Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Na, HgLi, Mh lámpa 12V-os elektronikus előtét készítése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) mex válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

(#) mex válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Idézet:
„Igaz én jó huzalt használok dupla zománcosat prim.0,7mm,szek.0,20mm.”

Ez a minimum. A sorszigetelésre is ügyeltél?
Nézd meg a 35W nátrium előtétet, azért az némileg kimunkáltabbnak tűnik mint 2 tranyó+ IRF fet.
Persze, ha jó, akkor nincs mit hozzátenni.
(#) 187BodyGuard válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Ezen az előtéten látható 3 teljesítmény tranyó. Nem kell nekik bordán lenni? Ami nekem van KRT-70-es utcailámpába való 70W-os Na előtét, abban egy fémlemezen vannak, és még úgy is olyan forró, hogy lesüti az ember kezét, ha 1 óra után megpróbálja megérinteni.
(#) mex válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Nem bordára van téve, hanem a fémlemezből készült tokozáshoz van szoritva.
(#) Freedomocska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Azok 500V és 9 A-es fetek . A külön álló fet a PFC kör ,a másik páros fet pedig az inverter . Ezek egyáltalán nem melegednek és nincs hozzászorítva a fém házhoz sem -- sőt ha az apró hirdetés fényképét megnézed akkor még az is létható ,hogy egy vastag műanyag "fólia dobozban" van a fém házon belül .
(#) Freedomocska hozzászólása Nov 29, 2009 /

Ezek a régebbi típusú elektronikus előtétek -- SU169-es tranyókkal és hűtőbordákkal .
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Ezt hogy érted?Próbáltam már Uv csővel is 8W.aztán 18W-os warm white Philips,GE,gyártmányú 36W-os,úgy 2,5éve működik nincs be feketedve,vagy kiégve.
Tehát az üvegfal szép fehér a végein,mint mikor +vettem.
Azt kell elkerülni,hogy a cső kék villódzással lassan gyújtson be,mert akkor 200-300 bekapcs. után fűtőszál gallyra megy.Ez elkerülhető 10nF/3Kv csatoló imp.kondival.
Miután gáz vezetővé válik 0,5mp.bemelegszik az áram lecsökken a fesz.g +nő.
Egyébként van 2soronként préselt papir szig.1KV-ig jó,tekercselőtől szereztem.
Tudok nagyobb teljesítményűt is applikálni,pl.NE555 Ic.vel mint multivibrátor,hajtom +a Tip122 darlingtont,ezután az IRF fetet.
Hűtésről persze rendesen gondoskodni kell.
Ja lényeges dolog fénycső esetén a cső végeit össze kell kötni a kivezetéseket,tehát jobb végére 1drót,bal végére másik drót,ez megy a trafóra csatoló c.n keresztül.
Gyújtó nem kell,metrón vonaton sincs egyébként.
(#) ferzoo hozzászólása Nov 30, 2009 /

Ez van 18W-os csőhöz.Kb.50fokig melegszik,12V-ról 1,7A vesz fel.
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Ez nagyon korrektül néz ki, saját készítésű? Tudnál egy kapcsolási rajzot küldeni hozzá? :pirul: Pont mostanában vadászok valami egyszerű fénycsőhajtó cuccra, mert 12V-ról akarok 18W-os csöveket hajtani.
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

A légrést a fénycső teljesítményéhez tartozó áramfelvétel,valamint a cső fényerejéhez mérten állítottam be.
Ez kb.0,2-04mm 18Wos nál.
Függ a vasmag méretétől adottságától is.
Ha jól emlékszem az elsőt régi Philips sztv.ből buherált trafóra tekertem.
(#) ferzoo válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Saját készítés,van belőle több db.a 36W-os csőhöz nagyobb hűtőt raktam,és a fojtó is vastagabból van.
Ennek az előnye 2db.18Wos csövet is begyújt/meghajt,amikor sorba kötöm őket.
Igy már a műhelyben is lehet dolgozni,2db.cső= 2X1250lumen,fényáramot biztosít.
Ennél már csak a kisnyomású nátriumlámpa ad többet 1800lm.
Rajz van, csak nem tudom feltenni a gép miatt.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 1, 2009 /

Sziasztok,tudom kicsit fapados megoldás,van egy 125w os Hgli lámpám,ha sorba kötök elé egy kb 100w os izzót működnie kell!?
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Akkor esetleg nem tudnád úgy megoldani, hogy lefényképezed, vagy ha nem túl bonyolult a rajz, akkor PAINT-ba berajzolod móricka ábrával? Én éppen ebben a pillanatban építek 18W-os invertert, nemsokára kiderül hogy működik vagy nem, vagy az arcomba robban :beka2:
(#) 187BodyGuard válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia! Szerintem pont akkorát köss sorba, amekkora a HgLi teljesítménye mert ugye a fojtó is ugyan akkora szokott lenni, vagy ha több az se baj. Az az próbáld ki 150W-os izzóval.
(#) ferzoo válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Most rajzoltam le,felrakom csak igy tudtam.
Bd 249C-vel csináltam az első 2db.ot,ez elég lusta tranyo a 36w-os csőhöz,de a 18W hoz But18A raktam ez kapcsi tr.és nagyon gyors.
Tehát nem melegszik annyira záró üzemben.
Egyszerű astabil multivibrátor ez,majd kapcs. tr.vagy IRF fet rezegteti a pimert,4szög jellel.
Előnye +hogy nincs villogás,tápfesz.ingadozást sem veszi észre pl.10,5V-12V közt.
Mondjuk ha akkuról megy ez előfordul,mikor merül a cucc.
A trafót túl szoktam tekerni,480T a szek.amugy már 320T.elég a gyújtáshoz.A primer 22T.0,72átm.zománc huzalból.
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Nagyon köszi szépen! Majd megépítem szabadidőmben!
(#) rockersrac válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Ácsi meg egy pillanatra! A fojtó INDUKTÍV módon korlátoz,az égő pedig OHMIKUSan korlátoz! A kettő NAGYON NEM UGYAN AZ! 250W izzót kell elétenni hogy jólegyen!(250-es hgli-nél 500W kell hozzá-vagyis mindig az adott lámpa telljesítményének 2x-ese kell!) Egyébként az sem igaz hogy ,, a fojtó is ugyan akkora szokott lenni" Ilyen nincs! Olyan van,hogy hozzá való fojtó! NEM kötekedni akarok,csak azt szeretném hogy barátunk ne tegye tönkre a lámpéját idő előtt!
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Megépítettem egy béta előtétet, amit a neten találtam. Ez ugyan nem feltétlen gázkisülő lámpa gyújtó, de egy kis "MODDOLÁS" és az lesz Ez egy nagyon egyszerű kapcsolás. Magát a kapcsolás kinézetét ne vegyétek figyelembe, mert ez még "ERŐSEN BÉTA"! :nevetes2: Töltöttem fel képeket róla. Ahogy teszteltem 4.....18W fénycsövet viszi, e teljesítmény fölött (36W...58W) csak halványan viszi a csövet. Tesztelésként tettem rá HgLi és HQL lámpákat. Mind a kettőt viszi, habár nem teljes fényerőn.... De béta kiindulási pontnak nem rossz szerintem.
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

A suliban kicsit módosítottam a kapcsolást és raktam bele valami kis rövidzár védelmet. És még egy-két kép kiegészítésnek.....
(#) rockersrac válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

A hgli-hqi lámpa UGYAN AZ! Csak más a gyártója! :beka3
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Igen, észrevettem, hogy mindig mágneses marad. De üsse kavics, végül is teljesen megfelel arra amire szeretném használni. Csak azon gondolkozom, hogyan oldjam meg hogy a HgLi-t is nagyon nagy fényerőn működtesse és elbírjon nagyobb teljesítményű fénycsöveket is?
(#) ferzoo válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 2, 2009 / 4

Én ezzel az 555 kapcsolással építettem 20Khz re ák.a Bd249 helyett But12A használtam,a nf.tr.4KV~out ra volt méretezve.Ionizátorhoz.
Ha a Bd... és az 555 közé teszünk Bd139,vagy Tip 122,darlingtont bármilyen trafót +hajthatunk vele 10Hz-250Khz-ig.Egyszerű és bevált kapcsolás.
A frekit 6,2es lábra kötött kondi értékének változtatásával csökkenteni/növelni.Na +a 8-7lábra R-s,+sorba potival.
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Szerintem most fogjátok eldobni az agyatokat
Egy kis meglepetéssel fűszerezve.

Íme néhány videó a szuper inverteremről:
Fénycső Inverter teszt 2X8W
Fénycső Inverter teszt 3X8W
Fénycső Inverter teszt 1X10W
Fénycső Inverter teszt 1X18W
Fénycső Inverter teszt 1X36W

És a végére a legjobbat:
Fénycső Inverter teszt 70W (HPS Lámpa)
Fénycső Inverter teszt 125W (HQL Lámpa)
Fénycső Inverter teszt 125W (HgLi Lámpa)

És Ráadásul meg bírja szólaltatni valamennyire a 150W-os HPS-t is:
Fénycső Inverter teszt 150W (HPS Lámpa)
(#) ferzoo válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Azért ez nem úgy néz ki mintha inverteres lenne,és nem 12V ról hanem 230V~ról megy.
Még a trafó zúgása is kivehető no +a dugvilla is látszik rendesen,ahogy a trafóhoz csatlakozik a videon.
Amúgy az inverterek,már 20Khz-en sem zugnak,valamint porvasmagot használnak 10-ed akkora méretűt mint a tied.
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Nézd meg kicsit jobban, az egy 12V-os DC táp, mert nem volt aksim, de gondoltam rá hogy valamelyik nagyon eszes ember bele fog kötni hogy a konektorba van dugva....
(#) Freedomocska válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Csak vicces kedvében van a " fiú".
(#) Freedomocska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Nekem a 70W-os HPS videó teccik mivel amikkel én próbálkozom sokszor még a gyári elektronika sem gyújtja be némelyiket .
(#) Freedomocska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Én nem vagyok nagy szakértő de hát a 230V-os elosztóba egy 15-20W-os táp van bedugva és arról üzemel egy 150W-os HPS ami induláskor még nagyobb teljesítményt igényel (a nagyfesz gyújtásról már ne is beszéljünk) ---
(#) 187BodyGuard válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

A 150W-os HPS-t érdekességként tettem rá. Mellesleg néztem NA lámpát amikor gyújt és akkor kis teljesítményt vesz fel. Akkor kezd el csak nőni a felvett teljesítmény, amikor elkezd felfutni a lámpa. Módosítottam egy kicsit a kapcsoláson, és tranyó helyett FET-et használok. Ez egy 8A-es FET. Az eredmény: a 70-es HPS sokkal tovább felfut mint a tranyóval. Mértem az áramfelvételt és a kezdettől 1.67-1.68A-ert eszik meg. Ezzel, már eléggé jó fényerőt ad. Még fogok kicsit kísérletezni vele, és megnézem, hogy mekkora fényerőt ad egy nagyobb tápnál.
(#) 187BodyGuard hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sziasztok!

Sok kísérletezés után sikerült kidolgoznom egy invertert ami meghajtja a Nátrium lámpákat. 35-50W-os Nátriumokkal működik. Egyszerű kivitelű és praktikus. Az áram fogyasztása kicsit húzósabb de a 35W-ossal nem olyan vészes, 12V ról 3A. Az 50W-os esetében 4-4.2A. Kipróbáltam Fénycsövekkel, Nátrium lámpákkal. Minden esetben megbízhatóan gyújtott. Az áramkör rezgési frekvenciája kb. 25-30KHz. Az áramkört fotóeljárással készítettem otthoni körülmények között. Töltöttem fel képeket, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Az egyik képen látható az áramkör egy kompakt fénycsővel. Van egy kép a béta térben szerelt kapcsolásról is, valamint 2 kép magáról az áramkörről.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem