Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés

Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 84
(#) Busz hozzászólása Júl 26, 2026 /

Wifi antenna csere

Van egy netvadász 1000 Wifi eszközöm, ami elromlott, gyakran lecsatlakozott, majd mostmár csak ismeretlen eszközként van jelen.

Kérdésem: egyetlen vezetékkel csatlakozik az antennához az elektronika.

Bármely más wifi sticket belerakhatok, ha a kitekerhető antenna helyére betekerem ezt az antennát?
https://ibb.co/xTgnPK9
https://ibb.co/G48FNhvm

köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza Busz hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Az egész témát elengedném! 20 éve volt ennek utoljára értelme...
Itt elég komoly nagyfreki van, nagyon könnyű bármit is elrontani!
Már vannak jó eszközök, gyári minőségi antennával egybeépítve!
Keress egy szimpatikus Ubiquiti eszközt, használtan!
(#) SKY válasza Busz hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Ez egy biquad wifi antenna. Levágod róla az elektronikát, veszel egy olyan kis veszteségű, megfelelő átmérőjű koax kábelből 10-30cm-ert amit RP-SMA male csatlakozóra lehet krimpelni, felszereled csatival a másik végét meg ráforrasztod a biquad antenna közepére. A bekötéséről találsz sok képet, általában az egyik középső pólus az árnyékolás/föld és fémesen össze van kötve az antenna fém reflektorával.
Az RP-SMA csatlakozóra pedig rá tudsz tenni bármilyen különálló antennával szerelt USB WIFI sticket, én évekig a TP-Link WN722-őt használtam. Vagy beltérbe teszed vagy vízálló burkolatba, mondjuk egy IP65 tömszelencés dobozba kell tenni a sticket és USB kábelt kivezetni a kültérre. Nem érdemes több méter koaxot használni, mert az antenna nyeresége elveszik a kábel csillapításán.

De ez az antenna csak egy játékszer, én váltottam egy 19dbi-s kültéri panel antennára. De csak akkor éri meg foglalkozni vele, ha pár ezer forintért, használtan veszed a cuccokat, mert ma már 4/5G-re is antennával egybeépített kültéri eszközöket kapsz 20-40 ezerért.
(#) Busz válasza SKY hozzászólására (») Aug 1, 2026 /

Köszönöm!

Yagi wifi antennát vegyek, pl ezt, vagy inkább ugyanennyiért mégegy netvadász készletet?

Yagiról nem írnak túl jókat a neten.
https://www.vinted.hu/items/9216507677-yagi-24g-wifi-antenna
(#) SKY válasza Busz hozzászólására (») Aug 2, 2026 /

Most mi a cél? Nem csak egy új vevőegységet akarsz barkácsolni a "netvadász" antennára minimális költségből? Mert akkor veszel egy külső antennás USB sticket, rászerelsz egy rövid koaxot meg egy csatlakozót és kész. Mondjuk nem tudom milyen teljesítményű volt a netvadász elektronika, azt hiszem az USB stick és a WLAN teljesítménye is maximum 100mW-ban van korlátozva minden otthoni eszköznél. Külföldről lehet rendelni 0,1-1W-os eszközöket is. Ha a netvadász készletben nagyobb teljesítményű volt és most rákapcsolsz bármilyen más otthoni eszközt, akkor lehet hogy kisebb térerőt és rosszabb kapcsolatot tudsz csak kialakítani.

De ha teljesen egy új adó-vevő kell akkor először valami routerrel egybeépített kültéri antennát néznék. 15-20 ezerig már kapni ezt azt, Microtik, TP-link.
A yagi antenna nem vált be. Több félét is próbáltam: nyákból készültet, gyári alumíniumot és magamnak is méreteztem egyet, de rosszabbak voltak mint egy dual-biquad. Ennyi elemmel sosem lesz jobb.
Sokáig egy 18dBi körüli nyákból maratott panelantennát használtam, majd vettem egy gyári 19dBi-t "N" csatlakozóval. Egy adaptert hozzá ami egyből RP-SMA-ra alakít és egy TP-Link Archer volt rácsavarozva koax nélkül.
De ha eddig bevált a netvadász és most kapsz 5000-ért egy működőt, akkor vedd azt. Ennyibe belekerülne egy usb stick meg hogy megcsináld az antennát.
(#) Skori válasza Busz hozzászólására (») Aug 2, 2026 /

Régen megépítettem egy Double Biquad antennát ehhez vannak különböző kalkulátorok is a neten:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Nagyjából fillérekből megoldható.
Van egy ALFA USB-s wifi modulom ami elvileg 1000mW-os, és egy TP-Link 500mW-os, ezekkel kísérleteztem. Annak idején egy nyaralásra is magammal vittem, és sikeresen tudtam vele internetezni...

Ma is megvan még, de lehet, hogy egy kis mikrotik SXT (vagy valami hasonló) hatékonyabb lenne. Kivéve ha hackelni is kell a jelszót...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2026
(#) sargarigo válasza Skori hozzászólására (») Aug 5, 2026 /

Idézet:
„Kivéve ha hackelni is kell a jelszót...”

Természetesen csakis a sajátodat ugye, mert elfelejtetted
Következő: »»   84 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem