Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   1 / 52
(#) vask hozzászólása Szept 30, 2007 /
 
Sziasztok.

Gondolom többen használtátok már ezeket a modulokat, Topi leírását bibliaként olvastam el 27x, a többi témát is átnéztem már, de vannak dolgok amik mégis homályosak nekem, ezekkel a modulokkal kapcsolatban.

PC - PIC kommunikációban használom őket több- kevesebb sikerrel. Alapvetően jól működnek, de szerintem lehetne jobban is. Pl vannak ezek a vezeték nélküli csengők, szétszedtem már olyat is, néztem, hogyan van megcsinálva kb képben vagyok vele, amit nem értek, hogy a vez. nélküli csengő falon keresztül is működik pl, de ha én akarok a másik szobával kommunikálni akkor 100% packet lost. Ez miért lehet? A vez. nélküli csengőben az adó résznél egy elég apró- tekercs szerű antenna volt, a vevőnél pedig egy sima vezeték. Én egyelőre sima vezetékeket (172mm természetesen!) használok, erősen úgy gondolom, hogy ez lehet a probléma.

Aki csinált már valamit ezekkel a modulokkal milyen antennát használ hozzájuk?
(#) menyus válasza vask hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Szia.

Vezeték nélküli csengőből az adó rendszerét tekintve is több fajta van. A silányabb, olcsóbb fajtákban egy szabadonfutó oszcillátor van, az igényesebbekben rezonátoros oszcillátor. (433,92) Illetve láttam már cél IC val felépített csengőt, és RFPIC el is megoldható. A vevő általában egy kb 3 Mhz sávszélességű szupreg rendszerű vevő. A rezonátoros adónál (ez a leggyakoribb)a rezgőkör tekercse egyben az antenna is szokott lenni, ez általában a panel kerületén körbefutó keretantenna tulajdonképpen. Én ellenőrizném a helyedben hogy rf szempontból tökéletesen működik e az adó, lehetséges pl hogy leszakad a rezgés kommunikáció közben...stb. Ha az általad használt antenna a gyári megoldás akkor nem az lehet a probléma. Ha viszont te biggyesztetted rá a rezgőkörre "valahová" akkor okozhat gondokat mert innét kezdve a huzaldarabod is része a rezgőkörnek, elhangolja azt. Lehet hogy nem frekin megy az adó (vevő?) vagy egyszerűen leszakad a rezgés...stb Látni kéne. Tegyél fel róla képet hátha okosabbak leszünk.
(#) vask válasza menyus hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Szia.

Ezek chipcados telecontrolli modulok(rt6, rr3), párban vettem őket szóval az alap hangolás az szerintem jó. Az antennát (konkrétan egy sima 173mm hosszú vezeték) oda bigyesztettem ahova írva van.
(#) Sergei válasza vask hozzászólására (») Okt 1, 2007 / 4
 
szia.

én csak azt szeretném kérdezni hogy az a darab vezeték amit oda biggyesztettél az szigetelt-e vagy az egész teljesen csupasz?lehet hülyeség de én egy rádio távirányitásu autoval jártam igy.letört az antennája.csupasz vezetékkel helyetesittem de nem nagyon akart müködni.miután kicseréltem egy szigetelt vezetékre utánna jol müködött.a vezeték vége volt megblankolva kb 1 centi hosszan.
(#) Brown hozzászólása Okt 1, 2007 /
 
sziasztok! amit a chipcad-ben lehet venni telecontrolli modulok(rt6, rr3) annak az adója dobozolt olyan mint a gépjárművek riasztója?
(#) vask válasza Sergei hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Hali

Nem teljesen csupasz csak a vége van megblankolva. Mondjuk érdekes amit mondasz mert volt, hogy egy olyan vezetékkel próbáltam, ami vastagabban volt szigetelve ( a mostani utp kábel vezeték ) és azzal konkrétan semmi jel nem volt.

Brown, válaszoltam üziben
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
sziasztok!
Vannak ezek a 433,92 Mhz-n működő rádiótávirányítók (kapunyitó) ezeknek van egy X teljesítménye, aminek a hatótávolsága kb 100-400 m, milyen kapcsolással lehetne ezt feltuningolni, hogy több km lehessen a hatótávolság?
Üdv
(#) mokus válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
100-400 m
Ez azért elég nagy túlzás, inkább 20-100 m a jó meghatározás 433 MHz-en. Azaz extrém nagy adóteljesítménnyel talán a 400m még elérhető, de necces ennek a legalitása.

Az egyik általam ismert megoldás a 2.4 GHz.en működő XBee(Pro) (van a hobbielektronikán is topikja!) ez max 1.6 km-ert tud, irányított antennákkal talán többet. Mo-on is lehet kapni, nem is egetverő az ára (>10.000 HUF), viszonylag gyors is.
(#) zsoltee0001 válasza mokus hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
hi
Nem, ..tényleg viszi a 400 métert (lemértem), de most olyan helyzet állt elő, hogy ennél nagyobb teljesítményű kellene, átolvastam az adóvevő modulok cikket, és még néhány topicot, de nem találtam választ a kérdésemre.
Ezekben a távirányítókban van egy végfok tranyó, lehet, hogy erről a kimenetről kellene vezérelni egy nagyobb feszültségen üzemelő végfokot, de megmondom őszintén nem nagyon értek a rádiotechnikához, asszem belevetem magam, mert ez fontos feladat lenne.
üdv
(#) Sergei válasza vask hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
ezt a szégyent most látom hogy kaptam pontot utolagosan is köszönöm.
(#) cua válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
konkrétan milyen távolságra akarod használni? irányított, vagy csak szimplán nagyobb nyereségű antennával elég jól növelhető a táv. ha erősítőt faragsz/veszel hozzá (bár nem legális) több 10 kilométert is tud.

bolti is van:
Pl itt

regards,
(#) frrrrr válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
433 MHz-en a teljesítmény erősen korlátozva van: 10 mW, illetve további megszorítások mellett 25 mW. A teljesítményt növelni tilos. A vevőre viszont akár ágyú nagyságú antennát is szerelhetsz, esetleg jó antennaerősítővel. Szerintem legálisan csak átjátszó adókkal fogsz tudni több kilométert áthidalni.
(#) Janaboy hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Sziasztok!

A témával kapcsolatban lenne némi kérdésem, nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz.
A történet, hogy van egy idős nagymamám aki egy panellakásban lakik közvetlen mellettünk, így a két lakás legtávolabbi pontja között is maximum 20 méter van. A lényeg, h szerettem volna neki a nyakába akasztani egy jelző rendszert, amivel ha vmi baj van, akkor a szomszédba tud nekünk jelezni. Némi gondolkozás után jött az ötlet, hogy vegyünk egy vezetéknélküli csengőt, ami meg is történt, de sajnos nem igazán visz át egy betonfalnál többet, persze van folyosó is, de legalább 3 vasbetonfalat kellene átlőni. A kérdésem, hogy fel lehet-e erőseteni ezt a kütyüt, hogy a kívánt módon működjön?
A mellékelt linken láthattok képet az eszközről (remélem elég a minőség):
Távirányító
Vevő 1
Vevő 2

Előre is köszi a válaszokat!

üdv
Janaboy
(#) menyus hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Kis információ jellegű segítség a témához: Hatótávolság növelése

(#) Janaboy hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Abban tudtok-e nekem segíteni, hogy amit belinkeltem adó egységen lévő TL2262R típusú IC-nek mekkora tápfeszültség adható maximum? Netem szétnéztem, de sajnos nem találtam érdemi infót!

Előre is köszi!
üdv
Jana
(#) otto54 hozzászólása Márc 30, 2008 /
 
Sziasztok!

Eddig az AUTOMICRO DT01F (FSK) adó modulját használtam. Úgy tűnik,hogy a beszerzése a korábbi forrásból PROFITECH már nem lesz lehetséges. Vagy új beszerzési forrást keresek,vagy hasonló paraméterekkel rendelkező és szintén 433,92 MHz-en működő RF modult.
Ebben kérem a segítségeteket. A DT01F modulnak a kimenő teljesítménye +10dBm.
Szempontok:
- lehetőleg Magyarországon is beszerezhető legyen
- tudja a +10dBm teljesítményt
- lehetőleg ne legyen drága
Az sem rossz,ha vannak az ajánlott típusról tapasztalatai.
A DT01F épületen belül a 30 méteres hatótávolságot több közfalon keresztül is megbízhatóan tudta.
(#) Thowra hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Van2 db rx3302 típusú vevőmodulom amihez szeretnék adót beszerezni. Melyik lenne a megfelelő itt?
http://www.hestore.hu/kat_353.html
Előre is köszönöm.

RX3302.pdf
    
(#) otto54 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Hello!
Véleményem szerint a TX-SAW 433/s-Z megfelelő lesz.
Az adatlapokat pl itt is megtalálhatodBővebben: Link
Az RX3302 vevő AM modulált. A TX-SAW 433/s-Z adó szintén. Az említett adót néhány napja próbáltam. Az eddigi tapasztalataim jók. Én vevőnek azért egy jobbat használtam (RX-4M50RR30SF),mint az RX3302.
Az adó 5V-on kb. 30 méterig ment,de emelt tápfeszültség esetén többet is tudott.
(#) Thowra válasza otto54 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget.
(#) KeRTi hozzászólása Márc 15, 2009 /
 
Sziasztok, kezdő vagyok, kezdő kérdéssel.
Elolvastam Topi cikkeit a témával kapcsolatban, be is szereztem a cikkben említett TX-4MSIL adót és BC-NBK vevőt.
Valójában én egy RC játék vezérlését akarom vele megoldani - bár azért ez egy tág fogalom. Van egy db motor az egész gépben, azt kéne gombnyomásra meghajtani.
Tehát adó oldalon van egy gomb. Csak egy. Vevő oldalon egy motor. Gombnyomásra motor pörög.
Megcsináltam a ledes próbakapcsolásokat - működnek a modulok, nagy az öröm. De a cikkben is említi a szerző, hogy 500ms-os felfutóélre villan fel a led, tehát max annyi ideig világít.
A kérdés tehát: hogyan tudnám legegyszerűbben megoldani, hogy a led (maradjunk nyugodtan a próbakapcsolásnál) ne csak órajel felfutóélen villanjon, hanem amíg a gomb nyomva van világítson. Mindenképpen szükséges PICek alkalmazása? (a zavarok miatt én úgy hiszem igen, de gondoltam a dolog elbonyolítása előtt megkérdezem az okosabbakat)

Köszönöm előre is
(#) aticska hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Sziasztok!

Olcsó rf modulokkal, hogyan tudnék full duplex átvitelt megoldani?
AVR-es egységek,PLC, HMI modbuson kommunikálnak egymással, de lenne pár egység amelyek
távolabb vannak és nincsenek helyhez sem kötve.

Előre is köszi!
(#) Thowra hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Nagyon szemezek Topi cikkébe lévő adó vevő modulpáral, szeretném összehozni egy M145026, 27 kódoló dekódoló ic párral. Ha az adót csak úgy ráakasztom a kódoló ic kimenetére, a vevőt pedig a dekódoló bemenetére akkor a kódolónál beállított jel (lábak magas alacsony szintje) simán átmegy, értelmeződik és beáll a kimeneten?
Mi a véleményetek? Moduloknak a cikkbe lévőket szeretném használni.
Előre is köszönöm.

mc.pdf
    
(#) Ferkógyerek válasza Thowra hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia!
A válasz igen. Csak arra figyelj hogy a kóder-dekóder áramköröd oszcillátor frekvenciája ne haladja meg a 2kHz-et. Tehát az adatlapon a 17. táblázatban szereplő legalsó sort, az 1,71KHz-hez tartozó alkatrészeket építsd be.
(#) Thowra válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget.
(#) greenboy hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Akadt egy kis problémám és szeretném a segítségeteket kérni.

Én is megépítettem a Topi cikkében lévő adó-vevőt , de valami nem ok nálam. A vevő modulon lévő Led rendszertelenül villog össze-vissza. Próbáltam antenna nélkül is használni, de ugyan az a helyzet.
A tápellátást próbáltam fix hálózati 5V-ról és lapos elemről is, de ekkor is csak villog.

Mi lehet az oka ennek? Hibás lenne a modul?

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) vtsoftware válasza greenboy hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nem lehet hogy túl sok zavart szed össze?
Mintha olvastam volna az egyik "434"-es cikkben.
(#) greenboy válasza vtsoftware hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Hát az lehet hogy zavar van a vételben.

Az adó modul által küldött jelekre reagál úgyhogy biztos ez lehet a baj.
De a zavarok ellen hogyan tudok védekezni? Árnyékoljam le?

Üdv!
(#) Thowra válasza greenboy hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Üdv!
A vevő mindenféle adást vesz, neked kell kiszedni a káoszból azt amit használsz.
Egy megoldás lehet kódoló/dekódoló ic használata, pl MC145026 és 27 (adatlap pár hsz el lejjebb). Én tegnap üzemeltem be és szépen működik, 5 bit cím és 4 bit adat vihető át. Binárisan nézve a 4 adatbitet 15 utasítást lehet átküldeni. Ha értesz a programozáshoz akkor a 2. cikkbe van szó a kódolásról.
(#) gydanee válasza Thowra hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Hali!
Ilyen IC-ket hol lehet beszerezni?
(#) Thowra válasza gydanee hozzászólására (») Júl 16, 2009 / 1
 
üdv!
Én a helyi elektro boltba megvettem az utolsó párat, neten nézelődtem, valamelyik bolt tartott mindkettőből. Nem kell ehez a kettőhöz ragaszkodni, van másfajta encoder/decoder ic pár is. A lényeg, hogy ezek beállított címet várnak, ha egymás után kétszer azonos címről jön adás CSAK akkor fogadja el hitelesnek, ha így van akkor beállítja a dekóder ic a kimeneteit arra amit te beállítottál az encoder oldalon. Ezen kívül ad egy OK jelet (VT) amit fel lehet használni pl arra, hogy ezt figyeled a progiba, és amikor VT ad egy jelet, hogy értelmes adást vett kiolcasod, hogy mely lábak vannak magas vafy alacsony szinten, binárisan összeadod és máris van egy számod 0 tól 15 ig amivel lehet dolgozni.
  1. If PORTA.0 = 0 Then a=1 : Else : a=0
  2. If PORTA.1 = 0 Then b=2 : Else : b=0
  3. If PORTA.2 = 0 Then c=4 : Else : c=0
  4. If PORTA.3 = 0 Then d=8 : Else : d=0
  5. If PORTB.4 = 0 Then beir=1 : Else : beir=0
  6. If beir=1 Then vettadat = a+b+c+d

A beir változó a VT, ha jön adat ez jelzi.
A vettadat változó a lényeg, ez lehet 0-15 ig
Következő: »»   1 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem