Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
ooo klaffa.
![]() hmm.. vlaszeg tévedtem akkor nem a specifikáció szerinti a 12 voltos ágban levő auto-sense, de a 3.2 voltosat itt is megemlítik.Mindenesetre a lényeg az hogy találkoztam már olyannal amin volt, és ha nem volt terhelés bekötve az adott ágra (ahol az autosense is be volt kötve) akkor nem indult el a táp.
Egy régi magyar könyv a kapcsolótápokról:
http://www.files.to/get/471598/48fezhorxi /" target="_blank" rel="nofollow" > http://www.files.to/get/471598/48fezhorxi /
Nemrégen javítottam egy aktív PFC-s Chieftec tápot és annak is ciripelt a PFC áramköre. Működésében nem volt semmi kivetnivaló. Szerintem az induktivitást kellene normálisabban impregnálni, az cicereg.
Viszont kikötni nem érdemes! Nézz egy áramot PFC-vel és nélküle ->érdemes bent hagyni!
Érdemes bent hagyni, a villanyórának is "jót" tesz. Ha nincs a házban legalább 10-20táp, mindennek működni-e kell, ha nincs benne a PFC, akkor is, felette már gond lehet, mert igen is megrántsa a kondenzátor az áramot.
Sajnos teljesen megbolonditotta a táp működését és rajz nélkül nem valószinű hogy meg birtam volna javitani.De nélküle legalább jól működik!Amúgy azt olvastam róla hogy a lakásban a villanyóra ugyanazt méri pfc-vel is mint anélkül.
A meddő teljesítményt az órád nem méri, de hálózati veszteségek között szerepel és ha megnézed a számládat van rajta egy ilyen tétel
A másik, hogy a meddő áramot is elő kell állítani és szállítani kell a háztartásodig. Ha minden 5W-nál nagyobb tápon lenne PFC, akkor pár erőművet meg lehetne spórolni. Másrészt a Te általad okozott veszteségeket szétosztják a fogyasztók között.y ha UPS-t akasztasz elé nem kell 2~3x - osan túlméretezni.
Az UPSra igaz, arra kell. A globális hálózatra (majdnem egész európa), meg szerintem nincs jó hatással. Eddig tudásom szerint a globális fogyasztás felírható egy ellenállással és egy motorral. Ha azóta nem ment csüdbe minden gyár Európában, akkor még mindig sok a motor, és ezek meddő teljesítményét ellensúlyozni lehet kondenzátorral. A tápegységekben egyenirányítás, majd szűrés van. Nem tudom, merre tolja el a dióda az áramot, de magában a kondenzátor az jó hatással kellene, hogy legyen a hálózatra.
Akkor mi a fenének van előírva, hogy a te fogyasztásod 10 vagy 20%a lehet induktív jellegű és csak nagyon kicsi (1-2) kapacitív. Mert ha a szomszédok induktívak, te meg kapacitív, akkor az jobb, mintha te is induktív lennél. De mint írtam, nagyon kis kapacitív érték a megengedett, felette büntetnek. Meg kellene nézni szkóppal, merre tolja a tápegység a rendszert, kapacitívba, vagy induktívba, nem vagyok benne biztos. A tápegységeknek a bekapcsolása a legnagyobb áramrántás, szinte nulla a bemeneti ellenállása. Mivel a mai tápok állandóan futnak, így nem kellene figyelembe venni a bekapcsolási áramlöketet. Ha pedig nincs alulméretezve a kondenzátor (spórol kína), akkor nem is kell nagy feltöltőáram. (csak 1-2A max terhelésnél) Én azt hiszem, hogy a szolgáltató csak úgy csinálja, hogy neki megérje. Én biztosat mérés nélkül nem mernék állítani.
A kezdeti áramot NTC - vel korlátozzák, így azért akármekkora nem lehet. Ráadásul a Passzív PFC-nél van egy nagy fojtó a bemeneten ami tovább faragja az aktívnál meg maga a PFC csillapítja.
Ez a kapacitív és induktív fogyasztó a kapcsolós tápokra érdekes kérdés. PFC-s tápnál 95% - is lehet a PF, így a szolgáltatót ez nem zavarja. Ha szkóppal megnézel egy nem PFC-s tápot, az áram szinkronban van a feszültséggel csak nem színuszos. A felharmónikusok azok amik a veszteséget okozzák. Emiatt a PF a jó kifejezés nem a cos(fi) mert itt fázisszögről beszélni nemigen tudunk. A felharmónikus áramra azt mondta egy hozzáértő, hogy nem hoz létre hatásos teljesítményt, de ezt még át kellene gondolnom...így a PF az alapharmónikus és az összes felharmónikus által létrehozott teljesítmény viszonya. Szerintem a mai fogyasztóink java része kapacitív, ezért van sokkal szigorúbb előírás erre.
Szia!
Idézet: „Ez a kapacitív és induktív fogyasztó a kapcsolós tápokra érdekes kérdés” Szerintem itt nem erről van szó. Hanem arról, hogy a diódás-puffer kondenzátoros tápban csúcsegyenirányítás van, áram csak a feszültség csúcsokban folyik. A PFC pont ezt változtatja meg, megnöveli az áramfolyási szöget. Azáltal, hogy az áram is közel szinuszos lesz, csökken a táp felharmonikus-tartalom kibocsájtása!
Szia!
Nem, csak szerintem kicsit félreérthető volt! A felharmonikusoknál szerintem nem a hatásfok a lényeg, sokkal inkább az elektroszmog, amit termel.
Ez nézőpont kérdése. Valószínűleg más választ ad egy energetikai szakember és mást egy híradástechnikai eszközöket tervező.
Ezt a zavart - mára - a normális tervezésű háztartási és szórakoztatóelektronikai gépek észre sem veszik. Erőművi oldalon viszont jelentősek a hatások. -szerintem-
Sziasztok!
A problémám a következő ha leválasztom a 220V-os hálózatról a tápomat, majd utána visszakapcsolom, kb. 10 percet kell várni hogy betudjam kapcsolni a gépet. Persze ezt a fajta működési módot megelőzte egykét sajnálatos mozzanat. Szétszedtem a tápot és kicseréltem a hűtőbordákat, ugyanis már csak a táp volt egyedül ami nem volt vízhűtésű. Szóval kicseréltem a hűtőbordákat az általam készített vízhűtéses hőtűbordákra. Bevallom itt elkövettem egy hibát első körben lefelejtettem a szigetelő fóliákat felragasztani a bordára így miután összeraktam szép szikrázás közepette el is durrant a biztosíték, nosza gyorsan szétkaptam majd miután leesett hogy milyen szépen kibabráltam magammal felragasztottam a szigetelő (amik egyben hővezetők is) fóliákat és kicseréltem a biztosítékot majd bizakodtam hogy más alkatrészt nem nyírtam ki. Első körben csak a PW_ON és GND összekötésével próbáltam ki a tápot, szépen kiadott minden feszt 12V, 5V, 3,3V stb.., nagy megkönnyebbülés, minden működik, nem is ráz, gondoltam mehet be a gépbe. Ekkor tapasztaltam, hogy ott viszont nem hajlandó elindulni, be is durrant az agyam és csapot papot ott hagytam. Másnap viszont örömmel tapasztaltam, hogy bekapcs gomb hatására felvillannak a LED-ek és elindul a gép. Ekkor elkezdtem tüzetesebben vizsgálódni, mint kiderült a táp 220V-ra történő kapcsolás esetén nem adja ki azonnal az 5V-ot a PW_ON-on, csak olyan 3,45-öt, megnéztem multival, mikor ráadom a 220-at megjelenik a PW_ON a 3,45V majd szépen lassan felkúszik 4,5V -ig olyan 10 perc alatt, ez az a szint ahol már hajlandó a POWER SWITCH megnyomására elindulni a gép. Olvasgattam a fórumot és szerintem minden arra utal hogy a tápban lévő két ELKO kondi adta meg magát vagy legalábbis az egyik, bár sérülés nem látszik rajtuk. Kérlek mielőtt újra nekiesnék szétszedni erősítsétek meg a gyanúmat. Ja igen tud valaki egy online boltot mondani ahol lehet kapni ilyen hővezető (szigetelő) fóliát több méretben is? Köszönöm!
Sziasztok
Olyan probléma lépett fel hogy a tápomnak a 3.3v-os ága elgyengült.Azt szeretném megtudkolni hogy mi okozhatja a problémát és viszonylag egyszerűen orvosolható-e.Mivel flex atx táp nem szeretném kidobni,nem 2 forint volt.
Kicsit pontosabban meg tudnád fogalmazni?
Pl. terhelés hatására zuhan a feszültség vagy ilyesmi!?
Leírom pontosan mit csináltam.
Szóval kiszeretltem a tápot és a 20 pines csatin összekötöttem a zöld vezetéket egy feketével hogy bekapcsoljon.Miután bekapcsolt (nem volt rádugva semmi) multiméterrel megnéztem a kivezetéseket (20 pines) és a narancssárgán csak kb 2v volt a 3.3v helyett.Ez így terheletlenül.A többi ágon jók voltak az értékek.Köszönöm a moderátornak hogy átrakta a megfelelő helyre,legközelebb figyelmesebb leszek
OK. Először is, terheletlenül nem illik bekapcsolni sem, nemhogy mérni... Legalább 1..2A-es terhelést tégy a +5V-os kimenetre, hogy a szabályzás rendesen működjön (pl autóizzó,50/50W) Ezután mért adatokat tedd ide.
Értem,ha rádugok a molex csatikra 2 vinyót az elég?
Jobb az izzó. Ohmos terhelés, és biztos nem lesz baja. Nem lehet gond beszerezni. Amennyiben előzőleg ment a gép, lehet tényleg, csak leterelés kérdése. De azért a 2V kritikus.
Már halálra ítélt tápot, szoktam használni, sokszor üresben indítom, és rövidzárlattal kapcsolom ki, bírja, pedig már régen leselejtezték. Még szkóppal nem néztem milyen randa a kimenete, de nem érzékeny elektronikára, hanem nagy fogyasztókra használom.
Na az egyik molex csatira rákötöttem egy 12v/55w-s izzót.Így tényleg jó a 3.3 és a 5v (kicsit több is) bár a 12v kicsit kevesebb lett.A gép viszont nem akar elindulni vele csak a ventik pörögnek.Másik (gyengébb) táppal szépen megy.
Jól van, akkor nem olyan vészes. Keres még izzót, és tegyél a 12Vra, valamint a 3,3Vra is. És így mit mutatnak, lehet, hogy kicsit leterhelve már leesik a feszültség, de az 5Vot terhelni kell a szabályzás végett. Valószínűleg, valamiért nem bírja a táp a terhelést. Sokkal jobb kint terhelni műterheléssel. Legjobb az autóizzó, látod, hogy világít, és nem olyan sunyi, mint a teljesítmény ellenállás, ami csak süt, de nem látod. Valamint, nem megy tönkre, hacsak nem nagyobb feszültséget adsz neki. 15Vig bírnia nehezed rontod el.
A 12, 5 és 3.3Vos ágakon több ampert kell tudnia a tápnak, amennyiben ezeken kis terhelés hatására is leesik a fezsültség, akkor táphiba. Esetleg, nézd meg, hogy a szürke vezetéken megjelenik-e 5V a bekapcsolás (zöld feketére) után. Amennyiben nem, akkor az a hiba. Ha ezek rendben vannak, akkor kimeneti szűrőkondikat megnézni, vagy oszcilloszkóppal a kimenetét, mennyire nem sima. Sima biztos nem lesz, mert még a legmárkásabb tápokból is kispórolnak annyi kapacitást, hogy ne legyen szét. Mert a gagyi tápoké még randább, és arról is működik.
Megnéztem terheléssel az összes ágat és megfelelő értékeket mutat a multiméter.Ha mérek minden frankó de valamiért nem indul a gép vele.Nem tudom mi lehet vele a gond.A kimeneti szűrőkondikat hogyan kell ellenőrizni?Oszcilloszkópom nincs de ha lenne sem értenék hozzá.Ha esetleg érzel rá késztetés szivesen elküldöm postán hogy megnézd nekem jelképes összegért.
Áramtalanítás után szedd szét nézd meg nincsenek e a kondik felpúposodva, esetleg megpuffadva.
Szétszedtem,de nem látok sok elváltozást.Talán 1-2 kondi gyanús de én házilag nem tudom kicserélni.Ha valakinek van kedve megnézni/megjavítani szóljon és megbeszéljük a dolgot
Sziasztok
Csak egy tipp lehet hogy a PWR_OK kimeneten (vagy valami hasonló a neve) nincs meg az 5v akkor nem indul el vele az alaplap. Érdemes megnézni.
Ha ennyire rendben van minden, akkor egy dolog maradt: a power_good kimenet késleltetése kevés. Próbáld ki úgy, hogy nyomott reset gombbal kapcsolod be a géped. Ha így elindul, akkor ez van. Meg kell keresni, melyik kondi a késleltetésé, de egyszerűbb, ha mindegyiket kicseréled, ami 100µF és annál kisebb, nem oly sok van benne.
Srácok köszi a segítséget de azthiszem feladom.Elvittem egy számtech bolba hogy megnézzük tápteszterrel.Rádugtuk de be sem kapcsolt a cucc!
Az alaplapra dugva is várni kell és magától elindul.Megpróbálok másikat szerezni.Köszi a segítséget mindenkinek.
Sziasztok
Van nekem egy rosz tápom 400W -os. míg gépben volt az volt vele a probléma, hogy mikor megnyomtam a power gombot elindult a gép és 1s után le is ált, éphogy nyekkent a proci venti. Viszont áramellátás rendesen volt, világított egér, az alaplapon egy kis piros led ami jelzi az áramot, csak nem indult el. Azóta már kicseréltettem a tápot , de jó lenne ebbe életet lehelni. Szóval az van, hogy olvastam hogyan kelene beindítani, de semmi, aztán mérem és a zöld alaphozzávan kötve a testhez . Így ez nekem nem világos ha a testet kötötm a testel annak mi értelme van , kivettem azt az ellenálást ami a zöld vezetéktől megy megmértem és az ellenállás kafán vezet., de így a zöld nem vezet sehova sem. Viszont az ellenállás másik furatán megmaradt ugyanúgy a test mindenhol.Valakinek van valami ötlete? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

vlaszeg tévedtem akkor nem a specifikáció szerinti a 12 voltos ágban levő auto-sense, de a 3.2 voltosat itt is megemlítik.
A másik, hogy a meddő áramot is elő kell állítani és szállítani kell a háztartásodig. Ha minden 5W-nál nagyobb tápon lenne PFC, akkor pár erőművet meg lehetne spórolni. Másrészt a Te általad okozott veszteségeket szétosztják a fogyasztók között.y ha UPS-t akasztasz elé nem kell 2~3x - osan túlméretezni.
Az alaplapra dugva is várni kell és magától elindul.Megpróbálok másikat szerezni.Köszi a segítséget mindenkinek.
. Így ez nekem nem világos ha a testet kötötm a testel annak mi értelme van , kivettem azt az ellenálást ami a zöld vezetéktől megy megmértem és az ellenállás kafán vezet., de így a zöld nem vezet sehova sem. Viszont az ellenállás másik furatán megmaradt ugyanúgy a test mindenhol.