Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NOKIA 6111 kamerája webkameraként

Témaindító: danyi, idő: Feb 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) danyi hozzászólása Feb 7, 2009 /

Hogyan lehetne a NOKIA 6111-es mobiltelefon kameráját kiépitni vebkameraként...
(#) FElici hozzászólása Feb 7, 2009 /

Úgy hogy a telefont is lehessen használni még, vagy szét akarod szedni a telefont, és csak a kameráját akarod használni?

Amúgy én mind a 2-ben látok fantáziát. (No meg rengeteg munkát)
(#) danyi válasza FElici hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

csak a kamerát szeretném használatra birni ha lehet.
(#) zolee1209 válasza danyi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ami azt illeti ez nem egy könnyű vállalkozás!
"Kiépíteni" még csak-csak kitudod. De találd meg hozzá a lábkiosztását, és legyen valami kamera-PC közti hatdver, ami kommunikál a kettő között. Valószínűleg ennek a célhardvernek kellene egy saját szoftver is, amit meg kellene írni. Nem tudom mennyibe jönne ki ez a kis "móka"?! Ha jól tudom vannak olyan nokia telók, amik képesek webcam-ként funkcionálni, még akkor is jobban jársz, ha egy ilyenre ruházol be! Szerintem nem érdemes foglalkozni ezzel... :gumicsirke:
(#) FElici hozzászólása Feb 7, 2009 /

Nem nagyon csináltam még ilyet, de szerintem
Ha találsz adatlapot a kameramodulhoz, akkor már lehetne írni hozzá valami jó kis PIC-es programot, ami egy szabványos USB webkamerának mutatja magát. ->PC-re progit nem kell írni.
(vannak USB-t rendesen támogató PIC-ek, de ezek ára 1000Ft felett van... (mint a legtöbb PIC-é...))

De ha nem vonz ez a kihívás, akkor javaslok egy 2000Ft-os TESCO-s webcamot

Esetleg tudnál mondani valami típusszámot a kameramodulról?
(#) danyi válasza FElici hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

nincs adataim a modulról,de ha ez enyi procedurával jár,akkor talán megfogadom a tanácsod és feladom.(gondoltam hogy feladok egy olyan kérdést ami megmozgat többeket.)HÁTHA
(#) zolee1209 válasza danyi hozzászólására (») Feb 7, 2009 / 4

Szerintem sokunk fejében megfordult már hasonló elképzelés, akár telefon kamerával, akár hasonló eszközzel. Nem lehetetlen megoldani, de annyi idővel és pénzzel jár, hogy teljesen céltalan! Ha webcam-et szeretnél a gépedhez, akkor bemész egy boltba, ahol árulnak ilyet és kedved szerint válogathatsz a kínálatból. És jobban megéri (pénzben és időben), mint vesződni egy telefon kamerájával! :yes:
(#) danyi válasza zolee1209 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

MEGBESZÉLTÜK.
(#) kocsma válasza zolee1209 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ez egy abszolút szép projekt. Kb amikor ott áll az ember, hogy a led villogtató már semmiség, de már a digitális szkóp, LCF mérő, és társai is unalmasak, akkor egy újabb kihívás lehet a mikrokontroller programozás terén. Találni a neten kapcsolásokat, láttam oylat is, ahol avr felismeri az így kapott képeket és riasztóra kötve térézékelő szenzorként működik.
(#) FElici válasza kocsma hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Egyetértek veled, hogy ez a projekt tényleg nem a legbonyolultabbak közé tartozik. Ha lenne egy adatlap kameráról, meg attól, hogy egy szabványos webkamera hogyan mutatkozik be az oprendszernek, akkor egész könnyű feladat lenne.

Én magamnak tuti megcsinálnám.
De most amit én legközelebb megvalósítok ebben a témában az az lesz, hogy egy régi, fekete-fehér Nokia telefonkijelzőre rakom rá egy telefonból kibányászott kamera képét. (Tudom, semmi értelme, de jó poén )
De most más projektem van. Majd ezután, egyszer, ha unatkozok.
(#) Lucifer hozzászólása Feb 8, 2009 /

Ha külön van a kamera modul akkor esetleg.
Ki kell deríteni ki gyártotta milyen a típusa.
Ha ez megvan szerezni kell hozzá adatlapot.
Ez általában nem olyan egyszerű, mivel a gyártók szeretik félteni. Ilyenkor jön egy pár kör email, és ha szerencséd van és jól adod elő magad, akkor kaphatsz.

Én spec egy X-board nevű CPLD demópanel mellé készítettem egy kis panelt egy Alcatel OT-mittudoményhányból kioperált ST VS6502 kamerával.
A program nem készült el hozzá, de majd talán egyszer.
Igazából nem webkamerának szántam, hanem valami képfeldolgozós feladatra.
(#) Ksanyi válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Szerintem a heli és/vagy repülőmodellezők is értékelnének egy ilyen lehetőséget,mert kicsi lenne,könnyű és nem kell hozzá egy paksi erőmű
(#) pici hozzászólása Feb 8, 2009 /

Sziasztok

Pár információ a kamerákról:
Két fontos típust különböztethető meg.
A digitális és az analóg kamera.

Az analóg kamerák videó jelet adnak ki, ez egy konkrét szabvány, sebességgel szinkronjelekkel és feszültség szintekkel. Pl repülő modellezésben ezt használják. A kamera videójelét transponderen küldik rádiójelen tovább. A vevő veszi és képernyőre rakja. Vannak PDA-k PNA-k is, amiknek van video in bemenete...

A mobilokban digitális kamera van. Igazából ezek fényképező modulok, de a kisebb felbontásban (640x480/320x240/160x120) képesek sorozatfelvételeket készíteni (15/30fps) és azt kiküldeni.
A legtöbb ilyen modul RAW (minden bit) adat mellett képes tömörített JPG adatot is küldeni.
A kamerákhoz nagy kummunikációs sebesség kell és sok memória!
Számoljunk. Legyen gagyi feldolgozás, az egyik legkisebb (320x240x15fps) az 320x240x3(RGB)x15=3.456.000 byte/sec
Tehát olyan megoldást kell alkalmazni, amikor a program képes 3,5MB/sec feldolgozásra. (erre 8 bites PIC alkalmatlan!)
Ha nem küldöd tovább, akkor tárolni kellene és feldolgozni. Ehhez minimum 2 kép tárolás kellene (pl biztonsági kamera mozgásérzékelő) 320x240x3x2=450Kb ezzel sem büszkélkedik egyik mikrokontroller sem, így külső RAM kell hozzá.
Pl egy adatlap:ADCM1650

Vannak régi digitális kamera modulok, amik sima UART-on lehet kezelni. Minimum 460800 baudrate kell az adatmozgáshoz, de mondanom se kell, hogy nem túl nagy frame/sec-el.
Pl MCA-25 Ehhez vannak kész projektek is.
Sima RX-TX kommunikáció. Kicsit hosszú az inicializálás, de megoldható.
Ilyen kamerám van sok, ha érdekel valakit.

Csatoltam még pár mobil camera képét. A legtöbb nokiába való. Csati is van.

Mivel lehet használni?
Az eredeti kiépítésben is (cameravezérlő) lehet használni, de kevés az infó, a vezérlésekről.
8 bites uC-k lassúak... van olyan kontroller, ami hardveresen kezeli az ilyen kamerákat (és hardveressen kezeli a CSTN és TFT LCD-ket)
AVR32 : AP7000
10x Image scaling optimization
YUV<->RGB hardware convert
LCD-controller
640x320 and 320x240 TFT/STN
Maximum 2048x2048 TFT
Image Sensor Interface
VGA and CMOS-cameras
Audio Interfaces
16-bit stereo audio-DAC
I2S/AC'97 digital i/f
USB 2.0 480 Mbps PHY
Ethernet MACB (optional)
True-IDE Hard-drives
CF/SD/MMC
IrDA, 3xSPI, I2C, 3xSSC, 4xUSART

Linux is futhat rajta amivel könnyen lehet kezelni a képeket, MP4, audio, LCD...

mobilCAM.jpg

(#) Sebi válasza pici hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Gratulálok a gyűjtött információkhoz, meg a kamerakészletedhez!
Igazán szép és hasznos felderítőmunkát végeztél, remélem sok érdeklődőnek segít majd. (vagy belátják, hogy nem igazán egyszerű a feladat )
(#) kalmi.kalmi válasza danyi hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Sehogy !
(#) FElici válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hogy lehet ilyet írni egy ilyen oldalra...
(#) interferi hozzászólása Feb 11, 2009 /

Sziasztok
Nekem anno sikerült szereznem egy Motorola MPx200 telefonhoz valo Sd kamerát "ViewTake CM350" amiben lévö w99688cbm3 tipusu ic van ami a leírás szerint USB felülettel is rendelkezik.
(#) norbiv8 hozzászólása Feb 11, 2009 /

Sziasztok!

Nekem is van egy nokia 6600-ból származó kamera modul, de nem találok hozzá adatlapot. Meg tudnátok mondani, hogy mi lehet a típusa, hátha úgy a google dob rá valamit. A telefonhoz találtam adatlapot, szóval a lábkiosztás már megvan, de a parancsok hiányában nem sokra megyek vele.
Előre is kösz.

(#) FElici válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Nah, a lábkiosztás már sokat segít!
Esetleg belinkelhetnéd/feltölthetnéd azt az adatlapot, lábkiosztás! Erős a gyanúm, hogy valami szabvány szerint kommunikál. (Sőt, nekem az a véleményem a nokia alkatrészekről, hogy törekednek a szabványos vezérlésre)
(#) norbiv8 válasza FElici hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Igen, szabvány SPI buszon kommunikál, a rajzot holnapra előkerítem. De nem tudom a parancsokat, anélkül pedig...
(#) pici válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Ok, csak egy kérdés, hogyha megvan lábkiosztás és megvan a protokoll, akkor milyen procival akarjátok meghajtani?
(#) interferi hozzászólása Feb 11, 2009 /

A "Mobil telefon kapcsolási rajz" forumon találtam ezt az oldalt mobiltelefonok kapcsolási rajzai vannak fent
Bővebben: Link
(#) FElici válasza pici hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

40, esetleg 80MHz-es PIC-el, beépített USB és SPI támogatással? Lehet, hogy kevés, nem tudom. Lehet, hogy nem.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 12, 2009

A címet módosítottam. Feleslegesen hosszú, és helyesírás szempontjából pontatlan volt.
(#) FElici hozzászólása Feb 12, 2009 /

Én most keresgéltem, de nem találtam egy hasonló (ugyanilyen) lábakkal rendelkező kamerához sem részletes adatlapot. Ha valaki találna egyet, akkor már jó eséllyel lehetne próbálkozni ezzel a kameramodullal is!
(#) norbiv8 válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Rosszul emlékeztem, nem SPI, hanem IIC meg valami más is. Kép csatolva. Azon még nem gondolkodtam milyen kontroller hajtaná, SAM7 esetleg? Bár nekem nem webcam-nak kell, hanem kíváncsiságból éleszteném fel. Akinek webcam kell vegyen. 1500Ft-ért nem érdemes küzdeni.

camera.JPG

(#) kereszke hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Helló nekem van egy 5 mpix es kamerám NOKIA mobilból.Megvan a lábkiosztás is csak nem igazán tudom értelmezni,hogy hogy kötöm be.Tudna valaki segiteni?A 17dik oldal a camera rész.
(#) Simon Kornél hozzászólása Ápr 15, 2012 /

Sziasztok!

Engemet is érdekelne hogyan lehetne NOKIA kamerákat működésre bírni esetleg egy PIC segítségével.
Lehet, hogy tényleg hülyeség, de nem csak az a lényeg egy ilyen munkában, hogy olcsó legyen. Hanem az, hogy tanuljunk belőle.

ÜDV.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem