Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 150
(#) Lyuwos hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Nah utánna néztem, hála édesapám fejében rejlő datasheeeeetnek

Kedvetekért még csatolom is azt a 3 IC leírásást amit ugyan erre tökéletesen lehet alkalmazni csak kicsit más elven működnek! Tehát ne az oldalon lévő kapcsolást építsétek meg hozzá! A csatolt file-ban mindegyikhez találtok felhasználási módot.

Boltba nem tudom lehet-e kapni de van itthon 1 dobozzl mindegyikből úgyhogy én megoldottam ezzel.
De remélem ezek elterjedtebbek és segítettem valamit.



(#) Lyuwos hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Hátha kiváncsi valaki rá:


Bővebben: Link
Ezt tudja az IC. Öskolába csinálok is neki nyákot.



Ennyi smile is bőven elég! Frankye
(#) Lyuwos hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Imádom a moderátorokat
(#) bigbazsi hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Sziasztok én megépítettem egy 5 ledes kivezérlés jelzőtBővebben: Link
(#) tar.sandor9 hozzászólása Feb 28, 2009 /
 
Üdv! bigbazsitol szeretném megkérdezni hogy ő melyik tipusát épitette meg a kivezérlésjelzőnek mert sokkal jobb mint amit én megépitettem az lm3915 -tel .megköszönném ha fel raknád/ha tudod/vagy eamil cimemre elküldenéd megköszönöm!
(#) bigbazsi válasza tar.sandor9 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Szia!én an6884-ic-vel csináltam meg 5 ledes kivezérlésjelző
(#) tar.sandor9 hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
kösz bigbazsi,de én öszintén a rajzára gondoltam csö
(#) Lyuwos hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Hát de istenem... rákeresel az IC tipusára... leszeded a hozzártartozó PDF file-t és abba bennevan a hihetetlen bonyolultságú kapcsrajz. Mert tudod a Google a barátod!
(#) bgsf hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek!
Engem egy olyan rajz érdekelne ami 5 LED-es és 0,5 Voltonként világít egy újabb LED.
Hogy mibe is kell ez? Egy aksitöltő áramindikátorát kéne kiváltani egy LED fénysorral. 5A a méréshatár és 0,5 Ohm az előtét ellenállás. Ami azt jelenti hogy kimenő amperonként 0,5V a jelfeszültség. Ezt kellene indikálni, kijelezni valahogy......
Nem konkrét áramot akarok vele mérni, hanem csak jelezni annak nagyságát!
Tudom hogy nem ehez a témához tartozik, de emiatt nem akartam új témát nyitni mivel ez is egy LED-es feszmérő. Ha lehet akkor tranyós legyen.
Előre is köszi mindenkinek

(#) proli007 válasza bgsf hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Hello!
Hát én nem kezdenék ki a tranyókkal, (egyébként külön topik van rá) ha csak nem akarsz egy alkatrész temetőt. Komplett IC-vannak 5 Led-re ami az 1V-ot bontja fel lineárisan öt felé.
pld U237B
üdv! proli007
(#) huba válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Helló.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen összefüggés van mV és dB érték köztt? Azért érdekelne, mert mikróvezérlőre írnák programot, ami kezelne 2x16 ledet, csak nem tudom melyik led milyen dB értéknek felel meg, és ez mit jelent feszültségszintben a bemeneten.
(#) proli007 válasza huba hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Hello!
A mV feszültség, a dB pedig egy dimenzió nélküli viszonyszám. Hogy nagyobb számértékeket is lehessen egy grafikonon ábrázolni a dB, logaritmikus skálával rendelkezik.
Valaha a feszültségerősítést adták meg dB-ben Au=Uki/Ube ez dB értékben 20*log(Au) (teljesítménynél 10*log(Pki/Pbe) Tehát 20dB az 10-szeres erősítést jelent a 40dB pedig 100-at.

Aztán többen "normál nívókat" is dB-ek mondták. Mint vonatkoztatási szint lett a 0dB. (ugye mert minden szám nulladik hatványa 1) Az erősítőknél ez 775mV-nak felel meg. (Mert 600ohm-os terhelésen ez volt az 1mW)
Antenna jeleknél dBuV-ról beszélnek, mert a 0dB-re az 1uV-ot értették....
üdv! proli007
(#) bgsf válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Azért gondoltam tranyósra mert a BRG-nek volt egy 4 LED-es kivezérlésmérője az MK-XX (27?-30?) magnójában. abban 5 tranyóval volt megoldva és 4 LED-del a logaritmikus felvételi/lejátszási indikálás és valami tök egyszerű a felépítése. de valahogy előásom a rajzot, még annak idején a magnósok évkönyvében jelent meg....
Idézet:
„Komplett IC-vannak 5 Led-re ami az 1V-ot bontja fel lineárisan öt felé”

az a helyzet hogy tranyóm az van meg LED-em is meg UAA180 is(de szerintem felesleges egy sima áramindikátornak UAA180). egy 300Ft-os Ic-re nekem egy ezresen felül van a postaköltség. itt az isten háta mögött meg nem igen van alkatrészbolt. legközelebb Miskolc van, de az 80Km (odavissza 160!). ha elutazok oda és mégsem kapok az 3000Ft+egy nap!
ezért keresek egyszerű kérdésre egyszerű megoldást.
amúgy meg amit építek arra örökös garanciát vállalok,és pár év múlva egy sima mezei tranyót biztos ki tudok váltani, de egy IC-t már nem biztos.....
(#) proli007 válasza bgsf hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Hello!
Ebben a topikban is vannak tranyós kivezérlésmérők, meg a BSS-en is. De lehet előerősíteni kell az 500mV miatt. mert egy tranyó 600mV BE feszültséget kér.
üdv! proli007
(#) huba válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Lehet fáradt vagyok de nem értem. Szóval a lényeg hogy minden Vu-méternél(erősítőhöz) a 0dB az 775mV a többi meg logaritmikusan változik. Mi szerint illik kalibrálni egy Vu métert?
(#) bgsf válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szia!
500mV-onként kapcsol egy újabb LED!
5A/0,5Ohm=2,5V
1A/0,5Ohm=0,5V
Az a kapcsolás amit én mondtam az elő van feszítve az ötödik tranyóval. Lényegében az ötödik tranyó egy szinteltolást végez (emeli a DC feszt 0,6V közelébe), a négy tranyó meg a LED-eket kapcsolgatja. Az ellenálláshálózat a logaritmikus karakterisztikát álítja be, emiatt log a kivezérlésmérő. Csak találnám már meg végre a rajzot! Meglepődnétek milyen egyszerű! Na lehet hogy nem az IC-s kapcsoláshoz képest (bár abban több 10 tranzisztor van!!!!!és lehet hogy szintenként....)
Ha megtalálom akkor áttervezem és leközlöm. Igaz még megépítés előtt letesztelem TINA-val!
(#) proli007 válasza huba hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Hello!
Egy kivezérlésmérőt, úgy kell kalibrálni, hogy a névleges kimeneti szintjét kell 0dB-nek felfogni, és ahhoz képest logaritmikusan. Ha az erősítő kimeneti jelét 775mV-ra adták meg, akkor arra. Ha más, akkor arra.
Mert mint mondtam vala, a dB csak egy viszonyszám s a 0dB viszonya 1.
üdv! proli007
(#) b.nandi hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
hello!azt szeretném tőletek kérdezni,hogy az LM3915-ös vezérléskijelzőnek mi lehet a baja mert csak a magas hangokat észleli? abaszusra nem reagál,pedig minden jo van bekotve.
kösz
(#) proli007 válasza b.nandi hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Hello!
Rajz nélkül elég nehéz. De ha van a kijelző bemenetén kondi, akkor annak kicsi az értéke, ezért csak a magas hangok jutnak be.
üdv! proli007
(#) b.nandi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Kösz,innen töltöttem le a rajzot.igen van kondi ,2 elko ,1µF-os.és még annyi,hogy mikor üzembe léptetem az erős jelnél a legelső LED-től elveszik az áram,vagyis csak a felső 4 villog.Jah és a rajzot szabi83 -tol szedtem.üdw
(#) proli007 válasza b.nandi hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Hello!
Gondolod, hogy most már tudom melyik rajzról van szó? Hát sajnos nem. De egy linket feltehettél volna rá. Mert a 69 oldalt nem igazán van kedvem végignézni. Elnézést ezért! De mivel új vagy itt az oldalon, érdemes lenne tanulmányoznod a szabályzatot, hogy mit hogyan....
De lehet Szabi majd tudja miről van szó.
üdv! Proli007
(#) proli007 válasza bgsf hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Hello!
Na mi van a tranyós projekttel?
Közben én is kiötöltem egyet. Igaz 0..3,2V-ra működik a tranyók miatt. A tranyók bázis-emitter könyökei biztosítják a kapcsolási szinteket.
(De meg lehet oldani, hogy 0..2,5V-ig menjen, csak mindent fejre kell fordítani (pnp-npn és táp) majd egy áramtükörrel fel lehet erősíteni a jelet azaz átkonvertálni a plusz tápra. Ha megtetszett, esetleg azt is lerajzolom.)
A tápnak, legalább 1V-al nagyobbnak kell lenni, mint a Led-ek nyitófeszültség összege. Cserében viszont állandó 15mA-t eszik és elég határozottan kapcsol.
üdv! proli007
(#) gambler válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Üdv.! Lehetséges hogy ez lesz az. Énis megcsináltam annakidején.Bővebben: Link
(#) bgsf válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia!
Juhhééééé! Megtaláltam!!!!
Itt a BRG Mk29-es magnó kivezérlésmérője. Szerintem tök egyszerű és indikátorként használható vagy erősítő kimenetén a teljesítmény kijelzésre, vagy akár aksitöltőbe árammérésre. Persze az ellenállás hálózatot át kell számolni hogy lineáris legyen, mert ez most logaritmikus hálózat.
(#) b.nandi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
üdv.nincs harag.tom h uj vok,de nem cs h uj hanem méd csak nem is elektro a szakmám,hanem automechanikus,ezért gondoltam h ha valamit tudni szeretnék akkor ti segitséget nyujthattok...kül gambler is azt a kivezjelzöt tette fel amit énis csináltam és erröl volna szó...ez az ami nálam nem akar rendesen müködni...üdv
(#) proli007 válasza b.nandi hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Hello!
Na most csöbörből-vödörbe kerültünk. Még mindig nem egy link, hanem csak egy utalás.
De ha továbbra is ilyen magyarsággal írsz, ne nagyon várj segítséget, mert ez itt nem szimpatikus módszer. Gondold át! Ha Te egy Shift-et, egy szóközt, egy ékezetes betűt, vagy egy ép szó leírásához, nem veszed a fáradságot, akkor mit vársz a többiektől? De ha egy moderátor ezt meglátja, nem leszel hosszú életű itt az oldalon. (Csak jó tanács!)
üdv! proli007
(#) Moderátor hozzászólása b.nandi hozzászólására (») Márc 8, 2009
 
Bizony! Fogadd meg proli007 tanácsát, mert nagyon igaza van!
(#) b.nandi hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Ok.Na ez az, itt van a fájlmellékletben.üdv

vu 2.pdf
    
(#) proli007 válasza b.nandi hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Hello!
Elég érdekes, hogy azt állítod, hogy csak a magas hangra érzékeny. Nem tudom hogyan állapítottad meg, és voltak-e egyáltalán mély hangok az erősítőd kimenetén.

Egy átlagos zenei jel teljesítményeloszlása a frekvencia függvényében, exponenciálisan csökken, ha a frekvencia nő. Ezért, ha normál(átlagos) zenét hallgatsz, a mély hangok amplitúdója, lényegesen nagyobb, mint a magas hangoké.
Ezt láthatod is egy többutas hangfal esetén, mert míg a mély sugárzó egy elefánt, addig a magas sugárzó, csak pingponglabda méretű néhány wattos egér. Pont azért, mert ilyen a teljesítmény eloszlás. Többek között ezért nem alkalmas zenéhez készült hangsugárzó, zenekari alkalmazásra.

- De ha az alsó határfrekvenciát növelni szeretnéd, akkor a C1 kondit cseréld ki 2,2µF-ra és az R1-et 47kohm-ra. Ettől a kijelzés is kevésbé lesz dinamikus.
- A C1-el sorba (A C1 plusz lába és az X1 pont közé), tegyél egy 100ohm-os ellenállást, mert egy végfok kimenetére illetlenség közvetlenül egy egyenirányítót kötni.
üdv! proli007
(#) b.nandi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
köszönöm a jó tanácsokat.majd megpróbálom úgy ahogy mondtad, de mint már mondtam nem elektrós a szakmám, hanem autókkal dolgozom...lehet hogy nem mindent irok a leghelyesebben mert vajdasági magyar vagyok...azt már megoldottam hogy csak a mélyebb hangokat észlelje, de van attól egy nagyobb gondom hogy valamiért mikor hangosabban hallgatom a zenét akkor a d1-en elveszik a fény és a legfelső d8, d9, d10 világit...és nem tudom miért...üdv
Következő: »»   34 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem