Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Monostabil kapcsolás
 
Témaindító: Kriss, idő: Dec 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Zoli_bácsi válasza pbalazs hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia! Köszönöm a tippet. Ki fogom próbálni. Közben találtam itthon egy darab 555-t, így az egyik felét sikerült kipróbálni, persze csak led indikátorral. Lerajzoltam a kapcsolást. Remélhetőleg működni fog így a komplett készülék. Egyébként egy "ajtócsengőt" építek. Két különböző hosszúságú sárgaréz cső, melyet az elektromágnesek által mozgatott kalapács szólaltat meg.

Igazi old chime bell!

Üdv!
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Lehet még kipróbálom a CD4098-as duál monostabil IC-t is, kevesebb alkatrészből jobb lenne megépíteni.
(#) pbalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Inkább a 4098-at használnám én is két 555 helyett.
A kapcsolásban, amit rajzoltál, a sorban a 2. 555 bemenetére én az 1. 555 kimenetének negáltját kötném, tehát a BC182 kollektorát.
(#) Zoli_bácsi válasza pbalazs hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Rajzoltam egy kapcsolást a 4098-al. Megtennéd hogy ránézel, hogy elméletileg jó e?

Köszönöm szépen.
(#) pbalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Jónak tűnik.
(#) Dediboy hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sziasztok. Dediboy vagyok.

Én egy speciális monostabil multivibrátor kapcsolást keresek.

A lényege az, hogy nem csak az inditó nyomógomb zárása de ugyanannak a nyomógombnak az elengedése során is adjon le impulzust.

Én zenélek és ez egy dobgép lábpedál vezérléséhez kellene.

Előre is köszönöm.

(#) bbb hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Ha azt szeretném elérni, hogy a trigger jelem magas állapotból alacsonyba térésekor induljon az időzítés és csak azután indulhasson újra, miután ismét magas állapotba került, majd alacsonyba a trigger jel (tehát vissza kell térnie magas állapotba az időzítés újraindításához), illetve amíg magas állapotban van a trigger, addig a kimenetem is magas állapotban legyen, mit kell módosítanom a segédprogramok oldalon lévő monostabil kapcsoláson?
Tehát a lényeg az lenne, hogy amíg magas értéken van a trigger jel, addig a kimenet is magas, majd mikor elveszem, akkor elkezdődik az időzítés, majd leveszi a kimenetről a magas állapotot (ha meg közben visszaadom a magas jelet a triggerre, akkor ne kapcsoljon le).
(#) mrSzonda hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Sziasztok!

Olyat szeretnék megvalósítani egy autóban, hogy a gyújtás ráadása után egy 12V-os buzzer közel 1.5sec-et sípoljon. Legközelebb csak a gyújtás levétel-ismételt ráadás esetén sípoljon.
Gondoltam az 555-re, ki is volt számítva az időzítés, de az negatív, impulzus triggerelésű.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) AK47Mark hozzászólása Aug 6, 2010 /
 
Üdv!
Egy olyan "üdvözlő világítást" szeretnék létrehozni a motoromon ami érzékeli a sztender le ill. felhajtását és felkapcsol 4 ledet amik a földet a taposót és a kulcs helyét világítják meg majd kb 10mp mulva lekapcsolnak.
Ehez szeretnék ötleteket kérni, hogy szerintetek mivel és hgyan lehetne ezt megoldani. Ha lehet csak egyszerüen
Köszönöm
(#) kobold válasza AK47Mark hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Az eredeti témádat áthelyeztem ide, bár több helyre is tehettem volna. Van már annyi időzítős téma az oldalon, hogy csak na...

Pillants rá erre a lapra, az ott található segédprogrammal gyorsan el tudsz indulni. 470 kOhm, 22 µF értékekkel 11.3 másodperc lesz a késleltetés, a kapcsolást indítani pedig mondjuk a támaszhoz szerelt mikrokapcsolóval tudod.
De ez csak egy példa, van élet az 555-ös időzítőn túl is Használd az oldal keresőjét, főleg a monostabil, időzítő és hasonló szavakkal, aztán ha elakadsz valahol, a megfelelő témában biztosan kapsz segítséget.
(#) AK47Mark válasza kobold hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Abban tudnál segíteni hogy ez a kapcsolás amit linkeltél annyi ideig tartja bekapcsolva a ledeket vagy annyi idő mulva ad egy rövid jelet?
(#) SzervízMacska válasza AK47Mark hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Annyi ideig tartja.
(#) AK47Mark válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
köszi a gyors választ
(#) S.Roland hozzászólása Szept 23, 2010 /
 
Hello
Egy kérdéssel fordulok hozzátok.
Monostabilt multivibrátort szeretnék készíteni az oldalon lévő segédprogrammal számoltam. Nekem 8sec es időzítő kell. Ki is számoltam de az lenne a kérdés ,hogy a kapcsoláson a C3 kondi illetve a C2 kondinak egyforma az értéke? Illetve hány voltról működtethető így a kapcslás 5 Voltal?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza S.Roland hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Szia!
A C3=100nF, a C2=10nF. 5V-ról még éppen elmegy, 6V már jobb lenne.
(#) S.Roland válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Köszönöm mégegyszer
(#) kadarist válasza S.Roland hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Szívesen!
(#) TyeDa hozzászólása Aug 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a csatolt tranzisztoros monostabil kapcsolást. Két hátránya van számomra, a trigger lezajlása után lesz magas szintű a kimenet, valamint ha a kimeneti magas szint alatt jön még egy trigger, akkor újraindul és onnantól a legutolsó triggertől "számolja" az időt.
Egy burst-ös impulzust szeretnék átalakítani egyetlen határozott négyszögimpulzussá. Tápfeszültég 5V, a pozitív kimeneti imp. időtartam 3ms.
Milyen kapcsolással lehet ezt stabilan, költséghatékonyan megvalósítani?
(#) TyeDa válasza TyeDa hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Közben megcsináltam 555-tel, az az első triggertől kezd időzíteni.
(#) Balugray hozzászólása Aug 27, 2011 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy 555-nél megoldható-e, hogy az időzítés letelte előtt érkező új impulzusnál újrakezdje a számolást? Előre is köszi!
(#) pittyu2 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Hali.Quadro kopter vezérlésemet szeretném módosítani, a motorok fordulat számát a vevőről érkező 1....és 2 msec adja meg. Csinálok egy ultrahangos magasság mérőt , aminek az egyenszintje befolyásolná a fordulatot, tehát ha süllyed akkor növelné az inpulzus szélességet és ha nagyon magasan van --csökkentené.
De mivel a bekapcsoláskor nem szabad rögtön felpörgetni a motorokat a beavatkozást ki-be kapcsolhatóvá kéne tenni. Meg hát le is kell tudni szállni vele .
Ha tud valaki megoldást megköszönöm. Sajnos a processzorok programozásához nem értek, de ha van kapcsi rajz azt simán megépítem.
(#) Adamyno hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!

Villogót lehet csinálni NAND kapukkal?
Mert úgy emlékszem, hogy valamilyen multivibrátort csináltunk a suliban egyszer régen 1 ellenállásal, egy kondival és egy 7413PC-vel, amire ha rákötöttem egy kisebb LED-et, akkor villogott.

Akárhogy próbálom, nem jön össze, pedig most van 3db ilyen IC-m
(#) ThompsoN hozzászólása Jún 16, 2012 /
 
Sziasztok.

Az oldalon található monostabil áramkört szeretném megépíteni. A 2-es (trigger) lábnál az áll, hogy BE. Az IC pdf-ét elolvasva arra jutottam, hogy ez kapcsolja be az áramkört, amikor negatívra lesz kötve.

Viszont nem jöttem arra rá, hogy ezt csak egy pillanatig, vagy folyamatosan negatívra kell kapcsolni?
(#) otthonpc20 hozzászólása Jan 22, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan monostabil áramkőrt szeretnék készíteni ami 3V ról megy.
Tudnátok olyan kapcsolást ajánlani ami 3V ról is üzemel?
Esetleg ThompsoN által belinkelt kapcsolás működne?
Egy távvezérlőt kéne működtetnie.

Előre is köszönöm!
(#) kissattila88 hozzászólása Szept 24, 2014 /
 
Sziasztok! 555ic-vel csináltam egy monostabil multivibrátort. Relét szeretnék vele vezérelni. Ha a kimenetre rákötök egy relét a relé behúz ha bekapcsolom az időzítést de ki kapcsolni csak akkor kapcsol ki ha a relé egyik vezetékét meg szakítom. Hogy lehetne elérni hogy az időzítés végén ki kapcsoljon a relé?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
(#) c27 hozzászólása Dec 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy időkapcsololót szerettem volna csinálni (monostabil kapcsolás). Egy olyan problémám lenne, hogy amikor bedugom a konnektorba 2x egymás után a 2. bedugásnál elkezd világítani az égő. Szinte 100%, hogy valami miatt elindul az NE555 kimenete. Input 2,2K-val tápra kötve és nem kap fals jelet. Egyébként az áramkör működik, csak ez a baja, ami azért kellemetlen, mert ha elmegy egy rövid időre az áram lesz egy nemkívánatos lefutása. Egyébként a konnektorba bedugás-kihúzás és újra be után ahogy elkezd világítani, ha várok vele akkor kb a beállított 3 perc után automatikusan kikapcsolja a fényforrást, ha viszont a 2. bedugás után nem várok és egyből kihúzom elég 20-30 mp-t várni és a következő bedugásnál már nem fog világítani, legalább is amíg 2 egymás követő bedugás nem lesz.
Egyelőre nem jöttem még rá a hiba okára. 100nF az ic tápján 220µF szűrőkondi. Kapcsolási rajzot mellékeltem. Mi lehet a hiba?
(#) midle1 hozzászólása Jan 2, 2017 /
 
Üdv.Sok 555-ös kapcsolást olvastam de vagy elkerülte a figyelmem vagy nem is volt ilyen kérdése senkinek amit szeretnék kérdezni.555-tel szeretnék egy olyan kapcsolást építeni ami állandó tápfeszültségen van és ha folyamatos jelet kap egy műv erősítőtől akkor folyamatos a kimenet.Ha megszűnik a bemeneti jel akkor időzít és a végén leáll a kimenet.A kimeneten egy optotriakot szeretnék vezérelni.Az alapokról van elképzelésem szeretnék segítséget kérni.Előre is köszönöm.
(#) hlasznizoli hozzászólása Máj 25, 2020 /
 
Sziasztok Mesterek!
Egy 555-ből épült monostabil kapcsolásról kérdeznék. Egy felhúzóellenállás beépítése után kiválóan működik, hibátlannak tűnik. 12V elemről kellene működnie, viszont a nyugalmi áramfelvétele 8mA. Ez normális érték? Esetleg van mód a csökkentésére?
Köszönöm válaszotokat.
(#) CHZ válasza hlasznizoli hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Szia!
Próbáld meg ezzel
(#) hlasznizoli válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Köszi szépen!
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem