Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » KDC kaputelefon loggolás
Még egy kérdésem lenne:
Ti milyen illesztő áramkört használtatok a busz és az Arduino között, ami biztonságosan 0-5V-os digitális jelet ad, de garantáltan nem okoz rövidzár-hibát a KDC központnál (mint ahogy azt korábban egy zéneres megoldás tette)? Sima analóg optocsatolóval (pl. PC817) próbálkoztam, de nagyon torzítja a jel éleit. Gyors, logikai optocsatolót (pl. 6N137) érdemes ideépíteni, vagy ti hogyan oldottátok meg a tiszta négyszögjel fogadását?"
Mi szkópot dugtunk rá, nem arduino-t, annál nem kellett külön játszadozni.
Szópot még a legelején én is rádugtam. Abból kb ugyanolyan jelalak jött le, mint a Te augusztus 11-i hozzászólásodban. Meg fogom még egyszer nézni szkóppal, a bejövő nyers jelet is, és az optocsatoló utáni jelet is. Kíváncsi vagyok az eltérére.
Szia!
Hogy haladsz vele? Neked sikerült? EPS32-m nincs, párezer forint lenne, de szerintem ami (egyelőre) picoscope-pal nem megy, az ezzel sem fog menni. Plusz előbbivel közvetlenül tudok rámérni, mondjuk 10V-os méréshatárral. És még így is nagyon szabálytalannak tűnnek az elvileg négyszögjelek(?) és a köztük lévő szünetek. Én egyelőre semmit nem tudok belelátni a jelsorozatba. Nem ugrik elém a binárisan kódolt csengetőkód.
Ha ilyenre vetemednék, felcsengetnék a saját lakásomba, azután egyel magasabb, majd egyel alacsonyabb számra. Úgyis látszik az eltérés. Ha meg kódolva van a lakásszám, akkor eléggé buktaszagú a project.
Amit lehet, közzéteszek, de nincs rá korlátlan időm. Úgy tűnik, hogy nem igazán négyszögjel. Most a jelsorozat időbeli lefutását kell megmérni. Ez úgy történik, hogy kell keresni egy határozott trigger pontot. Ez meg is van, egy lefutó él a 8,2V-ról nulla voltra. Majd ettől a ponttól kezdve kell az adatokat az idővonalon mind a két irányban rögzíteni. Amit linkeltem kép, azon a Trigger-n időablak látható, a trigger jelalak már nem. Ezt egy körpufferes adatrögzítéssel érem el.
Olvasgatom én ezt a topikot, és értem is a problémát.
Csak azt nem, hogy miért kene itt "loggolni". Simán fel kell csöngetni, hogy "postás vagyok", aztan megtudod, beengednek-e. Es csak azokkal beszélni utólag, ahogy mondtad: értelmesen. Az összes többi ember nyomonkövetése eléggé visszás. Momdhatom úgy is: ha én társasházban laknék, és megtudnám, hogy követik, ki csöngetett hozzám -hát ha megtudnám, ki követett, páncelozhatná a valagát... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2026
Ez egy teljes adatfolyam, az elején (ami képen nem túl jól látszik) van az azonosító kód.
Teljesen jogos a felvetésed, hogy ez jogilag nem indokolható, azaz nem fűződik hozzá jogos érdek. Viszont amíg nem logolod a teljes adatfolyamot, nem hallgatod le a beszélgetést, ami a buszon keletkezik és nem köthető személyhez, hogy kihez köthető, addig nem sérti senkinek a személyes adatához való jogát. Éppen ezért kizárólag technikai feladatként, a protokoll megértéséig vagyok hajlandó foglalkozni vele és ezt közöltem is a fórumtársammal. A személy vagy lakás azonosításával már nem. Amúgy meg ha csak a saját adataidat rögzíted, az nem ütközik semmilyen jogszabályba, hiszen azzal te magad rendelkezel.
Viszont amit te említesz, az a személyiségi jog megsértésénél is súlyosabb. A fizikai erőszakkal való fenyegetés bűncselekmény!
A személyisegi jogaimat megsértő (azaz bűnt elkövető) s...berúgása LEHET , hogy néhány jogaszkodó szerint bűncselekmény.
Csakhát kijár ![]() Ahogyan a betörőt is visszatarthatom. Nehány pofonnal is. Azér' ne a farok csóválja már azt a kutyust. Azzal, hogy nem jogsértesig, csak egy bizonyos segítségig mész el (így, szó szerint) azzal teljesen egyetértek. Technikai segítség az rendben. A fegyvergyártókat sem ítélem el. A fegyverhasználókat igen. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2026
Én azért a hosszú szünet utáni négy impulzus összetevőit vizsgálnám lelkesen (utolsó 2/3-ad) Ha az hangnak bizonyul, és szabályos négyszögjel, akkor bocsánat a feleslegesen befeccelt energiáért.... Trigger legyen a hosszú szünet, az utána lévő adatok meg min 10 szeres idő nyujtásban a következő hosszú szünetig az oszcillogramm. Szerintem a zavarokat akarjátok dekódolni az adatfolyam elején, de tőlem.... Ha van egy megbízható rendszer, az vagy valami hangfrekvenciás kóddal analóg módon, vagy normális szinteken kommunikál, nem ilyen tizedvoltos szösszenetekkel a tápon, mint ami a kép elején van. Azt egy "jobb" porszívó előállítja egy 20 méteres vezetéken akár az összes kombinációban zavarként. Lehet nem konrolláltan, de garantált napi rendszerességgel.
Azt meg hogy egy "filléres", nem igazán titkosítandó rendszert túlbonyolítsanak, nem hiszem. Egy hallgatóval minden lehallgatható a vonalon, gondolom, így a titkosításnak nulla értelme van, tehát a kódolásba sem tettek űrtechnológiát. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2026
Egy fontos infó már az elején lemaradt, mégpedig magának a kaputelefonnak a működése. Úgy gondolom, hogy annak az ismerete elengedhetetlen ehhez a feladathoz így most ezt röviden pótolom.
Két féle működést különböztetünk meg (amúgy van egy harmadik is, de az szerviz funkció, nem releváns). Az egyik, amikor felcsengetnek a lakásba, a hangszórón szól a csengetés, felveszed. Ilyenkor 2 állomásos intercom módba kapcsol, azaz tudtok beszélni. És a kapunyitó gombbal küld egy jelet a beltéri. A másik működési mód, amikor valaki kapunyitó kód beírásával nyitja a kaput. Ez a lakásszám kulcs szimbólum, majd egy 4 számjegyű kód egymás utáni beírása. Ilyenkor kinyitja a központ a kaput, majd küld a beltéri egységnek egy jelet, ami megszólal a hangszórójában. Mind a két esetben egy azonosítót küld a központ, amivel kiválasztja, hogy melyik lakás beltéri egysége aktiválja a hangszóróját. Minden beltéri egységnek egy 1-255 közötti egyedi azonosítója van, amit 8 jumper segítségével lehet kiválasztani. A melléklet (összenyomott) ábrán a második üzemmód jelei láthatóak. Az a 4 impulzus sorozat a hangszóróban hallható "pittyenés", ami jelzi a lakásban, hogy valaki lakás kapunyitó kódjával bejött a kapun. Tehát az a jelsorozat már tisztázva van (ez az ami, megszólal, amikor valaki bejön saját kóddal). Ezt megelőzően kell a központnak küldenie az azonosító kódot, ami pedig az eddigi vizsgálat alapján az a 3 (az ábrán csak 2 látszik, mert a harmadik összefolyik az intercom zajával) kis "maszat", amit te zajnak vélsz. Csakhogy több mérés alapján az látszik, hogy ezek minden esetben, következetesen ott vannak, tehát nem zaj, hanem ez az azonosító jel. Ebből tudja a beltéri, hogy kapcsolja be a hangszórót.
Egyébként a gyártónak írt már bárki is egy szép levelet, hátha megosztja a protokollt és nem vállalati titokként kezeli? Esetleg kiderülhetne, hogy van saját (megvehető) eszköze a kívánt célra...
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2026
Én nem, engem a műszaki probléma érdekel, miután nem találtam sehol semmilyen leírást sem a protokollról, sem kapcsolási rajzról. De majd a project gazdája megteszi
Sziasztok!
Először is köszönöm a sok érdemi hozzászólást és a közös gondolkozást! Nem, én nem8sem tettem meg. Viszont ma méregettem egy kicsit. Az állandó, kb 6,5V-os szintet alapul véve 4V-os triggerelést és 100ms/div osztás beállítva szerintem a bekarikázott, 200-300ms közötti csúcsok jelentik a kódik, és Proba topictárs véleményét osztva, én is úgy gondolom, h ez sima nyolcbites jel, tehát én sem gondolom, h ez még kódolva lenne. A második képen ezek a csúcsok látszanak, és már "majdnem fogtam egy elefántot", mert ugyan a lakáskódom egyelőre még nem jön ki ebből, de megismétlem majd a mérést 100lKs felbontással is, hátha.. ![]() ![]() .
Nálam ez így néz ki (1. kép).
És minden esetben ott van előtte az a kis "izé" ami 60 msec hosszú (2. kép) és a csengetés végén is van belőle 1, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a beltéri kapcsolja ki a hangszórót, kapcsolódjon le a buszról. És hogy arányaiban lehessen hova tenni, az első kis "izé" a 0. mintavételezési pontnál van, a második 550 msec. És a trigger jóval később, 2080 msec. Tehát ha a trigger előtt kb. 2,5 sec idővel kell visszanézni a busz jeleit. Ennyit általában egyik egyszerű szkóp sem tud.
Egy olyat sikerült már elkapni, amikor másik lakást csörgetnek meg? Az egyetlen minta (csak a te sorszámod) nem feltétlen elég a megfejtéshez.
Köszi!
Szóval lemértem újra ugyanezt, 500kS gyakorisággal. Ebből az jött ki, h ezek nem négyszögjelek, hanem fűrészfog jelek. Ami nagyon jól látszik: a három csúcs (két nagy és egy kb feleakkora) időzítése a trigger után hajszálpontosan ugyanannyi. Az is megegyezik, h a harmadik csúcs csak kb feleakkora. Feketével a fűrészfok csúcsok ideje, pirossal a szpmszédos csúcsok távolsága van.
Igen, de ugye ehhez tudnom kellett volna azt a lakásszámot is, tehát így önmagában nem sokat ér.
Szerinted?
![]() Hát persze, hogy más kóddal is próbáltam és az elején az "izé" darabszáma változik. ![]() ![]() Holnap én is kipróbálom más kóddal, de ma már elfáradtam.Még szerencse (ebből a szempontból is), h az elsőn lakom és nem a tizediken
Attól tartok, hogy rosszul értelmezed az oszcillogrammot. Minél inkább fel van nagyítva a kép a mintavételezési időhöz képest, annál inkább ferdébbek lesznek a vonalak, még nagyon meredek négyszögjel esetén is. Valójában soha nem kapsz teljesen függőleges vonalat, hiszen ugyanabban az időpillanatban csak egy feszültségérték jelenhet meg. És mivel a képeden több pixel távolságra (becsülve legalább 20) van 1-1 mintavétel, így mindig ferde vonalat fogsz látni minden egyes feszültség változásnál (mivel a pontokat összeköti).
Egy mérés valójában legalább 2 lépésből áll. Az egyik az adat felvétele, a másik pedig a kiértékelése.
Köszönöm ezt a kiegészítést és magyarázatot!
Akkor viszont jöhet a táblázatkezelés, amikor összerendeled a más próbált számot a meglesett jellel. Például ha nap közben valamelyik szomszéd nincs otthon, akkor az ő számát csengetni, aztán már "csak" össze kell vetni a jeleket, hátha látszik a különbség. Az előző hozzászólásodban a második képen például a fene se tudja, hogy a három "magas" jel után látható nyolc következő mitől lesz tizenegy még akkor is, ha a kettő összege az pont annyi
Még nem agyalok a kódoláson, pillanatnyilag elegendő mérést gyűjtök, hogy minél nagyobb valószínűséggel meg lehessen fejteni a protokollt. Pillanatnyilag az derült ki, hogy 3 féle frekvenciájú kis "izé" lehetséges és 4 darab egyforma van a végén, mindegyik 60 msec hosszú. Majd ha lesz időm, írok egy összehasonlító programot, ami egymás mellé rakja az adatokat.
Jó lenne látni a különbséget a 10-es, 12-es felcsörgetésével. Azok csak 1-2 bitben térnek el a tiedtől. Könnyen lehet, hogy az időzítéssel játszik a rendszer. Az általam lementett XML-ben így néz ki a bejutásod, ahogy a mellékletben látszik (chatGPT rajzolta).
Igaz codefon. Ott a jelzőhangokat a PIC állítja elő. A jelzésátvitel táptól tápig tartó 8 db impulzus biztosítja, szélessége 4ms a kérdédes lakásszámot a kitöltési tényezővel kódolja a 0V vagy ~2ms vagy ~0,5ms -ig tart. Az 1 lakásnál az utolsó impulzus rövidebb, a 2 nél a utolsó előtti 4 nél a hátulról a harmadik 8 nál a 4. .....
A zárnyitás egy DTMF-hez hasonló kétfrekvenciás hangjelzés a vonalon látszólag. A picből ~30kHz négyszögjel jön ki, ( lehet ez modulált valahogyan) ami mikrofonjelhez keveredeik be. A központban ezt a 30kHz-t látom viszont szűrve . Ha a készülék megkapja a címét, ugyan ezen úton jelzi a központnak hogy létezik. ( remélem ez valamennyire pontos, túl részletesen nem néztem utána. Ez csak a felületes látszat.)
Akkor, ha jól értem és az eddigi eredményeket nézem, akkor minden kicsengés előtt kell mennie 8 impulzusnak, amik kb. 4ms hosszúak és maguknak az impulzusoknak a kitöltési tényezője határozza meg, hogy az adott helyiérték 0/1. Ahhoz pedig, hogy jól el lehessen kapni, érdemes lenne a mintavételezést 0,1ms-re tenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |