Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Solarfall hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Üdvözletem!

Egy problémára keresnék megoldást.Egy számláló kütyüt kell építenem,amely érmebedobást számol.A lényege hogy usb porton keresztül kell számolnia,bal egérgomb kattintást,mert így lett megírva a program.Ehhez kiberheltem egy egeret és az egér gombja helyére beforrasztottam két drótot és azt egy kis kapcsolóhoz forrasztottam.nagyon jól működött először,mert érmebedobásra nyitottam vele a startmenüt meg ilyesmi.A probléma ott indult,hogy hol nem működött,hol meg 2-t számolt.Ezt szeretném megoldani valami opto-elektronikai megoldással,ami biztos eredményt hozhatna.Mindenképpen minél kisebb méretben kellene megoldani és az egér gombján keresztül.Bármilyen ötletet szívesen veszek,de minél egyszerűbben szeretném megoldani,mert nem vagyok egy elektronikai zseni,csak hobbi szinten foglalkozok vele.Válaszotokat előre köszönöm!
(#) besi99 válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 3, 2009 / 4

Ott lesz a probléma, hogy nem eléggé uniformizáltak a pénzbedobáskor létrejövő jelek, a pc figyel ám a vezérlőpulton! valószínűleg lehet más kattintási sebességgel eltalálod a megfelelőt, de megbízhatóbb lenne pl egy 555 -sel kb 0.2sec monostabil billenéssel vezérelt hamlin(vagy más) reed relével adni a preciz jelet Nyilván a drótjaidról indítod kondin keresztül inditod ( pl 33 nF ) az 555-öt
(#) Solarfall válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Őszinte leszek,biztosan jót írtál,de a felét nem értem a dolognak.Most utánaolvasgatok azoknak,amiket írtál. Sajnos az ilyen 555-t meg hasonlókat nem is értem,úgyhogy egy picit érthetőbben írd le legyél szíves!
(#) Solarfall válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Már megértettem az 555-t..,de a hamlin reed relét még nem értem...
(#) gabiszaki hozzászólása Ápr 3, 2009 / 4

Üdv.Szerintem ha ez egy hagyományos micros érmevizsgáló akkor müszerel nézd meg a kapcsolószál polaritását és kössél párhúzamossan 10 microfarádot.
(#) Solarfall válasza gabiszaki hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Igazából szerintem mechanikai oka van a számolás hibájának.Úgy gondolom,hogy a kapcsoló érzékenységéből ered a mérési hiba,ezért teljesen megbízhatatlan sajnos.Bár szerintem ez volt az egyetlen erre a célra használható mikrokapcsoló.Vagy tudtok jobb kapcsolót erre a célra?

Bővebben: Link

Ezért szeretném mozgó alkatrész nélkül megoldani a problémát.
(#) Solarfall válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Erre az opto-kapura lehetne valami megoldást találni vagy felejtsem el?http://www.hestore.hu/termek_10025991.html
(#) gabiszaki hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Közel 20 éve van közöm játékgépekhez soha de soha nem találkoztam prelles microval.De azokat erre a célra gyártyák.
(#) varttina válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 4, 2009 / 4

Én így oldanám meg. A zöld téglalap egy relé tekercsét ábrázolja, amelynek a záró érintkezőit az egérgomb helyére kötném.

infra.JPG

(#) damatic válasza gabiszaki hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Ez a legegyszerűbb, legjobb megoldás. Javaslom több érték kipróbálását: 1, 2.2, 4.7u.

Az opto kapunál meg vagy relét kell vezérelni, vagy pl a 4066 egy analóg kapcsoló, de a konkrét áramköri viszonyok ismeretében lehet, hogy tök egyszerűen lehetne illeszteni egy opto kaput (vagy épp nagyon kacifántosan).
(#) Solarfall válasza varttina hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Köszönöm a kapcsolási rajzot,tényleg egyszerűnek tűnik,csak a 9V-ot külső táplálásból érhetem el vagy esetleg felhasználhatom valahogy az usb 5V-ját?
(#) Solarfall válasza gabiszaki hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Nem tudom mennyire hagyományos érmevizsgáló,én bütyköltem a fent belinkelt alkatrészből,legalábbis nekem ezt tűnt egyszerű megoldásnak...
(#) Solarfall válasza damatic hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Például egér görgő mozgatásánál láttam opto-kapus megoldást,innen jutott ez az eszembe,hogy felhasználhatnám,és legalább egy alkatrészbe lenne integrálva az adó és a vevő is.Praktikus is lenne.De kaptam már ötletet arra is,hogy a régi vetőgépeknél gyűrű alakú fotocella szolgált a termény számlálására és olyannal megoldani,már ha lehetne kapni.
(#) besi99 válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

amikor az 555 monostabil ideje lejárt az 555 kimenete aktivizál egy kicsi relét(pl hamlin gyártmányú reed relét)
ami a két drótod helyett van bekötve Azért írtam a hamlint, mert van 5,12V-os, nyitó, v záró, vagy akár morze érintkezős kivitel is
(#) Solarfall válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

köszönöm a felvilágosítást,de magát a működési elvet nem tudom elkézelni.
(#) besi99 válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 5, 2009 / 4

Az érme bepottyanása után a kapcsoló elindítja a monostabilt. Letelik a 0.2sec, a monostabil visszabillen ennyi ideig tart zárva a reed relé, azaz ez megy a pc felé az eredeti kapcsolód helyett. A monostabil Így mindig 0.2secig ad jelet a PC felé, midegy mennyire pontosan kapcsol a mikrokapcsolód.
(#) Solarfall válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Köszönöm így már értem.Tehát ezzel stabil jeladás érhető el és nem olyan random mint amilyen eddig sikerült.
(#) Solarfall válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Nagyon köszönöm az eddigi segítségeket,amint lesz rá időm kipróbálgatom őket és jelentkezem,hogy mire jutottam
(#) besi99 válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /

Ne feledd, az 555 bemenet élvezérelt, tehát kb 10 nanofarad kell az input elé
(#) Solarfall hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Kipróbáltam a 10µF bekötését párhuzamosan.A probléma továbbra is fennáll,de már számol egyszerre 10-et is! ennek nem értem az okát....de sebaj haladok tovább...következőleg varttina optikai megoldását fogom kipróbálni,már megterveztem a nyákot és meg kell csinálnom.Csak nem tudom milyen relét kössek be oda...gondolom egy kapcsolóval ellátott tehát 4 lábkiosztásos relét.
(#) Solarfall hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Jut eszembe...tud valaki egy egyszerű kapcsolást,ami 5V-ról 9V-ot állít elő?Fordítva egyszerűbb lenne...
(#) besi99 válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

5V-ról 12v-ra DC-DC konvertert találsz a boltban
(#) Solarfall hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Akkor végül is 12 V-ra felkonvertálom és utána meg egy egyszerű feszültségosztót építek...bár nem tudom,hogy szükség lesz-e rá...arra gondoltam hogy üzemeltethetném 9V-os akkuelemről,csak azt nem tudom kiszámolni így kezdőként,hogy egy 260 vagy 280 ah akksi meddig bírná az áramkört működtetni...mert egy fototranzisztornak meg egy gyengébb IRLEDnek és egy relének nem lehet valami nagy fogyasztása...pár mW vagy tévednék?
(#) varttina válasza Solarfall hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Még nem építettem ezt az áramkört, de elvileg működnie kellene. Egyébként "Az intelligens LCD modulok használata - I. rész" című cikkben is láttam egy kapcsolást hasonló jellegű probléma megoldására.
Bővebben: Link
(#) Solarfall válasza varttina hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Nos megépítettem a kapcsolást,mint amolyan tesztáramkört és nem hajlandó működni.Még az infraled se világít.Nem értem mi lehet a hiba,de talán jobb,ha megosztom a sematikus nyákrajzot,hátha valamilyen kapcsolást félreértelmeztem...Nos a ledek polaritásával nem kell foglalkozni,mert az fordított,de az áramkörbe jól kötöttem be.Meg a relében sem vagyok biztos,mert 6V-on működő relét találtam,mert állítólag a 12V-ot már nem húzza be.Ezek után valami ötlet javaslat?
(#) hzoli2 hozzászólása Feb 20, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Elég régi az utolsó hozzászólás a mozgásérzékelők terén, de azért reménykedek, hátha valaki hozzáértő még olvasgatja ezt a témát.

Egy mozgásérzékelőt javítok és szükségem lenne a benne lévő 2x7 lábú IC tipusára.

Az van ráírva , hogy C0324 . Nem találtam a neten, biztos, hogy ez cod szám.
Ha valaki tud, segítsen!
Előre is köszönöm! Mellékeltem fotót is.

DSCF0053.JPG

(#) Syn7h37ic válasza hzoli2 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Google első találat...
De javaslom kuka és vegyél újat. Nem ér annyit az egész. 1000 pénzért már kapsz.Bővebben: Link

co324.PDF

(#) gabi20 hozzászólása Jan 10, 2013 /

Sziasztok sikerült beszereznem egy ilyen mozgásérzékelőt. Itt van az adatlapja valaki tudna segiteni hogy hogyan kell bekötni előre is kösz. Van 3 kivezetése gondolom kettő a táp egy pedig a kimenet csak nem tudom hogy melyik - melyik.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) _Gergő_ hozzászólása Dec 28, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék a képen látható mozgásérzékelőt átalakítani, hogy 12V DC / 16 A LED tápegységről üzemeljen, és led szalagot kötök rá kb 5watt, ha lehetséges. Ebben kérem segítségeteket.

P1170054.JPG

(#) Inhouse válasza _Gergő_ hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Ha az ott a képen egy 12V-os stab, akkor nyert ügyed van. Egyébként ezek (ha ez egy 230V-os PIR szenzor) általában 24VDC-ről mennek. Jó képek, minden rajta van, csak az nincs ami kellene...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem