Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése

Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 26
(#) Gafly válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

(#) Solderball válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 14, 2025 / 1

Szia!

Ez hűtőbordára szerelve már megfelelhet:

https://www.ebay.com/itm/370461926612?_skw=50+ohm+300W+RF+resistor&...n_qAZg

80 dollárért már ezt is odaadják:

https://www.ebay.com/itm/134084720927?_skw=50+ohm+300W+RF+load&...sfqAZg

Persze ezek nem annyiba kerülnek, mint a Vishay.....
De tudsz venni kész RF műterhelést is,akkor nem kell vele dolgoznod.

https://www.ebay.com/itm/305979461198?_skw=50+ohm+300W+RF+load&...sfqAZg
(#) Solderball válasza Kinka István hozzászólására (») Júl 14, 2025 / 1

Ezeket az UM végfokhoz mellékelték annó, az R-105 és hasonló katonai rádiók mellé.
A hirdetésben hibásan írták, maximum 30 MHz-ig használható, és elég magas SWR-t produkál a felsőbb frekvenciákon.
Komolyabb mérésekhez alkalmatlan, és elég szépen sugároz is....sima spirálköszörült ellenállások.
(#) erbe válasza somitomi hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Tényleg elég fura képek. Akármelyiket nézem, mindenhol az alsók kisebbek, de még szemből az átmérő is. Nem készült olyan szögből kép, hogy tisztán rá lehessen látni a két kötésre.
(#) Solderball válasza erbe hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Rosszul vannak csak fotózva.
Régi Remix KRK-10 ellenállások, 4 db 200 ohm 10w párhuzamosan.
Volt ilyenem több darab, az alsóbb rövidhullámú sávokon még elmegy műterhelésnek, de
28 MHz-en már 1:2/1:3 közti SWR értéket ad, ami a mai világban már vállalhatatlan.
Fillérekért lehet vásárolni Anaren, Allgon, Commscope(Andrew) stb RF ellenállásokat több GHz-re.
(#) Solderball válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 25, 2025 / 2

Kíváncsi voltam, összeraktam 2db Caddock MP9100 100 ohm-ból.(Hasonló paraméterek a Vishay-hoz képest)
30MHz-en 1:1,2 volt az SWR érték, 100W RF teljesítménynél.
Nem rossz, ahhoz képest, hogy ezek nem RF ellenállások...
(#) tothtechnika2 válasza Solderball hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

3000Ft-ért van aliexpresen 50R-s RF ellenállás.
(#) dB_Thunder válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

Most vettem 2db 50 Ohm 250W-ost, idehaza...
(#) Solderball válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 29, 2025 /

Köszönöm, rendelkezem gyári RF műterhelésekkel 3GHz-ig, ez csak egy kísérlet volt, ha visszaolvasol látod.
Már szét is bontottam...csak kíváncsi voltam...
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2025 /

Hello!
Most már van időm, így meg is építeném a korábban taglalt rádiótechnikás - de általad átdolgozott műterhelést. Az lenne a kérdésem, hogy megfelelő lenne-e hozzá ez a nyák transzformátor. Illetve ez a diódahíd. Emlékeztetőül csatolom a kapcsolási rajzot. Az eredeti 220/2x9,5 V-os trafót jelöl meg, de csak 230/2x9 V-osat találtam, szerintem ez is megfelelő lesz (mármint a 9,5V helyett csak 9V). A többi alkatrész egyértelmű, esetleg a kapcsolóra van valami kritérium, gondolom 3A-es terhelést el kell viselje, pl. ez.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Dec 5, 2025 /

Hello! A trafó, meg a híd jó lesz hozzá, de 1x9V is elegendő).
De nem kell követni a cikkben leírtakat, mert egytápfesz bőven elég hozzá, LM358-at használva. De ha megmondod hogy milyen áramtartományra, feszültségre szeretnéd és mivel mérnél, akkor megrajzolom, hogy lehet megoldani.
De a "legfőbb ellenség" a félvezető hűtésének megoldása. Vagy kényszerhűtés a használati időtől függően.(De a ventilátorhoz meg táp kell.) Én általában 20W-nál nem teszek nagyobb terhelést egy félvezetőre.
(#) jonasr75 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2025 /

Hello! 3A és 24V lenne a tartomány felső határa. 12V DC ventillátort lehetne hajtani a VP8-GND vagy VP4-GND pontokról.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») Dec 5, 2025 / 1

Ebben az esetben az R2-őt 15k-ra kell cserélni.
A hűtőborda kiválasztása a Te feladatod. A borda ne legyen melegebb 70 foknál.
Én 2k-s helipotot tennék bele Pld..
Az egyenirányító ugyan nem az amit kiválasztottál Ilyen.
Műszernek ezt ajánlom.
(#) BRinyo hozzászólása Sze, 23:45 /

műterhelés építése 2026-ban

Sziasztok!

Megunva az izzókból és 2 maréknyi teljesítményellenállásokból épített ad-hoc műterheléseket, úgy döntöttem, hogy építek egy egyszerűbb műterhelést én is. Itthon szinte minden megvan ahhoz, hogy egy kis 70W körüli eszközt építsek. Végignéztem számos videót, leírást, végigolvastam a topic-ot is. A cél, hogy kisebb tápegységek terhelhetőségét 1 készülék használatával tudjam ellenőrizni. Nem egy konkrét kapcsolást tervezek megépíteni, viszont van egy halom alkatrészem, amiből tudok válogatni és eddig ezeknek megfelelően terveztem meg egy kapcsolást.
A csatolt képen a tervezett alapkapcsolás. A bemenetre 12V érkezik külső tápból. A TL431-nél ~2mA-re méreteztem az előtétellenállást, illetve ekkor a LED-en kb 1,8V esik. A K1 kapcsoló nyitott állásánál legfeljebb 0,45V, zárt állásnál legfeljebb 1,54V kerül a műv.erősítő bementére. Az oszcillációt az IC lábaira forrasztott 220nF kondikkal szándékozom csökkenteni, a FET-ekből van 8db, igyekszem a 3 legegyformább viselkedésűt berakni egymás mellé. A 3db közel egyforma ellenállást már kiválasztottam (szinte milliohm-ra azonosak). Hogy miért csak 3, az amúgy is gyengécske FET-ekből? 16x10x2,5cm-es a fekete eloxált borda, amire szerelem majd őket és fúrnom sem kell, mert van rajta pont elegendő furat. A FET-eket adatlapok alapján 40V-ig/3,3A-ig, illetve legfeljebb 25W-ig tervezem hajtani. A másik, hogy amiért csak 3 csatornás lesz, mert a méréseket egy arduino-ra fogom bízni, ami egy ADS1115-tel méri a kapcsokra érkező feszültséget, illetve a 0,47Ohm-os ellenállásokon eső feszültséget (amiből majd számolok áramot). Ebből számoltatok majd vele teljesítményt is, hogy nekem ne kelljen és teszek bele valami csipogót, ha a teljesítmény átlépi a 75W-ot vagy a feszültség nagyobb 40V-nál. Nomeg 2db valamiféle 8cm-es ventillátort és egy NTC-t mindenképpen szerelek a bordára, hogy ne dobják le a kalapjukat a FET-ek. Hirtelen nekifutásból itt tartok. Várom a véleményeket, még csak most jön a deszkamodell fázis. Kíváncsi volnék arra is, hogy akik régebben építették a terheléseiket, így utólag mit módosítottak/módosítanának rajta? Hátha segít egy kicsit előrelátóbban megterveznem.

DCload-v2.png

(#) Lacika válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 6:51 /

Kérdéses, hogy az az IRFI540G fogja-e bírni DC módban, mert ez impulzus üzemű...
(#) BRinyo válasza Lacika hozzászólására (») Csü, 7:37 /

Néhány oldallal korábban volt diskurzus több FET SOA grafikonjával kapcsolatban. Nagyjából azok mentén próbáltam belőni a FET-enkénti max 40V-ot és max 3,3A-t. így a 3 csatornával talán el tudok menni 10A-ig alacsonyabb feszültségeken. A rajzomon a K1 kapcsolónak az a szerepe, hogy 1A-nál véletlen se tudjak nagyobb áramot kitekerni csatornánként. Az ideális egy infineon/ixys lineáris FET volna, mert azok nem szenvednek a Spirito jelenségtől. Viszont ilyenre egyelőre nem kívánok költeni. És ha 3db IRFI540-nel bírni fogja a 75W-ot, már előrébb vagyok, mint az 1db IRFP450-nel vagy (hamis) kínai IRFP150-ekkel. Azok pedig hiába vannak nagyobb tokban, ha nem tudják elég "hamar" leadni a hőt és megszaladnak. Van még IRF3205, IRFZ44 és BUZ11 - de azok szerintem még rosszabbul teljesítenek és alacsonyabb feszültséggel terhelhetők. Ezzel a terheléssel nem kívánok 40V fölé menni, de sokszor fordul elő, hogy 35-38V-os tápfeszt szeretnék tesztelni.
(#) ferci válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 7:52 /

Szia!
Pár éve csináltam én is ilyent, kicsit komolyabb fetekkel. Rajz már eltűnt...
A lényeg az, hogy mindegyik elé kissé állítható műveleti került és a várható maximális áramra egyenlítettem ki őket.
Továbbá az a kérdés, hogy "mit bír ki" áramkört akarsz építeni, vagy "kényelmes" hőfokú bordákra gondolsz.
Első lépésként biztos a lehető legyszerűbb összeállításnál próbálj ki 1 fetet a max majdan ráeső wattra egy gyengén fújt bordával.
60 fok fölé felesleges menni. Akkor nem lesz meglepi.
(#) ferci válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 8:11 /

Ezt azért fogalmazd át:"... próbáltam belőni a FET-enkénti max 40V-ot és max 3,3A-t."
132 W...- vagy fetenként 40 V és 1,1 A? nem mindegy.
Ez valahogy ellenkezik a "...3db IRFI540-nel bírni fogja a 75W-ot" résszel.
(#) Lacika válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 8:27 / 1

Értem a dilemmát, de én mindenképpen olyan FET-et választanék, amelyik SOA grafikonjába berajzolták a DC maximum vonalat is...
(#) Inhouse válasza erbe hozzászólására (») Csü, 8:34 / 1

Ha valaki mégis inkább ellenállásokból építene. Kovács Elektronikánál van 6Ω 10W szögletes porcelán testű ellenállás (Tesla), rendkívül jó áron, 70db egyben. Kis ügyeskedéssel hűtőbordák közé is szoríthatóak.
(#) Alkotó válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 8:49 /

Időnként bennem is felmerült már az "elektronikus" műterhelés építésének lehetősége, de eddig nem találtam meg magamban az ehhez kellő indokokat. A töprengéseim eddigi eredménye mindig az lett, hogy akár áramban, akár feszültségben, akár teljesítményben, illetve a beruházás szempontjából is előnyösebbek az "egyszerűbb" megoldások.
Te milyen előnyt látsz-remélsz a közönséges ellenállásokhoz, vagy akár az izzókhoz képest?
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 9:13 / 1

Pl. finoman beállítható konstans áram ami nem függ a feszültségtől.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 9:40 /

Na, banyek, 10Ω/6W...bocsánat, elírtam.
(#) BRinyo válasza ferci hozzászólására (») Csü, 9:49 /

FET-enként értendő: ha már 25V feletti a feszültség, akkor max 1A - másképp nem jön ki a max 25W, ami már így is túl van egy elméleti határon. Míg mondjuk 8V-ig mehet a 3,3A terhelés is, vagy akár 12V-on 2A.
A teljes rendszerre értendő: 75W-os határ, de mindent felülír a 60˚C-nál magasabb bordahőmérséklet.
Ha láttál már gyári műterhelést, sokszor azon is az szerepel pl hogy 150V/30A/300W. Egyik adatot sem lépheted át használat közben. Az én terveim szerint ez 40V/10A/75W lesz, de majd ha összerakom az ideiglenes változatot, kiderül, mi hogy bírja. Ha pl kicsinek bizonyul a borda, akkor lejjebb fogom venni a teljesítményhatárt, de csak azt, hogy tartható legyen a 60˚C alatti működés a súlyos degradációt megelőzendő. 60˚C-os bordánál már 100˚C fölött jár simán a FET belső hőfoka (ez a típus adatlap szerint 175˚C-ig bírja). Sokszor egyébként csak egy 10-50W tápegységet kell lecsekkolni, hogy viselkedik.
Hja! és első körben azért maradt ki a csatornák állítási lehetősége, mert eddig a 10 közül egymáshoz legközelebb álló 3 ellenállást választottam ki. Illetve a FET-eket is megnézem 12V-tal, hogy mekkora Rds ellenállásúak és a 8 közül a 3 egymáshoz legközelebbi kerül majd beépítésre. Lehet végül beépítek majd egy trimmert is, amivel egyformára lehet húzni a 3 csatorna áramát.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:53
(#) Skori válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 9:56 / 1

Az U2A felesleges, hiszen eleve a nem invertáló bemeneteket hajtod meg, inkább csinálj a felhasználásával egy 4. áramgenerétort.
A 220nF-ot soknak érzem, nagyon lassú lesz így, csak annyi kondi kell, hogy ne gerjedjen és stabilan működjön (sacc 1...10nF).
Az opampok lassú reakcióideje miatt érdemes lehet egy-egy tranzisztort is betenni, ami nem engedi megszaladni a fetek áramát az alatt az idő alatt sem amíg az opamp kimenete beáll.
Megkímélhet egy-egy látszólag ok nélküli történő FET haláltól.
(#) BRinyo válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 10:05 /

Sokszor időbe telik összelegózni az adott "terhelőáramkört". Míg ha mondjuk van egy kész eszköz, akkor csak beállítom a terhelés mértékét, csatlakoztatom és már használható is. Ez csupán időtényező/-nyereség. Persze, szeretek "bütykölni" is, nemcsak a szakmám, hanem az egyik hobbim is. Ráadásul a meglévő ellenállás-/izzóállományt ki is lehet egészíteni ezzel a kütyüvel. Tegyük fel, hogy egy 24V/6,5A tápot beterhelnek az izzóim 4,5A-ra és szeretném megnézni, hogy 6,5A-nél van-e rajta bármi védelem/hogy bírja, akkor párhuzamosan beteszem mellé a műterhelést és elkezdem neki adagolni fokozatosan a terhelést. Persze, mellétehetem terhelés gyanánt a kattogós weller-em vagy egy 12Ohm/100W ellenállást is és máris megvan a 6,5A terhelés, de ennél elegánsabb megoldás egy folyamatosan állítható "műteher".
(#) Skori válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 10:09 / 1

Kattogós wellernek még véletlenül se adj DC tápot, mert nem fogja szeretni!
(#) BRinyo válasza Skori hozzászólására (») Csü, 10:29 /

Jól hangzik, tényleg láttam valami hasonló védelmet. Valahogy így?
(#) BRinyo válasza Skori hozzászólására (») Csü, 10:31 /

Sosem tenném, saját trafója van 2x éve...
(#) Skori válasza BRinyo hozzászólására (») Csü, 10:35 / 1

R26 felesleges, A bázisosztót vedd kb. a tizedére 130Ω / 100Ω, hogy gyors legyen. Bár így közel 3A-nél fogja meg FET-enként az áramot (3 FET esetén közel 9A). Tehát ha elég kisebb áram, akkor inkább simán csak 100Ω bázisellenállást tennék, és R28-at kihagynám.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:38
Következő: »»   25 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem