Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
A trafó ugyanazzal a huzallal van tekerve, azzal nincs gond. Az egyenirányító gyengébb, és kisebb a pufferkondi. Ha ezeket a +12V-hoz hasonlóan megcsinálod, már az is terhelhető. Ha 24V-ot szeretnél (vagy akár többet), akkor a testpontot át kell variálni, meg a fesz osztót...kb...
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2024
Szia! Ha ezt a rajzot nézem ami szinte ugyan az amik fellelhetőek ezzel a 2005Z vezérlővel kapcsolatban, akkor a +12V-os kimenet negatív párja ugyanarról a tekercsről van levéve csak kisebb áramú fordítottan beépített diódákkal. Ha azokat a kisebb teljesítményűeket kicserélném nagyobbakra pl. STPS4045CW-re (ilyen van éppen három is) de azoknak csak az egyik oldalát használnám fel és összefordítanám a kettőt és a harmadikat is polaritás helyesen kötném hozzájuk, az úgy működhetne e, hogy meglegyen a 24V? A szűrő tekercset is kicserélném nagyobbra ill. vastagabb huzallal tekert ferritmagosra (a képen az a kék színű volna). Az nem lenne gond ha így kisebb áramokat lehetne kinyerni belőle. A 3-4A az már megfelelő lenne.
Persze, így kell. Én graetzet alkottam rá, a '+' oldal maradt közös katódú dupla dióda, a '-' oldal pedig 2 hasonlóból lett megoldva (tokon belül párhuzamosítva). A hűtőfülek szigetelésére is kell ügyelni. A trafó test lába megszakít, és mehet a graezt '-' oldalára. Innen már csak a vezérlő IC-t kell átverni.
Ezt az IC-t kicsit macerásabb lehet hozzá igazítani, mint egy TL494-est. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
Szia! Miért kellene átverni ha egy dc-dc átalakítót akarok vele meghajtani?
A képen látható diódákra gondoltam, hogy azokat cserélem ki és a szűrő tekercset (kék színű).
Szia!
Most egy másik rajzot tettél a hozzászólásodba, mint az akkutöltőnél. Ott ezt írtam: Idézet: „Ha a mellékelt rajz szerinti a tápod, akkor szerintem nem ilyen egyszerű az átalakítás fix 24 V-ra. Az AT2005 (ha jól értelmezem az adatlapját) az 5-ös lábon figyeli a +12 V-ot is túlfeszültség védelem miatt, talán egy feszültség osztóval a +24 V is ráköthető. A 2-es lábon szintén ott a leosztott +12 V a szabályzás miatt, itt módosítani kell a két ellenállás (R44, R45?) értékét, illetve a 6-os lábról leválasztani a -12 V-ot.” Ennél a rajznál is figyeli a vezérlő IC mind a két 12 V-os feszültséget, csak más lábakon. Mielőtt belekezdesz a tényleges átalakításba, azt kéne kipróbálni, hogy a táp akkor is működik-e, ha leválasztod az IC-ről a ±12 V figyelését. Szerintem nem fog, ezért is írta Inhouse, hogy Idézet: „Innen már csak a vezérlő IC-t kell átverni.” Nem az átalakítód miatt jelentkezhet probléma. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
Melyik lábon? Bővebben: Link
Mert olyan fából vaskarika, írtam már neked többször. Felhúzol egy PC tápot 24VDC-re, majd egy DCDC konverterrel ugyanúgy PWM jellel készül belőle valami szabályozható kisebb feszültség és áram. Holott ez a konverter nélkül, csupán a PC táppal is megoldható, labortáp is készül belőlük. A legnagyobb különbség, hogy a PC táp primer oldali szabályzású, a konverter meg a szekunder oldalon dolgozik majd.
Eszerint a 6-os láb, ami figyeli a +12 V-ot, ennek (adatlap szerint) 10,3-14,0 V között kell lennie. Ha 24 V lesz a kimeneti feszültséged, akkor egy feszültségkosztóval ebbe a tartományba kéne beállítani az ide érkező feszültséget.
Az általad linkelt L&C rajzán az R60-as ellenállást ki kell venni.
Ez másképpen működik, mint az említett TL494-es elterjedtebb változat.
Nekem kissé ködös az a PDF (ATX-2005), nem vágom... 1. VCC, +5V tápfesz kell neki, a STBY tápról kapja, külön egyenirányítás és puffer 2. remote bemenet, ezzel lehet indítani, alacsony szint, 0,8V alatt, indul, testre a PS-ON 3. +3,3V kell rá, némi tűréssel 4. +5V kell rá, némi tűréssel 5. +2,6V kell rá, ha jól látom 6. +12V kell rá, némi tűréssel 7. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet 8. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet 9. PowerGood kimenet, ha minden oké, akkor 0V körül van, ha valami gond van +5V 10. Vref FB Shunt output (TL431) 11. Vref Shunt input 2,5V (TL431), túláram védelem (+3,3V) ...? 12. test 13. OPamp kimenet 14. OPamp- negatív visszacsatolás bemenet, itt lehet állítani a kimeneti feszt...? 15. OPamp+ lágyindítás 16. védelmi idő... beállítás A 3,4,5,6-ra ellenállás osztóval egy stabil 12V feszültségből elő lehet állítani, amit kíván. A többit ki kell kísérletezni. A még át nem alakított működő táp jó támpontot adhat, lehet próbálgatni. Valószínűleg 24V-nál nagyobb feszültség is nyerhető a kimeneten, a terhelőáramtól függ.
Ebben a videóban a 16. perctől kezdődően mutatja be, hogy a 2003-as IC-vel készült tápegység -12V-os része úgy lett kialakítva, ahogy említettem én is, hogy ellentétes polaritású Schottky lett beépítve és a kondenzátor meg a ferritgyűrűs tekercs ki lett cserélve nagyobb értékűre. Így az áram terhelhetőség a fele lesz de a feszültség az megduplázható. 2003-as kapcsolási rajza 2005Z rajza
DPS-250 szerver táp feszültség állításSziasztok!Nem teljesen PC de szerver táp. Van egy Fujitsu DPS-250AB-62A típusú szerver tápom. Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. Szeretném a kimeneti feszültséget feljebb állítani 14V-ig. Van-e valakinek tapasztalata illetve ötlete a megoldásra? A vezérlő IC típusa CM6802. Van egy kis panel amin van két trimmer aminek nem sikerült kideríteni a funkcióját. Kapcsolási rajzot vagy egyéb segítséget szívesen fogadok! Üdv: Gábor
A neten "van"...pl. ez 14,6-14,7V-ra:
(Próbáld ki, mérd meg...)
Szia!
Ezt megtaláltam de azonnal letilt a táp. ![]() Üdv: Gábor
Érdemes a TL494 és klónjaival gyártott táppal próbálkozni. Sok olyan vezérlő IC van, ahol külön bemenetek figyelik a feszültségeket és ha adott tűrésen túl van eltérés, akkor tilt. Vagy van amikor külön van egy ilyen IC és az tiltja a vezérlőt. Bár ez szerver táp, akkor nincs is csak 12V?
A 2 forrpontot is összeforrasztottad? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Szia!
Köszönöm, az összekötött forrpont elkerülte a figyelmem! Összekötés bent van! Tökéletes! Probléma megoldva! Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Melyik tápot válasszam?Sziasztok!Elnézést kérek, hogy csak így bele a közepébe kérdezek! Labortáp szerűségre lenne szükségem. Az igényeimnek tökéletesen elég lenne egy 0-24V-ig szabályozható, áramkorlátos kivitel. Azonban nem tudom milyen "belsővel" szerelt tápot keressek? A TL494 ic-re épülő tűnik szimpatikusnak, egyszerűnek. Tudnátok ajánlani olyat amelyikben biztosan ilyen ic-vel építkeztek?
Igen. 30 évvel ezelőtti AT tápok.
Igen, a TL494 és klónjaival szereltek hálásabbak ilyen célra.
Az AT-s nagyon jó, ha fixen kell mondjuk egy 13,8V, de ha szabályozott kell, akkor vagy ilyen és kell egy segédtáp, vagy egy ATX, ahol ez is adott. Bár ez utóbbinál is a 12V ágból menne a vezérlő, de átköthető, mert van mire. A primer oldali szabályozás miatt nem lesz teljes értékű labortáp, de azért egész jó és olcsó!
Én olyanból csináltam a 12 voltos tápomat, melyet jól tudok használni elektromos kompresszorhoz, a gumimatracot felfújó pumpához, hűtőládához, és minden más, 12 volttal működő autós cucc kipróbálásához. A dobozát magam csináltam alu-lemezből, van a tetején ventilátor.
Az elején ki-bekapcsoló, szivargyújtós kimenet, egy nagy piros LED kijelző, s egy zöld színű - számokkal a kimenő feszültséget mutató kijelző. Már legalább 15 éve teszi nekem a dolgát, és mégiscsak kisebb, mintha simán AT táp lenne. A napokban éppen a kőr alakú feszültség-kijelző elektronikáját építettem be. A Temuról rendeltem, majd kaptam is meg, került vagy 600 forintomba. PC-táp 19V-ra step-up-alTiszteletem!DCC központ (vasútmodell) tápellátásban gondolkodom, kérem a Véleményeteket! Van kéznél néhány PC-s ATX tápegységem. Viszonylag jó minőségűek, jók is, kidobni nem szeretném őket. Előny: Gyárilag rendelkezik fém házzal, és tápkapcsolóval, van benne zárlatvédelem, és egy 400W-os is lazán kiszolgál 4-6A-t ami egy házi terepasztalnál bőven elég. PC táp egy trükkel azonnal működőképessé tehető (zöld vezeték GND-re), és azonnal +5V, és +12V-ot magas amperszámban kinyerhetünk belőle. Most jön a gond, a max 12V, mert nekem a 19-20V lenne a cél. Van nekem ilyen step-up áramköröm https://www.hestore.hu/prod_10037842.html ez tökélesen előállít 12V-ból 19V-ot, egy 3A-es DCC központnak. A plusz vicc, hogy a PC tápegységen beül is elhelyezhető, van ennyi hely, rendesen csavarokkal rögzíthető, így aktívan hűtve is van. Lehet ezt így használni? Azaz a PC kész, +12V-os tápját a Step-Up-al feltornászni magasabbra? A DCC központban - amit megtáplál - van zárlatvédelem. Vagy inkább javasolt egy ilyen erősebb https://www.hestore.hu/prod_10043183.html# beszerzése? Ez komolyabbnak tűnik, van zárlatvédelme. (A PC gyári tápegységet nem mókolnám át magasabb feszültségre. Nem is értek hozzá, meg csak egy életem van.) Köszönöm a Válaszokat előre is.
Arra szolgál mindkettő, amire szükséged van.
Én is használtam fel hasonlót. (Nem pont pc-táphoz, de 12 V-os táphoz, 17V-ra) Annyi a kéréses, hogy a tápegység azon a szálon (pl a 12V) tud-e valóban annyi teljesítményt. Ha igen, nosza. A hozzászólás módosítva: Csü, 19:26
Meg megy vele a többi is, mert egy tőről (mármint transzformátor) fakadnak és tipikusan az egyikre szabályoz, a többi meg követi.
Hello! Egy levetett 19V-os laptop töltő, nem lenne célszerűbb?
Van egy 3A-es ilyen 19V-os laptop tápom. Ez most még elég az építésnél, de ha lesz majd minden a terepasztalon (világítás/ez-az amaz, ami fogyaszt), ott már kevés lesz, vagy nagyon a csúcson lesz használva. Ennek a PC tápnak meg van védőföld csatlakozása is a konnektor felé. Ha valami elkezd szivárogni, akkor az ÁVK leold. Ez is egy plusz nyugi lenne nekem.
Szivárgástól én nem félnék, mostanában rendes védőfüldes csatlakozása szokott lenni.
Ha meg nem, akkor kettős szigeteléső. Az áramterhelhetősége is nagyobb lehet már, az enyém például védőföldes, és 4,6 A-es. Ha a PC tápot alakítod át, akkor nézd meg a elektrolit kondenzátorokat, nem csak abből a szempontból hogy púposak-e, hanem mekkora feszültségűek. És nem csak a +12 V-os részen, hanem a többi helyen is javasolt 25/16 V-os kondenzátorokat betenni, low esr és 105 fokos, ahogyan szokták mondani.
Ha kell, adhatok 2-3db. 3,25A-es laptoptápot, de lehet, hogy van nagyobb terhelhetőségű is, 2-3 hét múlva tudom megnézni, hogy mik vannak.
Nem ajánlatos párhuzamosítani, de ha szét lehet választani a sínpályák, világítás betáplálásait, akkor több tápegységről is működhet.
Köszönöm! Nekem is van több ilyen régi laptop tápom. Mindössze jó lenne 1 tápról hajtani az egészet. Erre egy PC táp bőven elég. Ezért kérdeztem ezt a step-up áramkört. Minden egyébhez elég a 12V, csak a vonatokhoz kell a magasabb, 19V.
Sokkal egyszerűbb az átalakítás. A -5 V-ot kiegészíted olyan alkatrészekkel, mint a +5 V és picit emelsz a kimenő feszültségen. 17 V-ot 19-re emelni már nem nagy művészet. Persze ehhez ellenütemű táp kell (félhidas), mint a régi AT tápok nagy része. 494-es vagy 7500-as vezérlővel. De akár az is megoldható, hogy a + 5 V-ot forgatod át, de ahhoz több módosítás kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |