Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Lapozás: OK   1 / 10
(#) fireballelektro hozzászólása Feb 15, 2009 /

Sziasztok! Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy ha valaki Erősítőt szeretne építeni, és kezdő(mint amilyen én vagyok ) akkor itt megtaláljon minden alapvető kérdést, hogy miért is van ez így.

Pl: Szeretnék egy erősítőt építeni, erre 12V, és 15A áll rendelkezésemre, és szeretném, ha legalább 15W-os lenne, egytáppal, hogyan kezdjem?

Segítséget előre is köszönöm!!
(#) totti91 válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

hát ha kezdő vagy akkor a TDA1554Q-t ajánlom neked..az kiad magából kétszer kb 15W-ot csatornánként a te 12V-odról amúgy ez lazán elfért volna az erősítő mindig és mindig topikban

És ehez hol találok valami kapcs. rajzot?
(#) ImiDj válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Ez eleg egyszeru es neked jo.Vagy ha nagyobb telyesitmenyt akarsz[mert van amper boven]akkor tda1562.Elso erositod?Bővebben: Link

A linket javítottam. Elég 1 db. http:// --vicsys

Köszi, Igen első erősítőm, de ez igazából úgy lesz, hogy 7.1-et szeretnék, a mélynek már van erősítője, és 7db végfokot szeretnék építeni a 7db kishangszórónak

Egyébként nem nyílik meg a Link
(#) ImiDj válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Mostmar megyen?Ez tokeletes 7 db kitet epitel ha kell akkor segitek
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Ha kishangszoro akkor nem kell neked ilyen eros mert ha nincsenek legalabb 20w-osok akkor nem ajanlom nagy hangeron mert bizony kinyirhatja.Hany ohmosok?Hany w-osok a kishangszorok?
(#) totti91 válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 15, 2009 / 4

(#) Ronin hozzászólása Feb 15, 2009 /

Tudom hogy bunkó leszek de : Link
ezért minek kellett újat nyitni?
(#) fireballelektro hozzászólása Feb 16, 2009 /

Sziasztok!

A kis hangszóróim 4ohm-osak, de nem tudom hogy hány Wattosak, mert nincs ráírva a hangszóróra, annyit tudok, hogy a mostani erősítőm(gyári), az 8Wattot küld rá.

De egyébként nem is akarom mind a 20Wattot ráküldeni, akarok elé tenni 1 előfokot, amivel tudom szabályozni a teljesítményét, és nekem bőven elég a 10-15W is.

Végfoknak pedig ez is jó lesz, mert a közeljövőben tervezem, hogy lecserélem az összes hangszórómat, és darabonként 25W-os lesz, elméletileg, úgyhogy szerintem ezt fogom megépíteni, amit totti91 küldött_

Segítséget nagyon szépen köszönöm, akinek van esetleg valamiféle ötlete, hogy hogyan lenne érdemesebb csinálnom, akkor azokat várom Előre is köszi mindenkinek

Szerintetek 10-15W-on még mindig 10%-ot torzít?
Mert szobába lenne nem kocsiba

Remélem nem...
(#) Imi65 válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

A fenét. Az erősítők torzítása a névleges kimenőteljesítmény közelében, hirtelen növekszik meg.

Akkor megnyugodtam
(#) fazksg válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Szia!
Én ilyen körülmények közé nyugodt szívvel ajánlhatom Neked a TDA2030 ic-t. Érvek mellette az eddigi ic-kkel szemben:
- olcsó (150Ft, szemben az előbbiekkel, mert a TDA1554Q 640,- a TDA1562 1920 Ft, ezek a Hqvideo árai, áfa nélkül, csak viszonyításképp írtam!) ha pedig 7 csatornát építesz, akkor nem mindegy az ár...
- Csak 5 lábú (nekem még az 5 láb helyének megfelelő maratásával, kifúrásával is gondjaim akadtak kezdő koromban - nemhogy 17 lábbal, mint a TDA 1562 esetében)
- Nem okoz neki gondot a 12 voltos táp (sokan mondják, hogy 12 voltról nem elég a teljesítménye, de ez nem igaz, én próbáltam, monoban 12v-ról elviselhetetlen hangerőt teremtett átlagos szobában átlagos hangszóróval, és nem torzított hallhatóan).
- Nagyon kicsiben meg lehet építeni az erősítőt (egy mono panel nekem pl. 3,5x3,5 cm-s, nem túlzsúfolt)
- Elterjedt ic, az utolsó sarki alkatrészboltban is lehet kapni, mellesleg szerintem ezzel építettek a legtöbben erősítőt Magyarországon az említett ic-k közül.
- Van róla egy jó cikk itt, a HE-n, illetve vele foglalkozó topic is.
Hátránya:
- Mono. Ebből 7 csatornás erősítőhöz 7 darab fog kelleni, míg az előbbi ic-k valamelyikéből csak 4 darab.

Mindent egybevéve szerintem Neked kezdőként a TDA2030-cal érdemes kezdeni. A legtöbb fiatal elektronikakedvelőnek (nekem is) erre az ic-re épül(t) az első erősítője, ez nem véletlen.
Remélem nem zavartalak össze még jobban !
Üdv: FazksG
(#) fireballelektro hozzászólása Feb 18, 2009 /

Köszi szépen tanulmányozni fogom Átlagban szerinted tudja a 10-15W-ot?
(#) fazksg válasza fireballelektro hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Szia!
Sajnos nincsenek eszközeim a teljesítmény méréséhez (vagy inkább nem szánom rá magamat, mert nem érdekel az erősítők teljesítménye ), azt tudom Neked mondani, hogy ha nem kastélyban laksz, akkor egy 7.1-es rendszerben simán elég lesz a teljesítménye (még hagyományos sztereoban is bőven elég - szerintem).
Egyébként ha e mellett az ic mellett döntesz, akkor tudok segíteni mindenfélében, van nyáktervem, meg én is most dobozolom, bár már évek óta kész van, csak hát talonba került...
(#) Moderátor hozzászólása fireballelektro hozzászólására (») Feb 18, 2009

Használd a válasz gombot, légyszíves!
(#) szovhoz hozzászólása Feb 20, 2009 /

Sziasztok egy mini erősítőt szeretnék építeni két 8ohm-os hangszórónak ami a telómról menne! tehát mobil erősítő lessz. max táp 2db 9V -os elem lehetséges!
egy dobozba bepakolom az egészet és kész. próbáltam a tda7052a-t de nem sokáig bírta szegény kb 3 perc és megpukkant.

szóval dc volume kontorol felejtős sőt a hangerő szabályzás nem kell max hangerő az erősytőn majd a telómon szabályzom . a telefonom 2 RCA csatin adja ki a jelet.

Mit tudtok ajánlani?
(#) Dióda válasza szovhoz hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ilyesmi jó lenne? Bővebben: Link
(#) szovhoz válasza Dióda hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

nem rossz tudtok még ilyet? ezt lekicsinítem smd-kkel 1206-ossal ha lehet mindenhol csak a hely takarékosság véget meg kell nézzem még mennyi hőt termel mert bordázást nem szeretnék.

az ötlet
inenn ered csak nem akarom ezt meg is venni ennyiért ha meg csinálhatom úgy izgibb.

van öltetek kicsi 8 ohm-os hangszóróra ehhez ami azért jól szól.
(#) Bassmester válasza szovhoz hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Én már csináltam LM 386-ból full SMD sztereó erősítőt, fejhallgatóhóz, de 8 ohm-ra is jó. Egy 9V-os Ni-Mh-ról kb 3 órát müködik, nem melegszik és jól is szól. Egy régi Orion távirányítóba bőven belefért.
(#) szovhoz válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Kapcs rajz vagy beültetési bármi érdekel a témával kapcsolatban de 8 ohmra gondolok amit fent említtetek az meg rendeltem próbára + 2db 4" jófajta hangszórót is hozzá. remélem sikerül egy szépen szólót alakotnom.

Doboznak még nem tudom mi lessz de az erölködőnek néztem ABS dobozt ami nagyon jó és azt fogom meg venni.

csak még kjellene pár tert hogy legyen miből válasszak.

köszi.
(#) fazksg válasza szovhoz hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Szia!
Csatlakoznék Bassmasterhez, szerintem is LM386. Van is egy téma, ahol szinte ugyanez volt a kérdés (9V-os elemről működő erősítőt akart építeni az emberke), ITT van, a második oldalon találsz egy pofon egyszerű nyákrajzot is (bár nem smd, de szerintem ez is elég kicsi), abban van poti is, de azt simán ki lehet hagyni. Ha kezdő vagy, ezt kézzel is simán meg tudod rajzolni (az smd-t mag nagyon nem).
Remélem tudtam segíteni.
Üdv:FazksG
(#) szovhoz válasza fazksg hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

kössz már csináltam egyet TDA7052-vel de nem volt hosszú életű van hozzáértő barátom aki segít a dologban de egyedül akarom csinálni csak rajzokat keresek. SprintLayouttal megtervezem a panelt hozzá az smd nem gond ha jól tudsz rajzolni!
(#) fazksg válasza szovhoz hozzászólására (») Feb 22, 2009 /

Szia!
Az, hogy a TDA-s erősítőd nem volt hosszú életű, nem jelenti azt, hogy az LM-es sem lesz az . Egyébként az a magánvéleményem, hogy ekkora áramkörnél nem érdemes smd-t csinálni. Szerintem tök mindegy, hogy a panel 2x2 cm, vagy 1,8x1,8 cm lesz ... (Bár a Te konstrukciódat nem ismerem pontosan).
(#) Scorpyo hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok !

PC hangkártyához csináltam egy erősítőt. Van egy 5k-s stereo potim, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene bekötni a potit, a hangkártya és az erősítő közé.
(#) dbase válasza Scorpyo hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Tartsd a potméter tengelyét feléd. A bak kivezetése legyen a közös negatív, középső menjen az erősítőbe, majd a jobb oldali a hangkártya felől.
HA 6 darab kivezetés van az a sztereo potméter, ugyan ez csak egyik sor a bal, másik sor a jobb csatorna.
(#) zozi22 hozzászólása Márc 3, 2009 /

Sziasztok!

Még csak most regisztráltam ide, de főleg ezért a kérdésért:

Egy gitár erősítöben cserélnék potikat, de 220K helyett csak 200k volt, ill. a 22k helyett is csak 20k volt a boltban.

Ez mennyire befolyásolja a dolgot hangban ill. működésben?

Ez egy csöves előfokos, tarnyós Marshall combo.

A potik: gain, treble, 200k helyett 22k

middle 22k helyett 20k

A válaszokat előre is köszönöm: Zotya

(Több helyre is beírok, hátha hamarabb jutok valamire, mert a hétvégén már használnám a cumót....)
(#) macera2 válasza zozi22 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Hello zozi22
A potméter problémádra válaszolnék. Meggyőződésem, hogy az a 10 % eltérés, még az eredeti potik tűrésmezejébe is belefér. Nem hiszem hogy lényeges lenne. Inkább arra figyelj, hogy lineáris, v. logaritmikus potira van e szükséged. Ez a potméteren betűvel van jelölve, A, B, v. C, az eladók csak tudják. Biztos ami biztos alapon legjobb ha viszed magaddal az eredeti potikat. A minőség, mechanikai méretek, felerősítés módja stb. a régi forgatógomb jó lesz az új potikhoz? stb. Ezek is lényeges szempontok. Sok sikert a beszerzéshez,
Üdvözöl, Macera2
Következő: »»   1 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem