Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma

Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   228 / 229
(#) img válasza Remci hozzászólására (») Szept 15, 2026 /

Ha háttérvilágítás szórakozik (hibás), akkor a védelem letilt és a TV nem jut el a logóig sem.

Ha a logó megjelenése közben / után indul újra, akkor viszont firmware hiba.
(#) wpdd hozzászólása Szept 18, 2026 /

tv, képernyő

Sziasztok egy ismerősöm tv képernyője anomáliát csinál a tv adás helyett egy x van a képen keretben javitottam már több tv-t de ilyen jellegű hibával most találkozom először hol keresendő a hiba?
(#) pipi válasza wpdd hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Bekapcsoláskor van valami bejelentkező logó? Az jó?
(#) img válasza wpdd hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Teszt ábra lesz az.
(#) wpdd válasza img hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

Bekapcsolástol számitva 3. másodpercben jelentkezik logó nélkül
(#) img válasza wpdd hozzászólására (») Szept 18, 2026 /

A helyedben a szervizmenüjében ellenőrizném, hogy nem ragadt-e be a vonatkozó beállítás.
(#) Remci válasza img hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

Szia!
Megnéztem a tv-t. Ha lehúzom róla a main boardot, akkor égve marad a háttérvilágítás. Ha visszadugom, akkor kapcsolgat. Ilyen kártya van benne.
(#) img válasza wpdd hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

Itt azt írják, hogy firmware hiba. De mivel nem kifejezetten erről a TV-ről van szó, így meg se próbáld rátenni az oldalon linkelt firmware-t mert 99.9% téglázni fogja: hozzá valót kell keresni.
(#) img válasza Remci hozzászólására (») Szept 19, 2026 /

Jól gondoltam mert akkor jó eséllyel eMMC tartalom hibás. Viszont ezeknél a TV-knél egymástól függ a eeprom és az eMMC tartalom, így mindkettőt flashelni kell (ugyanolyan TV-ből átmentett tartalom sem jó, csak kijavítva).
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2026
(#) Remci válasza img hozzászólására (») Szept 19, 2026 / 1

Még azt megnéztem, hogy ha valamelyik szalagkábelt lehúzom azok közül, amik a kijelzőre mennek, akkor is elindul a háttér világítás, bár a képernyőn semmit nem mutat, de ha mindkettő rajta van, akkor viszont nem. Ezt is ez okozza? Viszont ezzel én nem tudok mit kezdeni, úgyhogy ez már tv szerelős kategória.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Még arra gondoltam,hogy lehet kijelző zárlat is. Ha a main boardot rajta hagyom,de a kijelző kábeleket lehúzom, akkor a háttérvilágítás jó. Viszont ha mindkét kábelt vissza dugom, akkor összeomlik. Még kipróbálom a kimaszkolós módszert.
(#) img válasza Remci hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Lehetne CKV vonali zárlat, viszont ha csak az, akkor a hibás felét lehúzva képet kellene adnia.

Ezért mancsoltam korábban, hogy szerelőhöz tervezed vinni ("ez már tv szerelős kategória").
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2026
(#) Remci válasza img hozzászólására (») Szept 20, 2026 /

Mondjuk ez is igaz.
(#) Ktulu hozzászólása Szept 30, 2026 /

LG TV inverter

Sziasztok.
Kaptam egy régebbi LG 32LC51 TVt, ami eleinte nehezen indult.
Kiderült, hogy az alaplapon az összes smd elko gyengült volt. (20+ darab)
Csere után minden próbálkozásra indult, viszont a háttérvilágítás többet nem akar menni. Ezért pár másodperc után visszamegy standbyba.
Hogy mi lett, meg nem tudnám mondani. Lehet a sok próbálgatástól még a rossz kondikkal..
Csatolom a táp rajzát.
Az inverter vezérlő egy OZ9925, aminek nincs adatlapja.

Minden fórumot átbújtam, amit róla találtam:
Idézet:
„Pin Symbols and Functions
: 1. VREF: Internal 5V reference voltage output (pin 1 is 5V when pin 15 is high)
2. V1N: VCC: 12V power supply input
3. NDR2: Excitation signal 2 output
4. PGND: Excitation output ground
5. NDR1: Excitation signal 1 output
6. AGND: Small signal ground
7. RT_CT: Oscillator frequency setting, external timing resistor and capacitor connected; waveform is a 2V triangular wave
8. LRT_LCT: PWM dimming frequency setting, external timing resistor and capacitor connected; waveform is a 1.5V triangular wave
9. DIM: Brightness control input; if the voltage at this pin is below 1.5V, the chip outputs PWM dimming mode
10. VSEN: Lamp voltage detection input; if the voltage at this pin is greater than the voltage at pin 11 (OVT), the chip will lock up and the backlight will not light up
11. OVT: Overvoltage threshold setting input
12. TIMR: Delay protection time setting. When a fault occurs, the voltage at this pin gradually increases; when it reaches 3V, the internal protection circuit activates control, shutting down the excitation output.
13 SST_COM: Soft-start time setting pin; 14
ISEN: Lamp current detection input pin
; 15 ENA: Enable pin. When the voltage at this pin is greater than 2V, the circuit starts (similar to an ON/OFF control pin);
16 VLS: VCC undervoltage protection detection input pin. This pin connects to the VCC voltage divider circuit; when the voltage is below 1.43V, the protection circuit stops working; when it is above 1.5V, the protection circuit starts working.
”

Ezenkívül egy fórumon valaki hasonló cipőben járt:
Bővebben: Link
Szerinte IC csere után is ugyanazokat a feszültségeket mérte az IC lábain.

Én is ugyanezeket mérem.
Táp megvan, engedélyezés után (ENA) megjelenik az 5V REF és a 7. lábon (RT_CT) egy kb 125KHz fűrész jel.
8-as láb kb 2.3V, nincs rajta háromszög jel.
A két kimenet teljesen süket. (3as, 5ös láb)

Az IC engedélyezés után meg kellene hajtsa T702 trafót, majd figyelje a kimenetet. Ha letelik egy bizonyos várakozási idő és hibát észlel, csak utána kellene tiltson.

Valakinek esetleg valami ötlete?
Sajnos nincs csere IC-m.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2026
(#) user1914 válasza Ktulu hozzászólására (») Szept 30, 2026 /

Én itt nem látom az IC kapcsolását.
De itt találsz róla egy kapcsolást.
Üdv. M.
(#) Ktulu válasza user1914 hozzászólására (») Szo, 11:38 /

A pdf 2. oldalán van az inverter rajza.
Sajnos nem jutottam tovább, sehogyan sem bírom rá az ICt hogy bármit kiadjon a két kimenetén.
Azért furcsállom és nem akarom még feladni, mert mérve minden lába egészségesnek tűnik. (kb 500mV diódán mérve. (A táp és a REF valamivel kevesebb)

Még van ez a rajz is, tele hibával:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szo, 11:48
(#) img válasza Ktulu hozzászólására (») Szo, 16:47 /

Én megnézném a csövek csatlakozásait és az oxidációt eltávolítanám róluk üvegszálas radírral mert kontakt hiba miatt tilthat a védelem.

A csövek helyett próbára beköthetnél egy sima neoncsövet.

A kimeneteken bekapcsoláskor sincs jel? Lehet, hogy túl későn van mérve, és akkor már nincs.
(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Szo, 18:06 /

Egyáltalán semmi jel nem jön ki az ICből. Szkóppal mérve.
Csak az 5V ref-et, és a nagyfrekis fűrészjelet állítja elő.
És ameddig nem hajtja meg a másik ICt, addig a csövek felöl sem tud visszaolvasni semmit hogy letíltson.
Van valami várakozási ideje (kb 1-2 mp) mielőtt figyelné a kimenetet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:07
(#) img válasza Ktulu hozzászólására (») Szo, 19:04 /

"8. LRT_LCT: PWM dimming frequency setting, external timing resistor and capacitor connected; waveform is a 1.5V triangular wave"

Nincs fólia szakadás a panelen vagy az R/C tag egyik eleme hibás?

Az IC tápja mennyi: határérték közelit kap vagy a tartományban közepebbre valahol?
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:06
(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Hé, 15:35 /

Egyenként leforrasztottam és mértem az RC tagokat. Mind jók.
Táp 11.5V és tiszta.
(#) img válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 17:01 /

Nem tudtam kibogarászni a képen (nem nagyítható és nem is részletes eléggé) az IC típusát: nincs adatlapja? Jó lenne tudni, hogy milyen tápfesz tartományban működik és abban hova esik a 11.5V.
(#) img válasza img hozzászólására (») Hé, 17:53 /

(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Kedd, 9:34 /

Amit belinkeltem txt -t az első hozzászólásban, az a legtöbb fellelhető leírás az ICről.
10-19V a VCC tartomány.
(#) img válasza Ktulu hozzászólására (») Kedd, 18:09 /

Lényeges, hogy ez egy okozott hiba mert az a tapasztalatom, hogy az ilyen típusú hibáknál mindig nagyobb a meglepetésfaktor (és több munkát igényel a javításuk) mint az önmaguktól keletkezett hibák esetén mert az okozott hibák hatásai illogikusak, tehát olyan dolgok is sérülhetnek általuk amiknek normál esetben nem feltétlenül kellene, így teljesen más logikával lehet őket javítani.

A helyedben átforrasztanám az egész panelt mert lehet hibás forrasztási kötés, illetve amint a Badcaps fórumon is írták: minden kondit cserélj (ne csak a tápban), ha eddig nem tetted meg.

Ha ezektől sem jön helyre, akkor érdemes valódi hibakeresésre időt szánni, pl. fólia szakadásra.

"I have two PSUs now - one borrowed from another TV. One turns on the backlights, the other doesn't. Voltages are the same on both (as in 1st post) except for ERROR, which is 0V on the faulty one and 5V on the working one. ERROR=5V only when backlights are connected up - not with PSU is isolated and jumpered on with a resistor."

A te tápodon ez hogy alakul?
(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Sze, 11:01 /

Az Error jelet is a kimenetről veszi, mint minden más hibajelet.
Ehez viszont először meg kellene hajtsa a kimenetet.
Tápja megvan, stabil.
Engedélyezve van, 5V ref-et kiadja.
Minden bemenetét szimuláltam mindenféle jellel, nem reagál semmire.

Köszi hogy próbálsz segíteni, de ezt elengedem.
Megy a kukába.
Más ötletem nincs, minthogy az IC meghibásodott.
(#) user1914 válasza Ktulu hozzászólására (») Sze, 12:08 /

Ha nem jelenik meg a kimeneten a fesz ami áramot indítson az ellenőrző áramkör részére!
"Az ERROR jel csak akkor 5 V, ha a háttérvilágítás csatlakoztatva van, – önmagában, leválasztott állapotban és ellenállással indítva nem"
Tehát ezt kellene követni, kell a kimeneten a fesz és az áram. Ha zénert teszel megfelelő árammal szimulálhatnád.
De olyan zénert nem találsz mint a LED háttérfény (mármint áramra és feszültségre).
Üdv. M.
(#) img válasza user1914 hozzászólására (») Sze, 13:46 /

Csakhogy ez CCFL háttérvilágítású, vagy nem?
(#) img válasza Ktulu hozzászólására (») Sze, 13:49 /

Az ERROR jelet azért kérdeztem, hogy egybevág-e a fennálló állapottal mert ha nem, akkor mankó.
(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Sze, 16:23 /

Igen.
(#) Ktulu válasza img hozzászólására (») Sze, 16:26 /

Az error jel is a kimenetekből van előállítva az alaplap számára.
A táp nem használja fel.
Mivel nincs semmi a kimeneten, az error is alacsony. (de én kivéve tesztelem a tápot, úgyhogy nincs jelentősége)
Amit ott írnak, az csak hosszú távon érvényes, miután letelik egy bizonyos várakozási idő.
Utána, csövek nélkül az IC letilt(ana), és az error is alacsony marad(na).
Viszont azt is írta, hogy a jó táp bekapcsolás után megpróbálja meghajtani a kimenetet (a T702 trafót), majd leáll mert nincsenek csövek rajta. Sőt csövek helyett egy bontott 14W-os takarékos izzó csövét kigyújtja.
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:33
Következő: »»   228 / 229
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem