Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os mágneskapcsoló üzemeltetése 400V-ról...
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1 / 3
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Nov 11, 2009
Sziasztok ! Segítséget kérnék. Van egy mágneskapcsolóm 3 fázisú de a munkatekercse 230V-os. Hogyan lehetne 400V-ról meghajtani, hogy ne égjen le ? Ha most azt mondja valaki, hogy kössem a nulla meg egy fázis közé, akkor azt kell mondanom, hogy nincs nulla vezető a rendszerben, sem az aljzatban, sem sehol. A tekercset csakis 2 fázis közé tudom kötni. Ez egy motort kapcsolna és gondolom az deltába van kötve. Diódát tettem a tekercs elé de csak berreg, az nem vált be. Valami egyszerű de jó módszer kellene....
(#) ekkold hozzászólása Nov 11, 2009
......
(#) Imi65 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Nov 11, 2009
Van egy 380/220V-os trafó(m), 15-20W-os. Én ezzel csinálnám meg.
(#) kalmi.kalmi válasza ekkold hozzászólására (») Nov 11, 2009
Nagy méretű dolog nem fér el a dobozban. Pl. az előtéttekercs akkora lenne mint maga a munkatekercs... A fojtó sem jöhet szóba,túl nagy...
(#) kalmi.kalmi válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 11, 2009
Hát igen az jó lenne de nekem nincs ...
(#) szamóca válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Nov 11, 2009
Mágneskapcsolókhoz kaphatóak különböző feszültségű behúzótekercsek. Cseréld ki 400V-osra és kész.
(#) ekkold hozzászólása Nov 11, 2009
......
(#) dobo válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Nov 11, 2009
Csak 1 mágneskapcsoló van?
Kettőt sorba köthetnél.Ha elférne.
Vagy előtét ellenállás kéne de eléggé fűtene.Fagymentes lenne a doboz.
Másik megoldás:fogsz egy kis trafót sorba kötöd a mágneskapcsolóval és kész.
Figyelj arra hogy a trafó primer tekercse nehogy tulmelegedjen.
Szerintem egy magnó rádió 10-20 wattos trafója kibirja.
Gondolom abból kell építkezned ami van .
(#) tiggersoft válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Nov 11, 2009
Mit szólsz az egyenirányitás után PWM-el hajtáshoz?
57-58%-os kitöltéssel... Egy 555-ös ic pár diszkrét alkatrész és egy teljesitmény tranyó csak elfér?
Kapcsolást PWM-es féyerőszabályzóként sokat találsz...
(#) kadarist válasza tiggersoft hozzászólására (») Nov 11, 2009
Sziasztok!

Most jön majd a rezonáns táp...
(#) tiggersoft válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2009
Mit szólnál a Fluxuskondenzátorhoz mint előtét...?
(#) (Felhasználó 17788) válasza tiggersoft hozzászólására (») Nov 11, 2009
Szia! Először kapcsold 230V-ra és mérd meg az áramfelvételét. Így már tudni fogod, hogy mit kell tenned. A tekercs csere a legjobb, majd a soros kondi. Ne egyenirányítsál mert a tekercs VÁLTÓÁRAMÚ!!! A különböző PVM-s stb. megoldás sokkal drágább mint tekercset cserélni, kiszámolni a szükséges kapacitív ellenállást és berakni egy kondit. Ha kicsi a fogyasztása talán egy hagyományos izzó is megteszi, kérdés menyit megy?Üdv.
(#) damkodav hozzászólása Nov 11, 2009
Soros kondival ott már szerintem csuda lenne, lenne ott rezonancia füst nagy áram meg minden
ne kövezzetek meg, de ez már gányolás nem pedig kedvtelésből szórakozás.
Ha valakinek van egy motorra pénze ne sajnálja már attól a mágneskapcsolót meg a nyomógombokat.
Nem hinném hogy az már egy olyan nagy beruházás lenne.
Amúgy három fázis nem nagyon van nulla nélkül a lakásba bekötve, húzz be neki egy vezetéket annak nem kell kitudja milyen keresztmetszet annak csak a relé áramát kell elviselni.
Szerintem ez lenne a legolcsóbb vennél vagy 40 m mcu-t és akkor legalább nem lenne füst halál meg nem kapná el az embert a hányinger amikor belenéz a soros meg nem tudom én milyen kapcsolásban lévő fojtótekercsek közé.
Mellesleg azok kb egy nap alatt elfogyasztják majd a vezeték árát.
Remélem ezt a megoldást választod vagy lemész a boltba és veszel egy másik mágneskapcsolót
(#) dizi hozzászólása Nov 11, 2009
Fázishasítással nem lehet megoldani?
Kell egy fényerőszabályzós kapcsoló a tirisztort kb 600voltosra cserélni meg a kondikat 630voltosra a potival meg belehetne állítani a 230-240 voltot.
A másik megoldás 3 fázisból egyre kötni a mágneskapcsolót egy szilárd test relével a másik végén egy méretezett ellenállás gartenz, puffer kondi esetleg zéner dióda .
(#) dizi hozzászólása Nov 11, 2009
SZILÁRD TEST.
És ha a földelésről veszed a nullát? Lehet hogy baromság.

DSC01572.JPG

(#) kadarist válasza dizi hozzászólására (») Nov 11, 2009
A rajzodon szerepel a nulla. De itt nincs.
(#) dizi válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2009
Azért írtam,hogy a földelésről nem lehet nullát venni?
Mert ugye szokták a nullát meg a földet közösíteni.
De csak FI-relé előtt szabad utána már nem.
Itt nem tudom van e FI-relé.
(#) lapose válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2009
Szia!

Ha a földelésen a védőföldet érted, azt ugye te sem gondoltad komolyan! A védőföldet semmi másra nem szabad használni.
(#) dizi hozzászólása Nov 12, 2009
Nyáron dolgoztam a Szegedi szabadtérin ott kb 600 reflektort állítgatunk a különböző darabokhoz kb 40 DIMMER volt ami ezeket vezérelte és mindegyiken közösítve volt a nulla meg a védő föld.
(#) lapose válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2009
Ha egyszer már szét lett választva a védőföld a nulla vezetőtől, már nem szabad közösíteni őket.
Ha eredetileg is PEN vezető van kialakítva az más kérdés, de a kettőt nem szabad keverni egymással.
(#) dizi válasza lapose hozzászólására (») Nov 12, 2009
Na jól van akkor ez ki zárva.
A dimmeres kapcsolás sem jó ha módosítva van és a két fázis közé van be kötve,
(#) kadarist válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2009
Biztosan jó lenne egy dimmer is, de egy kistrafó sokkal egyszerűbb és talán üzembiztosabb is.
(#) vbalint hozzászólása Nov 12, 2009
Kollégák! Könyörgöm, 400VAC-ről beszélünk, nem a PIC-es próbapanelről! Ön- és közveszélyes megoldásokkal NE gyarapítsuk az ezermesterek tudástárát! A védőföld védeni van, nem vezetni
Fázishasítással? Egyenirányítva 555-tel? Az effektív értéke a feszültségnek valóban lehet a kimeneten 230V, de a csúcsérték még mindig 560V körül lesz! NEM ERRE TERVEZTÉK a behúzótekercset! Bármikor szíve joga lenne elfüstölni.
Arról nem is szólva, hogy az átlag multiméter effektív értéket csak tisztán színuszos jel esetén képes a megadott hibahatáron belül mérni. A valódi effektívérték mérő multimétereket a TRMS angol betűszóval látják el.

Szóval:
1. Ha tudsz szerezni hozzá, akkor tegyél bele egy 400V-os beúzótekercset.
2. Előtéttel is megoldható. Ez lehet ellenállás is, vagy tekercs is. Lényeg, hogy a behúzótekercs impedanciájához válaszd meg. Ellenállásból lehet kapni fémházas, felcsavarozható kivitelt. Figyelj az ellenállás legnagyobb névleges feszültségére!
Valami ilyesmire gondoltam: Link
Itt a hűtés is megoldható, ha a mágneskapcsoló fém dobozban van. A vezetékek szigeteléséről se feledkezz meg!
De ha jól rémlik lehet kapni kifejezetten erre a célra is ellenállást, amire a vezetéket csavarral lehet kötni (vagy csúszósaruval)... Ebben nem vagyok biztos, nem erősáramban dolgozok...

Üdv: Bálint
(#) (Felhasználó 17788) válasza damkodav hozzászólására (») Nov 12, 2009
Szia! Szóval hogyan is van a soros rezonancia az akkor jön létre ha az L+C rezonanciája 50Hz. Én nem ezt írtam.
Behúzott plusz vékony "0"vezeték. Na ez a telitalálat!!!
Ugyi azonos nyomvonalon csak azonos keresztmetszetű lehet. Eltérő nyomvonalon meg egy kereszte
metszettel nagyobbnak. Nem?
Jó ötlet a MCU de mibe fog kerülni?, mint egy uj mágneskapcsoló.
Szóval még míndíg a tekercscsere a legjobb!!!
(#) (Felhasználó 17788) válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2009
Szia dizi! Működtettél már induktív terhelést fázishasításos rendszerrel? Próbáld ki!
(#) (Felhasználó 17788) válasza vbalint hozzászólására (») Nov 12, 2009
Kedves vbalint! Kiszámoltad, hogy ha a behúzótekercs méretétől függően akár 150mA-t is felvehet, szóval az ellenállás 170Vx0.15A=25.5W (min 30W-s kell jó hűtéssel) szép kis kályha vagy inkább termosztát? Nem kell fűtés a helységben.
(#) bgsf válasza damkodav hozzászólására (») Nov 12, 2009
Idézet:
„Amúgy három fázis nem nagyon van nulla nélkül a lakásba bekötve, húzz be neki egy vezetéket annak nem kell kitudja milyen keresztmetszet annak csak a relé áramát kell elviselni.”

Nullának eleve lenni kell! Mivel a motort védőnullázni kell! A védőnulla (PE) és a Nulla (N) a villanyóráig közös. Egyszerűen a motorhoz menő vezetéket kell kicserélni öt eresre és akkor már van nulla is, külön védőnulla és meg van oldva a helyzet.
Teljesen igazad van ebben, valamint az életvédelem miatt is ezt kell tenni! Még nem találkoztam háromfázisú kettősszigetelésű motorral, pedig naponta majdnem százatellenőrzök...
(#) bgsf hozzászólása Nov 12, 2009
Max ezervalahányszáz forint a tekercs (400V)! Ennek a fele a kábel (5 eres)! Azt meg nem is számoltam mennyien agyaltunk ezen "anemproblémán"! Van két megoldás ami életvédelmileg és vagyonvédelmileg is megfelel. Mert ha valami gond van akkor hiába mondja a tűzoltóknak hogy a hobbielektronikán tanácsolták hogy így csináljam..... Ha meg valakit megráz az áram akkor az a felelős aki bekötötte a motort... Ennyi!
És ilyen dolgokkal ne játszunk! Meg van az érintésvédelmi szabvány... el kell olvasni! Nem tudom mihez kell, de ha meg szivattyúhoz akkor meg fokozottan kell ügyelni erre!
(#) Tomi111 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Nov 12, 2009
Üdv!

Itt valóban csak a tekercscsere a megoldás vagy a komplett mágneskapcsoló. (Ha trafó nem fér el) Szerintem villanyszerelők tudnak adni 380-as(400V-os) tekercsű mágneskapcsolót ingyen is. (újat vagy használtat esetleg ezért cserébe).

Egyébként rengetegszer találkoztam már én is a fázis és a földre kötött mágneskapcsolóval( SZABÁLYTALAN!!! ), mikor csak a 3 fázis és a föld volt a géphez húzva - 4 pólusú dugalj! )
Üdv! Tomi
(#) vbalint válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Nov 12, 2009
A tartáshoz elég kisebb teljesítmény, szóval a disszipációt jelentősen le lehet csökkenteni. De ha semmi más nem jó az adott helyzetben...
De valóban a 400V-os tekercs a legkorrektebb...
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem