Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Már a 121 dB Max SPL is elárulja, hogy nagyon gyenge valami. De azt hozzá tenném minden bizonnyal a drivert is ki kell cserélni az új hsz-ek hez
Sziasztok!
Szerintetek hol lehet ehhez a típusú hangfalhoz mélysugárzót találni? Vagy esetleg mivel lehetne helyettesíteni? Típusa: Jamo cornet 145 Köszi a segítséget!
Egy végfoknál, hogy lehet megnézni hogy bírja-e a 2 ohm-os terhelést? Elvileg ami benne vannak végtranyók bírják, de gyakorlatba? Nem akarom leégetni.
Áramkorlát? Táp? Ezek szabnak határt az alacsonyabb impedanciáknak.
Áramkorlátot nem tudom... A táp az nagyon valószínű, hogy bírná mivel túl van méretezve elég rendesen.
Szerintem elég mert 4ohmon még langyos se volt. Nem merem kipróbálni félek, hogy valami baja lesz.
Sziasztok!
Ez a hangszóró megér 3000ft-ot?Bővebben: Link
A legkevésbé értek a hangszórókhoz, de egy bölcsességet megosztok veled.
Ha az a két görbe igaz, és elég az 55W, akkor megéri. Viszont túl szép az a görbe. Teljesen hasonló adatlapról már én is vettem hangszórót, aztán mikor véletlenül sikerült megméretnem, egy egészem más jellegű görbe született. Lekonyult gyorsan a lelkesedésem...
Akkor lehet majd megveszem.De jobb mint egy 20 centis sal vagy mnc?
Idézet: „egy egészem más jellegű görbe született.” Azt nem tudom, hogy milyen dobozban mérték ezt, vagy egyáltalán dobozban volt-e? Ugyan az a hangszóró más és más dobozban máshogy szól.
Jobb. Már csak az adatlapjukat nézve is. És ennek a magyarnak jobban hiszek mint a kínai gagyiknak.
Szia! Egy rakat ganyét nem ér. Hitvány az érzékenysége.
Találsz jobbat is nem is olyan sokkal drágábban.
Már a legelején felmerült bennem a kérdés, hogyan mérik ezeket a "görbéket". Egyedüli hangszórókról van szó, mert a komplett ládáknál más az eljárás. És ha igaz (nekem ezt mondták a laborban), doboz nélkül, függőleges helyzetben, rugalmasan kikötve, és a geometriai középpontba helyezett mikrofonnal, ami 1m-re van a membrántól, ja és olyan helyiségben aminek a faláról elvileg nem verődik vissza semmi.
Viszont ha neked igazad van, és dobozban mérték, akkor elengedhetetlenül fontos lenne a diagramm mellé odatenni, hogy milyen anyagú s méretű doboz volt a mérőrendszer része. Éppen ott válik el mennyire jó vagy rossz egy kész hangszóródoboz, mennyire tudja a hangváltóval együtt korrigálni az átviteli görbe hibáit, illetve minél kevésbé elbutítani, az egyébként szél diagrammrészeket.
Márpedig ezek az adatok holtbiztosak. A két "görbe" (ami nem görbe, csak átvitel, meg impedancia) biztosan. Nem tudom kitől vetted azokat a hangszórókat, de hogy a HA20 13 éve ilyen, abban biztos vagyok.
Beyma, Visaton, SAL, MNC, és HiVi hangszóróknál tényleg mértem már 20 és 100% közötti eltéréseket az adatlaptól, de H2000-nél az 5% volt a legtöbb.
Hát nem így mérik. Ez nagyon távol áll tőle. A weblapon egyébként leírtam a mérési körülményeket, hangszóróátmérőtől függően változó méretű IEC baffle, mikrofon távolság fél méter.
Dobozban a méyltartomány változik 300Hz alatt, mivel minden doboz egy akusztikus felüláteresztő szűrő. Az átvitel pedig T-S paraméter függő. Ami még hozzájön valamilyen mértékben, a baffle-step hatás, 1kHz környékén, de ez meg előlap, és elhelyezésfüggő.
Igazából csak a kisebb stúdiós hangszóróknál vannak lényeges eltérések. A PA cuccaiknál ha van is, nem olyan mértékű, hogy a felhasználást zavarhatná.
Viszont van mélyátvitele, és alkalmas mélyközépnek. De hangosítani tényleg nem kifejezetten jó, ahhoz legalább 4 darab kéne belőle.
Ebben a tekintetben jó a 18"-os eminence is szerintem és olcsóbb is még ha nem is megy olyan mélyre de baromi ütős
Felhasználásfüggő, az Eminence sosem lesz képes arra, amire egy H2000 hangszóró, és fordítva.
Meg kell mérni.
Sziasztok! LP lejátszót vennék otthoni Hi-Fi célra. Van pár kiszemelt példány. Szerintetek melyik felel meg leginkább.
JVC QuartzLock QL-F4 JVC QL-F320 Akai AP-Q310 TECHNICS SL-B300 PHILIPS F7112 sinchro drive Fisher 8-10 ezer körül saccolható az áruk, illetve van amelyiknél tűcsere már kilátásban van. Igazán a Fisher-re hajtok, de a QL-F4-es nagyon tetszik. Van még egy érdekesség a FISHER MT-750, lineáris sávkövetéssel. Ér ez 10-ezret? Jobb annyival? Válaszotokat, rám fordított időtöket előre is köszönöm!
Húha, lefelejtettem a többit a listáról?
De azért a többiek se egy mai bóvliak, De ha Te mondod, akkor tuti. Persze a Technics már régóta márka a Hi-Fi-k között, s nemigazán a sor végén áll. Az érdekelne még, hogy ha netán cserélni kell majd a tűt, könnyen lehet-e hozzá, vagy a fej is kompatibilis több félével.Amúgy dinamikus a hangszedője ugye? magyar uldalakon semmit nem adott a gogli, külföldieken meg csak képek, összehasonlítás más készülékkel, meg hogy nincs már hozzá tű... Ja és a manuálját 15$-ért Idézet: Ezt sejtettem, mert már több helyen láttam írását, miszerint: Van minden, csak szóljatok. „mert ő a nagyhatalom alkatrészügyileg” No és a diskós kilőve: 1. q.. drága, 2. nem fogok róla scratchelni (pláne nem a Hofit, meg az Óz a nagy varázslót), 3. legyen elég az első két indok. Ja és van még egy már befutott LP lejátszó bár nem tudom, hogy ő mennyire tehető majd működőképessé, Hi-Fi-vé. Vagy ha ez megvan ne is törjem magam jobb lejátszó miatt? Az biztos, hogy ez elzárva lesz a kis család keze ügye elől. SUPRAPHON
Szia, a lineáris hangkaros az akkori legjobbakon sem mutatott mellbevágó javulást, annyira, hogy emlékeim szerint nem is nagyon láttam anno ilyennel demonstrálni sehol. Tehát nem ér annyival többet.
Én a következő szempontok alapján válogatnék: - legyen stroboszkópos a sebesség ellenőrizhetősége miatt. - legyen direkt hajtású, mert már ma sem nagyon lehet szíjat kapni. - legyen cserélhető a shell-je. - legyen rugalmasan felfüggesztett, azért az jót tesz
Köszi szépen! Ezek alapján utána néztem a készülékeknek.
Első jelölt, és egyben kieső a Technics. Igaz, hogy csúcs volt a maga korában, pláne a bordás szíj meghajtásával, de tényleg kicsi az esélye, hogy pótolhassam. A shell cserélhető ugyan, de nem szabványos. Az Akai AP-Q310 nem srobitárcsás, de quarcz vezérléses. Talán javítani nehezebb. De a JVC-k is ilyenek. Mert japánok. No van min filóznom, köszi a segítségeteket! Ja, természetesen a supri rendbe lesz téve, s megy a gyűjteménybe, de azért fülelgetve is lesz, már csak azért is, mert csövesecskés.
A lineáris kar alatt a tangenciális kart értitek?
Ennek a szerepe az volt hogy az un. antiskating-ot (korcsolyázó erő, ami a lemez középpontja felé húzza a lejátszókart, ezáltal a belső barázdák jobban kopnak) minimalizálja. Nagyon drágák voltak ezek anno. a Revox, Sony, Technics, stb cégek csúcstermékei ilyen technológiával készültek. A DD-s azaz direkt meghajtású lejátszóknak van egy nagy hátránya a szíjhajtásosokkal szemben. Ez a nagyobb rumpli, motormechanika hangja, amit könnyen összeszed a pick-up. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

De azért a többiek se egy mai bóvliak, De ha Te mondod, akkor tuti. Persze a Technics már régóta márka a Hi-Fi-k között, s nemigazán a sor végén áll. Az érdekelne még, hogy ha netán cserélni kell majd a tűt, könnyen lehet-e hozzá, vagy a fej is kompatibilis több félével.