Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Sziasztok! Tudnátok olyan kpcsolási rajzot küldeni ami jó szinte minden pic-hez és biztosan működik és nem olyan bonyolult?” Kapcsolasi rajzot ami mit csinalna? Progrmozora gondoltal? Idézet: „Valóban helyettesíthető 1-gyel. Az inc fájlban így van definiálva:” Na, akkor csak be volt kapcsolva neki a kis/nagybetu megkulonboztetes.
légyszi valaki el tudná küldeni az egész leírást PDF vagy
World formátumban ??? nagyon szépen kösz
Kozben rajottem ezek direkt csinaljak
![]() ![]()
Kösz mindenkinek az építő hsz-eket,ki fogom próbálni az itt leírtakat!
Sziasztok!
Szeretnék elindulni a PIC-k világában. Valaki tudna adni valami olvasmányt , ami, úgymond kötelező az elindulásnál?
Kónya László
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája Szinte minden benne van ami fontos.
Van itt ez a téma, ez kötelező lenne. Csak akik a sültgalambot várják, azok lustaságból nem szokták elolvasni: Link
Idézet: „Valaki tudna adni valami olvasmányt , ami, úgymond kötelező az elindulásnál?” Hogyne! www.microchip.com - enélkül nem fog menni!
Van egy 12V-os telepem, és valahogyan szikrát kellene csiholnom gyújtásnak......és nem tudom hogy csináljam,...
![]()
Mi sem, de nem PIC-el kell, az biztos. Mondjuk egy szikra még kijönne, ha rákötnéd, de az lenne a vége... Szerintem keress egy gyújtással foglalkozó topicot!
Sziasztok!
Ha valaki tud segítsen, van egy PICkit2 Starterem MPLAB 8.00-val próbálkozok. A kérdésem: tudja-e a 16F84-et égetni, mert a "select device"-nál hiába választom ki a pic-et, a pickit2 nem ismeri fel. A válaszokat köszönöm.
Úgy érted, hogy van egy PICkit2 Starter Kit-ed, s a Low Pin Count demókártyába belepróbáltál egy PIC16F84-et?!
Ennek így nem sok értelme van, mert a föld és a tápfesz sem oda kerül, ahová kellene... Ezzel a kártyával csak 8/14/20 lábú PIC-cel kísérletezz, amelyiknél adatlap szerint az 1-es láb a +5V és a 8/14/20-as láb a föld.
Természetesen nem!
A demókártyát nem használom,csak az égetőt, próbapanelba dugtam a PICet ,és ha kiválasztom a 16F84-et az MPLAB-ban inaktív lesz a PICKit2 ikonja. Lehet,hogy nem tudja kezelni? De azért köszönöm a válaszodat, én fogalmaztam rosszul.
Az MPLAB nem tudja kezelni, de a PICKit2 saját programja igen. Természetesen csak égetni lehet...
Ha ellenállás nélkül teszek LED-et a PIC-re, akkor csinálhat a programtól eltérő dolgokat ebből az okból kifolyólag?
Bizony ám, máris úgy működik, ahogy mondom neki, mióta kapott ellenállást.
Viszont van még egy fontos kérdésem, amire ne mtudom a választ. Ha önrezgő zümmert/buzzert kötök a PIC-re, akkor annak kell ellenállás és mekkora?
Rengeteg zümmer létezik, olyan is van, amire nem kell ellenállás, és el tudok képzelni olyat is amire kell. Neked milyen van?
Pici aranyos fekete, hengeres formájú két merev lábbal...bővebbet nem tudok róla mondani. Átmérő 8mm x 6mm magas... Úgy érzem nem kell rá, mert raktam a LED-ekre és így már frankó... De, ha készre fejlesztem a cuccot, akkor teszek valami kis értékűt a buzzer elé is.
Mérd meg az áramfelvételét, és ha 20mA-nél kisebb, akkor nem kell elé semmi. Ha több, akkor tranyó kell a bekapcsolásához..
Sziasztok!
Csak egy elméleti elgondolás alapján lenne egy kérdésem. Szeretnék összekötni 2 PIC16F628 at úgy hogy kommunikálni tudjonak. Az egyik adását a másik vételére és fordítva. Az lenne a kérdésem hogy ez a megoldás milyen távolságig működne? Milyen hosszú kábelt lehet maximálisan alkalmazni. Meddig biztosítható hogy az elküldött adat (mondjuk egy karakter) biztonsággal célba ér?
Ez attól függ, hogy milyen közegen akarod a kommunikációt megvalósítani és milyen sebességgel. Maximum pártíz centis távolságok, főleg panelon belül működhetnek mindenféle illesztés nélkül, közvetlenül portlábak között is. Ha ennél nagyobb távolság kell, akkor RS232 vagy RS422/485 illesztés javasolt, a megfelelő protokollokkal és bitsebességekkel. RS485 esetén 1200m a maximum áthidalható távolság, ha jól emlékszem.
Ezek tipikusan azok a kérdések, amikre nem lehet konkrét adatot mondani, mert sokmindentől függnek. Ami a biztos, hogy a lábak egyszerű összekötésével (legyen az soros port, I2C, SPI), csak egy nyákon belül lehet biztosra menni. Ha nagyobb távolságban levő készülékek között kell kapcsolatot teremteni, akkor már valamilyen vonalmeghajtót és kommunikációs csatornát illik használni. Ez lehet RS422/485, CAN, Ethernet, stb. Legegyszerűbb az RS422, mert az majdnem ugyanaz, mint a sima soros port - ha külön érpárat húzol az adáshoz és a vételhez, akkor a firmwaret a soros porthoz képest nemis kell módosítani (persze ez így öt vezetéket igényel, pl. utp kábelt). RS485 csak három vezetéket igényel, de nem mehet egyidőben adás és vétel.
A konkrét dolog a szelektív jelzésátvitel. Van egy "doboz" amibe van pl. 10 db jelfogó. Ettől a doboztól kb 1 km -re van másik 10 doboz. Ezek úgy vannak összekötve hogy a fődobozból elindul egy érpár a többi 10 felé majd ott párhuzamosan becsatlakozik mind a 10 - be. A lényeg az lenne hogy a fődobozban lévő jelfogók állásától föggően a többi dobozokban világítson egy led vagy sem.Mindegyik doboznak helyileg van táplálása. Tehát csak annyi kéne hogy mondjuk az ötödik jelfogó húzásakor kimenjen egy jelzés az érpáron (ami ugye mindegyikhez eljut) de csak az ötödik dobozban lévő led égjen. Mivel mostanában hobby szinten PIC -ezek gondoltam hátha meg lehet csinálni. A 11 PIC rendben lenne. jelfogók rámennek 1-1 bemenetre, a PIC TX en keresztül küld egy jelet, karaktert bármit, és a töbi PIC pedig fogadná, az amelyiknek kell kód alapján müködteti a ledet. A gond csak az hogy nagy a távolság és csak egy árpáram van, ami ráadásul alapüzemmódban kisszintű hangfrekvenciát továbbít a fődobozból a többibe. Erre kéne valami megoldás.
Erre szerintem kiválóan alkalmas az RS485. Nem kell kétirányú kommunikáció, valószínűleg a vevőoldalon az összes vevőt párhuzamosan lehet kapcsolni. Ennek persze kicsit jobban utána kell nézni, mivel csak egy érpárad van, azon a differenciális jelet kellene továbbítani. A vevőoldalon azt kell megvalósítani, hogy a differenciális jel megfelelő potenciálra kerüljön a bemenethez viszonyítva. Ez egy virtuális földponttal és két ellenállással megvalósítható.
Másik megoldás, hogy áramhurkot épít az ember. Adóoldalon meghajtja a vonalat mondjuk 10x10 vagy 10x20mA-rel, vagy kikapcsolja az árammeghajtást a kimenő bittől függően. Vevőoldalon pedig árameloszlás-kiegyenlítő soros ellenállások segítségével párhuzamosan kapcsolt optocsatolók lennének. |
Bejelentkezés
Hirdetés |