Fórum témák
» Több friss téma |
Én a trafó indítására gondolok (primer oldalon) és arra az üres kondik terhelésként viselkednek bekapcsoláskor. Sajnos nem tudom megterhelni rendesen --most is csináltam egy próbát--2 Kw-os fűtőbetét + 800 W-os rezsó + 500 W izzó és így mértem a szekunder oldalon 9 A-t 165 V fesz mellett. Már több cuccot nem tudok összeszedni itthon amit érdemes lenne rákötni műtehernek . Tovább nem is bajlódok ezzel így .Megyek tovább --gyújtás-becsatoló tekercs a következő lépésem .
474705.számú hsz.-ben 245V-ot írtál üresjárási feszültségnek. Ezt az értéket egyenirányítás után, szűrőkondik bekötésével mérted?
Ja ,és ez is egy érdekes téma lesz--legalábbis számomra. :kalap:
A lágyindítás csak akkor kell, ha a bekapcsoláskor fellépő felmágnesező áram leveri a biztosítót. A lágyindítás csak megnöveli a felmágnesezési időt, így csak akkora áramot tud felvenni a bekapcsoláskor a készülék, amit az előtét megenged.
A gyújtófesz.becsatolás elkészítéséhez érdemes lesz megnézned az általam korábban belinkelt plazmavágó rajzát. Az egy jól működő megoldás.
Az nem "csak" a fő áramkör és a vezérlés ? Egyszerűen nem látom ott hol van a gyújtó elektronika .
A gyújtó elektronika az a HF jelű kocka.A valóságban egy szürke műanyag kocka műgyantával kiöntve, 230V be 8kV ki.
Az egyenirányító utáni alkatrészeket vedd komolyan,mert másképp a 8kV agyonvágja a graetz hidat.
Igen a szűrő kondik bekötésével a két fojtó utáni feszültség értéke . A pozitív ágon van egy nagyobb fojtó (28 menet 23cm2 vason) és párhuzamosan vele 23 ohm 100 W-os ellenállás . A negatív ágon pedig 11 menetes fojtó és ezzel párhuzamosan egy 1,2 ohm-os 100 W-os ellenállás . Az egyenirányítóra ( pozitív -negatív közzé) tettem három darab 300 V-os 20mm-es varisztort párhuzamosan kötve . Az egyen irányító híd váltó áramú oldalára nem tettem varisztorokat --a te általad feltett rajzon ha jól látom akkor azon van.
Szia Tirolit . Sikerült már a plazma gyújtást megvalósítani ? Én pont most vagyok ott ,hogy foglalkoztat a gyújtás megvalósítása és érdekelne mire jutottál a témában.
Izgatottan várom az eredményt, ilyen gépet még rajtad kívül úgyse épített senki. Különösen a trafók vegyes kapcsolásának használhatósága miatt lehet érdekes az általad kivitelezett projekt.
Természetesen a"helyén" kell kezelni ezt az plazmavágót . Nem tudtam szerezni háromfázisú trafót alapnak ,Freddi ajánlotta a mikró trafós megoldást de én is láttam már hasonló kezdeményezéseket a neten -igaz azok ponthegesztő ill. hegesztő trafók voltak. Mivel nem akartam tekercselni sem és a plazmavágó nagyobb primer feszültsége is jobban idomult ahhoz ,hogy mikró trafók primer tekercseit használjam szekunder tekercsnek .Nem merek tovább lépni (hiába írtam) míg nem terhelem és mérem le véglegesen .Tegnap este azt találtam ki ,hogy 25 literes festékes vödörbe tettem sós vizet és két-két darab kb. 30x30 cm lemezt helyeztem bele arra kötöttem a kimenetet így már jobban tudtam terhelni . Í gy 18 A-ig ment az áram és a kimenő fesz így 136 V lett. Még így hűtés nélkül sem melegedett semmi . Addig fogom ezt a műterhelést variálni míg kb 35 A-ig el nem jutok.Én a trafótól kezdve a gyújtáson át a munkakábel-pisztolyig házilag akarom készíteni -végig vinni hobbiból.
![]()
Mivel nem akarom ,hogy "elhalványuljon" ez a topic ezért megígérem mindent amit tapasztalok (még ha kudarc is) közzé teszem ill. fényképekkel is dokumentálom --hátha más is kedvet kap.Minden topic nehezen indul de némelyik elég komoly szintre ér el- talán ez is egyszer ,bár azt a szintet nem az én tudásom fogja meghatározni ..
![]()
Sok sikert kívánok az építéshez,bár én a pisztolynak nem mernék nekiállni. A tapasztalat azt mondatja velem,hogy a pisztoly fej az egyik -ha nem a legkényesebb pontja a rendszernek. Előfordulhat,hogy az egyébként tökéletesen működő géptől nem azt kapod amit szeretnél, mert a pisztoly fejrésze a hunyó a dologban.
Ha saját magad akarod a pisztolyt is elkészíteni úgy sem tudlak lebeszélni róla, de ha elfogadsz egy jó tanácsot: valamilyen gyári pisztolyt próbálj másolni, mintaként mellékelek egy robbantott rajzot egy gyári fejről.A fej illesztési méreteinek nagyon pontosnak kell lenni,hogy parazita gyújtás (nagyon kicsi hézag,rossz helyen történő begyújtás)vagy gyújtáshiány illetve szórt gyújtás(nagy hézag)ne tudjon kialakulni.
Természetesen a kerámia csészét,elektródát,csészét azt megveszem a gyárit (sőt gagyi kínait már vettem is ) -több félét is de kábeleket ,csövet ,markolatot -sajátot akarok . --Jól látod ,tényleg nehéz lebeszélni engem valamiről. A kudarc inkább ami jobban tereli az ember gondolatait ,annak irányait.
![]() ![]() ![]() ![]()
És köszönöm a sok segítséget a magam és az eljövendő építők nevében is.
![]()
A pilot serlegre nagyobb + fesz kell mint a munkadarabra ?
Látom már megoldottad a bekötéseket, és a terhelés is kezd alakulni. Bár azt a 35A-t én soknak tartom, de egy 30A 100-110V-ra lehet, hogy fel tudod vinni az áramot. Ez csak a trafóktól függ. Pisztolyt én is egy "eredeti made in China"-t javasolnák, mert egy rakás kísérletezgetéstől megszabadulnál. Azt biztosan be lehet gyújtani, ha nem is egy tökély, és hamarabb fogynak az alkatrészei, mint egy márkásnak. De nem is ez aggaszt, hanem az, hogy megvág, és ez csak egyszer üt, ha rendesen eltalál.
![]() A serlegről nem tudom, hogy nagyobb fesz kéne neki. De van itt olyan, aki ezt tudja, mpisti. Szerintem sok részletben tud segíteni.
A pilot jel feszültsége ugyanarról az áramkörről(főáramkör)táplálkozik,tehát a feszültsége sem nagyobb,de az árama ellenállásokkal korlátozva van. A pilotjel a serlegre(csészére) csatlakozik,a negatív a wolfram betétes elektródára.
A nagyfrekvenciás gyújtás e kettő között gyújtja be az ívet, ami - ha közel kerül a vágandó fémhez, kialakítja a nagyáramú ívet(vágóívet)a wolframbetét és a vágandó anyag között.
Igen volt egy két probléma (valszeg egymás ellen dolgozott egy fázison a két trafó páros ,két 0 volt mivel elfelejtettem a két oldali trafósor nulláit összekötni -ha jobban megnézed a fényképeket látni is lehet). Viszont ,hogy betettem tanácsod után a milliméteres papírt légrésnek szinte ideálisan mozog a szekunder feszültség (eddig) terhelés hatására. Igen kb 30 A-t sejtek vagy tippelek én is de rövidebb terheléseknél remélem valamivel többet tud majd .Semmi melegedést nem észleltem 18 A -nál ,még a hidak sem melegedtek pedig azon sem kötöttem be a felszerelt ventilátort . Ha be lesz dobozolva akkor teszek a trafókra is hűtést mert van egy halom PC táp ventim .--Az asszony azt mondta rám sem a villám csapás sem a méreg nem hat (már pedig ő tudja !) :smoke: de a tériszonyom sem akadályoz meg abban ,hogy a tizediken kiálljak az ablakba mikor cseréljük--én már csak ilyen vagyok,szeretem az extrém sportot !
![]()
Ezt egy tanulmányban olvastam melyet "Tirolit" küldött nekem de biztosan láttátok már mert találkoztam vele a terminálon is az inverteres hegesztő topicban de talán már itt is valahol--Elektrotechnika,Teljesítmény elektronika :Integrált hegesztő és plazmavágó berendezés -címen .Ott a negatív ágon van a becsatoló tekercs -és persze a wolfram elektróda , a pozitív a tárgy ill még plusz kapcsolható fesz a serlegre .Sajnos bemásolni nem tudom mert elég "balfék" vagyok ilyesmihez.
Valószínűleg gyújtásnak is azt fogom választani amit ajánlottál mert "csodaszép" számomra --pld szikraköz .Csak az anyagiakkal van baj mert nem tudom honnan szerezzek olcsón 15 kV-os kondenzátort -természetesen bolt kizárva . Vannak mikrohullámú sütő kondenzátoraim de azok nem jók ide meg egy" brutál" 6000 V-os 30 mikrós de ez sem idevaló -már mint a Tesla körbe.
Tegnap próbáltam neked keresni szikraközt, de vagy csak 1 kV-os van maximum, vagy 2 kólásüvegnyi méretü, ami van 10 kV, viszont többszáz/ezer amperes középfeszültségü hálózatra való (kisebb szekrény méret, gondolom az ára is olyan).
Semmi gond, ismerem a cikket többször elolvastam már.
A gyújtóelektronikával kapcsolatban: előkeresem az erre vonatkozó doksikat, nekem van néhány kapcsolási rajzom beszkennelem őket, de emlékeim szerint egyik sem tartalmaz ilyen brutális kondit. Van több fajta, szikraközös is van közte, majd kiválasztod neked melyik tűnik megvalósíthatónak. Megpróbálom még a mai napon feltenni.
A szikraközt még aránylag könnyen meg tudom oldani mert van 3,2-es AWI-s wolfram elektródám és azt feldarabolom majd lapos rézsínbe belefúrok három "likat" nagyon közel egymáshoz és melegített állapotban bele rakok három-három elektróda darabot egymással szembe majd a sínt felteszem alu hűtőbordára . Egy elektróda kb 200 A-t bír el így szerintem megfelelő teljesítményű lesz .Természetesen két szikraközt csinálok de ez egy elektródából meg van. Inkább a nagyfesz kondenzátor miatt fő a fejem -honnan kellene szerezni vagy hogyan kéne megoldani .
Nagyon szépen meg köszönném.
![]()
Bocsi, csak most értem haza,így holnap délutánra marad a keresés, ne haragudj érte. Azért csak délután,mert reggel 6-tól 14-ig dolgozom.
Fogod magad, és tekersz egy kondit. Vagy üvegből csinálsz. Ez a legkisebb probléma.
Na pont ezen járt az eszem most--nem-e tudnák valahogy csinálni házilag.
Üvegből hogyan?Üveg lapra fém lemezt ragasztasz ?
Nem kell ragasztani, összeszorítod és kész. Amúgy pedig alufólia neked tökéletes több rétegben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |