Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fuzz Face torzító
 
Témaindító: ssjzsef, idő: Ápr 19, 2009
Lapozás: OK   3 / 6
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Köszönöm az elismerést! Hát még a hangja...
Már jön a visszhang IC-m is!
Azután meg nekiállok a multieffektemnek.
Ja, és nem kicsit függ a hangja az elem-akku állapotától...
Egy napi munkám van benne, ahhoz képest nem lett rossz!
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Igen, függ az elemtől, de nekem nem tetszik a lemerült, vagy részben merült elemről a hangja, mert befullad. Hálózati adapterről a tuti! Ráadásul elég sokat zabál, hamar leszívja az elemet! Én becsatolókondinak polipropilént használtam, sokkal "tisztább" , részletezőbb lett a hangja.
Milyen visszhangot készítesz? Vödörlánctárolósat?
(#) karpi válasza JnCon hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Egy fantasztikus Hendrix gitaros baratom aki mar 25 eve nemetorszgban el specialista ugy zeneben mint elektronikaban. Nala lattam eloszor eletembe hogy kell szoljon egy gitar ez '70-ben .
Maradt volna inkab ithon.O volt Romania Hendrix-je azota se jelent meg masik .
Nemetben gitarozott aztan ha jol tudom most jo penzer basszusgitarozik egy amerikai soul-funk bandaval ( itt ott es ellkallodik mint a rengetem tobbi kivandorolt haver mind nagyon jo zeneszek).
Szoval ez a baratom tud egyes dolgokat Hendrix -rol es a felszerelesrol , erosito , torzito , gitar .Es nagyon tud.

Na most o azt mondta nekem most ket honapja sok keresemre ( nem nagyon szeret elmondani semmit olyan o maganak tartja a titkokat ).Szoval azt mondta hogy IC overdrive-ba adja a legkozelebbi hangzast.Lehet hogy "stacking"-be is kototte ( parhuzamossan tobb IC-t ) nem mondott tobbet.Aztan a Messengeren keresztul jatszott es mutatta hogy szol ez az mindenfele erosito stb...

Semmi FuzzFace ! sajnalom hogy nem vettem fel miutan abbahagytuk a "dumat" jutott eszembe hogy fel kelett volna vegyem .Fura egy muvesz alak nem akar meg egy hangiot se kozze tenni mielott (majd) megjelenit egy lemezt.Akar egy Shadows cover es egy Hendrix cover lemezt kiadni igy oregsegere .( ha lessz ideje).

Keresek linket , valaki egy proban felvett improvizatiot az internetre tette valahol egy kultur blog-on .Talan megtalalom.Sajnos nem talalom a cikket ahol volt ket felvetel.Talan othon megvan a web cim.
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia Kóci!

PT2399 lesz, egy db nekem 1E-be jön ki, igazán baráti, főleg, hogy egyenesen Csájnából érkezik!
(#) JnCon hozzászólása Szept 12, 2009 /
 
No, itt a hangminta a szilícium tranyós fuzzról.
A gitározást nem leszólni, csak hobbiszinten csinálom!
(#) magitor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Szerintem az utolsónál sok a torzítás Viszont jó a játékod! Nem tudom én hallom ki rosszul vagy kicsit tompán tudtad az egészet felvenni? Mivel vetted fel?
(#) skylooker válasza JnCon hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Nálam sem szólnak úgy "igazán", kivéve egyt: Marshall supafuzz. 3 db AC128, válogatás nélkül. Valami hihetetlen érzékeny vele a gitár. Egész más a hangja, mint a Hendrix fuzz face néven található kapcsolásoké.. Az se rossz, de gyanítom, Jimi nem ilyet használt.
(#) proli007 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Hello!
Bocs, hogy belekontárkodok, de egy kis félreértést szeretnék eloszlatni.

Az AC128-as tranyók tényleges bétája valószínűleg jóval kisebb, mint amit írtál. (Vesd össze, egy katalógus adattal.)

- A Germánium alapú félvezetők záróirányú árama, nagyságrendekkel nagyobb lehet, mint Si alapú utódaiké. Ráadásul ez az áram hőfokfüggő. (Megjegyezve, hogy az Si tranyónak ezen paramétere rosszabb, csak a sokkal kisebb áram miatt, sokkal kevésbé zavaró.)
- Az áramerősítési tényezőt vagy is a bétát, a kollektoráram és a bázisáram hányadosa adja. De ez a szemlélet kissé téves, mert nem a "statikus" IC/IB viszonyt kell figyelembe venni, hanem a "dinamikusat". Azaz a dIc/dIb (delta) viszonyát. Mert az első jó közelítéssel az áramkör munkapontjában játszik szerepet, míg a második magában az erősítésben.

- A tranzisztor alapműködése esetén a kollektor-bázis dióda zárva, míg a bázis-emitter dióda nyitva van. A kollektor-bázis zárófeszültsége létrehozza a kollektor-bázis visszáramot, mely befolyik a bázisba, és a tranyó ezt felerősíti. Így a kollektor áram lényegesen nagyobb lehet mint a valóság, a bázis visszáram miatt.
- Tekintve, hogy az egyszerű bétamérők egy állandó bázisáramhoz tartozó kollektoráramot mérnek (és a bázisáramot nem is mérik), így a felerősített visszáramot belemérve, sokkal nagyobb bétát mutathatnak mint a valóság. (Si tranyóknál, a kis visszáram miatt kicsi a tévedés is.)
- Tehát az üdvözítő módszer, egy megváltozott bázisáramhoz tartozó kollektoráram változás mérése, mégpedig abban az áram tartományban, ahol a tranyó munkapontjában üzemel. Egyéb válogatás így, csak hibás eredményhez vezet, Ezzel megkérdőjelezve annak értelmét.
üdv! proli007
(#) Norberto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
simpi után azt hiszem, nekem is be kell állnom azok sorába, akik még akarnak ilyeneket hallgatni!
(#) karpi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
En talaltam sok "modernebb" Ge -os tranzisztort amirol azt hittem hogy nem jok aztan mind mericskelve az Ohm- merovel rajottem hogy nagyon kicsi a "visszaram".Mar a '80-as TV-k bemenokoreben ilyen jo AC125 volt , de aztan talaltam sok masikat is japan radiokbol, kazettas magnokbol .Akkoriban majd minden alkatreszt masbol kelett kiszedni .Az is szamit ki gyartotta es tulajdonkeppen milyen jol .Nem lattam sehol leirast hogy miert ugyanaz a tipusszam de teljessen mas jobb tranzisztor .
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
"Szerintem az utolsónál sok a torzítás"

Igen, itt az volt a lényeg, hogy hogyan szól, ha minden a maximumra van tekerve.

"Nem tudom én hallom ki rosszul vagy kicsit tompán tudtad az egészet felvenni? Mivel vetted fel?"

Hát lehet, hogy nem szól túl jól csak otthon csináltam a felvételt számítógéppel és így sikerült gyorsan összedobni.
Igazából az volt a cél, hogy a szilícium tranyós változat hangkarakterét meg tudjam mutatni, mert nekem ez a változat most tetszik. Amiket bc108-asokkal építettem, szerintem közel sem szólt ilyen jól. Zörgős, befulladós hangja volt és nagyon "fényes" karakterű. Ezekkel a tranyókkal talán sikerült egy optimális gain-t eltalálni, mivel elég alacsony bétájúak (158 és 111). Amúgy ez nem teljesen alap fuzz face, kiegészítettem néhány dologgal (smooth poti, bemeneti kondenzátor váltó kapcsoló, comp potméter, bár ez utóbbi szerintem csak az extrémebb hangzások kedvelőinek való).

Kipróbáltam "rendes" hangerőn egy csöves erősítővel (Fender Twin replika) és úgy is jól szólt. Ha lesz alkalmam, úgy is csinálok majd egy felvételt, talán az jobban szól majd.

Az érdekessége, hogy pnp tranzisztorokból van, de negatív testelésű. Így nincs gond a táppal és a sorba fűzéssel sem.
(#) EcoPityu válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Szia!
Bizonyára igazad lehet, mert valóban nem vettem a fáradtságot, hogy mérőkapcsolást állítsak össze neki, hanem simán beledugtam hfe állásban a MASTECH-be, és leírtam amit mutatott... Összehasonlítani-válogatni viszont bizonyára lehet vele! Arra csak jó lesz.
(#) Rober_4 válasza JnCon hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Szia!
Engem is meggyőztél!
Már többször leszóltam a sziliciumos fuzz-t. Ezután nem teszem. Azért a gitáros se rossz!
(#) JnCon válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Köszi!
(#) vectra válasza JnCon hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Hello! Gratula JnCon-nak a gitárszólókért, nagyon tetszettek! Hogy őszinte legyek, hangzásuk alapján inkább Ge-ra gondoltam volna, mint Si-ra! Mióta gitározol?

Én is építettem Fuzz pedált, (csatoltam képet), elsőnek megépítettem a 2 Ge tranyós Vox Tone Bendert (nem sok különbség van a FuzzFace és ez között), aminek nem nagyon tetszett a hangja, majd megépítettem a 3 tranyós Vox Tone Bender MkII-t, amivel elégedett vagyok (néha - lehet h. elemfüggő a dolog?).
Íme a link a 3-tranzisztorosról (gyakorlatilag u.a., mint a Marshall SupaFuzz):
Tone Bender MkII (3 darab Ge)
Én is nagyon szeretem Hendrix hangzását, de az én kedvencem a Doors, és Robby Krieger igencsak egyedi hangzását próbálom elérni, vagy valami hasonlót. Eddig még nem jött össze. Van egy Boss SD-1 Overdrive pedálom is, amit nemrég MOD-oltam, így egész jó lett, de ez egy modernebb hangzásvilág. Most egy új Fuzz pedálon gondolkodom, ugyanis a net-en böngészve az tűnik ki, hogy a Doors valószínűleg Maestro Fuzztone FZ-1-et használt. Na, csatolok egy kapcs. rajzot erről is! Esetleg van valakinek tapasztalata a Gibson által tervezett Maestro Fuzz FZ-1-ről? Esetleg arról, hogy mi a különbség az FZ-1 és az FZ-1A között? Bocs, hogy hosszú voltam, nagyon tetszik a topik, és sok hozzászólnivalóm volt így hírtelen... Üdv!
(#) magitor válasza vectra hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Én hirtelen annyit látok hogy kevesebb tápról megy illetve egy 56k ellenállás hijjazik a kimeneti poti elől, ami meg kisebb lett! gondolom hangban teljesen más
(#) vectra válasza magitor hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Hello! Igen, meg a belső fokozatokat összekötő csatolók is más értékűek, plusz a második tranyó munkallenállása. Mindegy, megépítem mindkettőt, aztán majd eldöntöm hang alapján, melyiket dobozolom be! Nekem úgyis a fúrás-faragás része a keservesebb, nagyobb munka.
Úgy látom, Fuzz-pedál témakörben a lehetőségek tárháza szinte végtelen!
Az egész témát végigolvasva megtetszett a Si tranyós Fuzz Face is, lehet hogy azt is kipróbálom, elvégre nem egy ördöngősség!
Ja, és mindenkinek ajánlom a 92-es Rádiótechnika évkönyvet (ka kell, pdf-ben majd becsatolom), az teli van gitár effektekkel. Mondjuk egyiket sem építettem még meg. (Ha megépíteném azokat is, akkor gitározni nem maradna időm, pedig még az sem megy valami fényesen...)
Valahogy a germánium tranyós pedálokra vagyok rákattanva a vintage hangzásuk miatt...
(#) kocos válasza vectra hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Szia! Szép lett a Tone bendered!
Én a Gibson rajzok alapján azt látom, hogy az FZ1-A-nak a kisebb telepfeszültség, és a kisebb csatolókondik miatt "vékonyabb", "zizisebb" hangja lehet. Bár a "sima" FZ1 is elég "zizis" lehet a 3 V-os táp miatt, ami tényleg hajazna a Robby Krieger soundjára (szerintem)
(#) magitor válasza vectra hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Engem spec érdekel! Én most csöves "fuzz" on gondolokodok, csak még nem szültem meg hogy kellene megcsinálni hogy tranyó is legyen benne meg cső.
(#) vectra válasza kocos hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Hello Kocos! Köszi szépen az elismerést! Igazából meg lehetett volna csinálni szebben is a dobozolást, de akkor még nem ismertem a Lomex M60, M61 dobozait... Majd beszerzek belőlük egy párat, de sajna itt Pécsen csak rendelni lehet. Mindegy, a hangja a lényeg, és néha, amikor úgy állnak a dolgok (napkitörés, vagy franc tudja mitől függ...) akkor marha jó a hangja, lesöpri az összes gyári BOSS pedált! Üdv!
(#) vectra válasza magitor hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Hi Magitor! Ok, be fogom csatolni, de most nem tudom, mert nem vagyok otthon! Különben én is fogok építeni egy csöves gitárerősítőt, már megvan hozzá minden, csak idő kérdése a dolog. Audio monoblokkokat már építettem csöveseket, és nagyon szép hangjuk van. Egy VOX AC-15 replikán gondolkodom EL 84 végcsövekkel, már megvan hozzá a Celestion Greenback hangszóró, meg minden. Remélem, jó lesz! Addig meg használom a jelenlegi combo-mat, azt is én építettem, de az nem csöves. Üdv!
(#) vectra válasza magitor hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Egyébként itt is vannak egységcsomagok gitáreffekt/pedál témakörben, érdemes szétnézni:
http://www.urbanelektronika.hu/
Van itt a termékeink->egységcsomagok->zene-hangtechnika menűpont alatt overdrive, meg torzítós elektroncsöves gitár előfok, meg visszhangosító is. Van ezekről valakinek tapasztalata?
(#) kefe13 válasza vectra hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Itt egy kittnek a leírása, nem urbános, bajis. Egész jó hangja van

fuzz 001.jpg
    
(#) JnCon válasza kefe13 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Ez sem rossz, csak ez nem "igazi" fuzz, hanem egy alap distortion kapcsolás egy big muff típusú hangszínszbályzóval.
Más jellegű hangzást ad, de azért jó.
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Csináltam én is csöves torzítót, de inkább "overdrive" jellegű hangzást ad, a fuzz hangszínre nem negyon hasonlít.
Ha érdekel a dolog, teszek fel róla képeket és hangmintát.
(#) magitor válasza JnCon hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Persze hogy érdekel! Köszönöm! Hát nekem már alakul a próbakapcsolásom, viszont mivel 2 triódát használok 1 ge tranyóval, ezért itt tudtam olyan csalást összetenni hogy fuzz hangzása is van de tud túlvezérelni is, még kicsit módosítok rajta, és ha megfelelő felrakom a dukomentációmat róla! és az a legjobb hogy elemről is megy, merd dl 67 es csövecskét használok hozzá!
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Jó ötlet a Ge tranyó meg a cső együtt, mert az igazi fuzz hangzáshoz nem elég csak a fuzz box, kell hozzá egy kicsit túlvezérelt csöves erősítő is.

Itt van néhány kép az enyémről, ennél ic hajtja meg a csövet (bocs a rossz minőségért, telefonnal készültek a képek):
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
És néhány hangminta. A szólónál előbb tisztán a gitár, utána a csöves pedállal. Mint írtam, inkább overdrive jellegű hangja van. Az utolsónál le van tekerve a gain, így boosteként használható.
(#) JnCon válasza magitor hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Ez nem fért az előzőbe:
(#) magitor válasza JnCon hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Naagyon fincsi! Esetleg elérhető a kapcsolása a pedálnak?
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem