Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   7 / 67
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Szia Mex!
Nincs pergésgátlás a mechanikuson egyáltalán. A kondi csak 100nF, amely mindkét kapcsolónál be van kötve. No de talán ez már nem is olyan fontos , inkább csak zavaró tényező. Ugyis optót kell használni, mert a mech. az nem idevaló eszköz.. Ezt, pusztán csak kisérleti szinten használtam.
Ahoz mit szólnál, ha egy ilyen össz. 200mm-es karral, erősebb rugólemezzel, nagyobb frekvencián berezgetném, és igy a kb. a 80 fokos szögből csak a felére korlátoznám a kiírást a köríven. Vagyis, ha sikerülne nagyobb frekivel rezgetni a kart, akkor be kellene hogy férjen egy kisebb körivbe a kijelzésnek, ahol még nagyjából líneáris a kar mozgása.
Elképzelhetőnek tartod?
Szia.

(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Sziasztok!
Van itt egy gyári rajz, és amig meg nem jönnek a kapuk ezt tanulmányozom, mert itt valahogy másként vannak meghajtva a tekercsek. Segítsetek kitalálni, ez hogyan működik, esetleg fel tudom, (tudjuk-e) használni a továbbiakhoz. Itt egy kaput látok a rendszer vezérléséhez!
Lehet, hogy csak egy írányban van, egy impulzussal hajtva?
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Arra gondolok hogy mivel nem nullátmenetes négyszögjellel hajtja, ezért a kar nullhelyzete nem középen van, hanem valamelyik tekercs vég közelében. Így első látásra.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Lehet hogy igy van.
- Most szeretném kipróbálni azt a verziót, amely kényszerrezgéssel valósítja meg a kar mozgatását, itt a gyári rajz szerint...
Csináltam még fotókat a 4-digites óra működéséről, amelynél az a tapasztalat, hogy csak kisfrekvencián, (2-3Hz!), lehet linearizálni a kijelzett karaktereket. Erre már nem is akarok több időt forditani, mert ez egy zsákútca lett. Rakok fel róla képeket.
Akinek igy mégis tetszik az óra működése, annak szivesen segítek, ha gondjai lennének a megépítéssel.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Sziasztok!
Csináltam néhány kisérletet reflexiós opto-kapuk vezérlésével. A mechanika új, 2x850 menet, 0.22mm átmérő CuZ huzzallal tekercselve. Kicsit szélesebb lágyvas- lemez, 95x20x2mm méretben. Annyira jól működik, (de itt csak a saját frekvenciáján hajlandó rezegni), hogy a két szélső összekötő alu távtartót üti mindkét végállásban. Csaknem "derékszög" a rezgési intervallum, de sajna, szerintem ez is csak lassú rezgésnek látszik. Lassan már kételkedem, egyáltalán a gyári az lehet-e gyorsabb, ha igen akkor miért.
Itt van néhány kép az összeállításról, és egy MOV elérési útvonala.

http://data.hu/get/863919/W_C_Optos.MOV
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Szerintem nagyon jó eredményeket értél el. Látszik a gondosság amivel elkészítetted a mechanikáját.
A rezgés sebességét a kar tömegének csökkentésével lehetne növelni. A meghatározó a mágnes tömege, ebből kellene egy erősebbet , kisebb súlyút szerezned. A képek alapján.
(#) pittyu válasza bbatka hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Én is figyelemmel kisérem a munkádat, és minden elismerésem a kitartásodért- precizitásodért hozzáértésedért. Ne add fel. Valóban a kar súlya sokat számit .(és csak apróság -- az ives takaró nyáklemez, és a csavar is nagy súly a karban-- és inkább az optókat kellene beljebb vinni , a kar tükrözzön vissza.)És az én személyes kérdésem az --: hogy vitted fel a ledek feszültségét.?
További jó munkát és főleg sikereket.:pittyu
rosszul cimeztem: janocsinak szól az üzi
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Köszönöm a biztató hozzáállást.
Az a helyzet, hogy a "gyári" kar is igen nehéz lehet! Nagy fémszerkezet fogja meg a mágnest a rugólemezt, és igen hosszú karral van szerelve. Szinte biztos, hogy amikor meglóditjuk, az is kisfrekvencián kezd berezegni. Sehol sincs rezgési hajlandóság, csak a saját frekvenciáján!
Már több alkalommal erőltettem legalább a duplájára emelni a frekit, de ott nem is indul be rezgés, csak "mocorgást" lehet tapasztalni. Azonkívül, jó az ha nagyobb tömeg van a rezgőkaron, mert az is "viszi" a lineárisabb stabil rezgést, de nem csökkenti annak frekvenciáját jelentősen. Igen sokmindent kipróbáltam, és azt kell mondanom, ezek valószinüleg igy működnek a "gyári" órákban is. Egy előző kisérletben próbáltam utánozni a gyári felépítést, de ott sem jutottam jobb eredményekre, csak kisebb amplitudóval tudtam meghajtani a lengőt. (30 fok! kilengés). Ennek oka a jóval gyengébb mágnes alkalmazása miatt lehetett.
Itt a hiddal ez jól kompenzálható.
Szia.

(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
"Sehol sincs rezgési hajlandóság, csak a saját frekvenciáján!"

Egyről beszélünk. Az adott körülmények között a kar tömegének csökkentésével tudnád a saját frekvenciáját megnövelni.
A másik használható megoldás a rugóerő megnövelése lenne. Ezt azért nem célszerű választani, mert meg kellene növelni a tekercsekben a működtetéshez szükséges áram erősségét. (a nagyobb hőveszteség miatt)
Egy másik dolog, amiről nem esett szó. A légellenállás. Ekkora sebességnél már számottevő lehet.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Igy van. Most 6V/0.15A. Visszatérve a gyári óra működéséhez, ott igen hosszú nehéz karral van szerelve a lengő. Legalább 200mm a rugólemezzel együtt, és ahogy átnéztem, nagy vasszerkezettel vannak egymáshoz rögzitve, sőt ide csatlakoznak be a hozzávezetések a LED-ekhez is. Én ennek más módját választottam, mert nem találtam olyan hajlékony szalagkábelt, amely tartósan kibírná ezt a nyírási feszültséget. Kell az a széles rugólemez, mert egy erős mágnes képes elforditani az egész nyelvet, vagyis rögtön hozzátapadna a tekercsekhez a nyelv! (Tapasztalat). Ráadásul, a LED-kijelző a legvégén fent van elhelyezve, ami ugyancsak csökkenti a saját frekvenciát. Nos, ezekből kiíndulva, most is úgy látom, nem lehetne nagyobb a freki ott sem, csak a rezononcia-frekvencián.
Mindent egybevetve, még mindig folytatom a kisérleteket, de addig nem nyugszom, amig egy "gyári" órát a kezembe nem vehetek...
Szia.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Kérdezed, hogyan kapnak áramot a LED-ek?
Furcsa, de itt cellux-ba tekert 0.22mm-es CuZ huzallal összefogva vannak a hozzávezetések megoldva. Ezt úgy csináltam, hogy a lengőkaron végig le a rugólemez rögzitési pontjáig, megy ez a betekert kábeltömeg, "de csak egyszer", igy onnam már az oldalra való kivezetését nem zavarja a rezgés. Hozzá van tekerve celluxal a rugólemezhez is. Innem szokványos tüskesorra van kiforrasztva. Hetek óta rezgetem, de még egy sem tört el, olyan jól sikerült megoldani. Ugyanakkor, nem terheli túlzottan a rugólemezt sem, azt többször leellenőriztem. Egyeleőre igy is marad.
Szia.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Kössz , én is hajszálvékony vezetékkel gondoltam, és a lengőkar fólia kivezetéseire forrasztva.( az IC helyére.)Megint megakadtam , ugyanis megvannak a fetek de a hidam nem akar müködni.Van piros és zöld ledem, smd tranyók meg minden ,de nem haladok.Mais vendégeim voltak alig vártam hogy végre elmenjenek.

DSCF0121.JPG
    
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Sziasztok!
Megépült az újabb 6 digites órám, amely elég szépen üzemel. Egy óriási gond van ezzel is, hogy igecsak lassú és villog nagyon! Ennek ellenére jól írja ki a karaktereket, (sikerült megoldani), nem gyüri össze őket egyik végállásban sem. Optikai vezérléssel van a hid kapcsolgatva úgy, hogy ne érje el a végállásokat, vagyis áramkorláttal. Legközelebb egy sokkal erősebb rugólemezzel, (laprugó), és mágnessel fogom kipróbálni, hátha összejönne a gyorsabb ütem...
Rakok fel néhány képet egy archiv állományban
- A működésről egy MOV elérési útvonala:
http://data.hu/get/867764/W_Clock_6-D.MOV
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Gratula! Ez már tényleg nagyon szép! :kalap:
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Szia Vicsys!
Örülök annak hogy jó lett valamennyire, és nagyon jól esik a gartuláccíód is. Azt lehetne, hogy a jelzett MOV-ot áttöltenéd hozzád is, a gyorsabb elérés miatt
Köszönöm előre is.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Igen, itt van:
Bővebben: Link
(#) szdavid válasza janocsi hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Ezt találtam: Bővebben: Link
Ezek alapján a gyári óra nagyobb frekvencián "ketyeg". (Bár én boldog lennék, ha már ott tartanék ahol te )
(#) janocsi válasza szdavid hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Szia Szdavid!
Megnéztem, valóban igy van, ez rezeg rendesen...
Valószínú, hogy egy jóval erősebb mágnest kell beszereznem, mert lassan-lassan menne ez a gyorsabb rezgés is, csak igen gyenge az amplitudója!
Most a 4-digites verziót is megvizsgáltam, ugyanezzel az újabb összeállítással. Itt van róla néhány fotó és egy kis MOV-ocska
Szia.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Nagyon szépek a karakterek és az áraköröd is kezd egyre komplexebb lenni. Gratula és kitartás!
(#) Sergei válasza janocsi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
szia.

ha szabad érdeklödni melyik kapcsolást épitetted meg?

üdv Sergei
(#) janocsi válasza Sergei hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Szia Sergei!
Ide rakom azt a verziót, amelyikkel foglalkozom és működik az eddigi kisérletekkel. Időközben egy másik program is kezd már éledezni, de ahoz mindenképpen gyorsabb rezgést kell majd produkálni. (50-100Hz!).
Az a program egy "forgó" óra programjából lesz átírva, ha minden jól megy.
Szia.
(#) Sergei válasza janocsi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
köszönöm. :yes:
(#) janocsi válasza Sergei hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Szia!
Azért van már átalakitva a kapcsolási rajzon jónéhány dolog.
1 A PIC minden LED-meghajtó kimenete 4.7 K Ohm-on megy egy-egy tranzisztor bázisára. (BC182).
2. A tranzisztorok emitter áramkörében vannak a 100 OHm-os munkaellenállások a LED-ekkel sorban GND-re kötve.
3. A kollektorok a puffer tápfeszre kapcsolódnak, igy a tisztafényű 3mm-es LED-ek elég nagy fényerővel világitanak.
4. A "mutató" meghajtó áramköre még nem végleges, most egy H-hid hajtja meg optikai kapuk vezérlésével. (Időzités van mindkét irányban). Ezzel még gondjaim vannak, mert nem mindig hajlandó stabil maradni. Be kell índitani, ami nem akar tartósan fenmaradni ezért többször meg kell lökdösni. Gondolom az optókapuk sem a legjobb választás lett, de később ezt le akarom cserélni résoptikákra.
Egyelőre ennyi.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Egy ki elmélkedés a továbbiakhoz.

Dolgozom egy nagysebességű rezgő mutató megoldásán, és arra jutottam, ott valami igen erős mágnest alkalmaznak merevebb laprugóval. Azért olyan hosszú a mutatópálca, mert kisebb az amlitudója, igy hosszabb kar kell. Kisérletem abból áll, hogy egy mágnest az ugyanolyan írányú mágneses tér taszit, az ellenkező pedig vonz. Ez sehogysem akar igaznak bizonyulni, mert az én mágneseimet minden helyzetben vonza az elektromágnes. Nem találok olyan pontot, ahol egyenáramú térben a mágnesemre ható erők elmozditanák a tekercsek sikjában, vagyis nem jó mágneseket alkalmazok? Ezeknél nem tudom eldönteni merre van D-E irányuk, vagy forditva. Váltóáramú térben már más a helyzet, ott van rezgés, de ott sem lehet eldönteni, hogy pontosan milyen helyzetben a legjobb. Szinte mindegy hogyan van felszerelve, sok-sok kisérlet, a rezgés beindul. Ha sikerülne találni olyan mágnest amely erős és van kitüntetett mágneses iránya, lehet hogy összejönne a nagysebességű berezgés.
Egyik kisérletnél már ez majdnem sikerült is, de ott inkább már rezgés mellett forgott volna a mágnes, ami szintén ilyen problémákhoz vezethető vissza. Ez a mágne igen erős, egy CD_ROM fókuszáló egységéből van kiszerelve, de eddig nem tudtam meghatározni hogyan lenne a legjobb helyzetben.
Hali.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Már az elején eszembe jutott egy dolog, amikor MEX felvázolta a sémáját (elrendezés2.pdf) . Ha túl közel van a két elektromágnes, akkor hatással vannak egymás mágnesen mezejére, és ráadásul ellentétes polaritással. Azaz minél hosszabb a permanens mágnes , annál jobb a helyzet. Valami jó erős , kis tömegű és hosszú mágnest kellene szerezned.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Ilyen hosszabb mágneseket képcső nyakán láttam, de azokat már rég kidobtam... Kutatok tovább, talán valahol beleakadok.
Itt van néhány "gyári" kép az elrendezésről, ahol jól látható a tekercsek távolsága és a mágnes mérete is.
Valahogy igy néz ki az is amit én összehoztam, de jóval szerényebb kivitellel.
Szia.

4.jpg

3.jpg
   
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Viszonylag nagy a tekercsek távolsága a képen,és úgy látom,hogy csak egy résoptoval van vezérelve. Ez nem jelenti feltétlenül azt,hogy csak egyedül ilyen kivitelbe működőképes,ha van türelmed kisérletezz tovább. A mágnesre visszatérve a rúd,hasáb,esetleg téglatest alakú lenne a megfelelő a hoszabbik tengelyével merőlegesen a tekercsekre. Nekem csak nagyon évvégén lesz időm foglalkozni vele,de a mechanikája érdekel,ki szeretném próbálni.
Esetleg szóbajöhetne a mágnesek átpolarizálása is a megfelelő pólusok kialakitása.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia. Ha lessz egy kis időd légyszives rajzold le a tekercset hajtó H hid kapcsolási rajzát. Én megakadtam a fetes hiddal. Köszi előreis ittyu
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Láttam valahol a neten kisméretű és nagyon erős mágneseket árulni valahol, de már nem tudom hol. A alakjuk hengeres volt. Ebből többet összerakva ideális lenne.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia Mex!
Valaki azt sugta, hogy az a mágnes szamárium mágnes lesz! Nem tudom, de tényleg nagyon erős, mert ki kell egyenáramra mozditani a kart a középhelyzetből valamelyik írányban rendesen. A mostaniakkal képtelenség, max.:1mm! 200-300mA-nél, alig lehet észlelni. Elszomorító. Na mindegy, csak fogok találni valahol.
Azt mondod, és szöget ütött a fejembe, hogy lehetne újra átmágnesezni, máshogy kialakitani a sarkokat. Hogyan? Van itt aplikációs mágnesen néhány, azzal lehet-e kezdeni valamit.
Szia.

Következő: »»   7 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem