Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Na, HgLi, Mh lámpa 12V-os elektronikus előtét készítése
Témaindító: 187BodyGuard, idő: Nov 22, 2009
Témakörök:
Idézet: „Igaz én jó huzalt használok dupla zománcosat prim.0,7mm,szek.0,20mm.” Ez a minimum. A sorszigetelésre is ügyeltél? Nézd meg a 35W nátrium előtétet, azért az némileg kimunkáltabbnak tűnik mint 2 tranyó+ IRF fet. Persze, ha jó, akkor nincs mit hozzátenni.
Ezen az előtéten látható 3 teljesítmény tranyó. Nem kell nekik bordán lenni? Ami nekem van KRT-70-es utcailámpába való 70W-os Na előtét, abban egy fémlemezen vannak, és még úgy is olyan forró, hogy lesüti az ember kezét, ha 1 óra után megpróbálja megérinteni.
![]()
Nem bordára van téve, hanem a fémlemezből készült tokozáshoz van szoritva.
Azok 500V és 9 A-es fetek . A külön álló fet a PFC kör ,a másik páros fet pedig az inverter . Ezek egyáltalán nem melegednek és nincs hozzászorítva a fém házhoz sem -- sőt ha az apró hirdetés fényképét megnézed akkor még az is létható ,hogy egy vastag műanyag "fólia dobozban" van a fém házon belül .
Ezek a régebbi típusú elektronikus előtétek -- SU169-es tranyókkal és hűtőbordákkal .
Ezt hogy érted?Próbáltam már Uv csővel is 8W.aztán 18W-os warm white Philips,GE,gyártmányú 36W-os,úgy 2,5éve működik nincs be feketedve,vagy kiégve.
Tehát az üvegfal szép fehér a végein,mint mikor +vettem. Azt kell elkerülni,hogy a cső kék villódzással lassan gyújtson be,mert akkor 200-300 bekapcs. után fűtőszál gallyra megy.Ez elkerülhető 10nF/3Kv csatoló imp.kondival. Miután gáz vezetővé válik 0,5mp.bemelegszik az áram lecsökken a fesz.g +nő. Egyébként van 2soronként préselt papir szig.1KV-ig jó,tekercselőtől szereztem. Tudok nagyobb teljesítményűt is applikálni,pl.NE555 Ic.vel mint multivibrátor,hajtom +a Tip122 darlingtont,ezután az IRF fetet. Hűtésről persze rendesen gondoskodni kell. Ja lényeges dolog fénycső esetén a cső végeit össze kell kötni a kivezetéseket,tehát jobb végére 1drót,bal végére másik drót,ez megy a trafóra csatoló c.n keresztül. Gyújtó nem kell,metrón vonaton sincs egyébként.
Ez van 18W-os csőhöz.Kb.50fokig melegszik,12V-ról 1,7A vesz fel.
Ez nagyon korrektül néz ki, saját készítésű?
![]() ![]()
A légrést a fénycső teljesítményéhez tartozó áramfelvétel,valamint a cső fényerejéhez mérten állítottam be.
Ez kb.0,2-04mm 18Wos nál. Függ a vasmag méretétől adottságától is. Ha jól emlékszem az elsőt régi Philips sztv.ből buherált trafóra tekertem.
Saját készítés,van belőle több db.a 36W-os csőhöz nagyobb hűtőt raktam,és a fojtó is vastagabból van.
Ennek az előnye 2db.18Wos csövet is begyújt/meghajt,amikor sorba kötöm őket. Igy már a műhelyben is lehet dolgozni,2db.cső= 2X1250lumen,fényáramot biztosít. Ennél már csak a kisnyomású nátriumlámpa ad többet 1800lm. Rajz van, csak nem tudom feltenni a gép miatt.
Sziasztok,tudom kicsit fapados megoldás,van egy 125w os Hgli lámpám,ha sorba kötök elé egy kb 100w os izzót működnie kell!?
Akkor esetleg nem tudnád úgy megoldani, hogy lefényképezed, vagy ha nem túl bonyolult a rajz, akkor PAINT-ba berajzolod móricka ábrával?
![]()
Szia! Szerintem pont akkorát köss sorba, amekkora a HgLi teljesítménye mert ugye a fojtó is ugyan akkora szokott lenni, vagy ha több az se baj. Az az próbáld ki 150W-os izzóval.
![]()
Most rajzoltam le,felrakom csak igy tudtam.
Bd 249C-vel csináltam az első 2db.ot,ez elég lusta tranyo a 36w-os csőhöz,de a 18W hoz But18A raktam ez kapcsi tr.és nagyon gyors. Tehát nem melegszik annyira záró üzemben. Egyszerű astabil multivibrátor ez,majd kapcs. tr.vagy IRF fet rezegteti a pimert,4szög jellel. Előnye +hogy nincs villogás,tápfesz.ingadozást sem veszi észre pl.10,5V-12V közt. Mondjuk ha akkuról megy ez előfordul,mikor merül a cucc. A trafót túl szoktam tekerni,480T a szek.amugy már 320T.elég a gyújtáshoz.A primer 22T.0,72átm.zománc huzalból.
Nagyon köszi szépen! Majd megépítem szabadidőmben!
![]()
Ácsi meg egy pillanatra!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Megépítettem egy béta előtétet, amit a neten találtam. Ez ugyan nem feltétlen gázkisülő lámpa gyújtó, de egy kis "MODDOLÁS" és az lesz
![]() ![]()
A suliban kicsit módosítottam a kapcsolást és raktam bele valami kis rövidzár védelmet. És még egy-két kép kiegészítésnek.....
A hgli-hqi lámpa UGYAN AZ!
![]()
Igen, észrevettem, hogy mindig mágneses marad. De üsse kavics, végül is teljesen megfelel arra amire szeretném használni. Csak azon gondolkozom, hogyan oldjam meg hogy a HgLi-t is nagyon nagy fényerőn működtesse és elbírjon nagyobb teljesítményű fénycsöveket is?
![]()
Én ezzel az 555 kapcsolással építettem 20Khz re ák.a Bd249 helyett But12A használtam,a nf.tr.4KV~out ra volt méretezve.Ionizátorhoz.
Ha a Bd... és az 555 közé teszünk Bd139,vagy Tip 122,darlingtont bármilyen trafót +hajthatunk vele 10Hz-250Khz-ig.Egyszerű és bevált kapcsolás. A frekit 6,2es lábra kötött kondi értékének változtatásával csökkenteni/növelni.Na +a 8-7lábra R-s,+sorba potival.
Szerintem most fogjátok eldobni az agyatokat
![]() Egy kis meglepetéssel fűszerezve. ![]() Íme néhány videó a szuper inverteremről: Fénycső Inverter teszt 2X8W Fénycső Inverter teszt 3X8W Fénycső Inverter teszt 1X10W Fénycső Inverter teszt 1X18W Fénycső Inverter teszt 1X36W És a végére a legjobbat: Fénycső Inverter teszt 70W (HPS Lámpa) Fénycső Inverter teszt 125W (HQL Lámpa) Fénycső Inverter teszt 125W (HgLi Lámpa) És Ráadásul meg bírja szólaltatni valamennyire a 150W-os HPS-t is: Fénycső Inverter teszt 150W (HPS Lámpa)
Azért ez nem úgy néz ki mintha inverteres lenne,és nem 12V ról hanem 230V~ról megy.
Még a trafó zúgása is kivehető no +a dugvilla is látszik rendesen,ahogy a trafóhoz csatlakozik a videon. Amúgy az inverterek,már 20Khz-en sem zugnak,valamint porvasmagot használnak 10-ed akkora méretűt mint a tied.
Nézd meg kicsit jobban, az egy 12V-os DC táp, mert nem volt aksim, de gondoltam rá hogy valamelyik nagyon eszes ember bele fog kötni hogy a konektorba van dugva....
![]()
Csak vicces kedvében van a " fiú".
![]() ![]() ![]()
Nekem a 70W-os HPS videó teccik mivel amikkel én próbálkozom sokszor még a gyári elektronika sem gyújtja be némelyiket .
![]()
Én nem vagyok nagy szakértő de hát a 230V-os elosztóba egy 15-20W-os táp van bedugva és arról üzemel egy 150W-os HPS ami induláskor még nagyobb teljesítményt igényel (a nagyfesz gyújtásról már ne is beszéljünk) ---
![]()
A 150W-os HPS-t érdekességként tettem rá. Mellesleg néztem NA lámpát amikor gyújt és akkor kis teljesítményt vesz fel. Akkor kezd el csak nőni a felvett teljesítmény, amikor elkezd felfutni a lámpa. Módosítottam egy kicsit a kapcsoláson, és tranyó helyett FET-et használok.
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Sok kísérletezés után sikerült kidolgoznom egy invertert ami meghajtja a Nátrium lámpákat. 35-50W-os Nátriumokkal működik. ![]() ![]() ![]() Az egyik képen látható az áramkör egy kompakt fénycsővel. Van egy kép a béta térben szerelt kapcsolásról is, valamint 2 kép magáról az áramkörről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |