Fórum témák
» Több friss téma |
A nyák nagyon jól néz ki. A kapcsolásról lenne pár kérdésem. A FET-es bemenet az miért van és hogy működik?
![]() ![]() A másik ami eszembe jutott, hogy ugye nézegettük bbatkával Multisimben a különféle analóg részek szimulációját. És az amplitudó karakterisztikát lestük, hogy a -3dB-es határ az jó sok Mhz-nél legyen hogy a sávszélesség nagy legyen. Csakhogy a fáziskarakterisztikát azt nem néztük. Ezzel még annyira nem vagyok tisztában, de a Bode diagram másik részén multisimben a fáziskarakterisztika van. Ami azt jelenti ha jól tudom, hogy milyen frekvenciákon mennyi a fázistolás. Illetve vannak olyan emlékeim, hogy ahhoz hogy egyforma legyen a késleltetés minden frekin, lineáris fáziskarakterisztika szükséges. Amiket meg mi néztünk analóg fokozatokat, ott szerintem közel sem volt lineáris. (Persze lehet hogy én tudok rosszul valamit.) Ezzel nem kéne foglalkozni az áramkörben? Mert eléggé elszúrja a dolgokat, ha más-más frekvenciájú összetevő más-más késleltetést szenved. Ennek azért majd még utánanézek.
Ez ami a kapcsolásból látszódik, ez csak az analógpanel. A bemeneti osztó, meg AC/DC átváltás az még külön jön, a szkóp előlapján van ehhez a fokozatkapcsoló, meg még néhány kapcsoló. Igazából azért raktam bele ezt a FET-es előfokozatot, mert az összes többi szkópban van. Ha meg nem működik, akkor kiszedem és átkötöm a helyét....
Már benne van az összes passzív alkatrész a panelban, most még az aktivakat belerakom (meg élesztem párhuzamosan), aztán megnézem mit csinál. remélem mostmár jó lesz. Sajna mintaként nem akartak küldeni max038-at még, ezért jelenleg csak egy eléggé retek wienhidas generátorom van a kipróbálásra.....
ITT van egy link, sinus generátorról. A legegyszerűbb amit eddig láttam és elég jónak tűnik ki ránézésre.
Nem lesz gond a fázismenettel , mert a freki átviteli görbe ahol megtörik ott fordul meg a fázis..
Az eredeti kapcsolásban már nézegettem én is ezt a FET--es bemenetet. Abban úgy emlékszem az offsetet is ezzel tolta el. Figyeltétek? 1Mhz-en müködik a szinuszgenerátor. Egyébként mostanság még mindig a PC-s progit írom. Az FFT-s rész is elkészült, igaz még egyszer sem ábrázoltattam az eredményt. Nagyon sok munka van még hátra a grafikai megjelenítéssel. Elkezdtek érdekelni a CPLD-k is. A XILINX ingyenes WebPACK fejlesztőjét már regisztráltam és letöltöttem. 970MB !
Nekem is megtetszettek a xilinx CPLD-k. Én is regisztráltam, csak még nem szedtem le... Ha egyszer készül komolyabb verzió, akkor majd ezt használom.
Most még az analógrészt kell kitapasztalnom.... Főleg érdekes dolgokat tud csinálni, ha nincs normálisan bekötve a poti... vagyis a csavart nem húztam meg normálisan a sorkapcson..... ![]()
A szinuszgenerátor amit belinkeltem működik nagyobb meg kisebb frekin is. Ott van az excel táblázat, amivel ki lehet számolni a megfelelő alkatrész értékeket. A FET-es bemenet az miért jó? Melyik kapcsolásban láttátok?
Én erősen ott tartok, hogy egy-két héten belül veszek egy Spartan3 starter csomagot. És egy 100Mhz-es szkóp programját fontolgatom hogy beleírom. Csak egy kész verzióhoz nagyon komoly NYÁK kell akkor, mert a legkisebbnek is van vagy 80 lába. Szóval lehet hogy 2 réteg nem is elég neki. Addig meg az én kis 1Mhz-es "ratyi" szkópomat tesztelgetem ![]()
A bitscope és az erasmusscope-ban van. Nem tudom hogy a max477 ami a FET-es bemenet után van, az FET-es bemenetű-e és hogy egyáltalán van-e értelme neki.
Tegnap próbálgattam az analógrészt, és nem vagyok vele elégedett. Veszi a zavarokat, adtam neki négyszögjelet, erre meg elkezdett gerjedni. szóval nem túl rózsás a helyzet. Most azon gondolkozok, hogy minél kevesebb IC-vel kéne megoldani az analóg fokozatot. Mint például az Eoscope-ban vagy a miniDS-ben, vagy az Area26-os oszcilloszkópban.
A FET-es bemenetnél már az offsetet is beállítja. Ezt nagyon jó dolognak tartom.
Tudom hogy az értékek megválasztásával be lehet állítani a szinuszgenerátor frekijét. Csak meglepett hogy 1Mhz-es . Általában csak max. 100khz-seket láttam műveleti erősítővel.
Ez melyik szkóp project bemenete?
Feltettem a PDF verziót.
Hol és mennyiért osztogatják a Spartan3 kitet.?
Alakul a dolog
Gratulálok!
Szép! ![]()
A apartan 3 starter kitet a chipcad-nél osztják. Sajnos már nem akciós, így az ára 23 ezer nettó. Még egy kicsit gyűjtögetek rá. Egy Atmega128-al kötném össze a végleges szkópban. Ezzel egy 320*240-es LCD-t is meg lehetne hajtani.
Rendeltem egy pár alkatrészt az analóg részhez. Konverternek egy MAxX449-est fogok használni, ami 105Msps sebességű 10 bit felbontású. (van 40,60,és 80Msps lábkompatibilis változata is) 100Mhz-re akarom majd méretezni a dolgokat és valószinűleg csak 8 bitet használok majd. Ajánlom nektek is hogy nézzetek rá az adatlapjára, mert több FPGA-s szkópban is láttam ennek a testvéreit. Differenciális módban akarom majd használni. Ezt 3 darab műverősítővel szokták megoldani, de ellesek pár ötletet innen onnan, amivel ezt 1 darab AD8131 differenciális műveleti erősítővel fogom megoldani. Az offsetet még nem tudom hogy oldom, meg valahogy összegzőt is kell csinálnom ebből az erősítőből, hogy ne kelljen még egy plusz fokozat. Ez elé már csak egy input buffert teszek majd, meg a megfelelő erősítést beálító fokozatot.
Gondolkodtam mostanság azon hogy van két 128MB /133Mhz SDRAM-om itthon. Néhány hónapja még elképzelhetetlennek tartottam hogy Dinamikus RAM-ot használjak. Az ötlet egyre szimpatikusabb nekem. Ekkora tárhely az már valami.
Miért kell neked ennyi tárhely? A gyári szkópokban is legfeljebb 4K memóriákat látok, de inkább 2,5K. Mire a 128 milló mintát végignézed a PC-s programon, addig megőszülsz. Nem is lehet rendesen nagyítani, mert eltévedsz benne. Ráadásul ehhez a PC-n is kell 128 mega szabad hely a megjelenítő programnak. Meg az FFT számítást csak részletekre tudod megcsinálni. Frissíteni kell egyfolytában.
32K az szerintem kevés. 1MB-al már elégedett lennék. Az FFT-ből kiemelnék egy mintát aztán kész. Mire áttöltené PC-re az elég komoly idő lenne. Mármint sorosporton.
elöször is üdv mkinek, uj vagyok itt.
Gory! én a digilent-féle spartan-3 kártyát használom idebent melóhelyen,fel is tettem rá az alternascope nevü projektet, itt volt vhol a linkje, önmagában vga-kezelés+ilyesmik,de nem egyszerü,sajnos közel sem tökéletes,de épitgetem
Hello!
Kössz a z infót. Én úgy gondoltam, hogy nem VGA kezelés lesz hozzá, hanem egy 320*240-es grafikus LCD kezelés. FPGA-val mondjuk nem tudom még hogy azt hogy lehet megoldani, de valószinűleg egy hozzá kapcsolt ATmega128 látná el a kijelző vezérlését. Az adatokat 8 portbiten párhuzamosan küldeném át rá. Eltenném a memóriába és onnan ki a kijelzőre. Még esetleg az FFT számítást is ez intézné meg az egyéb ilyen matekoksat, kurzoros mérés stb.
Hello!
En meg csak tervezgetem a spartan3 starter kti vasarlast... ha jutsz vmire az alternascope-al, akkor plz ird majd le a tapasztalatokat. Ha gondolod vedd fel a kapcsolatot a kanadai sraccal, aki ezt csinalta, szivesen segit. Az email cime ott van vagy a fileban, vagy az opencore-on
Sziasztok
Azon gondolkozok hogy hogyan lehetne leegyszerűsíteni a szkóp analógrészét. Mivel az utóbbi időben sorozatos kudarcok értek. Minél kevesebb nem invertáló műv erősítővel akarom megoldani. Valami FET-es bemenetű IC-t akarok használni, vagy még a FET-es bemenetet is odabiggyesszteni az elejére. Nem kell most profinak lennie, csak működjön, ne tozítson, és ne gerjedjen Ez az elképzelésem: Szerintetek?
Van valahol egy 40Mhz-es szkóp linkje a topikban. Amiben az órajel osztást CPLD-vel csinálják. És valami OPA erősítő van a bemeneten. Nincs most időm végignyálazni hátha nektek megvan a link valahol. Abban ha jól emlékszem egy darab neminvertáló erősítő fokozat van az illesztés gyanánt. Tehát elvileg az is jó lehet. Nem tudom hogy miért van viszont majd minden szkópban akkor 3 fokozat? Külön az eltolásnak meg ilyeneknek. Lehet hogy így ahogy lerajzoltad az eltolás mértéke is szorzódik a multiplexeren beállt erősítés értékkel?
Idézet: „Nem tudom hogy miért van viszont majd minden szkópban akkor 3 fokozat?” Lehet hogy ők jobban konyítanak az analóg cuccokhoz..... ![]() Minél egyszerűbbet akarok, bírjon pár MHz-et, és ennyivel beérem ![]() Asszem itt volt az említett szkóp: [link=http://www.mindbend.ro/eoscope/eoscope_en.htm]http://www.mindbend.ro/eoscope/eoscope_en.htm[/link]
Hmmm..... ez a OPA2652 tetszik, jónak tűnik
![]()
Nekem van otthpn pár minta belőle. Meg az ADS830-ból is. Nem túl nagy darabok. Az SMD páka is bunkósbot hozzájuk. Azon gondolkodtahm, hogy bbatka feleslegesen akar akár 100Mhz-es sávszélességet is. Tegyük fel hogy mondjuk egy 100MSPS mintavételezést csinálunk. Ha a minta helyreállítása simán csak úgy történik, hogy egyenes szakaszt húzunk a két érték közé, akkor egy szabályos szinusz jel egy periódusát is mondjuk 10 pontból kell legalább felrajzolni. Ez azt jelenti, hogy normálisan egy 10Mhz-es szinuszt tudunk megfigyelni. De az elvi határok mellett is 50MHz elég. Aztán lehet dönteni hogy 50Mhz-en nagy legyen a csillapítása, vagy pedig inkább megengedünk átlapolódást. Mert ha nem akarunk átlapolódást, akkor jobb ha 50Mhz-en már sok dB a csillapítás. Viszont olyan skad fokú szűrő nem létezik ami hirtelen ekkorát ugrik. Tehát mondjuk 40Mhz-en is lehet akár a -3dB-es pont ( a karakterisztika meredekségétől függően). Ez pedig nem annyira elérhetetlen szerintem.
Egyébként miből gondolod, hogy az analóg fokozat a zajos, és nem a konverter vesz fel zajt?
Analóg: Az első fokozat lehetne egy neminvertáló fokozat, ami egyben az erősítést is intézné. (1,2,5,10). Ezután pedig egy újabb nem invertáló szinteltolásnak. Így független lenne az offszet az eősítéstől, viszont csak két erősítő, ami akár egy tokba is belefér. Vagy két nem invertáló már valami hátránnyal jár egymás után?
vmi nem stimmel az altenascope-pal, már megy frankón feltéve hogy AD nélkül,egy számláló kimenete megy a szkop bemenetére, de ha TLC5540-el hajtom, akkor a jelek felfutó élébe "beleszemetel", a jelenség független a mintavételi frekitől, 32Msps-nél is ua mint 8Mspsnél. időzítésre gyanakszom, van vkinek hasonló tapasztalata?
Gory! a spartan kb 40%ig van kihasználva, ha nem kell VGA,átirod a modult és kezeli is az LCD-t
Tetszik az 1 műveleti erősítős elképzelésed. Azt tudod hogy neminvertáló műveleti erősítőnél az erősítés A=1+R2/R1. Kicsit változtatni kell az ellenállások értékén. Dobd össze egy panelon . Én most a programot írom , azzal vagyok elfoglalva.
Az egyszerűsített szkópomnál nem gerjedt semmi és szerintem a tiédnél sem. Egyszerűen túlérzékeny a bemenet és összeszedi a környezeti zavarokat. 100% hogy így van. Az egy műveletierősítős analóg bemenet annyiból is jó, hogy hozná a műveleti erősítő névleges sávszélességét.
Az AD konverter és az FPGA ugyanazt az órajelet kapja? Mert ha jól emlékszem és ugyanazt, akkor nekem hogy, amikor az FPGA beolvassa a lábain az ADC kimenetét az órajelre, akkor az ADC még nem végzett a konvertálással, vagy nem rakta még ki rendesen az adatot, hanem pont ügyködik. Én úgy csinálnám, hogy az FPG működik mondjuk lefutó élre, a konverter meg felfutóra. És ilyenkor ha van a konverterben tartó, akkor szerintem jó eredmény lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |