Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a hozzászólásokat.
A klímának lenne egy plusz vezeték kihúzva, és a két kötésre (nulla, földelés) kellene valami ésszerű megoldás.
Ha az elmenő vékonyak közt nincs 2,5 mm2-nél kisebb keresztmetszet akkor pl. az alábbi termék megfelelő, viszont nem fér ez el a tábla alatt.
Fővezetéki sorkapocs Másik opció, hogy a 10-es alu vezetékeket lehozod 6-os réz MKH-ra ilyennel (MKH-ra érvéghüvely!), aztán a szétosztásra használsz PTFIX-et, ez egy teljesen karbantartásmentes megoldás lesz és szerintem el is fér a tábla mögött. A szakadófejes toldóhüvelyhez még vegyél megfelelő átmérőjű zsugorcsövet amivel tudod szigetelni. Nyilván még ezen felül is vannak lehetőségek, de most ezek jutottak fejembe amik korrekt megoldások. A hozzászólás módosítva: Pé, 9:22
Fázis-nulla-föld anomáliaSziasztok!A mai napon jártam egy háznál, ahova vissza kellett tegyek a falra egy fali autós töltő egységet, mert elküldtük bevizsgáltatni, mivel a PCB kommunikációs és 24V-os csatlakozó felületén 230V-ot mértem amikor üzemeltük volna be a nullához képest. Megvizsgálta a forgalmazó, és visszaküldte, hogy az eszköznek semmi baja. Rendben, megérkezett vissza a tulajhoz, felrakom a falra ahol volt, visszakötöm a Zöld-sárgát, kéket, barnát, feketét-szürkét, de még mielőtt rátenném a kis pinekre a kommunikációs kábelünket, és a 24V tápot előtte ellenőrzésképpen ismét mértem. Nulla és a fázisok rendben 230-240V között, kis asszimetria volt benne, de nem foglalkoztam vele, nem is dolgom az és csak néhány voltos eltérés...De a nulla, és a nyákunk pinjei között ugyanúgy ott volt a 230V-os fázis. Mértem a műszerrel terhelve, ugyanúgy fázis van azokon a pineken. Hát tovább méregettem, és a Föld, és a nulla között 230V-ot mértem...Mondom ez így nem lesz jó, így biztos be nem kötöm a többszázezres autós fali töltőt. Mint épület automatizálás vagyok jelen a történetben, külön villanyszerelő készített mindennemű villanyszerelési dolgot, kiépítést. Csak programozás és okosotthon szerelvényezéssel vagyunk jelen ebben az esetben. A képen látható tottvából érkezik a táp az autós töltőhöz, gondoltam azért meglesem mi van mögötte, hátha látok valamit, mert villanyszerlő úr nem volt jelen. Megállapítottam, hogy a fővezetéki sorkapocsban a nulla és föld között nem tudok feszültséget mérni, viszont a nulla, és föld sín között mérve már ott a 230V. Nem dolgom megoldani ezt, és tudom akármi is lehet vele, de úgy mégis érdekel mi lehet benne elbaltázva. Nem nézegettem mert mikor kinyitottam, a mérés után azzal a lendülettel vissza is csuktam, és nyugtáztam, hogy de jó nincs vele dolgom... szerk: villanyszerelőt értesítettük a mérésemről, azt állította, hogy nem érti hogy lehet, ő minden megmért és jó volt, majd jön. A hozzászólás módosítva: Pé, 12:49
Szerintem ha van lehetőséged visszutasítani a hivatalos üzembehelyezést, akkor tedd azt.
Biztos hogy a PE sorkapocs es a PE sin kozott femes kapcsolat van? Ha szakadas lenne, akkor fel tudna lebegni a vedovezeto a halozati potencialra…
Ha probalod terhelni akkor leesik a feszultseg?
NEm, nem esett le a feszültség, van egy állása a multiméteremnek, ahol terheli a mért áramkört, és úgy is ugyanúgy 230V-ot mértem a nulla, és föld között.
Hogy van-e fémes kontakt azt nem tudom, áramütést tudott okozni a PCB pinjeiről elmenő vezeték, ahol a nullához képest mértem 230V-ot. A hozzászólás módosítva: Pé, 13:19
Igen, ez pont így történt, mondtam, hogy ez most biztos nem lesz beüzemelve általam. Ha kijavítják a hálózati hibát, akkor jövünk vissza.
A hiba egyébként tök véletlenül derült ki anno, hogy az autós töltőbe be volt kötve már minden, és a mi elosztószekrényünkbe beérkezett a kommunikációs kábel és a 24V-os táp kábel az autós töltőből, még nem kötöttük rá a szerverre őket, és hozzáért a kollégám a vezeték végéhez, és megrázta az áram.
Mérj meg egy hálózati adaptert, 90%-ban kimeneten a védőföldhöz képest 120-230V van. A jobbakban a bemeneti föld át van kötve a kimenetre. A 240V - gyengeáram közé pakolászott zavarszűrő kondenzátorok simán csinálnak ilyet. Szinte az összes, védőföld nélküli kapcsolóüzemű táppal rendelkező szerkezeten tetten érhető ez a probléma. Lehet azokat még nem méregettet, azért nem tudsz róla. A régi DVD, adapteres TV antenna csati, settopbox... önmagukban csak a hálózathoz csatlakoztatva a testjük ráz a védővezetőhöz. Mivel a gyengeáramú rész csatlakozói is igencsak testen tehát ezen az emelt potenciálon vannak, így alapeset nálam bárminemű hálózatba dugható, egymáshoz csatlakoztatható eszközt először összekötözöm, csak utána lehet a hálózatba dugni. Így garantálható, hogy a test vezetékek egy potenciálra hozzák a két/több szerkezet gyengeáramú bemeneteit. Néha mérgemben kívülről egy vastag kábellel még pluszba is összekötöm a testeket.
Ez persze nem jelenti azt,hogy biztosan CSAK ez a probléma forrása. Más részről ha a töltőnél van fázis nulla meg védővezető, az ellenőrizhető helyben, nem igazán lényeges honnét jön.
Értem, azt hiszem értem amit írsz, de ezt a forgalmazó bevizsgálta, a pontosan ugyanígy tett rá 3 fázist, nullát, és földet, és nála nem állt fenn ez a jelenség, szóval az eszköz hiba, eszköz sajátosságot kizárnám ebben az esetben.
2 szomszéddal odébb szóltak hogy nézzek már rá mert ráz a vízcsap. Már 3szor néztem de akkor éppen nem rázott. Aztán kiderült akkor ráz amikor a garázsban ég a lámpa... Az okos garázs barkácsoló a védőföld és fázis közé kötötte a lampicskut, a védőföld meg elég gyengécske volt, mondtam hivjanak hivatásos emberkét.
Szia!
Az a Lakás TN vagy TT rendszerű hálózaton van? Mert a TT nél ez előfordulhat hálózati hiba esetén. De ez a villanyszerelő sara lenne.
Igen, ez abszolút a villanyszerelő sara, fel is hívtuk a tulajjal a helyszínről, és csak hebegett, habogott, azt mondta, hogy hát az meg hogy lehet...? Ő mindent kimért, és jó volt, biztos az autós töltő miatt van probléma a hálózaton...De lényeg, hogy a tulaj visszatapsolta, és majd megnézi.
Hogy milyen rendszerű a ház nem tudom, de egy felújított és hozzáépített ház. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:48
Teljesítmény csereHali!Tudom, regisztrált szerelőt kell keresnem. Mégis mire számítsak.? Az egyik ezt mondja, a másik azt mondja. Van 3x32A nappali, és 3x20A külön mért. (éjszakai) Ezt szeretném megcserélni. Szerelés szempontjából ez semmi. Félórás munka. (szerintem) Milyen tortúrával járhat ez?
Szia!
Az emberi oldalától ...... A kis munkáért , kis pénzt,,,,,,-eltekintve. Régen kb 5 éve ; A nappalitól nem lehetett több az éjszakai Amperok száma.Most ? Akkor lenne gyors szerencséd ha az éjszakait is felemelnéd 3x32A re .Igaz sok HFH+ zsiros munkadij utána ---csak lenne jelentkező rá. Sajna ezt teszi " a Minőség biztositással kombinált maffia" !
Tépnék egy sorszámot az ügyfélszolgálaton, adminisztratív szempontból tisztázni a dolgot.
Számomra több napos/menetes volt, négy villanyórából összekuncsorogni egyszer 3x25 Ampert, de azzal már el vagyok. ![]() Utána lehet villanyszerelőt keresni, szerintem.
Elsősorban a szolgáltatóval kell "megbeszélni". Hét-nyolc (vagy több) éve egy ilyen viszonylag könnyedén ment ismerősnek, szerelési díj is nevetséges volt. A pontos részletekre nem emlékszem de rémlik, hogy első nekifutásra teljesítménybővítést akartak a nyakába varrni és valamilyen szabályzatot talált, amiben benne volt a kettő felcserélésének lehetősége.
Eon/Elmű terület esetében tudok nyilatkozni.
Amennyiben a jelenlegi rendszer, hálózat, mérőhely, stb alkalmas a teljesítmény bővítésre (a bővítés a lényeg) akkor egy regisztrált szerelő lenyilatkozza, hogy megfelelő, beadja a papírokat, és az Eon jön majd ki és cseréli meg a dolgokat, nem a szerelő. Eon felé nem lesz elvi szinten fizetendő semmi többlet. A reg.szerelő pedig elkéri a felmérés, ügyintézés díját, nagyjábol 50e körülre saccolnám. Amennyiben a bővítés nem lehetséges a jelenlegi rendszerben, akkor esetleg mért fővezeték csere, netalán mérőhely szabványosíts is kellhet. Lényegtelen, hogy innen oda kell pakolni a meglevőt, a bővítendőnek meg kell felelnie a többletigénynek. Javaslom, hogy kérj be pár ajánlatot regisztrált szerelőktől, aki látatlanban azt mondja, hogy szabványosítás, és 400ezer, azt ne is keresd többet. Aki kimegy, megnézi, és a jelenleg érvényes DSO szabályok alapján el tudja dönteni mit kell tenni. Ahogy látom az adatlapodról, te OPUS-TITÁSZ területen vagy, ott lehet kissé máshogy vannak a dolgok, de szinte biztos hogy nem kell teljesen új mérőhely.
Köszönöm. Nagyjából így látom át adolgot én is. Meg kell találnom a megfelelő (reg) embert.
Kezdésnek Itt keress
Először is nem ártana tudnunk, mihez kell éjszaka 3*20 A-nál több. Galvanizálókád, alumíniumkohó, ... Egyszerű hájtáji felhasználáshoz iszonyú sok már a 3*20 A is. Hátha másképp is meg lehet oldani.
1db 6KW os, és 2db 4,5 KW os hőtárolós kályha.
Nem lenne olcsóbb 1-2 klíma hosszú távon? Vagy áramszolgáltatótól mentél nyugdíjba?
20 A 1,16 kW-ttal kevesebb az elvártnál. Lecsapkodja a kismegszakítót? mert ha mind jó, akár el is bírhatná. Vagy időzítővel el kellene tolni őket, esetleg kizáró kapcsolással. Ami csak kettőt enged egyszerre bekapcsolni.
Idézet: Most így működik. „Vagy időzítővel el kellene tolni őket, esetleg kizáró kapcsolással.”
Valamit nem értek ebben a számolásban:
Van 6+4,5+4,5=15kW teljesítmény igény. Van 3x20A=60A/230V rendelkezésre állás. Ez csak 13,8kW. A különbség számolásom szerint 1,2kW, nem 1,16. Mit számolok rosszul? A hozzászólás módosítva: 10:41
Ezekből melyik egyfázisú?
Nem lehetne fázishasításos szabályzóval visszavenni az áramot?
Nagyon régen volt nekünk is, nem emlékszem már, hogy a fűtőszálai fázis vagy vonali feszültségről mentek-e, mert ha utóbbi, akkor esetleg át lehet kötni, jóval kisebb lesz a teljesítmény felvétel, cserébe nem biztos, hogy fel tud fűteni egy éjszaka alatt teljesen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |