Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » KDC kaputelefon loggolás
Nekem ebből az jön le, a vonalon van 10-12V folyamatosan ( vagy nincs) itt kezdődik az oszcillogramm, utána a vonalra kerül a 10-12V majd jön egy digitális csomag (a pirossal bekeretezett rész -gondolom a lakáskód valami formában 0V-10V szintekkel- , utána szünet, majd a csengetési hang. Amit nem értek, ezt a felállást egyik eddigi grafikonon sem láttam ilyen tisztán. Amit kinyújtva feltöltöttél azon sem látszik ennyire markánsnak a feszültségszint. It a tüskék 0-10V közöttiek, csak a mintavételezés elégtelensége miatt nem érik el a határokat, ill nem kiértékelhetőek. A nyújtotton meg max 5V szerepel mint csúcsérték. Vagy az oszcilloszkópon van valami átlagolós funkció, vagy nagyon nem értem az egészet.
Ebben a kialakításban kb olyan mint a codefon grafikonja lenne, bár azt sosem néztem ennyire zsugorítva. Ha ez igaz, kipróbálnám 0.1ms időalappal, és 3-5V körüli trigger szintel 5V/div méréshatárban, mit mutat a szkóp egy csengetésre. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2026
Nem erről szólt a hozzászólás, ezen már túl vagyunk régen.
Találtam egy csomó haszontalan infót.
![]() A pdf fájlban azt írják, hogy a központ figyeli a lakáskészülék meglétét, tehát annak vissza kell jeleznie az előre beállított időn belül. Az 5-ös feletti számoknál viszont nélküle is működik (postás, stb mód). Illetve ha újabb a rendszer akkor változtatható a vonali feszültség is, tehát nem biztos, hogy 12V. Lehet, hogy érdemes lenne más rendszerek (DP-1 és DP-2) protokolljára is rákeresni mert "The DP-2 digital intercom indoor units are widely used. They are compatible with the Codefon intercom systems commonly found in Hungary, and their circuitry is completely identical to the Codefon EVK apartment handset."
Oké, tehát a drive-nál van letöltés ikon, oké.
Tehát utoljára: a hozzászólás akkor keletkezett, amikor Josi777 először ide töltötte fel a szuper széles képet. Erre írta proba, hogy nem sikerült értkékelhető formában megnézni. Utána írta img, hogy "1919 x 1034 / 1683 x 741 pixel felbontásban töltötte fel (jobb klikk, kép megnyitása új lapon).". De ezt nem tudom, hogy honnan vette, mert a kép itt 150 pixel magas, a HE oldala átméretezi. És ezt a képet hiába nyitjuk meg így a jól bevált módon, ez a kép kis felbontású, nem fog "megjavulni". Aztán jött a drive-os kép link, ami természetesen jó felbontású, és én is, meg más is le tudja a nagyfelbontásban tölteni. De végig az első HE hozzászólásban feltöltött képről volt szó. Aztán te a drive-hoz írtad, hogy letöltés ikon...na, azt hiába keressük itt a HE kép megjelenítő ablakában.
Szerintem azért volt nálad 150 magas mert a bélyegképét nyitottad meg, nem teljes méretben.
Ahol egy kép van csatolva ott működik az, hogy megnyitod a képet itt a weboldalon nagyban, majd azon a képen (tehát nem a kis bélyegképen) jobb klikk és "kép megnyitása új lapon". Ahol több kép van csatolva a trükközni kell: én a "search by image" plugint használom Firefox alatt, amiben meg lehet nyitni egyenként a különálló képeket (open image és kiválasztod a linkjét). A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2026
Nem. Erről beszéltem végig, hogy itt a weboldalon katt a képre (továbbra is az első extra lapos kép), megnyílik az ablakban és jobb klikk, kép megnyitása új lapon, és az 150 pixel magas. Ez minden ide feltöltött képnél a teljes felbontást adja, ennél is, csak ez ennyi. A bélyegkép 120*9-es. De jobb gomb a bélyegképen és Link megnyitása új lapon is ugyanazt a 150pixel magas eredetit adja új ablakban, lementve, vagy kimásolva is. Ez minden hozzászólásnál így van, meg itt is.
Nem hinném, hogy bármelyik plugin jobb felbontásban tudja leszedni innen a képet, mint ahogy az a HE szerverén tarolódik. Egyébként FF, eszközök, Oldal adatai, Média fül és ott van az összes kép a megnyitott oldalról (amit betöltött már). Ha több kép van egy hozzászóláshoz feltöltve, akkor sincs másképpen. Hú, de túlragoztuk. Átméreteztem a képet 13000*1016-ra (lapos), feltöltöttem ide, ugyanarra a 150pixel magasra méretezte át a HE, mint amiről szó van. A 10000, és a 8000 a szélessége a másik 2 változatnak...na a végére meg is bolondult a HE ezen része... A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2026
Olyankor nem tudod "kép megnyitása új lapon" paranccsal megnyitni mert az nem AZ A KÉP lesz, hanem
csak egy helykitöltő dummy kép a weboldal hátteréből. Ezért kell a "search by image" plugin, hogy ilyenkor is a valódi képet nyissa meg, és teljes méretben. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2026
A codefon is visszajelez. Felcsengetésnél megkapja a digitális kódot 0-10V szinttel, erre a készülék válaszol valami jellel a mikrofon ágba keverve. Azt nem tudom hogy ez tartalmaz e valami információt, mert hirtelen nem találtam a forrását, csak mikor a kapunyitó kódot kerestem, és egy kondenzátort kivettem a lakáskészülékből, akkor hirtelen OFF lett a felcsengetésre a válsz. Ugyan ezen az ágon kapunyitáskor egy 30kHz-s jel megy a mikrofon ághoz keverve. Azt hogy kódot tartalmaz-e nem tudom. Lehet, mert a vonalon egy DTMF-jelhez hasonló alakú hangfrekvenciaként jelenik meg ( de nem az, mert a DTMF vevő nem érzékeli)
Valami szöget ütött a fejembe (bár lehet, hogy csak én vagyok lemaradva): ugye két vezetékes rendszerben működik. Mi van akkor, ha még a földelést is használja harmadiknak és azért látunk ilyen fals jelszinteket?
Nem hiszem. A lakáskészülék két vezetékes, műanyagházas valami. A földet bevonni elég bizonytalan tényező. A lakáskészülék alapos taulmányozását azért javasoltam, mert onnét lehet legvalószínűbban megtudni, hogy mit kell/érdemes keresni. Egy AD bemenet mentes processzor pl képtelen lesz egy milivoltos jel feldolgozására, ha nincs mellé rendelve valamiféle szintillesztő erősítő. Ha van abból lehet következtetni, mekkora jelszint, ami már nem zaj, vagy milyen frekvenciát kell keresni. Egy átlagos processzorral, két három tranzisztorral, elég nagy mérnöki befektetés egy több frekvenciás jelátvitel vétele. Ha van benne valami analóg IC akkor esélyes, egyébként valószínűtlen számomra, hogy a vonalon általatok kergetett apró, a hangfrekvenciás jel szintjének közelében sem lévő vakarékok nem valami digitális működés melléktermékei a tápon. Apropó, mekkora a valódi beszéd jelszintje? Annak az ötöd részénél kisebb jel az szerintem zavar. Az is szétválasztandó, milyen csomag honnét származik. Egy létező, és egy nem létező lakásszám felcsengetéséből pl azt esetleg meg lehetne tudni, mi az amit a központ küld, és mi a lakáskészülék létezem jele. ( a két csomag felépítésében a különbség)
Ha a kodefon digitális lakáskészülékkel kompatibilis, akkor ami biztos, a lenti központ egy táptól tápig tartó csomaggal címzi a lakáskészüléket ( codefon központnál ez 8 bítes) , az erre a hangúton betett jelzőhanggal ( talán 30khz) válaszol. Utána helyben megcsöngeti a kagylót. A felvételt nem néztem hogyan jelzi. A beszélgetés végén van egy cím nélküli csomag. A kapunyitás gomb az szintén a hang útba betett jel.
Ha kóddal nyitják a kaput, akkor jön az előző nyolcbites csomag, a készülék helyben pittyen egyet. majd ismét jön egy 8 bites csomag készülék cím nélkül. A bontás jel talán A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2026
Most beugrott, hogy volt ilyenem és egyszerűen, a kagyló felemelésével lehetett a többi lakással zajló beszélgetéseket hallani, csak mindegyik félnél halkabb volt a normálisnál. Tehát csak a csörgésre vonatkozik a címzés, az audio viszont nincs korlátozva.
Egy szabaddá váló és lényegében működő Laskomex központi egység + billentyűzet kombó segítségével, sok időt rászánva az AI által C++ programnyelven írt szkript segítségével, úgy tűnik, sikerült visszafejtenem.
Lényegében kétjegyű lakáskódokra és a tház által aktívan használatban lévő, kb harminc lakáskódra tesztelve, gyakorlatilag teljes biztonsággal ismeri fel és loggolja s felcsengetéseket. A dolog apró szépséghibája az, h a most újonnan beszerelt, a Laskomexhez nagon hasonló impulzuskódolásra még tesztelnem illetve feltehetően finomítanom kell majd a rendszert.
A KDC teljesen más kódolást használ, nem csúcsszámlálást, de erre is sikerült rájönnöm. Kicsit finomítani kell még a dolgon harveresen, de már most is szinte tökéletesen működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |