Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   437 / 4023
(#) sprofan válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszi! Erre nem is gondoltam
Azt írja az Ic adatlapja, hogy a zener + opto viszacsatolásnál +-5% eltérés még egengedett, tehát ezek szerint csak jó lesz.
(#) vizor válasza jdani hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A bétát az adatlapban hFE (az FE alsó index) vagy DC current gain néven találod. Megadja, hogy adott feszültségen és adott áramerősségen mekkora a minimum, tipikus és maximum erősítési tényező. Ezt megmérheted a multiméter hFE állásában.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok!
Megterveztem a 3 ledes villogómat valahol itt találtam , és azok a kérdések merültek fel bennem:
1. Egyáltalán működik-e;
2. ennek alapján akármilyen hosszú láncot építhetek?

ettől most egy kicsit eltérve:
3. szeretnék venni egy trafót, (csengőtrafó)
12V
8VA
váltó áram
Szerintetek mennyire tudok stabil 5V-ot (kis izé segítségével) kicsalni belőle? (tegyük fel hogy egyenáramosítottam, és az áramkör is jó)

Válaszotokat előre is köszi.
(#) kuner válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszi szépen a segítséget! Látszik hogy nem tudok németül
(#) Sir-Nyeteg válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A kimeneti 5V a stabilizáló
Idézet:
„kis izé”
-dtől függ!
(#) kiskacsa2009 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszi szépen!
És a többi kérdésemre is tudod a választ???
(#) bbalazs_ válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Ha szabadna javasolni valami mast, inkabb vegyel egy kapcsolouzemu kis tapot (akar 12V-ra), mondjuk valami hibas cuccnak a jo tapjat.

A trafo utan meg egyeniranyusitani kell, ez felviszi a feszt, aztan stabilizalni kondikkal, aztan johet a cuccod, de tobb,mint ketszerese fog eldisszipalodni majd a stabilizatorodon, magyarul melegszik veszettul, ha kicsit nagyobb aramot akarsz kivenni belole.
Ha neincs tul nagy aramigeny (500mA korul), akkor inkabb szerezz egy regbbi telefontoltot, azok olyan 7V 700mA korul vannak es mar stabilizalt egyenaram, arra direktben kotheted az 5V-os stabIC-det, nem fog annyira melegedni, meg hutoborda sem kell hozza valoszinuleg. Meretet tekintve meg igencsak pici.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 4, 2009 /

köszi szépen, de nekem alapból 12V kell, az 5V az meg csak az égetésre kell
egyébként a 3 ledes villogóm az működne???
(#) _JANI_ válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Szia!

1: Igen. :yes:

2: Nem. :no:
Mert a tranzisztorok egy része véletlenül fog bebillenni, és bizonytalan lesz az lépések állapota...
Javaslom keress rá a fórumkeresőben a 4017-re!
Max három lépést érdemes ezzel az áramkörrel sorosítani!
Viszont azt tudnod kell, hogy a sötét "lyuk" fog lépegetni,
azaz két LED mindég világítani fog.

3: Vannak tápegységes fórumtémák is.
De az elöttem szólók javaslatait is érdemes megfontolni!

( 7805 = 5V-os stab. IC. Keress egy adatlapot a kérdéses stab. IC-ről.)

A kerdesben satbil 5V szerepelt, olvass vissza.
12V-ot is lehet csinalni, akkor az egyeniranyitas utan felmeno feszultseg lesz, majd kondi majd egy 7812-es. Aramtol fuggo betujelzessel.

Mit szeretnel egetni?

(#) kiskacsa2009 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

PIC-t
(#) besi99 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

szó fennakad, lehellet megszegik.....
(#) kiskacsa2009 válasza besi99 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Ezt mire értetted?

Gondolom arra ertette, hogy aki a stabilizator IC-knel tart, az meg valoszinuleg nem jutott el a PIC-ek szintjeig. De lehet, hogy rosszul gondolom.

Egyebkent lehet 5V-tal egetni, en is azt csinalom.
(#) besi99 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

hát tényleg valami ilyesmi forgott a buksimban
Ámbátor Motorola 68000-et programoztam már, csak az assembly hiányzott. Anélkül nyomasztó

Égetni azt is kellett
(#) _JANI_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A stabilizátor ismerete nem szükséges a Mikro Processzorok programozásához.
Legfeljebb annyiban, hogy...
Minden áramkörnek elengedhetetlen tartozéka az áramforrás!
Enélkül elég nehéz használható áramkört építeni.

Az hogy ez egy ellem, akkumulátor vagy egy stabilizáló áramkörrel ellátott
transzformátoros tápegység, (stb,) az már egy másik kérdés...
(#) Norbi88 hozzászólása Márc 4, 2009 /

hello!
a kérdésem már feltettem az index fórumán. de "több szem többet lát" alapon itt is érdeklődöm.

Szükségem lenne egy olyan elektronikára ami egy injectort vezérel. Vízbefecskendezéshez kéne.

Amire magamtól is rájöttem:
Az injector nyitásához a jelet egy HALL jeladó szolgáltatná. Minden főtengelyfordulat 72. fokánál nyit.
Viszont így csak egy "pillanatra" marad nyitva. Így nem tudom szabályozni a befecskendezett víz mennyiséget.
A szükséges mennyiséget az injector nyitvatartási idejével tudom szabályozni ami a levegő nyomásától függ.
Ehez kell egy nyomás szenzor. 0-2,5bar.a szelep csak 1barnál kezd nyitni.
A levegő nyomása és az injector nyitvatartási ideje egyenesen arányos! viszont a finomhangoláshoz a kiindulási szelepnyitvatartási időt tudnom kell szabályozni egy poti segítségével!

egy ilyen elektronikára várok ötleteket!
köszi
norbi
(#) bbalazs_ válasza besi99 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Komolyan??? Azt hittem eddig, hogy az egy sima 32 bites proci volt es kulso program- es adatmemoriaba /-bol dolgozott. Mondjuk nem is programoztam 68000-t...
Mindenesetre a PIC kicsit mas, itt elkulonul a program- es a RAM terulet, a fejlettebbeknel viszont mar a programmemoria is kezelheto eeprom-kent.
(#) besi99 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Jól hitted , úgy van ahogy mondod . Az MPU kártyán viszont csak 4k RAM volt, EPROM 128K. Csináltam RAM kártyát, de nem kellett, olyan gyors volt az adatfeldolgozás, ill adatforgalom, a tömegspektrométer , illetve a PCAT-felé.! Természetesen 1985 évből kell ezt néznünk
Ma máregy mezei P4 elég lenne DMA val
(#) besi99 válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nem szükséges, de az a programozó, aki tudja, mégis, másképpen bánik a hardverrel,és szoftverrel is, ritkábban ereszti be pl egy végtelen ciklusba.
(#) bbalazs_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A PIC inkabb hardver, mint szoftver. Szerintem elengedhetetlenek nem is alap, de kozephalado elektronikai ismeretek.
(#) ATtiny válasza Norbi88 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Én mikrokontrollerrel oldanám meg. Vannak nagyon jó nyomás szenzorok 0-5V -os kimenettel, amik ideálisan illeszthetőek mikrokontrolleres környezetbe. A nyomás mérő feszültsége egyenesen arányos a nyomással, így meg kell nézni adatlapon hogy 1bar -nál mekkora jelet szolgáltat. És ilyenkor kezdene kinyitni a vízbefecskendeződ. Azt peddig, hogy milyen hosszan van nyitva, ugyancsak a nyomásmérő jeléből lehetne kiszámolni, mégpedig úgy, hogy mennyivel haladja meg a jel feszültsége az 1bar -hoz tarttozó értéket. A hall jeladó mehet némi jelformálás után a mikrokontroller egyik megszakítás lábára.
(#) Doncso válasza Action2K hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Egy még egyszerűbb. Móricka.

pol.JPG

(#) _JANI_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Igen! Ezzel én is egyetértek! :yes:
(#) icserny válasza Doncso hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Ez nem egyszerűbb, hanem ugyanaz!
(#) jdani válasza vizor hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Ezek szerint a TIP3055-ös tranyó bétája 70?. Az adatlapba ilyet találtam hFE alatt.
(#) napalm hozzászólása Márc 5, 2009 /

Sziasztok!

A segítségeteket kérném!

Szükségem lenne egy olyan kapcsoló IC-re, amivel 2 PWM bemenet közül tudok kaplcsolni a kimenetre mindig egyet, egy select jel segítségével. Mindezt 4 csatornán, szoval 4 select, 8 IN, és 4 OUT.

Tudnátok ajánlani valamit?
(#) csuszo_zalan hozzászólása Márc 5, 2009 /

Helló! Szeretnék csinálni egy ledes kivezérlésjelzőt,találtam is hozzá egy kapcsolási-és nyák rajzot.Az a baj,hogy pár dolgot nem értek rajta.Valaki tudna segíteni? Problémák a képeken.
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

A béta nem egy fix érték, hanem az áramtól függő változó érték. Ezért gafikonon szokták ábrázolni. Ha jól emlékszem a 2N3055 bétája 10A esetében 10, de jobb ha az adatlapból van ez megnézve.
(#) watt válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

A kérdésed jogos, mert a 12V valóban nincs kialakítva a nyákon. Valószínű, hogy a LED-eket nem a nyákba forrasztották, hanem kábellel kötötték be, és ott az előlapon kapták meg a 12V-ot, ahogy a rajzon látható. Tehát egy lyukba egy láb, de inkább egy kábelvég kerül.
Következő: »»   437 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem