Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2586 / 2587
(#) Flatlander válasza bandika hozzászólására (») Júl 5, 2026 /

Akkora zárlatot mutat fesz alatt,hogy azonnal kivágja mindkettőt... Pedig mérve nem találtam meg az okát...de már nincs bizalmam felé,főleg, hogy a primer oldal is merev rövidzárat mutat. Közben szereztem egy kissebb jbl ládát,ennek legalább a tranyós kis végfokja életre kelt csak a low pass filter részével van valami és torz jel jön ki belőle. Azért sajnálom ezt a d osztályú kis csodát mert meglepő milyen erőteljesen és dinamikával hajtotta a mélyet.
(#) deltron hozzászólása Júl 6, 2026 /

6,3V 60mA drótlábú izzó

Sziasztok! Egy erősítő javításához keresek 6 darab 6,3V 60mA drótlábú izzót. Ha lapul valakinek a fiókjában kérem jelezze. Nem helyettesítőt, nem mást pont ezt!
(#) Flatlander válasza deltron hozzászólására (») Júl 6, 2026 /

Esetleg ebay ha nem annyira sürgős, itthon csak hasonlót találni.
(#) bandika válasza deltron hozzászólására (») Júl 6, 2026 /

Dobj egy fotót, és méreteket!
(#) deltron válasza bandika hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

Bura átmérője kb 4,8 mm, hossza kb 12,5 mm, a másik kettő csak a méretek miatt van a képen.
(#) tothbela válasza deltron hozzászólására (») Júl 8, 2026 / 1

izzó

Ez nem jó?
(#) david87 válasza deltron hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

Megnézem neked van 2a fiókba
(#) deltron válasza tothbela hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

nem tudom, nincs lába, még mérni sem tudom. van benne csak egy ép.
(#) deltron válasza david87 hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

pont kettő? nekem 6 kell. Hidegen 11,4 Ω.
(#) tothbela válasza deltron hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

Úgy értem, hogy amit küldtem linket, az milyen?
6V/50mA itt van a fotója is.
Hestore izzó

izzó.jpg

(#) deltron válasza tothbela hozzászólására (») Júl 8, 2026 /

ha nem lesz más veszek ilyet, sok helyen kapni, de 60mA-es lenne jó
(#) mek-elek válasza deltron hozzászólására (») Júl 9, 2026 /

Ha annyira fontos az áram, párhuzamos ellenállással megoldható.
(#) Beringer 600 hozzászólása Júl 20, 2026 /

Meg szeretnèm èpíteni ès ezèrt kèrek egy beültetèsi rajzot

Üdv!
Egy ki segítsèget szeretnèk kèrni!
Ehez a kapcsoláshoz volna valakinek beültetèsi rajza?
Előre is köszönöm!
(#) orcika70 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 21, 2026 / 1

Elnagyolva talán ez lenne, de vannak hiányos, kimaradt részletek-alkatrészek azokat utólag kellene pótolni.
(#) Beringer 600 válasza orcika70 hozzászólására (») Júl 21, 2026 /

Köszönöm szèpen sokat segítettèl!
(#) SlyChocolate hozzászólása Aug 17, 2026 /

Készen kapható monó végereősítő modul

Sziasztok.
Kérdezném mennyire jó gondolat kész monó erősítő modult venni? Mivel gyártót nem találtam. Ezért kérdezném lehet-e más webáruházi termékét ide betenni?
(#) pety20 hozzászólása Aug 20, 2026 /

Nyáklapterv stk4191ii-hez

Üdv! Stk4191ii ic hez keresek nyáklaptervet, esetleg valakinek van? Találtam egy ilyen ic-t és szeretném feléleszteni!
(#) orcika70 válasza pety20 hozzászólására (») Aug 20, 2026 /

Google kereső?
(#) pety20 válasza orcika70 hozzászólására (») Aug 20, 2026 /

Ismerem, de nem ilyet keresek. Ha nem marad más akkor majd megrajzolom.
(#) lóri válasza pety20 hozzászólására (») Aug 20, 2026 /

Szia!
Ha van kedved rajzolgatni, akkor ez kiindulásnak jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2026
(#) pety20 válasza lóri hozzászólására (») Aug 20, 2026 / 1

Köszönöm!
(#) diamik hozzászólása Sze, 12:16 /

Hiszterézismérő feszültségvezérelt áramgenerátorral

Sziasztok,

volt régebben egy projektem (hiszterézismérés). Kicsit továbbvittem. A korábbi verzióban egy "sima" audio erősítő jellegű áramkört használtam ilyen célra, kisebb kiegészítésekkel (pl.: áramlimitálás).

Mivel klasszikus esetben a hiszterézismérés áramgenerátoros megtáplálással történik, így átalakítottam az áramkört. A kimeneti mintával sorba tettem egy sönt ellenállást (Rsense), ami vissza van csatolva a bemeneti differenciál erősítőhöz (Q5-Q6). A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy az alacsony tápfeszültség korlátait hamar elérem a minta reaktanciája miatt, így megnöveltem ±150V-ra (a korábbi ±35V-hoz képest). Kékkel jelöltem az új félvezetőket, amiket cserélni szeretnék.

A Zobel tag-ra nem tudom, hogy ebben az esetben szükség van-e, vagy elhagyható. Ha bárkinek bármi jótanácsa lenne, szívesen veszem, mert ezek még csak a tervek. Mit igen és mit ne.

Az áramkör bemenete R12-nél van.

Érdekességképp idetettem a korábbi mintánk szimulációját (BH görbe), Chan model alapján.
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:16
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Sze, 13:23 /

Szia! AB-osztályú erősítőnek sok a ±150 V. Érd be ±100 V-tal, vagy válassz G, illetve H-osztályú kapcsolást.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Sze, 14:38 /

Sokat bújtam az irodalmat és a legtöbb ilyen berendezésben nem javallott a kapcsolóüzem (pedig én is emellett vagyok) a zajok miatt. A korábbi hasonló áramkör esetén (aminek ez az alapja) elég jó THD-t értünk el.

Ha nem AB oszály, akkor H híddal próbálkoznék (LC vagy LCL szűrővel), illetve extrém nagy frekvencián, esetleg GaN-al. Tervben vannak.

Idézet:
„Szia! AB-osztályú erősítőnek sok a ±150 V. Érd be ±100 V-tal, vagy válassz G, illetve H-osztályú kapcsolást.”

Pont az ilyen észrevételektre gondoltam. Mert persze nem vettem észre, hogy azért aktív tartományban van ott veszteség, még ±100V-on is.

Ha csökkentem a tápfeszültséget, akkor a munkaponti áramot beállító ellenállásokat is csökkentenem kell (R8, R3). ±35V esetén 3,3kΩ volt mindkettő, ha jól emlékszem.

Köszönöm!
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Sze, 17:02 /

Nem első sorban a hatásfokra gondoltam, hanem a félvezetők feszültségtűrésére. A feladat szempontjából elégséges bétájú végtranzisztort 230-250 V-ig gyártanak. A ±150 V táphoz pedig 300 plusz voltosra lenne szükséged. Olyanból 5, jó esetben 10-es bétájúval találkoztam.
G és H-osztályban csak az alacsony és a magas féltáp összegét kell tűrnie a tranzisztornak.
Nem ismerem a mérési eljárást, kimeneti transzformátor nem jó a feszültség növelésére? A 100 V-os rendszer trafója éppen megfelelne.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Sze, 19:21 /

Azt nem irtam, de nagyjából 10kHz-ig szeretném használni.
A transzformátor alatt gondolom valamilyen kicsatoló transzformátort értesz. Ebben nincs tapasztalatom, de gondolom ami jó 10kHz-en az nem jó 50Hz-en.

Azon is gondolkodtam, hogy a vegfokot MOSFET-esre alakitani.

Köszönöm az ötleteket!
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:25
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Sze, 19:45 /

(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:04 /

Ez nagyon jó ötlet! De az impedancia kötött (4/8/16Ω). Ha más-más mintát tesztelek akkor ez gond. Azt hiszem.
(#) Skori válasza diamik hozzászólására (») 8:58 /

Szerintem mennie kell annak D osztályban is, de mivel vezérelt áramgenerátor kell, eleve kimondottan ilyet kellene tervezni. A H az árammal lesz arányos, a B-t meg gondolom az indukált feszültség integrálásával kapod meg, az meg eleve kiszűri a maradék kapcsolófrekvenciás komponenseket.
(#) diamik válasza Skori hozzászólására (») 9:36 /

Van esetleg valami anyagod/referenciád szűrőtervezéshez? Gyakorlati szemmel. Szakcikk akad bőven ieee, mdpi stb., de túlságosan tudomanyosak. ?
Következő: »»   2586 / 2587
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem