekötés, akkor szembeszökő lenne hogy kimarad 2 vezeték, azonnal kérdések merülnének fel.
De ha mindezek ellenére mégis megtörtént, akkor a két hangszóró egymáshoz kötése miatt nem csak az egyik, hanem mindkét csatornának furán kellet volna szólnia. És csak azért feszegetem ezt a kérdést, mert nem tűnik reálisnak, azaz lehet nem is ez a probléma valódi oka.
Igen, azért hozták hozzám, mert mindkét csatorna furán szólt, sőt ... kifejezetten rosszul.
Miután kimértem a főbb alkatrészeket külön-külön indítottam a csatornákat. Az egyik hibátlanul szólt a másiknak "kásás" volt a hangja (ebben kellett az említett ellenállást cserélnem, aminek értékhibája elsőre fel sem tűnt). Miközben az egyik csatorna szólt hangszórót kötöttem a másik csatornára is és nagy meglepetésemre az a hangszóró is megszólalt, miközben a hozzá tartozó csatorna biztosítékai ki voltak szedve. Na ekkor kezdtem el átvizsgálni a hangszóró védelmet. Láttam, hogy a relé már cserélve volt. Rámértem és akkor döbbentem rá a dologra. Van olyan relé ami teljesen láb kompatibilis és egy áramkörös! Tehát van kivétel és az elődöm bele is futott ![]() Így meg lett a hiba és most boldogság van! A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |