Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó
 
Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   1 / 50
(#) Gabi hozzászólása Máj 30, 2005 /
 
Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy nem tud-e valaki komplett lakásriasztó kapcsrajzot küldeni? Olyasmi lenne az álmom, mint a boltban kaphatók: Digitálisan programozhatók az időzítések, zónatipusok, stb. PIC-es jó lenne, csak sajnos ebben a témában nem gondolkozik senki aki PIC-el fejleszt (én meg nem vagyok otthon annyira benne).

Köszi
(#) vicsys válasza Gabi hozzászólására (») Máj 30, 2005 /
 
Hali!
Háát, rajzom az nincs de a Paradox cég Esprit riasztói PIC-et használnak...
VIC
(#) Gabi válasza vicsys hozzászólására (») Máj 30, 2005 /
 
Hi!

Ja, én is erre a dologra gondoltam. Csak eddig még sehol nem találkoztam kapcs. rajzzal, szétszedni meg nem akarok egy központot. Gondoltam valaki foglalkozott már a témával....

G.
(#) vicsys válasza Gabi hozzászólására (») Máj 30, 2005 /
 
Na én nézegettem a gyári panelt (ami nincs 25E.-Ft)szerintem ennyiből nem hozod ki az utánépítettet.
-No gari, no progi, no hotline, no tapasztalat...tehát nem biztos, hogy jól jársz1 utánépítéssel
VIC
(#) Gabi válasza vicsys hozzászólására (») Máj 30, 2005 /
 
Jah, de az alkotás öröme megfizethetetlen Azért szerintem ki lehet hozni olcsobban is, ha nem is lesz oly szép. Most konkrétan nem csak a PIC-es megoldásra gondolok, hanem valami jobbfajta kapcsolásra is a kérdésfeltevésben.

G.
(#) Topi válasza Gabi hozzászólására (») Máj 30, 2005 /
 
Tulajdonképpen ez nem bonyolult.

Lehet vásárolni magát a mozgásérzékelőt. De nem a hálózati feszültségre, hanem direkt riasztókhoz. +12V kell neki, és nyitott kollektoros kimenete van (vagy ha modul, akkor +5V-os is van).

Ha vezeték nélküli kell, akkor hozzá kell tenni egy 433MHz es Tx RX modult. Ezt lehet gyártani, de vásárolni is. Nem drága.

Ezután kell egy vevő rész, ott egy multiplexer. Amit egy PIC vezérel.
A pic nek el kell foglalni 3 kimenetét, és 4 bemenetét.
4 sor 3 oszlop. Azt matrixolva 7. Ez egyébként a billentyűzetének kell...

Ezután vagy PIC ben írod meg a billenő áramkört, vagy vagy egy külsőt használsz. A beléptető kódokat, meg a PIC EEPROM jában lehet tárolni.
Veszel egy PIC16F877 et annak annyi portja van mint a nyűg. Az bőven elég.
Nem tudom mennyire vágod a multiplexer működését, de dióhéjban egy sok kis kapcsolóból álló dolog, aminél ha órajelet kap, akkor 1-esről a kettes kapcsolóra vált... Több bemenete van, és egy kimenete. És a pic végigpörgetni. Azt mondja kapcsolj az egyes bemenetre. Leolvassa az értéket. 1 vagy 0. 1 ha a mozgásérzékelő jelzett, 0 ha nem. Ezt meg hogy ha 1 mit kell csinálni, megint software-es, hogy élesítve volt e vagy nem.

Szóval ennyi a "tömbvázlata". és ha vezetékeset akarsz csinálni, nem kell wireless, akkor ennek az anyagköltsége úgy max 10.

Üdv. Topi.

Ja egyébként a Paradox cég TTL kimenetű mozgásérzékelőjéről beszéltem.
(#) vicsys válasza Gabi hozzászólására (») Máj 31, 2005 /
 
Na ja.
de, kezelő (tasztatúra)illesztése,szünetmentes táp (az érzékelőknek is!), zónák programozása (típus), kommunikátor építése(), nagyfesz és villámvédelem, kijelző?

huhh...Hát én (ismerve a riasztók világát) nem vágnék bele! De ugye az építés öröme...
VIC
Ui.:nem akartam nagyképüzni..
(#) Topi válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2005 /
 
Jó persze meg akkor attól is elbúcsúzhatsz, hogy pl. rádiós összeköttetésben lesz valamelyik biztonsági céggel, mint a mi riasztónk. Megszólal, és máris itt vannak az illetők...

Tasztatúra: nem ügy. lehet venni készen 3-4 száz forintért, ilyen gumis tasztatúrát.
Szünetmentes táp. Egy 12V-os ólom géles akksi, egy töltés szabályzóval, és egy relével.
Zónák programozása: Ez csak PIC program kérdése...
Kommunikátor: gondolom itt te a tasztatúra és a státusz ledes egységre gondolsz...
Nagyfeszről gondoskodhat a "szünetmentes táp"
Kijelző meg 1000 forint, és utánna azt írsz ki rá PIC-el amit akarsz.

Ez azért nem akkora probléma! Igaz, hogy lehet hogy ennyiért már kapsz riasztót, de viszont ebbe ha kell valami módosítás, vagy kinőtted a csatornák számát, könnyen lehet rajta bővíteni.
Apropó. egy ötlet. Pl ha veszel hozzá egy mp3 decoder IC-t, akkor akár ha hazaérsz köszönhet is

Na jó ez csak ötlet, de megvalósítható. Akár ha van egy CF kártyád, azon meg a napszaknak megfelelő hangok. és mikor melyiket játssza le...
(#) vicsys válasza Topi hozzászólására (») Máj 31, 2005 /
 
Idézet:
„Kommunikátor: gondolom itt te a tasztatúra és a státusz ledes egységre gondolsz...”

nem, nem arra.Hanem pl telefonos hívómű ami a kivonuló szolgálat diszpancser központjába küldi az adatokat riasztáskor (is)...Speciális komminikációs formák vannak pl.:contact ID,stb...
Aztán: akkumerülés figyelés, napi 1 életjel küldés, szabotázsvédelem, telefonvonal figyelés, komminikáció figyelés,stb...
(#) Topi válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2005 /
 
Jó de ilyenek meg már csak a full profikban van benne. Szerintem neki egy egyszerű kell... De majd elmondja.
(#) Gabi válasza Topi hozzászólására (») Jún 1, 2005 /
 
Jah, pont erre gondoltam (Topi), csak konkrét kapcs. rajzot sehol nem találtam erre a megoldásra. ( Pl.: PIC + LCD) Persze most nem arra gondoltam, hogy valaki nekiáll megtervezni nekem, csak érdeklődtem hátha valaki már megkinlódott vele és akkor választanám az ő kijárt útját A digitális dolgokban otthon vagyok, kicsit a PICben is, de nem nagyon, a riasztókban is (5 évig nyomtam) (nem nagyképüsködni akartam ) A kiegészítő nyalánkságok nem probléma, táp, stb. azt valahogy összekalapálja az ember, csak a központ és a kezelő problémás, ha félprofit akarok. Jó persze, lehet, hogy 1xübb bemenni a boltba, de ha tényleg valamit akarok fejleszteni akkor már otthonos vagyok a "belvilágában".

G.
(#) Gabi válasza Topi hozzászólására (») Jún 1, 2005 /
 
Jah, még annyi, hogy a kommunikátor már alapból benne van majdnem mindegyik gyári központba, de arra nem is vágyom különösebben. Egyéni megoldásként egy régebbi mobiltelefon használnék erre a célra, bőségesen elég ha nekem jelez.

G.
(#) Topi válasza Gabi hozzászólására (») Jún 1, 2005 /
 
Mobiltelefon... Nem is rossz ötlet. A siemens telefonoknak egyszerű sorosporti kommunikációja van. A sorosport megy egy MAX232 IC-vel könnyen vezérelhető PIC el.
(#) Gabi válasza Topi hozzászólására (») Jún 2, 2005 /
 
A kivonuló szolgálatokban nem nagyon bízom, nagyon ő sem tud semmit csinálni, nem fog bemászni a kerítésen. hogy körülnézzen mondjuk egy kertes ház udvarában. Mobilba meg bedobok egy egyszerű feltöltőkártyát (vagy ha előfizus még az is olcsobb, mint a szolgálat.) Végülis elég ha megcsörget ha baj van, vagy akár nyomhat egy smst is. A linktáradban találtam egy jónak tünő központ kapcsolást, még átbogarászom
(#) Inhouse válasza Topi hozzászólására (») Jún 9, 2005 /
 
Idézet:
„Lehet vásárolni magát a mozgásérzékelőt. De nem a hálózati feszre, hanem direkt riasztókhoz. +5V kell neki, és nyitott kollektoros kimenete van.”


Régebben 12V-ról mentek, ez is változott?

Üdv
Inhouse
(#) Topi válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 9, 2005 /
 
Szerintem neked van igazad. Én emlékeztem rosszul... Régen volt már..
(#) Gabi válasza Topi hozzászólására (») Jún 30, 2005 / 4
 
Sajna sokra nem jutottam.
Köszönöm mindenki közreműködését.
(#) (Felhasználó 466) válasza Gabi hozzászólására (») Okt 2, 2005 /
 
Hali!

Én is belemásznék a bizt.tech mocsarába, ócsó áron (500 Ft) beszereztem egy Einhell ESC 12-es szörnyen egyszerű cumót (18500 Ft), ami áll egy tasztatúrából és egy az arról érkező kódot feldolgozó PIC16C505-ös lapocskával "gondolkodó" dobozt. Marha egyszerűen melózik, leginkább elektromos ajtózárakhoz alkalmazható, de bármit képes kapcsolni, mivel egy relé oldja meg a kritikus (felügyelendő) áramkör megszakítását ill. zárását.
Működési elv:
- KÓD# -> OK, relé zárja az áramkört
- 3x rossz KÓD# -> 1 percre pittyegve letilt
- reset gomb -> Új_KÓD * 1 Új_KÓD# és tárolva az új kód (max. 12 kar.)

Ezt tervezem leklónozni, ill. ha lesz a meló, a két suli és a barátnőm mellett időm, akkor bővíteni némi új tudással, pl. LCD-n megjelenő instrukciók, stb. Ehhez olvasgasd a digitális hőmérő cikket, stb. Asszem szinte minden segítség a lábunk előtt hever a témával kapcsolatban, csak össze kéne gyúrni egy projektté. A multiplexeres ötlet szerintem is nagyszerű a portok megsokszorozására, ha a kiválasztott PIC nem rendelkezik elegendővel. Szükség volna egy szerintem nagyobb memóriára, mondjuk egy CF kártyára, hogy a cumó naplózhasson, komplett hangüzenetekkel (ahogy már az ötletet említették) is élhessen, infra v. RF kapcsival PC-vel kommunikálhasson, stb. A lényeg, hogy az a tudás, amivel a felszerelés felvértezhető volna, szinte teljesen kimeríthetetlen. Minden vackot-pockot integrálhatunk a készülékbe, az egész nyüves objektumot telepakolhatjuk szenzorokkal, relékkel, estébékkel.

Ötlet fullpánikos emberkéknek:
- az ajtók nem kilincs lenyomásával behúzódó nyelvvel nyílnának. Kilinccsel nem nyitható módon, de rugalmasan (visszatolható) "kilógó" nyelvet egy az ajtófélfába szerelt elektromos zár akadálymentesítené. Érthetőbben?
Ajtóból kilóg a nyelv, ami az ajtó visszacsukásakor képes némileg visszahúzódni (az elektromos zár, amit én ismerek csak egy irányba tud kibillenni), de azt a nyelvet kilinccsel ne lehessen szabályozni. A kilincs megmaradna, de kb. 1 cm-re lehessen lenyomni, ami (bőven) elegendő egy mikrokapcsolónak a működtetéséhez, ami jelet ad a vezérlőnek, hogy nyissa a relét az elektromos zárban--->de előtte kiértékeli pl. a napszakot, vagy az esetleges jelszót. Miért a központosítás? Az egy pontból való naplózahtó szabályozás végett: mikor nyílt az ajtó ill. mikor nyitható az ajtó.
A lényeg, hogy a kritikus területeket, akár az egész védendő objektumot tele lehet pakolni szenzorokkal (hő-, mozgás-, páratartalom-, fény-, hang-, stb. érzékelőkkel), melyek visszajelzéseit a központi vezérlőegység kiértékel és azokra reagál...nade ha már bonyolulttá akarjuk tenni a dolgot, végy egy kimunstrált P3-as PC-t, az érzékelőket egy multiplexerrel, egy USB v. RS232 interfésszel felvértezett egységet, véss rá egy Visual Basic-es progit, és kész... ha nagyon sok melót akarunk megoldatni az elektronikával, akkor szerintem nyugodtan építhetjük PC-s alapra is. Lehet attól még nem PC formájú, ki lehet hagyni belőle felesleges dolgokat (floppy). Az egész nem lenne nagyobb, mint egy dipótáska, benne egy számítógép, ami szenzorok->multimplexer->PIC->USB/RS232->PC->szoftver működési elvvel működne. Tetszés szerint lehetne érintő TFT monitorral vezérelni. Persze a PC mint PC kezelését szigorúan csak a bizt.teck rendszert kiadó, forgalmazó cég tehetné meg, a felhasználó a bizt. programot kezelhetné, menedzselhetné. Nekem ennyi ötletem volt, hirtelen, így éjjel egykor.

A lényeg, hogy ha nagyon sok és komplex feladatokat akarsz egy rendszerrel elvégeztetni, akkor kombináld a számítógépet, mint kiértékelő- és vezérlőegységet, a szenzorok jeleinek PC-re való digitalizálását, USB v. RS232 porton való átküldését PC-re pedig PIC(ek) és multiplexer(ek) tudására. A PIC pl. segítséget nyújthat a különböző szenzorok jeleinek számítógépes kommunikációban történő elnevezésére.
pl.
MOVINGSENSOR01: ALARMED=?, WASMOVING=?
szenzor: éles=?, volt jelzés=? A PIC ilyesfajta jelzéseket küldene a progi felé. Szimplumokkal jelölné az érzékelőket.

Lehet, hogy túlbonyolítom a dolgot, de én így szeretem

Kííííííváncsi vagyok a vélemenyedre!
(#) Gabi válasza (Felhasználó 466) hozzászólására (») Okt 4, 2005 /
 
Szia!

Az ötletek nem rosszak. A probléma, hogy idáig én is eljutottam. Az én nagy bajom, hogy nincs túl sok időm. Tervek vannak fejben és papiron is, de egy konkrét rajzot sosem találtam ami megfelelne az igényeknek. Az egyszerű kapcsolásokat takolgatni kéne, hogy kibővítsem az igényekkel. Van egy nagyon jó rajzom PIC+LCD csak az LCD szlovák nyelven beszélget. PC-s elgondolás is volt már, csak nem kapható bele IC. A sima kapus megoldásoknál pedig elegánsabbat szeretnék.
(#) (Felhasználó 466) válasza Gabi hozzászólására (») Okt 5, 2005 /
 
Hali!
Én is szörnyen kevés szabadidővel rendelkezem, szinte még erre a válaszra sincs időm, menni kéne aludni,hogy holnap újult erővel vághassak neki a melónak.
Igazából a fantáziának semmi sem tud határt szabni, viszont a megvalósításnak már jelentkenek akadályai.
Úgy gondolom, hogy Te is eléggé még az elején vagy a PIC világ megismerésének, így azt ajánlom, amit én is tenni fogok:
1. készítek önállóan egy PIC író-olvasót
2. gyártok egy már tesztelt kütyüt (pl. hőmérő)
3. elemzem, módosítgatom a saját elgondolásaim szerint
4. ha tudom, továbbfejlesztem a megszerzett tapasztalatok segítségével
5. saját eszköz tervezése, fejlesztése

A lényeg, hogy meg kell tanulni a világ játékszabályait, melynek polgárai akarunk lenni. Ehhez időre, kitartásra, némi lóvéra és legőképpen - mely mindezeket táplálja - elszántságra.

Remélem, hogy benned megvannak ezek a tulajdonságok, és hamarosan publikálod az elért eredményeidet!

Addigis neki kéne állni egy égetőkütyü elkészítésének, és a PIC-ek programozásával való ismerkedéséhez.

Sok sikert neked (és nekem
(#) zsilaci válasza (Felhasználó 466) hozzászólására (») Okt 6, 2005 /
 
Ezt nézzétek meg! Igaz, angol nyelvű, de szerintem nem rossz!
(#) bbatka válasza zsilaci hozzászólására (») Okt 7, 2005 /
 
Sajnos a forrása ftp-s oldalon van, nekem meg sajnos nincs elérésem oda. Nemtom? Lenne-e valakinek kedve kirakni az oldalára. A forrása itt található.
(#) Gabi válasza bbatka hozzászólására (») Okt 7, 2005 /
 
Jónak tűnik
Ezt már nézegettem egyszer, vagy valami hasonlót ezen az oldalon, csak nem engedte a szoftvert letölteni, most sikerült, ha kell emailban elküldöm.
(#) bbatka válasza Gabi hozzászólására (») Okt 7, 2005 /
 
Köszi, köszi. Valahogy addig bénáztam hogy nekem is sikerült letölteni. Innen letölthető a forrás itt
(#) dbase válasza bbatka hozzászólására (») Jún 9, 2006 /
 
Hali Ho.
Régóta agyalok hogy kéne csinálni egy lakás riaztót, mely vonalassal csörgetne ha van baj.Olcsón lehet hívás tárolos telefont venni csak szét kell szedni és kiherélni.Ki is agyaltam azt a folyamat részt , de nem tudom mivel kéne időzíteni.555-ösböl sok kéne, maradna a pic max.Szerintetek?
Folyamat:-Jön a +jel mozgás van.
1.az 1-es relé meghuz, ami kapcsolja a kagyló felvételét.
2. a 2 es relé meghuz ami kapcsolja a hívás memóriás gombot.
3. a 2 es elenged kb 30sec után, és utánna at 1-es is.
4. a folyamat ujra elindul-na.S
ok-sok időzítő és 1 léptetőből elkészíthetőő lenne.
(#) Frankye válasza dbase hozzászólására (») Jún 10, 2006 /
 
Szerintem ez a project PIC-ért kiált... Bár nem vagyok profi (sőt, még amatőr sem!) a PIC-ek terén, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez kimondottan PIC-re termett feladat... Nem is beszélve róla, hogy akkor még a tárcsázást is rá lehetne bízni, nem kellene a buta telefon sem hozzá...
Továbbfejlesztési iránynak pedig javasolnám a rendőrséget hívó PIC-et, ami egy tárolóról (pl.: MP3) bejátssza a szöveget: "Ez egy automatikus riasztási hívás ... (település, utca ház) alól, kérem ne szakítsa meg! Az automata betörés-érzékelő rendszer illetéktelen behatolsát észlelt! Kérem intézkedjen!", vagy valami hasonló...
(Vagy túl sok Csillagkaput néztem?! )
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Jún 10, 2006 /
 

A csillagkapuban is van tárcsázó?
Nagyon nagy LOL!
Elképzeltem a diszpancser arcocskáját amikor meghallja A szöveget!
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Jún 11, 2006 /
 
Idézet:
„A csillagkapuban is van tárcsázó? Nagyon nagy LOL!”


Köszi!

De komolyra fordítva a szót: Sztem meg lehetne oldani...
(#) creative válasza Frankye hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Hello All!

Sorry, hogy a saját kérdésemmel belepofátlankodok más topicjával de szükségem lenne egy kis segítségre, mivel bontásból hozzám került egy komplett lakásriasztó rendsze de nem igazán tudom, hogy hogyan kellene bekötni egy dolog hiányzik hozzá és minden kábel a tövénél lett elcsípve...

Szóvaé ez egy tecnoalarm riaszto rendszer van hozza 5 mozgaserzekelo egy belso egyseg amin van a tasztatura meg a kijelzo meg ilyenek meg egy kulso egyseg amin van a nagy sarga lampa meg a riaszto meg ilyenek
szoval a kerdes, hogy hogyan kell bekotni ezeket? a kozponti egységben 4csatlakozó van név szerint (+;-;A;B) ha a +- közé feszt kötöt akkor bekapcsol és kiírja, hogy linea assente azaz hiányzó vonal... az AésB lesz a megoldás ugye? Érthetem úgy, hogy ezek I2C buszon kommunikálnak egymással? Ilyenek... amiben tudtok kérlek segitsetek nem szeretném elkötni esetleg ha van egy riasztó szakember aki tudna segíteni annak is nagyon örülnék előre is köszi minden írást!

Üdv Creative
(#) Frankye válasza creative hozzászólására (») Jún 12, 2006 /
 
Próbáltál a gyártó oldalán (-ra) rákeresni?
Egyébként amennyire én tudom - bár nem vagyok biztonságtecnikai szakember - ezek úgy működnek, hogy az A és B pontok között "hurkot" (rövidzárat) hoznak létre. Ha ez bármi okból mexakad (riasztás, hiba, szándékos rongálás, stb.) akkor riasztanak.
Abból - véleményem szerint - nem lehet gond, ha a két pontot rövid időre rövidre zárod. (Esetleg elképzelhető az is, ilyenről is hallottam már), hogy egy konkrét ellenállásnak kell lennie a két pont között. Ettől (minimális eltéréstől eltekintve) kisebb és nagyobb ellenállásra is beriaszt.
De talán más jobban ismeri ezeket!
Következő: »»   1 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem