Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hangerőszabályzás (potméter)
Lapozás: OK   5 / 11
(#) gery25 válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Pont témába vágó, ezért megmutatnám az első mikrokontrolleres fejlesztésemet. Ez egy digitális hangerő-, és hangszínszabályozó áramkör. A kapcsolás alapja az LM1036-os IC, ehhez illesztettem a DS1844-est ami tulajdonképpen 4 független digitális potméter. Egy Atmega16 vezérli az LCD és a potmétert, egy gombbal lehet az üzemmódokat választani, a másik kettővel az értékeket növelni/csökkenteni. A beállítások elmenthetőek az EEPROMba, így a következő bekapcsoláskor ezek "töltődnek" vissza. A gombokon kívül számítógéppel is vezérlehető az áramkör RS232 porton keresztül.
(#) gery25 válasza gery25 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Még egy kép.

IMG_5760.jpg
    
(#) vicsys válasza gery25 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Anno én is fejlesztgettem. Még kísérletezgetek vele...
Bővebben: Link
(#) gery25 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Én az enyémet egy egyetemi tárgy vizsgájára készítettem, nem szántam beépítésre, de kitudja. Nem is vettem elő már vagy három hónapja, csak most, hogy lefényképezzem. Akkor tökéletesen működött, de most néha lefagy. Érdekes, csak akkor ha nyomógombról működtetem, soros porton jól működik, nem tudom álltában mi lett vele . Sajnos a kontrollerhez sem tudok kapcsolódni... majd egyszer még előveszem.
(#) vicsys válasza gery25 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nagyon szép a kapcsolásod, érdemes lenne előszedned!
(#) gery25 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Köszönöm a dicséretet , ha időm engedi biztosan kiderítem mitől fagy néha. Lehet hogy átépítem rotary encoderesre...
A tiéd is nagyon szuper. Írtad, hogy még kísérletezel. Mi a probléma még vele?
(#) gb197 válasza gery25 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia!
Szép munka, ez tetszik, bár én egy két dolgot másképp oldottam volna meg. Pl. lm1036 kimaradt volna és helyette a TDA 7318 –as ict használnám , mert ez közvetlen I2C buszon hajtható és aránylag jók az analóg paraméterei.
A szoftverfejlesztés is saját munka ? Abban még nem vagyok nagyon kiművelve sajnos…
(#) gb197 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nagyon jó az elképzelés, látszik, hogy tervez lett minden. Az elektronikában viszont itt is lenne mit finomítani...
(#) Kovidivi válasza gb197 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Köszönöm a felvilágosítást! Mostmár megértettem a dolog lényegét! Üdv!
(#) gb197 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szívesen.
(#) vicsys válasza gb197 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Idézet:
„Az elektronikában viszont itt is lenne mit finomítani...”
Köszi. Mire gondolsz konkrétan? Hátha megtalálod a megoldást a hibákra...
(#) gb197 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szóval a pga2310 elég penge hangerő szabályozó, ezért mindenből a maximumot adnám neki.
Úgy látom a képen valami puffer fokozat van az ic előtt vagy utána esetleg ? Én mindenképpen külön panelra raknám pga-t + a puffer a digitális szekciótól. Sőt, egy nyákra integrálnám a bemenetváltó reléket , a nyákba forrasztható RCA-kat és a szabályozó ict a pufferrel együtt . Így kevesebb zavart vesz fel, ill. a rövidebb jelútak miatt audió szempontból is kedvezőbb. A processzor maradhatna a táppal egy nyákon, kicsit távolabb az analóg részektől. Az elszeparált digitális és analóg táp GND pontjait külön vinném az analóg nyákhoz, és a pga mellett közvetlen elhelyezett ferritgyönggyel vagy smd fojtóval célszerű közösíteni. / Ez a megoldás csökkenti a RF jel bekerülését az analóg részekbe, ami zavart okoz zaj és torzítás formájában./ Az 5 voltos tápban LT1085 –ös 1,5A ic-t használok, a -+ 15 V-ot kettő diódahíddal + LM317/337 –et állítom elő, ami igen nagyfokú elválasztást(60> dB) biztosít oda-vissza.
Kb. ezeket találtam első ránézésre, de ha esetleg egy pontos kapcsolást felteszel át nézem szívesen, hátha akad még valami.
(#) gery25 válasza gb197 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Helló!
Köszönöm. Mint már írtam nem beépítésre készítettem, így nem is volt lényeges a hangminőség. Igazából itt maga a mikroprocesszor a hangsúlyos, úgyértem a vezérlés, a szoftver stb. Ez volt az első processzoros áramköröm, rengeteget tanultam belőle. A szoftver teljes mértékben saját fejlesztés, c-ben írtam.
(#) djgombi válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia! Itt találsz leírást. Vannak benne hibaüzenetre is megoldások.
>>>> KATT <<<<
Ezen az oldalon a menüben
Idézet:
„ˇIngyen alkatrész rendelés”

Sok sikert
(#) gb197 válasza gery25 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
A szoftver nagyon király! Én is most tanulom c programozást, s ha sikerül, egy pikkel fogom vezérelni az egész erősítő működését. A hangerő szabályozó és a bement váltót szubminiatűr Takamishawa relék fogják kapcsolgatni.
(#) Tee hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Pic, pic... mivel a pichez picit pici a tudásom(nagyjából 0, de még dolgozom rajta...), ezért szerintem elfelejtem a digipotikat. De ha valaki tud olyan kapcsolást amivel lehet egyszerre 8 csatornát hangerőszabályozni, annak megköszönném a segítségét
(#) gb197 válasza Tee hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Sok megoldás van, csak az a kérdés mennyire akarsz profi cuccot ill. milyen kompromisszumra vagy hajlandó. Vannak elktronikus ic-k amelyeket mono potival tudsz szabályozi, egyszerűbb erősítőkbe az is megelel. Pl. TDA1524, LM 1036, stb.
(#) Tee válasza gb197 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Kompromisszumokra hajlandó vagyok bizonyos mértékig. Van otthon TDA1524 2db, ha nem találok mást veszek mellé még 2db-ot. Nekem elég lenne csak a hangerőt szabályozni, mert így is hely szűkében vagyok és a tda-k kicsit sok helyet foglalnak. De legalább a hangszínszabályzás is meglenne oldva
Viszont sok negatív kritikát hallottam ezekről, és hát nem tudom... nem 6*-os kategóriát szeretnék, de az sem lenne hátrány, ha szépen szólna.
(#) pbalazs válasza Tee hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Van olyan digipoti, amire csak fel/le nyomógombokat kell kötni. Hogy hány csatornás, meg milyen felbontású, azt nem tudom, meg kell nézni.
(#) Tee válasza pbalazs hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Az nem a DS1669? Az az aminek nem kell sok külső alkatrész, de arról sem hallottam túl sok jót. Megoldom FET-ekkel a szabályzást, aztán majd meglátom :nemtudom:
(#) gb197 válasza Tee hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Nem arról volt szó az előző hozzászólásokon, hogy rossz a Dallas ic-k minősége, csupán az a gond, mindenki fő hange. szabályzónak akarja használni, de ez az ic nem erre lett kifejlesztve.
Fetekkel sem lesz jobb a szabályozás, mellesleg nem is egyszerűbb. Minimum 2-3 fet kell egy csatornába, ráadásul beláthatatlan milyen lesz a karakterisztika.
(#) szamóca hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Én anno építettem egy "alkatrésztemetőt", ami a saját korlátain belül jól működik, CMOS IC-kel, a füles meghajtó, bemenetválasztó elhagyásával.
(#) gb197 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ez nem is olyan rossz kapcsolás, én is megépítettem. Nagy előnye, hogy a feszültségosztó bármilyen csillapításra kiszámítható + megduplázva az analóg kapcsolót, lehet 32 lépcsős is, az pedig már elegendő bőséggel.
(#) banyaiakos válasza gb197 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hali!
Hogy kell megduplázni az analóg kapcsolót? Igazából az egész kapcsolás érdekelne ellenállásértékekkel együtt, ha meg van még neked, mert itt nem tudom elolvasni. Halott egerem scrollját használnám fel.
Köszönöm
(#) gb197 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Utána nézek az általam készített rajznak, vagy csinálok egy újat. Az ellenállás osztót viszont ki kell hozzá újra számolni., az sem túl bonyolult.
(#) szamóca válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ott van a táblázatban jól láthatóan az ellenállássor. A rajzon a 2,5dB lépcsőzőhöz tartozó értéksor van beirkálva.
(#) banyaiakos válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
úúú tényleg Késő van. Figyelmetlenkedek...
(#) Tee válasza gb197 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Ezer bocs, ha félreértetted! Én sem azt akarom mondani, hogy a Dallas ick rossz minőségűek, mivel még nem hallottam szólni őket :hide:

csak amiket olvasgattam abból többnyire a negatív oldaluk tűnk ki.(lehet, hogy tulajdonosaiknak voltak túl nagy elvárásaik...)
(#) djgombi hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Ma megjöttek az IC-k a Maxim-tól de sajnos csak 10 K ohm-osakat rendeltem. Ezeket lehet használni valamire?

Tényleg ingyenes minden! :yes:
(#) L2773 válasza gabesz86 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Itt javasolok megoldást (igaz, egy év késéssel...), ill. nekem is kérdéseim vannak.
Egy bináris számlálót akarok készíteni 40193N-nel és 4067-tel egy 16 lépcsős digitális potenciométerhez.
A kapcsolás amit kaptam a csatolmányokban látható. A 40193 QA, QB, QC, QD kimenetein adott bináris kódot a 4067 multiplexer/demultiplexer azonos bemenetein dolgozza fel, alakítja ellenállásfokozatokká. Az áramkör mono, sztereo-szinkron vezérléshez dupla érintkezős kapcsolókkal (gondolom...) egy párhuzamos áramkörrel adnak megoldást. Én digitális motor-fordulatszám szabályozóhoz akarom használni.
S1 és S2 kapcsolókkal számolok lefele ill. felfele.
Egyik kérdésem az volna, hogy S1 és S2 olyanok-e, hogy amikor nyomom a gombot akkor zárnak (vezet), vagy fordítva? Mert a Pdf adatlapok megvannak, de nem megfelelő IC ismeret, és (szakmai) angol hiányában ezt nem értettem meg pontosan.
Másik:
A leírásában az áll:
1.)Indulás 0 fokozattal, R3-C4 segítségével.
2.)Nem lépik 0-ról 15-re, lefele számláláskor - lenyomjuk S1-et-, 0-n marad a BORROW visszacsatolásnak köszönhetően.
3.)Nem ugrik 15-ről 0-ra felfele számláláskor - S2 lenyomására-, hanem hanem 7-en marad a CARRY kimenetnek köszönhetően". Mit jelent ez a "7-en marad"? Hogy a számláló a bináris 1110 értékre ugrik - a decimális 7-nek megfelelően? Én azt szeretném, ha a 0-ról 15-re való visszaugrás tiltásához hasonlóan 15-ről se ugorjon 0-ra (sem 7-re), hanem a 15-ön (bináris 1111) maradjon. (Ha az S2-t zárva felejtem, a kimeneten 15 maradjon).
Hogy tudom ezt megoldani?
Meg az a J7MM és J10MM a QA és QB kimeneteknél mit jelentenek?
Köszönöm a segítségeket!
Következő: »»   5 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem