Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az attól függ, hogy a végfokot akarod előbb szétcseszni, vagy a hangfalakat...
Hello highand!
Örülök, hogy jól vizsgázott a terméked. A "tranziens torzítás" mint fogalom tudomásom szerint nem olyan jól definiált mint pl. a harmonikus, v. az intermodulációs torzítás. A számszerűsítésről már ne is beszéljünk. Lehet mérni az általános impulzus paramétereket, -"slu rét” V/μsec, tetőesés…. stb. Hogy aztán ezek, vagy más paraméterek milyen összefüggésben vannak a hangzás minőségével, az nem egészen egzakt és világos. Vagy a cégek titkolják? Ezért aztán, az erősítő minden paraméterét igyekeznek maximálisra csiszolni. Hol vagyunk már a 10%-os HIFI szabványtól. És egyesek szerint, még mindig van fejlődési lehetőség. Vagy ez csak marketing?
Köszönöm a segítségeket, tudom amúgy a kikapcsolási sorrendet, csak észrevétel volt, és már párszor előfordult azért kérdem hogy lehet e baja a végfokoknak, köszönöm a segítséget, én is ezt sejtettem hogy a hangszóró a bűnös,... csak az a furcsa hogy egy ic-s 40w os gyári annyira megküdi mint ez a mosfetes 130W al,... ugyanaz a hangerő kb,... nem vágom ezt,... lehet annyit tud a hangszóró és kész?
Mit vársz egy Somogyi hangszórótól? Olcsó is legyen, meg jó is?
Inkább örülnie kéne, hogy legalább szól...
Ja, de hogy... komolytalan cuccok...
Építettem már hasonlókat,szólnak ezek szépen csak szerintem nem érdemes ilyen kicsit építeni.
Nem sokkal több anyagba és munkába kerül egy 3x ekkora végfok megépítése.(mondjuk én inkább disco-s erősítőket szoktam építgetni haveroknak,de ha kimondottan csak otthoni hi-fi a cél akkor persze más a helyzet)
Sziasztok!
Én most építem meg ezt az NMOS350/500 nevű végfokot. 5pár FET lesz egy panelon és +/-75V-ról fog menni. Az egyik nyák már kész. Kíváncsi leszek a hangjára. Üdv!
Halihó!
Én is teszek fel párat.
Szia én most csináltam meg ugyan ezt csak én de először átterveztem 2 pár fet re én is kíváncsi vagyok rá majd irok hogy milyen. Majd teszek képet.
És még egy kérdés.
A kimenet és a tápfesz csatlakozók között ebben a crown féle pdf-ben a 2 dióda mi célt szolgál? Üdv! ![]()
hali nem én raktam fel a crown pdf et. De sztem az a Clip lenne.
ha már te is azt az 500asat épited lenne egy kérdésem hogy az SL fájl ban miért nem tudom egyenként kijelölni az alkatrészeket? A 350 es SL ben kibirom egyenként is. Megnéznéd nekem?
Hello!
Nagyon egyszerűen meg lehet oldani,amikor rákkattintasz és mindet kijelöli akkor kattints a felső parancs-sorban lévő kis nyitott lakatra és szétválasztja az alkatrészeket.Ezután már külön-külön is lehet mozgatni őket.
Egyébként tök sok jó kis videó meg leírás van az Sprint Layout használatáról magyarul,én is sokmindent onnan tudok,érdemes megnézegetni őket.
Hali nah raktam rá hangfalat igaz csak egy max 20W os hifi hangfalat. Nekem hiányoztak a magas hangok de lehet hogy a hangkártyám nem adja le. Majd jövő héten letesztelem rendesen. Te hol tartasz?
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy Skori által rajzolt kábelezésnél a végfokok földjével nekem valami nem ok. Azt látom ,hogy a jelföldet megkapják, de a táp gnd-jét miért nem a csillagpontból kapják? Nem lenne korrektebb, ha a végfok is a csillagpontba csatlakozna? Itt szerintem nem teljes a jelföld és a tápföld kapcsolata... Szerintetek? Skori? Köszönöm! Üdv!
Szellemes a limiter kialakítása, egyből világít is.
sziasztok!
kezdö vavgyok ebben a témában szeretnék késziteni egy kis egyszerű 2 X 10W erősitőt leirnátok egy pár jótanácsot meg hogy mik kellenek hozzá? előreis köszi
Hali. Gondolom ez az első projekted. Szerintem először egy Ic-s végfokot csinálj. Jah és ne kapkodd el. Kelleni fog hozzá egy kb 40-50W os trafó, hűtőborda, puffer kondi kb 2db min 2200uF, doboz, két poti. Csak pár dolog ami mindenképpen kell.
szia!
kösszi szépen a gyors választ. Használj nagybetűket mondatkezdésre! szamóca
Nyugi a végfokot én terveztem, überfaszán működik, van a diff erősítő kollektorába ellenállás, csak nem veszed észre a trimmer!!!t. Az AZ.
A két diófa a nagy jelű fokozat áramhatárolását végzi (Ic=0,6V/Re), hogy a rövidzárvédelem PNP tranzisztora el ne égjen. A nagyjelű fokozat kompozit darlington kapcsolásúnak látszik, de valójában a látszat csal nem az. (Csak ránézésre). Sima 1 fokozatú földelt emitteres vas hajt egy emitterkövetőt és ennek a terhelése az áramgenerátor.
Régen én is a TIM-et (tranziens intermodulációs torzítás) hittem a hangminőség szempontjából az egyik legkritikusabb hibának...
Másik fórumon írtam erről velősebben: lásd az oldal alsó harmadán a q hosszú fehér hátterű hozzászólásom Itt van két rajz, ami TIM mentesre lett méretezve: |
Bejelentkezés
Hirdetés |