Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen, majd jövök a kérdésemmel.
Megkérdem most. A monitorkapcsoló reléket, öcsipanellel csinálnám, berg tüskével, szendvicsszerkezetűre. Az baj, ha nem lesz árnyékolva a melegpont, míg felvezetem a felső panelhez? Mert akkor nem csinálok emeletes panelt. Megyek boltba, majd jövök.
Amíg a jellel párhuzamosan fut a hozzá való test addig minimális a zavarérzékenység.
A tápot kell jól árnyékolni!
Köszönöm. Még annyi, hogy a GND-t, telefóliásra csinálnám kétoldalasra.
Minden alkatrész GND-jét kössem a telefóliába, vagy inkább huzalozzam sorosan a GND-t és a teleföldet egy ponton csatlakoztassam a bejövő GND-hez?
Minden alkatrészt köss a teleföldre, a legrövidebb lábakkal. A teleföldnek az a lényege, hogy kapsz egy nagyméretű, mégis nagyon kis impedanciájú felületet. Ez van a drót helyett. Persze, a teleföld oldalon is lehetnek szigetek, amiknek semmi köze a teleföldhez. De azért ebből minél kevesebb legyen.
Köszönöm.
Így szoktam csinálni, csak nem tudtam, hogy ez jó-e így.
Szia!
Szerintem reloop a 2,2µF kondikat a "DAT" tuchel 3, 5, lábakra írta és nem az ellenállásokkal sorban, és az R9-R10 lenne 330 ohm nem az R25-26, az maradna 1K, ha jól értettem az írását. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
Köszönöm az észrevételt, valóban úgy kéne lennie ahogy írtad/írtam.
Szia!
Köszönöm az észrevételt, javítom. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
Bemenetválasztó hibás működésSziasztok! Jó rég volt használatban ez a topic, de úgy érzem, ide való a problémám.Egy Monacor erősítő bemenetválasztójával kapcsolatban vannak gondjaim. A tünet az, hogy teljesen véletlenszerűen átkapcsol, vagy lebénul. Ez egy három bemenetes, három nyomógombbal vezérelhető, led visszajelzésű, LM324 - CD4052 ic-ket használó elektronika. Kapcsolási rajz hiányában visszarajzoltam, remélehetőleg jól. A lebénulást úgy értem, hogy két, vagy három led is bekapcsol egyszerre. A tápfeszültségek látszólag rendben vannak, hibás alkatrészt nem találok. Néhány elkót is kimértem, teljesen jók. Szerintetek az LM324 okozhatja ezeket a random átkapcsolásokat, vagy máshol keressem a hibát?
Szia! Az LM324 több mint gyanús. Méred a lábain a feszültségeket?
Szia! A tápját mértem, az rendben van. Talán a többit is, de azokra nem emlékszem. Mindjárt rámérek. A nem használt műveleti erősítő kimenetét és az invertáló lábat összekötöttem, a nem invertálót meg gnd-re, mert csak lógtak a levegőben.
A nem "éles" kimeneteken 2,5 mV, az "éles kimeten 4,7 V. Az invertáló bemeneten 735 mV, a neminvertálókon 2 mV, az élesen 1,47 V.
Mi biztosítja, hogy a táp ráadásakor egy bizonyos állásba éledjen fel?
Szerintem a 10µF elkó, de nem igazán értem ezt a kapcsolást.
Én is a 10uf-os kondit cserélném ki elsőre. Már van 10uf-os smd kerámia kondi, én azt tennék a helyére, az gondolom biztosan elfér.
Már cseréltem, bár az eredetit is jónak mértem kiforrasztva. Most 22 µF van benne, semmi nem változott. Van amikor 1 órát is kibír, máskor 1-2 percenként megvadul. A forrasztásokat is átnéztem nagyítóval, a legkisebb gyanú esetén is átforrasztottam.
Több mint valószínű, hogy gerjed az erősítő vagy a táp és az okozza.
Egy szkóppal rá kellene mérni a tápokra ill. az erősítő kimenetére, hogy mi újság van.
Igen valóban.
De ha kikapcsolod semmi nincs arra, hogy az újabb bekapcsoláskor ugyanaz az induló állapot lépjen fel. A táp elvételekor a kondit ki kell sütni egy diódával, mert ha gyorsan vissza kapcsolod a kondi fel van töltődve, nem kap resetet. A hozzászólás módosítva: Sze, 14:10
Mielőtt értelmeznénk az eredményeket, kérlek nézd át a rajzod helyességét, mert az invertáló bemeneteken a három darab 10k ellenállás párhuzamos egymással. Ez elég valószínűtlen a gyakorlatban.
A rajzon nem szerepel, hogy az LM324 közelében a tápon van-e hidegítő kondenzátor. Elvileg egy 100nF kondinak kellene lennie az IC közelében.
Ez nekem is feltűnt, többszöri ellenőrzés után is ez maradt. A panelt fotóztam, beraktam a Layoutba, az alapján csináltam egy nyáktervet. A nyákterv alapján készült a rajz. A vonalvezetést kissé egyszerűsítettem, de szerintem nincs banna hiba.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:44
A 324 tápján a Zener után csak egy 47 µF elkó van. Viszont a próbák közben forrasztottam egy 100n kerámiakondit a 324 táplábai közé. Talán egy picit ritkábbak voltak a hibák, de így is voltak átkapcsolások.
Nem látok gerjedést. Van egy minimális zaj, de nem jelentős. A puffereket is mértem kiforrasztva, teljesen jónak tűnnek. Már a 324-et is cseréltem, semmi változás.
Konkrét típust nem írtál, így nem tudni milyen nyomógombok vannak benne, de talán érdemes lenne azokat is ellenőrizni. Igaz más berendezésnél, de találkoztam már többször ilyen hibával, amit a nyomógomb okozott. Egy próbát megér.
Ilyesmi van benne:Bővebben: Link
Viszont nem ez a probléma. A fentebb már említett 10 µF kondit kidobtam, most kondi nélkül kb 2 órája megy rendesen. Így nem ugyanazzal a bemenettel indul, de ez legyen a legnagyobb baja. Hamarosan próbálom másik bemenettel is.
Ezt Te látod. A másolt panel eredeti kapcsolási rajza nem érhető el?
Aggályos, hogy a műveleti erősítő bemenetére nagyobb feszültséget juttat a nyomógomb, mint a műveleti erősítő tápfeszültsége. Ez szerintem nem engedhető meg.
Vagy átvezetett a kondi, vagy valahol folia szakadásod van, azt a mozgatástól helyre állt.
Tegyél már egy diódát a kiszedett kondi és a föld közé, de a kondi legyen bent. Próbáld kikapcsolni, bekapcsolni úgy mint ahogy előtte tetted, mindig ugyanazzal a csatornával kell éledjen.
A dióda vonalas része a kondinál legyen. Üdv. M. |
Bejelentkezés
Hirdetés |