Fórum témák
» Több friss téma |
Az egyik hozzászólásomb csatoltam egy képet.(pic.jpg)
Köszi, még egy picit átgondolom, hyog mit is kéne. De azért kösz.
Ha kell írok majd.
Nekem is c64es floppy olvasóm van ilyen de még nem szedtem szét és nem is tervezem.
Egy bcd számlálóval is meg lehetne meg egy 7 bcd to szegmentses +kijelző csak a reteszt nem tudom hova kéne kötni.
Hello!
A segítségeteket szeretném kérni. Egy olyan dobozt szeretnék építeni, amiben található egy (lehetőleg mágnes) zár, amit be lehet állítani, hogy mikor nyíljon ki. A szempontok: -Minél kevesebb olyan alaktrész ami elromolhat(külföldre lesz postázva és fontos, hogy épségben megérjen a belseje is) -Ha elindítom a visszaszámlálást akkor az akku(elem) kibírja akár 1 hónapig is -Ne legyen maga a vezérlő rész túl nagy -Lehessen látni mennyi van még hátra a visszaszámláláshoz. A "doboz részét" én el tudom készíteni, annyi kreativitás szorult belém. Amihez szeretnék kérni, az a kapcsolási rajz. Egy program. És valaki aki fel tudná küldeni a Mikrocontrollere a programot.(Sörért és egyébért cserébe) Előre is köszi: Márk
Ha konkrét kapcsolást szeretnél, ennél többet kell elárulnod a dologról. Általánosságban meg itt keress.Bővebben: Link
Tehát az idpzítő lényegi része az lenne, hogy
- tudjon hosszú időről is visszaszámolni(legalább 1 hónap), - az akku ki is bírjon annyi időt - valamilyen gombokkal a felprogramozás után is be tudjam állítani a visszaszámlálandó időt - és egy kimeneten tudjon vezérelni egy ilyen kisebb méretű mágneses behúzót.
ha valaki eltudná ennek a mágneses valaminek a nevét azt megköszönném. végülis úgy működik mint egy retesz.
ha áramot kap, akkor "magába" húz egy kis fémrudat. (1-3 centi nagyságú)
És ennek a "mágneses valaminek" mi lenne a funkciója? Az nyitná a dobozt? Mert akkor ahhoz egy elektromos ajtózárat fel lehetne használni.
Mobiltelefon ébresztésre állítva,vibramotor a nyitás.(kockázat:bombának nézik
)Ha saját építést akarsz a kijelzéssel lesznek bajok,csak lcd lehet azt meg házilag összehozni egy kis gyakorlatot kíván. Azon gondolkodom esetleg kvarcóra ,de azt nem lehet előre programozni max egy hetet.
Igén ő lenne aki nyitná
Ha van olyan méretben is ajtózár akkor az is megfelel, de én még nem igazán láttam ekkorát.
Azzal az lenne a baj, hogy a telefon nem bírja ki 1 hónapig
És szerintem az amerikai posta szétlőné a dobozt ha meglátják
Kikapcsolva kibírja .És a legtöbb ébreszteni is tud ebben az állapotban.
Nem bíznék meg egy telefonban. Meg amítől félek, hogy kinyitják a postán a dobozt és akkor vége van. És nagyon nagyon fontos hogy odaérjen
Karácsonyi ajándék lesz valakinek benne, és csak karácsony este tudja majd kinyitni.
A mágneses valamit behúzó mágnesnek hívják. Régebbi elektromechanikus készülékekből lehet bontani. Például írógép, videomagnó, kazettás vagy szalagos magnó. Számtalan helyen alkalmazzák. Időzítőnek pedig egy dátumkijelzős óra.
Üdv!
Szerintem egy RTC-ből kellene kiindulni. Az birja egy gombelemről akár évekig is. Ehhez lenne hozzákötve egy mikrovezérlő, pl PIC. A PIC pár cerkaelemről Sleep módban több hónapig bírja. Ezen lenne pár gomb, gombnyomáskor felébredne, majd pl az utolsó gombnyomás után pár másodpercel visszaaludna. Felébredéseknél kiolvasná az RTC-ből a jelenlegi dátumot, azt kivonja a beállított (ébresztési) dátumból, és ezt kijelezné egy LCD-n, vagy akár 7 szegmensen kijelzőn pár másodpercig. A legtöbb RTC-nek van "Alarm" kimenete, ami akkor lesz aktív, amikor a dátum eléri a beállított ébresztési dátumot (karácsony este ), és ez a láb nyithatná az ajtót.Amúgy szerintem sem jutna tovább a határnál egy visszaszámláló doboz...
Sőt nemhogy a határig, hanem csak az NPKÜ vagyis a Nemzetközi Posta Kicserélő Üzemig jutna! Ott pedig mint "potenciálisan veszélyes tárgy" megsemmisitik!
Ez nem is rossz ötlet
Ilyen RTC honnan lehetne szerezni?
Ha FedEx-el vagy DHL-el küldöm akkor ilyen helyekre nemv iszik be. Tudtommal. De ez eléggé OFF
KÖSZI!
Akkor most jön a neheze. Tudnál egy kis felvilágosítást adni erről, mert ilyenről még nem hallottam. Hogy lehet ebben az idő és egyebeket beállítani?
Hát először is neki kellene állni megtanulni a PIC programozást, vagy AVR, amelyik szimpatikusabb. (kezdőknek a PIC egyszerűbb.)
Ha ez megvan, a PIC-et össze kell kötni ezzel az RTC-vel I2C vonalon. Az I2C egy soros adatátvitel, majdnem olyan, mint a PC-n az RS232 (csak hogy értsd). Innentől kezdve a PIC-ből el tudod érni az RTC regisztereit. Ezekben a regiszterekben kell beállítani az időt, meg minden ilyesmit. Röviden és velősen ennyi. Szinte minden nyelven van programozó-környezet PIC-ekhez: BASIC, C, Pascal, stb. Ha valamelyiket ismered, nem lesz nehéz dolog. Ha a programozás kínai számodra, akkor inkább keress egy ismerőst, aki megcsinálja neked, mert karácsonyig nem végeznél vele, szerintem...
Akkor itt folytatjuk.
Konkrétan mi lenne a feladat? Nyiljon a doboz pl. 2009.12.25-én 20:00:00-kor? Tényleg igaz, ezt talán egy RTC-vel lehet a leggyorsabban megoldani. Elsőre azt mondom: LCD (akár ideiglenesen), PIC (vagy valamilyen uC), ellenállások, tranzisztor (a mágneszárhoz). Esetleg lehetne egy Step up DC-DC konverter (MAX856), hogy egy ceruza elemről is működhessen.
Már nem is tudom hanyadjára elolvasva ezt a topicot összeállt bennem egy komplett terv, hogy hogyan is kellene működni ennek az egésznek. Persze lehet, hogy ez valakinek sok valakinek kevés. Arra gondoltam, hogy megkérhetnénk valakit, jelen esetben vicsys-t, hogy valósítsa meg ezt az áramkört, persze nem ingyen. Akinek tetszik az ötlet azokkal összedobnánk az árát, munkadíjat, majd ő közkincsé tenné. De ezeket a részleteket meg kell beszélni mindenkivel.
Szerk.: Látom már írtál. Tehát akkor. Én arra gondoltam, hogy akár hét szegmenses kijelző lenne akár LCD (mondjuk HD44780 2x16 karakter) a következőket lehetne megvalósítnai: Három vagy négy darab nyomógomb lehetne rajta. A leírás megkönyyítéséért beszámozom őket. Tehát az 1. gomb lenne mondjuk a "menü" A 2. és 3. gomb az előre-hátra léptető. Arra gondoltam, hogy ha előhívjuk a menüt, akkor ott beállíthatnánk, hogy hány naptól számoljon vissza ezt a 2. és 3. gombbal lehetne beállítani, majd ismét az 1. gombbal lehetne leokézni azaz tovább léptetni, hogy utána az órát és percet is megadhassuk, majd a 4. gombbal vagy egy billentyű kombinációval el lehetne indítani a visszaszámlálst. Amikor lejár az idő, akkor kiírna egy tetszőleges feliratot, valami olyanga gondolok, hogy Sok szeretettel vagy valami hasonlót. Ez volt az alap koncepció. Aztán mint midnent lehet bolondítnai is... Visszaolvasva a topic-ot sok jó ötlet van benne pl az egyik, hogy a doboz tetején, oldalán valahol ki lenne vezetve 3db kis vezeték, ami vissza is lenne vezetve a dobozba és a különböző vezetékek elvágásakor történne valami. Pl az 1. vezeték elvágásakor megáll X időre a visszaszámláls és onnan folytatódik ha leelik az X idő. A 2. drót elvágásako felgyorsul a visszaszámláló. A 3. drót elvágásakor pedig hozzáadódik X óra a visszaszámlálshoz és onnan folytatódik a számláls. Persze ha már egy drótot elvág valaki, akkor a másik kettőre ne reagálon. Vagy Még régebben nyitottam egy topic-ot tirisztoros kódzár néven. Akár ezt is belehetne építeni az egészbe, hogy ha valaki tudja a helyes kombinációt, akkor kinyithassa. Vagy az előző két ötlet kombinációja. Nagyjából összeszedtem minden ötletet amit olvastam a topic-ban, ha még valami eszembe jutna írni fogok. Nem tudom, hogy ez mennyire kivitelezhető, és hogy mennyire bonyolult egy ilyen elkészítése. Egyátalán nem vagyok járatos a mikrokontrollerek programozásában, számlálók, időzítők építésében.
Készítettem egy blokkvázlatot. Ha kell, részletezem.
A vázlatot értem. Mint laikus mondom, de jónak tűnik.
És az, hogy minél tovább bírja az akku vagy ami benne van a következő hozzászólás jó ötletnek tűnik: Bővebben: Link Max még annyival lehetne kiegészítnei, hogy az utolsó percben mikor megy a visszaszámlálás, akkor automatikusan "felébredjen" és mutassa a számlálst, még akkor is ha előtte nem votl megnyomva semmilyen gomb.
De mivel mutassa? És mennyivel előtte?
Ami a legtöbbet fogyasztja, az az LCD és a mágneszár, valamint a ledek. A PIC nem eszik olyan sokat. Egy PIC16F628 mehetne a belső 4MHz-es belső oszcijáról és akkor még a kvarc és kondik is meg lennének spórolva. Tehát, én az lcd-t csak a beállítás idejére tenném rá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha kell írok majd.
)
Ha van olyan méretben is ajtózár akkor az is megfelel, de én még nem igazán láttam ekkorát.
És szerintem az amerikai posta szétlőné a dobozt ha meglátják