Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1026 / 1026
(#) SKY válasza pipi hozzászólására (») Csü, 11:35 /

Kösz az észrevételt. Egy LED "izzónál" el tudom képzelni, de gondolod hogy egy komolyabb 0-10V/PWM szabályzású tápegységnél is probléma ez? Nincs benne alapból védelem és leszabályzás ilyen ellen?
(#) pipi válasza SKY hozzászólására (») Csü, 14:44 / 1

Nem világos milyen védelemre is gondolsz...
a 0-10V a táp vezérlő bemenetés van nem? Ezek a tápok gyakorlatilag 0-24ó üzemben megyegetnek, az hogy te ssr-ről akorod a betápját kapcsolgatni "leszabályozni" más kérdés.
De próba cseresznye, egyik táp ilyen, a másik olyan, csak jeleztem gondolj rá, ne legyen fél év múlva esetleges másfajta táp beépítésekor meglepetés... Persze lehet mókolni, az ssr után kondit vagy ellenállást betenni ami azt a szivárgó áramot valamilyen szinten lecsökkenti/elfűti, de akkor meg minek a tápot lekapcsolni az kb ugyanannyit fogyaszthat, mint az elémókolt tehelés
(#) mugab válasza pipi hozzászólására (») Csü, 20:25 /

Egy jó kis szakaszos áramszünet is tud okozni meglepetéseket...
(#) SKY válasza pipi hozzászólására (») Pé, 11:06 /

Idézet:
„Nincs benne alapból védelem és leszabályzás ilyen ellen?”
Úgy értem, hogy sok tápegység 1-10V-os szabályzójelet vár, hogy kizárja 0 és 1V közötti bizonytalanságot, zavarokat és fixen lekapcsolja a kimenetet.
Ugyanígy egy komolyabb tápegység tervezésénél nem gondoltak arra, hogy elektronikus kapcsolóelemmel is történhet a ki-be kapcsolása és van akkora bemeneti terhelése, hogy ez ne okozzon problémát?

Egyébként ebben a nyomógombban mi végzi a ki-be kapcsolást? Mert kisebb tápegységekhez, egy két lámpához simán lehet alkalmazni és ott ezek szerint nem probléma az átengedett üresjárási áram, bár lehet hogy egy egyszerű fizikai érintkező kapcsolja a fázist.

Ez a fényerőszabályzó viszont fázishasításos, jó elektronikus LED előtétekhez és nyomásra ki-be kapcsol. Ebben is van külön érintkező vagy a triakos szabályzást kapcsolja ki? Mert akkor a probléma ezzel is fennállhat.
Schneider SDD111502

Idézet:
„Persze lehet mókolni, az ssr után kondit vagy ellenállást betenni ami azt a szivárgó áramot valamilyen szinten lecsökkenti”
Nem lehet mókolás. Ezért tettem fel a kérdést, hogy ha össze lesz huzalozva, akkor ne legyen semmiféle meglepetés.

A kikapcsolás híve vagyok és nem a stand-by cuccoké. Az SSR-t csak a finomabb kapcsoláshoz terveztem, de kiválthatom.
Azt mondod hogy nem érdemes/szokás abszolút kikapcsolhatóra megcsinálni a rendszert? Vesszen el a nyomógomb funkciója? Az egyik táp egy ilyen típus lesz, a paraméterei jók, de ki tudja mennyire tolerálja a napi 1-2 ki-be kapcsolást...
Mean Well HLG-480H-24

Egyébként gondolkodtam rajta, hogy a szabályzó szerelvények csak szabályozzanak és legyen egy különálló kapcsoló amit ritkábban használnának, de ha nem használják a helyiséget akkor egyszerre lekapcsolhatják vele az összes tápot.
De attól tartottam hogy ez csak jobban összezavarja az embereket, akik egy lámpa-egy kapcsoló pároshoz vannak szokva... aztán hozzászoknak hogy letekerik az összeset és a kapcsolót el is felejtik.
(#) Atis57 válasza SKY hozzászólására (») Pé, 12:05 /

Szia!

Nem biztos a Tuti Tipp (jó válasz ). Mert csak kevesen szerelnek -néha -ilyet.

Eddig két hasonló esetben jutottam oda, hogy "próba össze épités +nyúzópróba " ként ilyennel /hasonlóval kisérleteztem.

Akkor is a kereskedő szerint ; "ez mindenre alkalmas volt" csak éppen pont úgy ,nem működött.

Szóval az -1 kapcsoló-1 táp-1 led csik amiről biztosat mondhatunk.
Régen SIEMENS márka képviseletnél volt tanácsadó mérnök erre a célra. Ma meg ?
kisérletezd ki......--de 3év alatt megváltoznak az összetevők --- s már semmi sem biztos.

Azért vannak fentartásaim; "nyitott ipari kivitel? " milyen IP módnak felel meg?

https://www.star-diamond.hu/termek/10a-5v-50w-kapcsolouzemu-led-tap...lakhoz

S miért hiányzik a zavarszűrűje ?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:11
(#) proli007 válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 12:50 /

Mert a markecinges kérdezte, "Mit lehet ebből kihagyni?"
(#) tothgyula hozzászólása 15:28 /

Aggregát 4-5,5kW

A szakmai kérdésem a következő. 2000m2-es kertemben nincs áram.(Messze van.)
Ha aggregátot vásárolnék,ami olcsóbb lenne a hálózatbővítésnél (ami 1,2-1,5M Ft.-lehet),milyen tipusú aggregátot javasolnátok? 4-5,5kW körüli teljesítményűre gondolok. Természetesen 3fázisúra. Köszönöm.
(#) david87 válasza tothgyula hozzászólására (») 17:37 /

Én most voltam tanyát felmérni.
Én minimum 10kw számoltam.
Én olyan tanyán voltam ahol tehenek birkák és fejőház működik.
És ez még csak az alap.
(#) tothgyula válasza david87 hozzászólására (») 17:44 /

Igazad lehet. De én konkrétan tipusra gondolok,amelyik megbízható hosszabb távon is.Lehet, hogy 7,5kW-os lesz majd belőle? De köszönöm a válaszod.
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») 18:41 /

Egy normális aggregátor ebben a teljesítményben nem sokkal olcsóbb, pl. Honda ECT 7000, perpillanat 750 000 Ft környékén mozog. A barkácsboltos 80 - 150 eFt-os gépeket felejtsd el, annyit is érnek, párat már hoztak javítani.

szerk.:
Ha ehhez az árhoz hozzászámolod a benzinköltséget, a karbantartási költségeket, nem vagy előrébb.
A hozzászólás módosítva: 18:42
(#) Atis57 válasza tothgyula hozzászólására (») 18:49 /

Szia!

A 3 fázis több géphez is kell? Mert a lakásban szinte minden 1fázisú.

Ezt az aggregátort láttam működni ----plussz napelem , pót akkuk al.

A nap nagyobb részében elég az 1f,-----Solár Power station-l ehhez akkuk.
s amikor kell a3fázis akkor bepöccentik .Persze érdemes PB palackról üzemeltetni, mivel a benzin ára......? Az órai fogyasztása 2,5......4l/h
Az 1f üzemet az AVR nem kedveli.(érdemes tartalékkal inditani. )

Helyesen 7,5kVA =6,5kW

https://2energy.hu/generator-7500w-230400v-kd147?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=HU%20%7C%20PMAX%20-%20Auto-moto%20%26%20Garage&utm_id=21198300135&gad_source=1&gad_campaignid=23915895562&gbraid=0AAAAA-QV-r_79K0JpVNUhOkF9XKPl_7Id&gclid=EAIaIQobChMIkpqTzueglwMVhob9BR3WtQr2EAQYASABEgJte_D_BwE
(#) szs válasza tothgyula hozzászólására (») 19:11 / 1

NE!

Ha masfélmillióból bekötik az aramot, akkor miert pocsékolnal el ÉVENTE ugyanannyit? (Csak benzinre, az aramfejlesztő ára pluszban jön)

Én laktam villany nélküli tanyán, sokkal kisebb igénnyel (valójában igény lett volna többre, csak szegényes volt a kölsegvetes) napi1-2 liter benzin elment. A te igényeddel legalább 2-3szor annyi kéne.
A hozzászólás módosítva: 19:16
(#) elektroncso válasza tothgyula hozzászólására (») 19:45 /

Heron, de készülj fel hogy nem olcsó és az üzemeltetés sem az. Ha tényleg 1,5MFt-ért bekötik a villanyt akkor inkább köttesd be hosszútávon jobban megéri.
(#) bandika válasza tothgyula hozzászólására (») 20:05 /

És jó ha 2,2 kW-os motort eltudsz indítani róla
Következő: »»   1026 / 1026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem