Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ez hűtőbordára szerelve már megfelelhet: https://www.ebay.com/itm/370461926612?_skw=50+ohm+300W+RF+resistor&...n_qAZg 80 dollárért már ezt is odaadják: https://www.ebay.com/itm/134084720927?_skw=50+ohm+300W+RF+load&...sfqAZg Persze ezek nem annyiba kerülnek, mint a Vishay..... De tudsz venni kész RF műterhelést is,akkor nem kell vele dolgoznod. https://www.ebay.com/itm/305979461198?_skw=50+ohm+300W+RF+load&...sfqAZg
Ezeket az UM végfokhoz mellékelték annó, az R-105 és hasonló katonai rádiók mellé.
A hirdetésben hibásan írták, maximum 30 MHz-ig használható, és elég magas SWR-t produkál a felsőbb frekvenciákon. Komolyabb mérésekhez alkalmatlan, és elég szépen sugároz is....sima spirálköszörült ellenállások.
Tényleg elég fura képek. Akármelyiket nézem, mindenhol az alsók kisebbek, de még szemből az átmérő is.
Nem készült olyan szögből kép, hogy tisztán rá lehessen látni a két kötésre.
Rosszul vannak csak fotózva.
Régi Remix KRK-10 ellenállások, 4 db 200 ohm 10w párhuzamosan. Volt ilyenem több darab, az alsóbb rövidhullámú sávokon még elmegy műterhelésnek, de 28 MHz-en már 1:2/1:3 közti SWR értéket ad, ami a mai világban már vállalhatatlan. Fillérekért lehet vásárolni Anaren, Allgon, Commscope(Andrew) stb RF ellenállásokat több GHz-re.
Kíváncsi voltam, összeraktam 2db Caddock MP9100 100 ohm-ból.(Hasonló paraméterek a Vishay-hoz képest)
30MHz-en 1:1,2 volt az SWR érték, 100W RF teljesítménynél. Nem rossz, ahhoz képest, hogy ezek nem RF ellenállások...
3000Ft-ért van aliexpresen 50R-s RF ellenállás.
Most vettem 2db 50 Ohm 250W-ost, idehaza...
Köszönöm, rendelkezem gyári RF műterhelésekkel 3GHz-ig, ez csak egy kísérlet volt, ha visszaolvasol látod.
![]() Már szét is bontottam...csak kíváncsi voltam...
Hello!
Most már van időm, így meg is építeném a korábban taglalt rádiótechnikás - de általad átdolgozott műterhelést. Az lenne a kérdésem, hogy megfelelő lenne-e hozzá ez a nyák transzformátor. Illetve ez a diódahíd. Emlékeztetőül csatolom a kapcsolási rajzot. Az eredeti 220/2x9,5 V-os trafót jelöl meg, de csak 230/2x9 V-osat találtam, szerintem ez is megfelelő lesz (mármint a 9,5V helyett csak 9V). A többi alkatrész egyértelmű, esetleg a kapcsolóra van valami kritérium, gondolom 3A-es terhelést el kell viselje, pl. ez.
Hello! A trafó, meg a híd jó lesz hozzá, de 1x9V is elegendő).
De nem kell követni a cikkben leírtakat, mert egytápfesz bőven elég hozzá, LM358-at használva. De ha megmondod hogy milyen áramtartományra, feszültségre szeretnéd és mivel mérnél, akkor megrajzolom, hogy lehet megoldani. De a "legfőbb ellenség" a félvezető hűtésének megoldása. Vagy kényszerhűtés a használati időtől függően.(De a ventilátorhoz meg táp kell.) Én általában 20W-nál nem teszek nagyobb terhelést egy félvezetőre.
Hello! 3A és 24V lenne a tartomány felső határa. 12V DC ventillátort lehetne hajtani a VP8-GND vagy VP4-GND pontokról.
Ebben az esetben az R2-őt 15k-ra kell cserélni.
A hűtőborda kiválasztása a Te feladatod. A borda ne legyen melegebb 70 foknál. Én 2k-s helipotot tennék bele Pld.. Az egyenirányító ugyan nem az amit kiválasztottál Ilyen. Műszernek ezt ajánlom. műterhelés építése 2026-banSziasztok!Megunva az izzókból és 2 maréknyi teljesítményellenállásokból épített ad-hoc műterheléseket, úgy döntöttem, hogy építek egy egyszerűbb műterhelést én is. Itthon szinte minden megvan ahhoz, hogy egy kis 70W körüli eszközt építsek. Végignéztem számos videót, leírást, végigolvastam a topic-ot is. A cél, hogy kisebb tápegységek terhelhetőségét 1 készülék használatával tudjam ellenőrizni. Nem egy konkrét kapcsolást tervezek megépíteni, viszont van egy halom alkatrészem, amiből tudok válogatni és eddig ezeknek megfelelően terveztem meg egy kapcsolást. A csatolt képen a tervezett alapkapcsolás. A bemenetre 12V érkezik külső tápból. A TL431-nél ~2mA-re méreteztem az előtétellenállást, illetve ekkor a LED-en kb 1,8V esik. A K1 kapcsoló nyitott állásánál legfeljebb 0,45V, zárt állásnál legfeljebb 1,54V kerül a műv.erősítő bementére. Az oszcillációt az IC lábaira forrasztott 220nF kondikkal szándékozom csökkenteni, a FET-ekből van 8db, igyekszem a 3 legegyformább viselkedésűt berakni egymás mellé. A 3db közel egyforma ellenállást már kiválasztottam (szinte milliohm-ra azonosak). Hogy miért csak 3, az amúgy is gyengécske FET-ekből? 16x10x2,5cm-es a fekete eloxált borda, amire szerelem majd őket és fúrnom sem kell, mert van rajta pont elegendő furat. A FET-eket adatlapok alapján 40V-ig/3,3A-ig, illetve legfeljebb 25W-ig tervezem hajtani. A másik, hogy amiért csak 3 csatornás lesz, mert a méréseket egy arduino-ra fogom bízni, ami egy ADS1115-tel méri a kapcsokra érkező feszültséget, illetve a 0,47Ohm-os ellenállásokon eső feszültséget (amiből majd számolok áramot). Ebből számoltatok majd vele teljesítményt is, hogy nekem ne kelljen és teszek bele valami csipogót, ha a teljesítmény átlépi a 75W-ot vagy a feszültség nagyobb 40V-nál. Nomeg 2db valamiféle 8cm-es ventillátort és egy NTC-t mindenképpen szerelek a bordára, hogy ne dobják le a kalapjukat a FET-ek. Hirtelen nekifutásból itt tartok. Várom a véleményeket, még csak most jön a deszkamodell fázis. Kíváncsi volnék arra is, hogy akik régebben építették a terheléseiket, így utólag mit módosítottak/módosítanának rajta? Hátha segít egy kicsit előrelátóbban megterveznem.
Kérdéses, hogy az az IRFI540G fogja-e bírni DC módban, mert ez impulzus üzemű...
Néhány oldallal korábban volt diskurzus több FET SOA grafikonjával kapcsolatban. Nagyjából azok mentén próbáltam belőni a FET-enkénti max 40V-ot és max 3,3A-t. így a 3 csatornával talán el tudok menni 10A-ig alacsonyabb feszültségeken. A rajzomon a K1 kapcsolónak az a szerepe, hogy 1A-nál véletlen se tudjak nagyobb áramot kitekerni csatornánként. Az ideális egy infineon/ixys lineáris FET volna, mert azok nem szenvednek a Spirito jelenségtől. Viszont ilyenre egyelőre nem kívánok költeni. És ha 3db IRFI540-nel bírni fogja a 75W-ot, már előrébb vagyok, mint az 1db IRFP450-nel vagy (hamis) kínai IRFP150-ekkel. Azok pedig hiába vannak nagyobb tokban, ha nem tudják elég "hamar" leadni a hőt és megszaladnak. Van még IRF3205, IRFZ44 és BUZ11 - de azok szerintem még rosszabbul teljesítenek és alacsonyabb feszültséggel terhelhetők. Ezzel a terheléssel nem kívánok 40V fölé menni, de sokszor fordul elő, hogy 35-38V-os tápfeszt szeretnék tesztelni.
Szia!
Pár éve csináltam én is ilyent, kicsit komolyabb fetekkel. Rajz már eltűnt... A lényeg az, hogy mindegyik elé kissé állítható műveleti került és a várható maximális áramra egyenlítettem ki őket. Továbbá az a kérdés, hogy "mit bír ki" áramkört akarsz építeni, vagy "kényelmes" hőfokú bordákra gondolsz. Első lépésként biztos a lehető legyszerűbb összeállításnál próbálj ki 1 fetet a max majdan ráeső wattra egy gyengén fújt bordával. 60 fok fölé felesleges menni. Akkor nem lesz meglepi.
Ezt azért fogalmazd át:"... próbáltam belőni a FET-enkénti max 40V-ot és max 3,3A-t."
132 W...- vagy fetenként 40 V és 1,1 A? nem mindegy. Ez valahogy ellenkezik a "...3db IRFI540-nel bírni fogja a 75W-ot" résszel.
Értem a dilemmát, de én mindenképpen olyan FET-et választanék, amelyik SOA grafikonjába berajzolták a DC maximum vonalat is...
Ha valaki mégis inkább ellenállásokból építene. Kovács Elektronikánál van 6Ω 10W szögletes porcelán testű ellenállás (Tesla), rendkívül jó áron, 70db egyben. Kis ügyeskedéssel hűtőbordák közé is szoríthatóak.
Időnként bennem is felmerült már az "elektronikus" műterhelés építésének lehetősége, de eddig nem találtam meg magamban az ehhez kellő indokokat. A töprengéseim eddigi eredménye mindig az lett, hogy akár áramban, akár feszültségben, akár teljesítményben, illetve a beruházás szempontjából is előnyösebbek az "egyszerűbb" megoldások.
Te milyen előnyt látsz-remélsz a közönséges ellenállásokhoz, vagy akár az izzókhoz képest?
Pl. finoman beállítható konstans áram ami nem függ a feszültségtől.
FET-enként értendő: ha már 25V feletti a feszültség, akkor max 1A - másképp nem jön ki a max 25W, ami már így is túl van egy elméleti határon. Míg mondjuk 8V-ig mehet a 3,3A terhelés is, vagy akár 12V-on 2A.
A teljes rendszerre értendő: 75W-os határ, de mindent felülír a 60˚C-nál magasabb bordahőmérséklet. Ha láttál már gyári műterhelést, sokszor azon is az szerepel pl hogy 150V/30A/300W. Egyik adatot sem lépheted át használat közben. Az én terveim szerint ez 40V/10A/75W lesz, de majd ha összerakom az ideiglenes változatot, kiderül, mi hogy bírja. Ha pl kicsinek bizonyul a borda, akkor lejjebb fogom venni a teljesítményhatárt, de csak azt, hogy tartható legyen a 60˚C alatti működés a súlyos degradációt megelőzendő. 60˚C-os bordánál már 100˚C fölött jár simán a FET belső hőfoka (ez a típus adatlap szerint 175˚C-ig bírja). Sokszor egyébként csak egy 10-50W tápegységet kell lecsekkolni, hogy viselkedik. Hja! és első körben azért maradt ki a csatornák állítási lehetősége, mert eddig a 10 közül egymáshoz legközelebb álló 3 ellenállást választottam ki. Illetve a FET-eket is megnézem 12V-tal, hogy mekkora Rds ellenállásúak és a 8 közül a 3 egymáshoz legközelebbi kerül majd beépítésre. Lehet végül beépítek majd egy trimmert is, amivel egyformára lehet húzni a 3 csatorna áramát. A hozzászólás módosítva: Csü, 9:53
Az U2A felesleges, hiszen eleve a nem invertáló bemeneteket hajtod meg, inkább csinálj a felhasználásával egy 4. áramgenerétort.
A 220nF-ot soknak érzem, nagyon lassú lesz így, csak annyi kondi kell, hogy ne gerjedjen és stabilan működjön (sacc 1...10nF). Az opampok lassú reakcióideje miatt érdemes lehet egy-egy tranzisztort is betenni, ami nem engedi megszaladni a fetek áramát az alatt az idő alatt sem amíg az opamp kimenete beáll. Megkímélhet egy-egy látszólag ok nélküli történő FET haláltól.
Sokszor időbe telik összelegózni az adott "terhelőáramkört". Míg ha mondjuk van egy kész eszköz, akkor csak beállítom a terhelés mértékét, csatlakoztatom és már használható is. Ez csupán időtényező/-nyereség. Persze, szeretek "bütykölni" is, nemcsak a szakmám, hanem az egyik hobbim is. Ráadásul a meglévő ellenállás-/izzóállományt ki is lehet egészíteni ezzel a kütyüvel. Tegyük fel, hogy egy 24V/6,5A tápot beterhelnek az izzóim 4,5A-ra és szeretném megnézni, hogy 6,5A-nél van-e rajta bármi védelem/hogy bírja, akkor párhuzamosan beteszem mellé a műterhelést és elkezdem neki adagolni fokozatosan a terhelést. Persze, mellétehetem terhelés gyanánt a kattogós weller-em vagy egy 12Ohm/100W ellenállást is és máris megvan a 6,5A terhelés, de ennél elegánsabb megoldás egy folyamatosan állítható "műteher".
Kattogós wellernek még véletlenül se adj DC tápot, mert nem fogja szeretni!
Jól hangzik, tényleg láttam valami hasonló védelmet. Valahogy így?
R26 felesleges, A bázisosztót vedd kb. a tizedére 130Ω / 100Ω, hogy gyors legyen. Bár így közel 3A-nél fogja meg FET-enként az áramot (3 FET esetén közel 9A). Tehát ha elég kisebb áram, akkor inkább simán csak 100Ω bázisellenállást tennék, és R28-at kihagynám.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:38
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem készült olyan szögből kép, hogy tisztán rá lehessen látni a két kötésre.