Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   6 / 269
(#) nagy hoho válasza pulseman hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Helló ! Ha nem titok hol van ez a tengerpart ahol nincs elektronikai alkatrész? Talán kellene nyitnod egy ilyen üzletet.
(#) pulseman válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Hello!
Írországban vagyok található. Nem viccelek, az írek mindent félkészen-készen vesznek, úgyhogy hamar becsődölnék a boltommal. 6 nap talpalás után találtam egy nyomoronc 25W-os pákát /akciós 9 eu/ és egy pici dobozban 20 cm ónt /nem akciós 2.45 eu. szívtam a fogam/. Óriási a pazarlás magyar szemmel nézve, de rengeteget forgatnak vissza pl. a hulladékból is. Amúgy nem értenek semmihez, de a legtöbb jószándékú. Mindenki mindent megvesz, még azt is amire nincs szüksége. Hihetetlen, de igaz.
(#) vandorbot válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
A PIC égető működik.
A rossz hír, hogy most nem tudok vele foglakozni.
Még le kell gyártanom néhány csöves erősítőt.
Értesz valamit a PIC basic programozáshoz ?
Egyébként valahol van, ha jól emlékszem PIC-es fémkereső kapcsolásom. Ha találok, akkor elküldöm.
Ill. felprogramozásban tudok segíteni.
(#) vandorbot hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Megvan.
Ez pl. egy kapható PIC-el készült. Hála török barátainknak.
Hamár mindenáron PI detektort szeretnétek.
(#) pulseman hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Üdv nagy hoho, netleo!
Mielőtt bármibe is belevágok szeretem tudni hogyan is működik, ezért valaki elmagyarázná nekem, mint egy hülye gyereknek, hogyan üzemel egy PI gép? Magyar nyelvű leírást sehol sem találtam, az angol pedig meglehetőst szaknyelvezetű. Szóval, ami érdekelne az az hogy milyen alkatrész miért is kell bele, milyen elven működik, mi befolyásolja pozitívan illetve negatívan a működését. Ha még nem kértem eddíg eleget.
Köszönet még egyszer mindenért!!!!
(#) nagy hoho válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Köszönöm,hogy törődsz velem ! De közben elkezdtem építeni egy PI-t. Már a nyák be van ültetve és abba egy AVR van amit most programoznak. Tudom naponta 50 lyukat fogok kiásni feleslegesen , legalább telik az idő. Ez a negyedik amit csinálok . De PI még nem volt köztük. Azért még érdekel az a kereső amiről korábban beszéltünk!
(#) nagy hoho válasza pulseman hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Helló! A PI kereső nagy érzékenységű mély kereső.Egy MOSFET-el nagy áramot kapcsolgat a kereső tekercsre.A keletkező impulzusok vizsgálják a talajt.Ha fémet talál abban őrvény áram keletkezik és ezt a két impulzus közti szünetben kiértékeli az elektronika, majd láthatóvá ill. hallhatóvá teszi.Hátránya hogy nem szelektál a mágnesezhető és antimagnetit között,bár már van olyan ami igen.A nagy fogyasztást is felróják de a korszerű NiMH vagy Li-ion akksik korában ez már elhanyagolható.A nyélben nem lehet fém a fej közelében. A földhatás nem zavarja.
(#) huba válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Üdv. Jelentem teljesen kész a kereső panelem, megjött minden alkatrész, még a tekercskészítés van hátra és jöhet az első próba. Milyen árnyékolt kábelt kéne használni az elektronikától a tekercsig?

A földhatásról annyit, hogy nálunk van egy vulkanikus kőzet amire igenis jelez a PI keresőm. Valószínűleg fémtartalma miatt.
(#) nagy hoho válasza huba hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Helló ! Jó Neked. Az én kontrolleremet mostanában programozzák. A kábel típusa RG 58 U 50 Ohm-os koax.A csatlakozó lehetőleg BNC legyen . Sikerült litze huzalt szerezni a fejhez ? Mert nekem nem, pedig már több hete hirdetek ,tűvé tettem érte Google-t. Addig jutottam , hogy 25 kg-ot már tudnák venni. Abból jutna Neked is.
(#) vandorbot válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Bocsi.
Annyit még hozzátennék, hogy amikor a rövid ideig tartó impulzust rákapcsolta a tranzisztor, FET stb.
utána a tekercsben egy ellentétes polaritású logaritmikus lefutású impulzus is létrejön (az önindukció miatt, mivel hirtelen megszűnik a tekercs mágneses tere). Ennek lefutását vizsgálja utána az elektronika, mivel a lefutási szakasz függ attól, hogy van e a közelben fém.
Ez esetben nyújtott elhúzódó lesz.
A legegyszerűbb módszer, amikor mintát vesz belőle egy fet vagy egy analóg kapcsoló. persze midig ugyanabban az időpillanatban. (x fix idővel az adóimpulzus megszűnése után).
Egy kicsit azért érzékeny a talajhoz közelítésre, hacsak fondorlattal ki nem küszöbölik. De nem zavaró.
(#) huba válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
Sajnos litze huzalt nem tudtam szerezni, de több mint valószínü hogy csinálok magamnak több 0,16-os drótból.
(#) Deta válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Helló!
Én is erről az oldalról próbállom megépiteni a legegyszerűbb Tiny verziót. A litze huzalnál én is megakadtam. Mi a különbség a kettő között. Mármint a várható jelalakban értem, mert a fizikai kialakítással tisztában vagyok. 0,4-es sima zománcozott huzallal próbára megcsináltam a keresőtekercset. Most annyit látok szkóppal, hogy amikor a negatív impulzus vissza felfut, nem egy exponenciális görbeként alakul a nulla feszültség környékén, hanem van egy pár mv-os pozitiv túllendülés. Ebben nem vagyok biztos, hogy ott is kell lennie.
(#) nagy hoho válasza Deta hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Helló! A sok szálas litzének nagyobb a felülete mint egy 0,4-es huzalnak. Talán jobban érzékeli a vissza verődő jelet. De igazán nem tudom én sem. Vándorbot kollegánkat kellene meg kérdezni ő jártas a témában. Remélem olvassa amit írok !
Sajnos az én keresőm kb egy hónapja áll, eddig hitegettek ,hogy az AVR-be betöltik a programot de most kiderült ,hogy mégse. Pedig több jelentkező is volt. Sajnos a környékünkön nem találok senkit aki tudna segíteni.
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Nem akarom vandorbotot meg sérteni a "jártas" titulussal mert közben megnéztem a web oldalát és rájöttem ,hogy PROFI a témában. Elnézést kérek
Üdv
(#) Deta válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Helló! Az a helyzet, hogy a netről letöltött házilag megépített égetővel PIC 16F84-et tudok írni. Viszont
a német oldalon levő mikrokontrollert nem ismerem, ezért is kezdtem a dolgot a legegyszerűbb verzióval, mert ebben nincs PIC.
(#) nagy hoho válasza Deta hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Helló !
Remélem a Huba is olvassa.Találtam egy kanadai oldalt ahol a PI keresőkkel foglalkoznak és komplett leírások is vannak.De legérdekesebb a kereső tekercsek kialakítása.
Ezek lapos tekercsek.
Azt írják ,hogy a tekercs sokkal hatékonyabb ha a mellékelt képek szerint vannak tekerve. Minden esetre egy kísérletet meg ér.
(#) nagy hoho válasza huba hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Szia Huba !
Olvasd el a 374284-es hozzá szólásomat
(#) almika hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
nekem van több fémkereső kapcs rajzom :yes:
(#) almika válasza hili13éves hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
nekem van egy pár fémkereső kapcs rajzom :yes:
(#) nagy hoho válasza almika hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Helló !
És építettél is már keresőt vagy csak rajzod van . És milyen elven működnek ? Tegyél fel rajzokat ha már felcsigáztál ! Mi a véleményed a PI-ről ?
(#) Deta válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Helló!
Pont ezen agyaltam. Mostmár csak azt kell kitalálni, hogy hogyan lehet házilagos módszerekkel egy ilyen sík tekercset kivitelezni.
(#) nagy hoho válasza Deta hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Helló !
Szerintem egy belső magot kell csinálni arra az első menetet rátekerni aztán mellé a másodikat közben valami gyors ragasztóval több helyen rögzíteni.Hát pepecs munka lesz az biztos ! De végül is 25- 30 menet nem olyan vészes !?
(#) Deta válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Hello!
Tegnap végre megjött a 7660-as IC. Igy mostmár elkezdhettem az áramkör élesztését. Azt biztosan látszik, hogy az inpulzus lefutásának a végén levő kis dudor nem odaillő dolog. A 356-os müveleti erősítő mostmár annyira felerősítette, hogy láthatóvá lett a lényeg. Valójában egy apró oszcilláció, amit valami szórt kapacitás gerjeszthet. Egyenlőre megpróbálom a keresőtekercs menetszámát pár menettel csökkenteni, hátha megszűnik.
(#) huba válasza Deta hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
hoho. A keresőtekercs tényleg érdekes, egy próbát megér majd.
Deta: Ilyesmi a jel alakja? Vagyis a gerjesztő impulzussal ellentétes polarítású? Ha igen épp az a PI lényege, hogy annak a tüskének a "hasa" változik ha fém kerül a tekercs közepébe.

DSC01055.JPG
    
(#) Deta válasza huba hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Sajna nem. Készitettem egy rajzot, és lefényképeztem. Remélem látható lesz!
(#) huba válasza Deta hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Tényleg kicsit fura az a lecsengés. De általában ott már nem kéne mintavételezzen, szóval nem szól bele a müködésébe. Akár a keresőfej a koax kábellel is alkothat rezgőkört.
(#) Deta válasza huba hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
A furasága ellenére a leglátványosabb változás ráadásul pont a lecsengésnél látszik. A kikapuzás beállitására én is gondoltam, ami megint nem lesz egyszerű, mert az alkatrészlistában van egy kis hiba. Történetesen a két duál monostabilnál az első értéke hiányzik, vagy elírták.
(#) nagy hoho válasza Deta hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Helló !
Kíváncsi vagyok a fejleményekre mert mindenből lehet tanulni. Az én keresőm vesztegel az AVR miatt sajnos. Nincs ember aki beprogramozná most már január óta nem tudok lépni. A 7660 honnan jött ilyen nehezen. Én a RET.hu -ról rendelek nem kell 24 óra és már hozza a posta.
Olvastam valahol ,hogy arra kell törekedni a kereső fej koax kábelének minél kisebb legyen a kapacitása. Mert a fej és az elektronika között akár egy méter is lehet. És ha jól emlékszem 20-25 pF körül még jó. Sok gyári kereső fényképét láttam már és mindenhol a kábel rá van tekerve a a nyélre spirálisan így sokkal hosszabb mint amennyi szükséges lenne. Én a csőből (horgászbot)
csinálom a nyelet és abban vezetem fel a kábelt
(#) Deta válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Helló!
A mai nap számomra sikerrel zárult!!! Az integrátor és a kapuzó áramkör működését nem sikerült igazából megértenem, igy úgy döntöttem, hogy összerakom és lesz ami lesz! És láss csodát MŰKÖDIK!!!!
Egy réz pitykegombot, amit krumpliszedés közben találtam, 25 cm-ről jelzi, kb két tenyérnyi nagyságú vas lemez doboz 60 cm.
(#) nagy hoho válasza Deta hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Helló ! Gratulálok !
És milyen a fej kialakítása ? Lapos tekercses ? A réz pitykegomb az mekkora érmének felel meg. A földben mérted a 25 cm-t ?
Következő: »»   6 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem