Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 230V-os mágneskapcsoló üzemeltetése 400V-ról...
Témaindító: kalmi.kalmi, idő: Nov 11, 2009
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok ! Segítséget kérnék. Van egy mágneskapcsolóm 3 fázisú de a munkatekercse 230V-os. Hogyan lehetne 400V-ról meghajtani, hogy ne égjen le ? Ha most azt mondja valaki, hogy kössem a nulla meg egy fázis közé, akkor azt kell mondanom, hogy nincs nulla vezető a rendszerben, sem az aljzatban, sem sehol. A tekercset csakis 2 fázis közé tudom kötni. Ez egy motort kapcsolna és gondolom az deltába van kötve. Diódát tettem a tekercs elé de csak berreg, az nem vált be. Valami egyszerű de jó módszer kellene....
Van egy 380/220V-os trafó(m), 15-20W-os. Én ezzel csinálnám meg.
Nagy méretű dolog nem fér el a dobozban. Pl. az előtéttekercs akkora lenne mint maga a munkatekercs... A fojtó sem jöhet szóba,túl nagy...
Hát igen az jó lenne de nekem nincs ...
Mágneskapcsolókhoz kaphatóak különböző feszültségű behúzótekercsek. Cseréld ki 400V-osra és kész.
Csak 1 mágneskapcsoló van?
Kettőt sorba köthetnél.Ha elférne. Vagy előtét ellenállás kéne de eléggé fűtene.Fagymentes lenne a doboz. ![]() Másik megoldás:fogsz egy kis trafót sorba kötöd a mágneskapcsolóval és kész. Figyelj arra hogy a trafó primer tekercse nehogy tulmelegedjen. Szerintem egy magnó rádió 10-20 wattos trafója kibirja. Gondolom abból kell építkezned ami van . ![]()
Mit szólsz az egyenirányitás után PWM-el hajtáshoz?
57-58%-os kitöltéssel... Egy 555-ös ic pár diszkrét alkatrész és egy teljesitmény tranyó csak elfér? Kapcsolást PWM-es féyerőszabályzóként sokat találsz...
Sziasztok!
Most jön majd a rezonáns táp... ![]()
Mit szólnál a Fluxuskondenzátorhoz mint előtét...?
Szia! Először kapcsold 230V-ra és mérd meg az áramfelvételét. Így már tudni fogod, hogy mit kell tenned. A tekercs csere a legjobb, majd a soros kondi. Ne egyenirányítsál mert a tekercs VÁLTÓÁRAMÚ!!! A különböző PVM-s stb. megoldás sokkal drágább mint tekercset cserélni, kiszámolni a szükséges kapacitív ellenállást és berakni egy kondit. Ha kicsi a fogyasztása talán egy hagyományos izzó is megteszi, kérdés menyit megy?Üdv.
Soros kondival ott már szerintem csuda lenne, lenne ott rezonancia füst nagy áram meg minden
![]() ne kövezzetek meg, de ez már gányolás nem pedig kedvtelésből szórakozás. Ha valakinek van egy motorra pénze ne sajnálja már attól a mágneskapcsolót meg a nyomógombokat. Nem hinném hogy az már egy olyan nagy beruházás lenne. Amúgy három fázis nem nagyon van nulla nélkül a lakásba bekötve, húzz be neki egy vezetéket annak nem kell kitudja milyen keresztmetszet annak csak a relé áramát kell elviselni. Szerintem ez lenne a legolcsóbb vennél vagy 40 m mcu-t és akkor legalább nem lenne füst halál meg nem kapná el az embert a hányinger amikor belenéz a soros meg nem tudom én milyen kapcsolásban lévő fojtótekercsek közé. Mellesleg azok kb egy nap alatt elfogyasztják majd a vezeték árát. Remélem ezt a megoldást választod vagy lemész a boltba és veszel egy másik mágneskapcsolót ![]()
Fázishasítással nem lehet megoldani?
Kell egy fényerőszabályzós kapcsoló a tirisztort kb 600voltosra cserélni meg a kondikat 630voltosra a potival meg belehetne állítani a 230-240 voltot. A másik megoldás 3 fázisból egyre kötni a mágneskapcsolót egy szilárd test relével a másik végén egy méretezett ellenállás gartenz, puffer kondi esetleg zéner dióda .
SZILÁRD TEST.
És ha a földelésről veszed a nullát? Lehet hogy baromság.
A rajzodon szerepel a nulla. De itt nincs.
Azért írtam,hogy a földelésről nem lehet nullát venni?
Mert ugye szokták a nullát meg a földet közösíteni. De csak FI-relé előtt szabad utána már nem. Itt nem tudom van e FI-relé. ![]()
Szia!
Ha a földelésen a védőföldet érted, azt ugye te sem gondoltad komolyan! A védőföldet semmi másra nem szabad használni.
Nyáron dolgoztam a Szegedi szabadtérin ott kb 600 reflektort állítgatunk a különböző darabokhoz kb 40 DIMMER volt ami ezeket vezérelte és mindegyiken közösítve volt a nulla meg a védő föld.
![]() ![]() ![]()
Ha egyszer már szét lett választva a védőföld a nulla vezetőtől, már nem szabad közösíteni őket.
Ha eredetileg is PEN vezető van kialakítva az más kérdés, de a kettőt nem szabad keverni egymással.
Na jól van akkor ez ki zárva.
A dimmeres kapcsolás sem jó ha módosítva van és a két fázis közé van be kötve,
Biztosan jó lenne egy dimmer is, de egy kistrafó sokkal egyszerűbb és talán üzembiztosabb is.
Kollégák! Könyörgöm, 400VAC-ről beszélünk, nem a PIC-es próbapanelről! Ön- és közveszélyes megoldásokkal NE gyarapítsuk az ezermesterek tudástárát! A védőföld védeni van, nem vezetni
![]() Fázishasítással? Egyenirányítva 555-tel? Az effektív értéke a feszültségnek valóban lehet a kimeneten 230V, de a csúcsérték még mindig 560V körül lesz! NEM ERRE TERVEZTÉK a behúzótekercset! Bármikor szíve joga lenne elfüstölni. Arról nem is szólva, hogy az átlag multiméter effektív értéket csak tisztán színuszos jel esetén képes a megadott hibahatáron belül mérni. A valódi effektívérték mérő multimétereket a TRMS angol betűszóval látják el. Szóval: 1. Ha tudsz szerezni hozzá, akkor tegyél bele egy 400V-os beúzótekercset. 2. Előtéttel is megoldható. Ez lehet ellenállás is, vagy tekercs is. Lényeg, hogy a behúzótekercs impedanciájához válaszd meg. Ellenállásból lehet kapni fémházas, felcsavarozható kivitelt. Figyelj az ellenállás legnagyobb névleges feszültségére! Valami ilyesmire gondoltam: Link Itt a hűtés is megoldható, ha a mágneskapcsoló fém dobozban van. A vezetékek szigeteléséről se feledkezz meg! De ha jól rémlik lehet kapni kifejezetten erre a célra is ellenállást, amire a vezetéket csavarral lehet kötni (vagy csúszósaruval)... Ebben nem vagyok biztos, nem erősáramban dolgozok... Üdv: Bálint
Szia! Szóval hogyan is van a soros rezonancia az akkor jön létre ha az L+C rezonanciája 50Hz. Én nem ezt írtam.
Behúzott plusz vékony "0"vezeték. Na ez a telitalálat!!! Ugyi azonos nyomvonalon csak azonos keresztmetszetű lehet. Eltérő nyomvonalon meg egy kereszte metszettel nagyobbnak. Nem? Jó ötlet a MCU de mibe fog kerülni?, mint egy uj mágneskapcsoló. Szóval még míndíg a tekercscsere a legjobb!!!
Szia dizi! Működtettél már induktív terhelést fázishasításos rendszerrel? Próbáld ki!
Kedves vbalint! Kiszámoltad, hogy ha a behúzótekercs méretétől függően akár 150mA-t is felvehet, szóval az ellenállás 170Vx0.15A=25.5W (min 30W-s kell jó hűtéssel) szép kis kályha vagy inkább termosztát? Nem kell fűtés a helységben.
Idézet: „Amúgy három fázis nem nagyon van nulla nélkül a lakásba bekötve, húzz be neki egy vezetéket annak nem kell kitudja milyen keresztmetszet annak csak a relé áramát kell elviselni.” Nullának eleve lenni kell! Mivel a motort védőnullázni kell! A védőnulla (PE) és a Nulla (N) a villanyóráig közös. Egyszerűen a motorhoz menő vezetéket kell kicserélni öt eresre és akkor már van nulla is, külön védőnulla és meg van oldva a helyzet. Teljesen igazad van ebben, valamint az életvédelem miatt is ezt kell tenni! Még nem találkoztam háromfázisú kettősszigetelésű motorral, pedig naponta majdnem százatellenőrzök...
Max ezervalahányszáz forint a tekercs (400V)! Ennek a fele a kábel (5 eres)! Azt meg nem is számoltam mennyien agyaltunk ezen "anemproblémán"! Van két megoldás ami életvédelmileg és vagyonvédelmileg is megfelel. Mert ha valami gond van akkor hiába mondja a tűzoltóknak hogy a hobbielektronikán tanácsolták hogy így csináljam..... Ha meg valakit megráz az áram akkor az a felelős aki bekötötte a motort... Ennyi!
És ilyen dolgokkal ne játszunk! Meg van az érintésvédelmi szabvány... el kell olvasni! Nem tudom mihez kell, de ha meg szivattyúhoz akkor meg fokozottan kell ügyelni erre!
Üdv!
Itt valóban csak a tekercscsere a megoldás vagy a komplett mágneskapcsoló. (Ha trafó nem fér el) Szerintem villanyszerelők tudnak adni 380-as(400V-os) tekercsű mágneskapcsolót ingyen is. (újat vagy használtat esetleg ezért cserébe). Egyébként rengetegszer találkoztam már én is a fázis és a földre kötött mágneskapcsolóval( SZABÁLYTALAN!!! ), mikor csak a 3 fázis és a föld volt a géphez húzva - 4 pólusú dugalj! ) Üdv! Tomi |
Bejelentkezés
Hirdetés |