Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Előrebocsájtom, nem igazán értek a uC -ekhez. (Még ![]() De mostanában igazán elkezdett foglalkoztatni minket az egyetemi önképzőkörön - (amúgy mechatronikai mérnök lesz belőlem egyszer) - egy olyan kütyü ötlete, ami annyit csinál, hogy egy lámpát kapcsol ki-be. Ez eddig ok is lenne, csak ezt az egészet a LAN hálózaton keresztül kellene vezérelni (Mert az ott van mindenhol) . Az addig világos, hogy ezt a legkisebb mérteben csak uC -el lehet elérni. PC-vel már próbáltuk, ment is (LAN -on jött az input, LPT-n pedig az output). A gond annyi, hogy sok lápmáról lenne szó, legalább 100 darabról, és mindegyiknek külön vezérlő kell. A kérdésem a következő: van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Az a baj, hogy a neten van egy pár ilyen project, csak azok elég bonyolultak, nekünk pedig csak egy kimenet kell. (Tehát nem kész nyáktervet meg programot kérek, azt megcsináljuk mi, azért van az önképzőkör) üdv.
Hello !
Neked A VEKER kell ... vagy a chipcad nel is van olyan uCrel amihez lehet ETHnet felülezez illeszteni .. és benne lévő progi kezeli a portot. Szerintem a microchip oldalán van 1 PICes lan ETHnet hálón lógó aplications Note leírás . végülis sok lámpa sok IPcím .. ![]() Jobb esetben 1cer írható be ... lásd a VEKER projekt. ott az első ping parancs által kiadott ip címet veszi fel. veker
Schönherz-ben egyszer csináltak olyat, hogy a 18 emeletes épület Duna felé néző ablakaiból a szobai világítással mozgókép állt elő. Persze egyáltalán nem biztos, hogy IP alapon oldották meg, de erre is el lehetne indulni.
Minden évben van "műsor" rajta a Schőnherz Kupa idején, most ebben az évben elég nagy hírt kapott.
Óriáskijelző IP alapon oldották meg.
A második linken lévő cucc a HEStore-ban is kapható, mondjuk szerintem nem igazán erre van kitalálva.
(Ja, és nem mellesleg 100 db másfél milla bruttó...)
Üdv!
Tapasztalata van ezzel pl. az SEM-nek. ![]() Én ugyan csak forrasztottam a panelokat, így nem tudom pontosan hogyan működik, de a uC egy AVR volt + ehhez kapcsolódott egy Microchip IC, ami valami cél IC volt. A vezérlő dobozoknak meg ha jól tudom, broadcasstal küldték az adatokat (nem voltak külön címezve). [off]Összességében meg elég drága projekt volt + számold bele, hogy az első próbálkozás nem sikerült, a fő gond az volt, hogy #1: 3 fázist kellett figyelni #2: a hálózati 50Hz az sajnos nem túl stabilan 50Hz #3: létre kellett hozni egy belső virtuális hálózatot (ennek egy része kiküszöbölhető más konstrukcióval, de az a fejleszthetőséget csorbítaná). Na ezek azok a problémák, ami miatt eddig (ki-be kapcsolós korszak) a mátrix nem IP alapú volt, hanem csak az UTP kábelt mint vezetéket használták. Persze ez sem sima ügy, mert az első rendszer olyan áthallásos lett, hogy a mátrix egyik szellemi atyját idézve: "Mindenki felismerte a saját animációját"[off]
Szia.
Pár dolgot el kell döntened: - Milyen legyen a vezérlő? Pc alapú v. kontroller alapú? - A perifériát hogyan akarod kezelni? Natív IP alapon avagy soros alapon? - PIC-et vagy AVR-t akarsz használni? Amit én tennék: 1. Elmennék a prokontrollhoz és vennék ilyen modult ![]() 2. Soros alapon kezelni a dolgot. Azaz készítettek egy vezérlőt (Tinny13 szoftveres soros portal!)(Bocsi de én Atmel alapú vagyok ![]() Én azért javaslom, hogy ne natív IP alapon csináld, mert az bonyolúltabb és a kontroller részéről több programozást és méllyebb ismereteket kíván. Remélem segítettem ... üdv KN
Sziasztok!
Hát köszi az eddigi hozzászólásokat! Utánanéztem a Shönhertz -beli megoldásnak, és nekem úgy tűnt, hogy ők is IP + broadcast alapon csinálták, nem voltak külön címezve az ezközök. Vajon ha én külön címzem, (kissé előreszaladva ![]() Mert ha broadcasttal csináljuk akkor nem elég szinte csak egy csomag? Minden ezköz ugyanakkor kapja meg, és csak annyi dolga lesz, hogy kiválassza a csomagból a neki kellő infót. Broadcast vagy Direkt címzés? Melyik a célravezetőbb? üdv: valibali
Szia!
Direkt címzés! A broadcast nem erre való. A másik, hogy feleslegesen "terheled" a hálózatot és az aktív elemeket. Nem akarnék most belemenni hálózati forgalom magyarázásába. A gyorsaságtól nem kell félni. Csak küldj el egy pinget a szomszédos gépre és nézd meg a válaszidőt! 32 byte esetén 10 ms alatt lesz! Te egy bitet akarsz küldeni, plussz a cullang! Akkor szerintem nem kérdés. A praktikussági okok meg adódnak maguktól! üdv KN
Szia!
Én most dolgozom egy hasonló projecten. igaz ez kétirányú kommunikációval lessz és 255 címzett egységből állhat maximum. Egységenként 8 bit. Ha a Te projectedre használnánk (csak lámpa vezérlésre) 255*8=2040 égő ![]() Ebből már komoly "Display" kihozható! 4:3-asban 52*39 "Mega" pixel, 2028 égő. 16:9-esben 60*34 "Mega" pixel, 2040 égő. Na itt már maga az épület is elég gigantikus lenne ![]() Visszatérve: Mindenképpen a "csomag" féle, aztán majd "válogat". A lényeg, hogy egy csomag piszok gyorsan menjen. Azaz minimum 1/16-od másodperc alatt kimenjen az öszes adat. Egyértelmű hogy az adatok struktúrájál ne egy bájt legyen egy égő. Tehát pl. 10*10 égőnél 100 bit azaz 13 (12,5) bájt. Ez már gyorsan kiküldhető. Az egész megépíthető microchip nélkül, PC-s LPT portos vezérléssel. egy egység ára kb 800HUF (tartalmazza a 230V-os triakos részt is). Mondjuk az ár így is már 80000 forint. Az ár dettó ennyi lenne microchippel is, viszont rahedli plussz programozás, és munka. Az ár úgy vihető lejjebb, ha egy egység 8 lámpát szolgál ki. Ekkor nem kell 8 dekódoló, hanem csak egy, ami vezérli a triakokat. Bár itt kicsit több 230V-os kábel kell, ami lehet hogy már drágább. Az egész rendszer hátránya, hogy kell egy gerincvezeték, illetve egymás után sorban mennek az eszközök. Az egész olyan elven mehet mint a DMX-512-es rendszer, de nem kell olyan pontos időzítések, mert buszrendszerre építhető, amiben van egy reset, clock, data, és write jel. Üdv.:A2K
Hmm...értem. Talán így egyszerűbb is lesz a program. Nem kell mindenféle kiválogató rutinokat írogatni.
Szia,
Pontosan. A másik, hogy sokkal jobban bővíthető, átlátható! Meg ahogyan írtad is, nem kell kiválogatást csinálni. ERGO minden perifériában ua. a szoftver futhat és még tesztelni is tudod őket. Látszik-e , állapot jelentés , stb. Üdv KN
Üdv !
Én ezt használtam amikor gyorsan kellet megoldást keríteni lan-on keresztüli vezérlésre. Ez egy LAN/RS232 átalakító és ennek pl. a DTR lábát fel lehet használni valaminek a kapcsolgatására is. Itt a link én tőlük vettem.: http://www.procontrol.hu/GyartasFejlesztes/Termekeink/TibboEM202/Ti...02.htm
Hali!
Én alapból azt feltételezem, hogy ez egy koliba kell. Ergó minden szobában van legalább 1 számítógép, amin remélhetőleg van 1 lpt port. LPT portra csinálnék egy kis elektronikát, ami egy tranyóból, egy ellenállásból, egy diódából és reléből áll. Írni kéne rá egy tetszőleges nyelven egy progit, ami kezeli az LPT portot és figyeli a hálózatot. Ez a progi minden kliensen futna. Írnék még hozzá egy server progit is, ami küldözgetné az adott infókat a hálózatra. Én mindent küldenék és a kliensek válogatnák ki a nekik szóló adatokat. Így lenne a legegyszerűbb, kevesebb programozás, nem kéne uC-t programozni. Remélem tudtam segíteni... Üdv
Szija, így van, koleszba kellene. Amit mondtál azzal annyi a gond, hogy nem mindenkinek van asztali gépe.
Nagyon sokan notebookot használnak, amin nem mindig van LPT port. Ráadásul pl. WinXP alatt nincs közvetlen hozzáférés a portokhoz. Sajnos. Ez tuti, már programoztam LPT portot, (egy robotkart csináltunk) és sajnos max. Win98 alatt ment. Pascal+Assembly -vel csináltuk. Persze lehetne USB -s virtuális LPT -t használni, de az is PÉNZ. A másik gond az, hogy valaki pl. Linuxot használ. Az alatt meg sajnos nem tudom hogy kell kezelni LPT-t. Szóval marad a uC. üdv
Hali
XP-ben is van printerport ![]() Csak kell hozzá egy inpout32.dll Delphiben:
Vezérlésre nagyon egyszerű, és tényleg ez tűnik a legolcsóbb megoldásnak...
hi!
Én is programoztam már LPT portot, és igen XP alatt. Csak kell hozzá egy io.dll, amit Pici írt az ugyanaz. Egyébként ha nincs minden gépen párhuzamos port, akkor lehet venni usb/soros átalakítót és annak a DTR lábát kapcsolgatni. Bár ez nem garantált hogy működni fog, mert az USB nem biztos h meg tudja hajtani renesen a DTR ás RTS lábat. Másik megoldásnak talán valahogy ki lehetne használni a modemet a laptopban. Ebbe nem vagyok biztos. A modemet könnyen lehet kezelni akár Delphiből, akár Vb-ből, vagy kinek miből tetszik. A program részével nem lenne gond. Láttam itt a HE-n olyan kapcsolást - ha jól emlékszem -, ami azt tudta, hogy ha 2 telefont összekötöttél lehetett csörgetni és telefonálni is. Pont ezt kéne kihasználni, mivel a modem tud úgy viselkedni mint egy telefon. Bocs, hogyha kicsit kuszán fogalmaztam. ![]() Üdv
hali!
Tovább gondolkodtam kicsit a problémán. Ha ugye laptopot használ valaki, és a modem nem működne, mi lenne ha kihasználnánk a hangkártyát. Amíg be kell legyen kapcsolva az adott lámpa, addig kiküldenénk egy hangfrekis jelet, mondjuk egy 440Hz-eset. És ezt kéne mondjuk valahogy felerősíteni, és azt érzékelni. Ha megvan a jel, akkor behúzna a relé. Üdv
Linux miatt ne aggódj.
$ outb 0x378 255 $ outb 0x378 0 rootként. |
Bejelentkezés
Hirdetés |