Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   24 / 163
(#) KD mester hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
Megoldható lenne.
(#) vro2 válasza vro2 hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Még az érdekelne, hogy mennyire megbízható ez a kapcsolás, folyamatos nagy hangerő (100%) mellett mennyire stabil és üzemképes az áramkör?
(#) ABU válasza vro2 hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Na akkor, tartok egy kis beszámolót, amely a "melegen ajánlott" 30V-os változatra vonatkozik, de szerintem a többi is hasonló lehet.

Első problémám itt olvasható http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2662_44_ASC.html?pcount=15

Ma történt FET csere, és a diódákat lecseréltem npn és pnp tranzisztorokra, konkrétan BD137-138-ra, hogy majd stabilabb lesz a nyugalmi áram. Van itt valahol egy VF2 tuning csomagocska, amiben valaki a FET-ek alá kívánja a tranzisztorokat, mert úgy jobban szerelhető és jobban futnak együtt, így kisebb a nyugalmi áram növekedése.
Eszerint jártam el én is és a következő a probléma.

A FET a tranyón keresztül fekszik fel a hűtőbordára. Kis hangerőnél, amikor még semmi sem meleg, a nyugalmi áram -mondhatjuk úgy is-, hogy stabil. Amikor odabikázza neki az ember, akkor a FET iszonyatosan megmelekszik, mert a tranzisztor nemképes olyan gyorsan "rávezetni" a hőt a bordára.
Nállam így járt a szerkezet, de visszavettem egy kicsit, és a FET-ekre fordítottam egy PC táp ventit. Majd megint nagyobb hangerőt neki, de a venti se segített, mert az egész olyan, mintha a FET-en nem is lenne hűtés. Ennek az lett az eredménye, hogy sikeresen megfutott a két FET és totál zárlatos a G
Szerencsére van még 1 pár, de azt már nem teszem be.

Röviden, nekem nem jött be a VF2 ezen verziója, mert beszámíthatattlan, instabil -ez az én magánvéleményem

Viszont mivel iszonyatosan jó hangja van, és ezért nem iis bírok róla letenni, majd megépítem valamikor KD Mester verzióját (Conductor).

Nagyjából ennyi, de nem akarlak lebeszélni a megépítéséről, lehet neked több sikered lesz vele szemben, mert vannak olyanok, akiknél működik -de hogy hogy, az számomra rejtély :idiota: -

További sok sikert az utánépítőknek, azthiszem én itt ki
is lépek


ABU
(#) Peti.Janka válasza ABU hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Hali! szerintem a fetet kell a bordára tenni és rá a tranyót. Egyébként én 60Vosat csináltam meg úgy hogy a fetbe beleragasztottam a diódákat! sztereóba két panel egymás mellé, és sokat halgatom hangosan és semmi baja idáig kb 3-4 hónapja.
(#) hapro válasza ABU hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Ebből amit leírtál nagy konstrukciós hibát követtél el, és így nem is csoda, hogy megfutottak a FET-ek és túlmelegedtek. Gyakorlatilag nem volt hűtésük.
A tranzisztort rá kell tenni és nem pedig alá. A hővezető pasztát azért teszik az alkatrészek alá, hogy jobb legyen a hőátadás, és a felületi egyenetlenségeket kiküszöböljék vele. Mit gondolsz mekkora felületi egyenetlenségeket lehet vele kiküszöbölni?
A tranzisztor teteje sík? szerintem nem.
A tranzisztor a dióda helyett van egyébként és nem az a melegedő alkatrész azt csak melegíteni hivatott a FET, és ezért kell hőkapcsolat köztük. Szóval alapvetően nem a tranyók kell elsődlegesen hűteni, hanem a FET-et, így logika szerint is a FET-et kéne elsődlegesen a hűtőbordára csavarozni.

A conductort én is megépítettem, hallgattam is egy ideig, majd mértem a teljesítményét 9 és 4,5ohmmal.
Amikor 4,5 ohmra tettem még egy 36 ohmos ellenállást, hogy 4ohm legyen akkor egész kis hangerőn a FEt-ek valamiért lezárlatosodtak...
(#) uli hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
KD Mester!
A conductor erősítővel kapcsolatban szeretném megkérdezni, a csomagban található rajzok közül melyiket építsem meg? A vagy a B verziót? Mi a lényegi különbség a kettő közt?
Köszönöm: uli
(#) uli hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
És még kiegészíteném előző kérdésem:
TL431 Mi ez és honnan szerezhető be? (HeStore-ba nincsen)
Valamint a 680 nF -os kondenzátornak jó-e, amit a HEstore-ban árulnak. nincs oda írva, hogy MKP-e, én meg nem tudom mit jelent
Köszönöm: uli
(#) Carter válasza ABU hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Én a Király Tibor féle verziot építettem (30Vos) KD mester által ajánlott némi módosítással (levezető ell.)
és 1 éve hibátlanul megy. Több bulin is csutakon...
szvsz megfelelő hűtéssel jól bírja
(#) KD mester hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
ABU!

Már meg ne haragudj, de akkora állatságot követtél el, hogy szerintem néhányan biztos padlót fogtak, miközben elolvasták, amit írtál.

Az, hogy ezt még le is írtad, + még a azt hibáztatod aki a tranzisztoros nyugalmi áram stabilizálást javasolta (engem ) az már mindennek a teteje.

(#) KD mester válasza uli hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
A conductor két verziója között csak néhány ellenállás érték a különbség. Az eredeti változatban, amit én használok, 11K, 49,9K, 787Ohm ellenállásértékek vannak.

Ha valakinek problémát okoz ezeknek a beszerzése, akkor ott van a hétköznapibb értékekre kerekített ellenállásértékekkel készült verzió.

Ha jól van megcsinálva az előírt típusú fetekkel és philips gyártmányú NE5534N-el, akkor még egy A osztájú hiragát, JLH-t is felülmúló hagra és 80W RMS teljesítményre lehet számítani tőle. Az IR gyártmányú IRF540N és 9540N 130W disszipációs teljesítményt tud, így 4Ohm-ra +-30V lehet a max tápfesz, 8Ohm-ra +-40V .

(#) KD mester hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
TL431-et minden elektronikai boltban lehet kapni. Lomexban 35Ft-ért adnak LM431-et, ami ugyanez. Találkoztam már SD431-el, az is ugyanez.

Rendkívüls stabil, zajmentes referenciafeszültséget ad, nagyon kicsi a dinamikus ellenállása és közel 0 a hőfokfüggése. Egy "állítható" ideális Z-diódát szimuláló kapcsolás van az IC-ben. Adatlapját google segítségével letöltheted.
(#) yello hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Hello!
Lenne egy kérdésem, mégpedig a KD mester féle monster végfok 65V tápfesz mellet kb mekkora teljesítményt ad le 8 ohm on??

A másik pedig hogy megépítettem a VF2 és tökéletese megy, bárki bármit mond egy egész jó és kicsi végfok, ha valakit nagyon érdekel akkor majd teszek fel képet!
Üdv!
(#) KD mester hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
200W körül.

De akkor inkább ezt a "kis Monstert" csináld meg +-65V-ra. 220W-ot ad le 8ohm-ra ekkora tápfeszről.
Ehhez elég a két pár végtranyó. A végtranyókon (a két N-csatornáson, a két P-csatornáson) eggyezzen meg a sorozatszám is, különben válogatni kell Ugs-re.

Szóval ez kisebb is, meg olcsóbb is, mert csak két pár végtranyó van benne.
(#) ABU válasza KD mester hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Valóban hibáztam, most hogy mondjátok
Félreértettem a rajzot, mert nem figyeltem a fet tokozását, meg a típusát sem.
Azthittem, hogy a ifrp9240-240-nek TO220-as tokja van és arra megy a TO126. Nade azt lehetettlen szigetelten, föléje csavarozni, hogy rendesen megálljon, és a hűtőzászlóra sem lehet rárakni csavarozással, gondoltam én barom
Ennek örömére holnap rádobom a maradék feteket,de ha most is elfüstöl, akkor dobom az egészet a kazánba
(#) ABU hozzászólása Nov 1, 2008 /
 
Na, ma kicseréltem a FET-eket, a tranyókat egyszerűen csak a FET mellé csavaroztam a hűtőbordára. 100ohm-os levezető ellenállás a G-re, nyugalmit beállítottam 80mA-re, és tökéletesen üzemel eddig
A FET-ek 4 ohm-os terheléssel (mert 2 db 8ohm-os hangszóró van párhuzamosan kötve jelenleg, mert ugye még mono a cucc) 50 fokosak kb (mértem) full csutkázásnál ventis hűtéssel. Eddig másfél órát nyúztam, úgylátom alakul ez
A saját tervezésű nyákot áttervezem megint, hogy ne kelljen még a tranyó lábaira ellenállást forrasztani, meg a FET-re se. Aztán lehet folytatni komplettre.
(#) vga hozzászólása Nov 5, 2008 /
 
Hello

Megépítettem az eredeti Király Tibor féle +/-30V-os VF2-t. A FETek: IRF540, IRF9540
Sztereo az erősítő, a trafó kivételével minden kettőzött, elkülönített.
A nyugalmi áramot nem tudtam 50mA-nél feljebb tekerni egyik oldalon sem. Elvileg nem okozott ez semmilyen bonyodalmat, a torzítás elég alacsony így is.
Az egyik oldal kitűnően működik, a másik oldalon viszont egy 1MHz-es 200mV p-p színusz van a kimeneten, és a hangfrekvenciás jel ezt "modulálja".
Ez eléggé eltorzítja ennek a csatornának a kimenetét.
Tud valaki jó módszert ennek az oszcillációnak a megszűntetésére?
(#) ToXeN hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Üdv!
A VF2-es erősítőhöz vagy a KD Mester féle verzióhoz nincs valakinek EAGLE-es nyákterve, vagy megoldható valahogy a konvertálás Sprint Layout-ból Eagle-be?
Sajnos a sulimba csak Eagle fájlból tudnak kész nyákot csinálni (ne kérdezzétek mért) Köszönöm előre is!
(#) alex.taylor válasza ToXeN hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
ha iskolában akarod megcsinálni, szerintem ott nem vasalni akarják! vagy tévedek?
Ha nem tévedek, akkor ha tudsz nyomtatni te, vagy valaki, akkor kinyomtatod hóálló fóliára, sprint-ből, és azt foto eljárással tökéletesen lehet előhivni.
(#) Carter hozzászólása Nov 7, 2008 /
 
Hali!
A conductornak mekkora bemenő jel kell a teljes kivezérléshez? 4 ohm-os terhelésnél bírja a +-33V tápfeszt?
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Valaki tudja hogy mennyi a conductornak mennyi a minimum tápfesz amivel még üzemel?
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Nov 16, 2008 /
 
Megépítettem a Conductor-t csak valamit elnéztem, összecseréltem a 92 és a 42 tranyót. Igy próbálgattam egy ideig és tönkre is ment az egyik tranyó a 42-es azt ki is cseréltem, most már a helyén vannak a tranyók és így 0.02 A az áramfelvétel hiába tekergetem a potit. Maximum álláson van a poti akkor a kimeneten max tápfeszt mérek a testhez képest + 33 voltot.
A 9540 -es fet gate lábán +30-33 voltot mértem, az 540-esen meg abszolult nullát a testhez képest.
Mikor hibásan működtettem akkor 400 mA vett fel a + tápágban, a negatívban 0.02A . Valaki tudja mi baja lehet, mert most hogy minden a helyén van max pozitív tápfesz a kimeneten és az áramfelvétel 0.02 A poti állásától függetlenül?
(#) elektrorudi válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Még nem építettem meg ezt az erősítőt, csak szimuláltam a működését. Ennek ellenére a következőt mondhatom:
Az IRF540-es FET, 99% hogy halott. A G-S között max. +/- 20V feszült lehet. Ha Neked 30V a feszültség, akkor a FET azt valószínűleg nem bírta, megszakadt. Tehát a nyilván az IRF9540 felhúzza a kimenetet +33V-ra. Viszont az sem 100%, hogy az IRF9540 megúszta. Lehetséges, hogy az meg zárlatos.
A következő hibakeresési módot ajánlom:
- a FET-eket forraszd ki.
- a hangszókimenetet (hangszóró/terhelés nélkül!!!) kösd össze az IC kimenetével (6. láb).
- Ekkor a kimeneten közel 0V-nak kell lenni ! ... és a 3,3k ellenálláson kb. 11,3V-nak kell lenni.

Ha ezek eddig stimmelnek, akkor a FET (-ek) hibás (-ak).

Ha ez sem stimmel, akkor írdd meg, milyen értékeket mérsz az IC lábain !


Ja... melyik a conduktor??? Amit írtam, az a címben szereplő, VF2-re vonatkozik !
(#) Szegedi Sándor válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
A VF2 -őt építettem meg, kipróbálom amiket mondtál és megírom mit tapasztaltam, köszi a segítséget. Tényleg amúgy hol kellene lennie a 3,3 k ellenállás?
(#) lapose válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„Megépítettem a Conductor-t csak valamit elnéztem,”


Idézet:
„A VF2 -őt építettem meg,”


A VF2 és a Conductor nem ugyanaz a kapcsolás!
(#) elektrorudi válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
A témaindító legelső cikkben van egy kapcsolás, egy VF2 -nek nevezett erősítőről.
Ebben csak egyetlen egy 3,3k van.
Az MPSA 42 emittere és az IC kimenete között.
(#) Szegedi Sándor válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Ez építettem meg, ezzel van problémám
(#) elektrorudi válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Jahhh...
Akkor még egyszerűbb a helyzet:
a két FET-et vedd ki (terhelés ne legyen rajta) és úgy nézd meg, hogy közel 0V legyen a kimeneten.
Ez esetben az MPSA 42 emitterében 2,7k van (az eredeti 3,3k helyett).
Természetesen itt is lehet a feszültséget ellenőrizni, ami kb. 11V körül kell hogy legyen. De ezt már csak emlékezetből írom, mert az IC +/- tápfeszültségét valamiért aszimetrikusra tették... (nem tudom, miért?).
Pár oldallal előbb, megtalálod egy működő példányon mért feszültség értékeket.
Ha a kimeneten nem 0V van akkor az összes félvezetőt, IC-t ellenőrizni kell. Bármi elszállhatott !
(#) sector99 hozzászólása Nov 18, 2008 /
 
Sziasztok !

Mekkora az a minimális tápfesz amivel stabilan - tortzítás nélkül működik az erősítő ? Kicsi a szoba, ekkora teljesítmény felesleges.....és esetles meglévő kisebb trafót próbálnék.
Köszi !!
(#) ToXeN hozzászólása Nov 21, 2008 /
 
Üdv!

Készítettem panelt a VF2-höz végFETjeim még nincsenek de a panelt kipróbáltam... a kimeneten 6V van és az IC összes lábán 5V nál többet mérek, gondoltam rossz az IC kivettem és így is 3V van a kimeneten (a potit tekergetve változik) megmértem mindent a MPSA-k jók diódák jók, szerintetek mi lehet a baj. Vagy lehet hogy ez FETek nélkül normális?
(másik IC vel is próbáltam ugyanez volt) meghalhat az IC ha a tápjait egymás után kötöm be? szóval pl bekötöm a 0át aztán a "-"-t aztán a "+"-t??
ha valaki vállalja hogy megnézi nekem az eagleös fájlokat hogy minen OK-e kérem jelnetkezzen
-ToXeN-
(#) Istike88 válasza ToXeN hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Igen, attól simán meghalhat az ic, szerintem majd végfetekkel próbálgasd, de akkor előre kösd rá az összes tápot!

üdv
Következő: »»   24 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem