Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automatikus öntözés
Lapozás: OK   2 / 6
(#) tamibandy válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Most megcsinálom az alkatrész listát és majd megveszem a dolgokat.
(#) tamibandy válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Na sikerült összeirnom az alkatrészlistát.
Belinkelem, hogy valaki nézzá át legyen szives, minden rendben van-e mert ez az első amit idáig csináltam.
És lenne egy oan kérdésem hogy mien alkatrészek a Q-val jelöltek?Itt a kép.
Ja és látok egy tekercset is a szekrezetben, L1 680uH. Na ezt igy meg lehet venni?
Az USB csatlakozót meg ahová a PIC lábait kell beszúrni programozáskór azokat hol kaphatom meg? Csak egy elektronikai üzletben?

Csatolva az alkatrészlista. Kérlek tekintsétek meg hogy minden jól van-e.
(#) MPi-c válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Mondjuk, ez már átment a PICkit2 klón topik témájába.
Ha jól írtad össze, akkor biztos meg van minden alkatrész. 12 MHz-es kvarc helyett 20 MHz-est vegyél. (Szilva írását is olvasni kellet volna...)
A Q-val jelölt alkatrészek FET-ek (biztos ezzel a kütyüvel akarod kezdeni az elektronikai ismerkedést?) Indultivitást ilyen értékben, és USB csatlakozót is lehet kapni. Utóbbinál az nem mindegy, hogy "anyuci" vagy "apuci" és A-s vagy B-s!
(#) tamibandy válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Oké.
De olvastam Szilva irását is, de ő ott leirta azt is hogy neki ez igy jól müködik és a firmware is 12 MHZesre van javitva. Ezért irtam 12 MHZest.
Na de még akkór átnyalom a másik témát is. Nem tudtam hogy már van e témában nyilt topic. Bocsi. Amúgy ez csak egy kitérő kéréd volt, nem ez lesz a lényege ennek a topiknak csak el kell induljak...
(#) Feri válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Engem is érdekelne a dolog mennyibe kerülne több darab esetén. Bővebb működési leírás is kellene.
Előre is köszönöm.
(#) tamibandy válasza tamibandy hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Na közben kaptam egy watt által szerkesztett égetőt, ami segitségével be tudom égetni a firmwaret a PICkit2 klón-ba. Ez pedig a WPB_F18. Úgy néz ki hogy a legelső munkám ez megépitése lesz.
(#) Kutyuli hozzászólása Szept 7, 2008 /
 
Szerintem maradjunk inkább az öntöző automatánál. PIC-es téma sokkal több van ! Előre is köszönöm.
(#) tamibandy válasza Kutyuli hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Számomra idáig az Autómatikus öntözésben minden naggyából tiszta, amig a megépitéséig elkezdéséig nem jutok addig nagyon nem lesz amit róla irjak, ha eszembe nem jut valami.
Amig nem leszek készen a égetőkkel addig nem is kezdek neki.
De ha elkezdted megépiteni, várom a tapasztalataidat.
(#) Avogadro hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Sziasztok
Ne haragudjatok hogy ide teszem fel a kérdésemet, de élő kérdés topicot nem találtam. Szükségem lenne a segítségetekre. A problémám az, hogy szeretnék egy olyan szerkezetet/áramkört/ilyesmit építeni, ami egy bemeneten megkapja a 24 v-ot, azt az egyik kimenetén rávezeti egy öntözőrendszer mágnesszelepjének 24 v 750 mAh szolenoidjára, majd mikor a betáp megszakad és megint áramot ad a bemenetre, akkor már a másik kimenetére adja le a kraftot. Mit kellene ehhez beszereznem? Hol kezdjem. A bátyámnak autómatizálom karácsonyra az öntözőrendszerét, de a mágnesszelepek után vezérlésre már nem jutott pénzem. Egy programozható időkapcsolós konnektor, egy 24 v 750 mAh-s trafó és a mágnesszelepek vannak eddig meg. A két mágnesszelep egyszerre nem lehet nyitva, mert akkor elmegy a nyomás, két trafóra meg ugyancsak nincs pénzem. Kérlek segítsetek.
(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Hali!
Bármelyik topik azonnal "élő" lesz, amint írsz bele, ugyanis abban a pillanatban felkerül a bal oldali lista elejére.
Tehát itt nincs olyan, hogy nem "élő" topik.
Szóval szükséged lesz annyi relére, ahány mágnesszelep.
Aztán kell csinálnod egy egyszerű számlálót, amelynek a kimenetein egy-egy tranzisztor meghajt egy-egy relét.
Apropó, hány mágnesszelep van?
(#) Avogadro hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Ja, bocsánat, csupán láttam hogy a legtöbb topicba ilyen 2007-es az utolsó bejegyzés, és gondoltam ide írok mert itt írnak. Legközelebb igérem hogy a témához tartozó topicra szorítkozom (ha van olyan).
Szóval 2 db mágnesszelep van, tegát egy áramforrás megszakítása segítségével hol erre, hol arra a mágnesszelepre kéne hogy menjen 15-15 percig az áram. Találtam a vaterán két relét ami talán jó. szerintetek? Itt a linkje:
http://www.vatera.hu/rele_24_v_dc_109588507.html
http://www.vatera.hu/evig_rele_24_v_os_109653234.html
Meg tudjátok esetleg mondani hogy miket kéne vennem, és nagyjából hogy hogyanis kéne összekötnöm hogy jó legyen a szerkezet? Előre is köszönöm a segítségeteket és a gyors választ.

(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Ha csak két mágnesszelep van, akkor egyszerűbb...
Az időkapcsoló 15perces lépésekben állítható?
Digitális, vagy "tüskés"?
Ha 30 percre van beállítva, akkor 15 percnél egy pillanatra megszakad a táp, vagy folyamatos?
(Lehet furcsa kérdések, de próbálom egyéb elektronika nélkül kikombinálni a megoldást.)
(#) Moderátor hozzászólása Avogadro hozzászólására (») Dec 1, 2008
 
Nem haragszunk, de itt jobb helyen lesz mint az akkumulátoroknál.
(#) Avogadro válasza titi hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Szia titi, hát, csak két mágnesszelep van, az időkapcsoló digitális, nem tüskés, és szerintem (bár még nem bontottm ki) el tudom azt érni, hogy 15 percig megy, utána megszakít (max lesz egy két perc szünet, de az nem baj, és ismét bekapcsol 15 percre. Azonban tekintve, hogy nincs pénzem még1 tápra (5000 ft körül van egy ilyen jobb esetben is) meg még egy digitális időzítőre, így egy tápról kell megoldani a dolgot úgy, hogy 15 percig megy az egyik, majd az áram megszakad, és mikor megint áram alá kerül a rendszer egy két percre rá, már a másik szelep kapcsol be. Hogyan érhetném ezt el? Az az eviges relé jó ha veszek kettőt? Mi kéne még hozzá? És hogyan kéne bekötnöm hogy elérjem a kívánt hatást? Előre is köszönöm a választ.


Avogadro
(#) Avogadro hozzászólása Dec 4, 2008 /
 
Senki sem tud nekem ezügyben egíteni? Csak el kéne mondanotok hogy mit vegyek és hogyan kössem be hogy működjön. Segítsetek légyszi.


Avogado
(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Hali!
Bocsi, azóta nem volt időm foglalkozni a dologgal, mert melózok, és 12 órába. (Most is mindjárt indulok.)
De hétvégén már szabad vagyok, akkor nekiesek...
(#) Avogadro válasza titi hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Köszönöm előre is.


Avogadro
(#) Avogadro válasza titi hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Nos, akkor tudsz segíteni nekem?


Avogadro
(#) szamóca válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Nekem van egy ötletem. Vegyél egy meghúzás késleltetéses időzítőt, aminek van váltó érinkezős relé kimenete. (szinte mind ilyen) Villanyszerelési szaküzletben kapható, vagy építhetsz is 555-ös IC-vel. Beállítod az időkapcsolón hogy mikor induljon az öntözés, és hogy mennyi ideig öntözzön a két mágnes szeleppel. A kimeneti aljzatába beledugsz egy hálózati elosztó dug aljat. Ebbe megy a tápegységed, és az időrelé táplálás dugasza. Ha eljön az öntözési idő, a dug alj áram alá kerül. A tápfesz. az időrelé nyugalmi érintkezőjén keresztül az A mágnesszelep behúz, és elkezdi az öntözést. Az időtag pedig a rajta beállított meghúzáskésleltetési idő elteltével vált, és átkapcsol B szelepre. Az időkapcsolón keresztül meghatározott ideig kapja a feszültséget, majd leáll.
(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Hali!
Bocs, hogy csak most...
Volna egy kérdésem: Mi volna akkor, ha kb. 3 percenként váltana a két mágnesszelep, egészen addig, amíg le nem tellik az időzítés.
Próbáltam minél egyszerűbben összehozni, de sajnos arra jutottam, hogy a legjobb megoldás egy 555-ös időzítő lenne, viszont a 15 perces késleltetést nem igazán szerencsés összehozni vele.
Azért kérdeztem, hogy ha 30 percre állítod, akkor 15 percnél egy pillanatra megszakad-e a táp, mert akkor egyszerű bistabillal megoldható lett volna, viszont a 2 perc szünet ehhez a megoldáshoz már túl sok, szóval marad az 555.
(#) Avogadro hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Nagyon köszönöm a kiváló ötleteket, és azt hiszem hogy a legeslegjobb mind közül az szamóca ötlete (ne haragudj titi, nem akarlak megsérteni) de szamóca ötlete ezzel a meghúzás késleltetés időzítős váltó relés kimenettel vagy mivel. Nem is tudtam hogy ilyen létezik, pedig szokatam gyakran villanyszereléshez villanyszerelő boltban vásárolni. Na de mindíg tanul az ember. Most már csak azt remélem hogy ez a fent említett kütyü (nem írnám le még1x a nevét ha nem baj) ez működik 24 volttal is.
Az 555-öst nem szivesen használnám erre, hallottam már róla, de pontosan az vele a baj amit titi is leírt. Nem ideálisak a paraméterei. Ha 3 percenként váltogatnak a mágnesszelepek, akkor viszonylag hamer tönkremennek a gyári időhöz képest a szolenoidok, és egy ilyen rainbird szolenoid minimum 5000 ft ha jól emlékszem. De nagyon köszönöm a segítséget, és karácsony után igérem megírom hogy hogy sikerült.


Avogadro
(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Nem szokásom haragudni, ne izgulj!
Azért jó ez az oldal, mert sokan vagyunk, sokféle ötlettel, és sokat tanulhatunk egymástól.
Az pedig csak természetes, hogy a legszimpatikusabb megoldást választja az ember!
Üdv, és sok sikert!
(#) Avogadro hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Hali. Megint ittvagyok. Sajnos ez az ötlet most nem jött be. Három egymástól független villanyszerelési boltban is 8000 ft körül árulták a fentebb említett időzítőt, és mivel hogy karácsony van, így pénzem az nincs, és ha ennyi lenne akkor inkább vennék egy vezérlést 12000-ért, így inkább valami mást kéne kitalálni sajnos. Tudtok segíteni? Nem kell semmi bonyorult. csupán egy egyszerű egybemenetes, két kimenetes 24 voltos relé kéne, ami a megszakítás függvényében adja ki az áramot előbb az egyik, aztán a másik kimenetére. Időzítő sem kellene hozzá. Nincs véletlenül valami ötletetek még?


Avogadro
(#) proli007 válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Helo!

Én itt csak csendben figyeltem, mi fog kialakulni. ÉS ha már így esett, kreáltam neked valamit. Elég egyszerű.
Időzíteni ekkora időre, nem 555-el kell, hanem számlálóval. A Jp1-Jp2 csak egy JUMPER de egyszerűen a kívánt időt kiválasztva átkötöd vezetékkel. A kiválasztással binárisan lehet a késleltetési időt kiválaszani, azon belül, meg a trimmerrel. Az egész, a 24V váltóról megy, amit a szelepek kapnak. Tehát amíg az idő le nem telik, az egyes szelep megy, utána a kettes.
Amíg a késleltetés tart, a a Led, kb. 10,8 másodperccel villog (5,4/5,4) Ha letelt az idő, kialszik és meghúz a relé. Ha az 1N4148-at kiveszed, akkor végtelen ciklusban vált a relé, amíg tápfesz van.

(Amit az utolsó és valamikori hozzászólásodban kértél, csak akkor valósítható meg, ha valahol az információ tárolva van. Tehát ahhoz pld. polár relé kell, vagy külső független tápellátás, vagy gyűrűs adattároló, vagy EEPROM (proci) mert ha a 24V megszűnik, nincs aki tudja, melyik volt előzőleg bekapcsolva. Persze megvalósítható, csak ezek közül kell választani...)

üdv! proli007
(#) Avogadro válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Köszönöm proli007, de attól tartok hogy annyira nem értek az elektronikához hogy egy ilyen bonyolult áramkört csak úgy 100 éven belül összerittyentsek, és sajnos karácsonyra kéne a megoldás. Mindazonáltal ha lenne kedved, időd neked elkészíteni, akkor én nagyon szivesen fizetnék érte egy előre megbeszélt árat. Nekem úgy is jó lenne. Nagy segítség lenne. Ha proli nem, debárki más vállalná, nekem az is jó lenne.
Köszönettel:



Avogadro
(#) proli007 válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Hello!

A fenyőfát akarod locsolni vele?
Bocs, de nekem itt nem áll módomban nyákokat készíteni.
Egyébiránt nem olyan nagy feladat ez, a fórumon rengetegen vannak, akik ezek a rajzok alapján, simán összerakják 2-3óra munkával. (mechanikai munkát nem tekintve.)

üdv! proli007
(#) Avogadro hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Oks, köszönöm proli007. Akkor van valaki aki hajlandó lenne összerakni nekem ezt a kis áramkört? Természetesen megfelelő anyagi ellenszolgáltatás végett. SZükségem volna erre az áramkörre.
(#) titi válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Már kérdeztem, hogy ha 2*15 percre állítod az időzítést, van-e, ésmekkora szünet van a két időzítés között.
Mert ha el lehetne azt érni, hogy rövid időre, akár egy pillanatra megszakad a táp, aztán visszakapcsol, akkor egyszerű bistabillal megoldható lenne a dolog, de ehez azért kell minél rövidebb idő a két kapcsolás között, mert addig az ideig egy kondenzátor adná a feszt a bistabilnak.
Azt pedig szerintem te is össze tudnád dobni egy kis távsegítséggel, ha van pákád.
(#) Avogadro válasza titi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Van Weller és sima pákám is, és sajnos a minimális váltási időintervalluma az időzítős cuccnak 1 perc. Igen, meg lehet azt csinálni, hogy megy 15 percet, utána egy perc szünet, aztán megint megy 15 percet, de gondolom ezt az időt egy kondér nem bírja ki. Vagy igen?
(#) szamóca válasza Avogadro hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Időrelét legolcsóbban 5897Ft-ért nyomoztam neked BP-en. De itt van 2990-ért.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem