Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Próbáltad már kézzel adogatni neki az órajelet? Úgy meg tudnád nézni, hogy az áramkör többi része jó-e. Nem néztem meg a nyákot, de gondolom az 1Hz-es generátor az a +5 V-ot kapcsolgatja ki/be, amit kézzel is meg lehet csinálni próbának.
Zoli
Hi
Most akarom kipróbálni. De szerintem 5V, meg 2 voltot kéne neki kapocslgatni...
TTL IC-knél a jól emlékszek, a 0 szint az 0.8 V-ig van, az 1 szint 2V-tól van a bemenetre meghatározva, kimenetre pedig 0.4V, 2.4V -ok az értékek.
Megcsináltam azt a generátort amiben a 4013 meg a 2db 4017 van és működik, egy ledet villogtattam vele, kb 1 másodpercenként villogott.
, csak mennyire 1Hz az 1Hz?Ha nem méred be pontos frekimérővel, akkor jobb a hálózati 50Hz. Nem rossz az, nem tudom miért fikázzák sokan. Az órák nagy része arról jár, és nem olyan rosszak. Én egész évben hozzá sem nyúlok, csak téli / nyári átálláskor.
Isamisa!
Tegyél 1 ledet a 4017 12-es (kimenet) lábára egy soros 820 ohmmal. Ha leded villog van 1Hz. A cmos ick milyen tápról mennek? Az is +5V? Én csökkenteném a 2,2Mohmot 470Kohra és betennék egy 5,6V-os zenert az 1nF-dal párhuzamosan. Gyanítom, hogy nem korrek a váltóról az átmenet detektálása.
Hi
Ok megnézem... A cmos Ic-k is 5VDC-t kapnak. a 2m2 persze nem tettem be. Hanem a 470Ohmot. Meg próbáltam egy 10K-s potival is játszani. 5,6V zéner-holnap meglesz...
Hi
Ahogy nekem is mint Gyu-nak. van 1 Hz. Ennek örülök. Villog a led, ránézésre 1Hz-enként. Na már azt nem tudom ezt miért nem jó a 7410-nek Az IC-kket is kicseréltem. Minden úgy van mint a rajzon. Lehet illeszteni kéne a 7410-es bemenetéhez?
Szerintem most nem kell illeszteni.
A 7410 3. lába tápon van? Hol mérted az 1Hz-et?
Hi
Igen rajta van az 1K-n keresztül. a 4017-es 12. lábán. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_57599.html?highlight=1#57599 Ebben a hozzászólásban van az összeollózott kapcsrajz. A feszt a leden mérve (soros 470 Ohm, extra fehér led) 0-és kb. 2,6V körül mozgot. A leddel együt bekötve sorosan a 7410-be. Nem villogott a led. Csak ha a földre kötööttem. Isa Idézet: „0-és kb. 2,6V körül mozgot” Hát, ott 5V kellene. A 4017 kimeneti árama max. kb. 1mA. Szerintem túlterhelted a LED-del. Idézet: „A leddel együt bekötve sorosan a 7410-be. Nem villogott a led” Ezt nem értem. A 4017 és a 7410 a LED-en keresztül volt összekötve? Úgy nem is szabad villognia, sőt, az lenne a baj, ha villogna.
Igen erre már rájöttem hogy miért nem világít
Kevés neki az áram. De ha be van kötve akkor a leden a fesz 1,8V és 2,5V között mozog. És ez a 7410-es adatlapja szerint állandóan a HIGH -ban van... Simán kivéve a ledet nem megy a kapcsi... Egy nyomogómbal (vele sorosan egy 1k-s ellenálás és párhuzamosan egy 10nF, a pergésmentesítés miatt) kapcsolgatva az óra 1-es változik, de nem normálisan, 1, 8,0 5, Szal össze visza. És ugysem indul meg a másodperc számlálása...
Amúgy még arra jöttem rá, hogy így nem 1Hz-en villog a led, nekem akkor a legpontosabb, amikor az első 4017 15-ös lába nem az egyeshez van kötve, hanem a 6-os hoz(stopperral mértem).Ja és az AC bemenetnél nekem 33K-s ellenállat van.
A kapcs. rajzban nem láttam hibát, úgyhogy induljunk el elölről:
1. ellenőrizd minden IC-nél a földet és a tápot 2. válaszd szét az 1Hz generátot meg az óraművet: ne legyen semmi a másodpercek 7490 IC 14-es lábán. 3. az óragenerátor kimenetére tegyél egy tranzisztoros erősítővel LED-et, és úgy nézd meg, hogy villog-e. Ezt nézd meg a 4017 12-es lábán és a 7410 6-os lábán is. Vagy mutatós multiméterrel is jól látszik a változás. Lassítani is lehet 0,5Hz-re, ha az 1. 4017 reset lábát földre kötöd, minden kimenetét szabadon hagyod és a 12-es lábáról mész a 2. 4017 órajel bemenetére. Így multiméterrel könnyebb mérni, mert csak 2 másodpercenként lesz változás. 3. a másodpercek 7490 IC 14-es lábára köss 10K (vagy ami kéznél van) felhúzó ellenállást a táp felé és egy nyomógombot a föld felé. Ha nyomkodod, számolnia kell normálisan. 4. a kapcsolásban lévő nyomógombokkal, meg az összevissza kijelzéssel most ne foglalkozz, meglátjuk, mire jutottál eddig, aztán utána.
pbalázs, Gyu, vicsys, zoknee, Tonsil , szabi83
Mindannyiatoknak köszönöm a segítséget és hogy arra áldoztátok az időtöket hogy a sok hülyeségemet átnézzétek. Csak az én balgaságomon múlott az egész pbalázs: ahogy írtad , a 7410-es 6-os lábán volt a bibi. Mert rosz helyre kötöttem, Az utolsó másodpercmutató 7490 14. lába helyett az 1. IC 4013-as 1. lábára... Átköve szépen elkezdett számolni... Most már csak azt kell bemérnem amit Gyu mondott hogy valóban az 1Hz-az az 1Hz... Köszönöm mégegyszer Idézet: „köszönöm a segítséget és hogy arra áldoztátok az időtöket hogy a sok hülyeségemet átnézzétek” Nekem ez felüdülés így a vizsgaidőszakban. Idézet: „hogy valóban az 1Hz-az az 1Hz” Szerintem jó a kapcs.rajz: az 1. lábat kell a 15.-re kötni, mert úgy oszt 5-öt.
Örülök hogy működik végre
Majd egy videót kérhetnénk róla, esetleg pár szép képet, bedobozolva, meg kidobozolva .Zoli
Természetesen lesz róla minden...
Most már csak az az egy csű nem akar müködni. Ráadtam külön tápfeszt nem világított. Cseréltem, nem világít az új sem, cserélem a 74141-et. nem sikerült, valszeg elrontottam a forrasztást. elég régi kéétoldalas nyák... téma hétvégére elnapolva, most tanulok egy sort. ( lehet tényleg csak egy sor lesz belőlee )
Nos. a másodpercek szépen mennek...
De utánna elhal a jel... berajzoltam mi a probléma még mindig.. Azt hittem a csű a rosz, de a panel csere után sem világít a perc 1-es. valószínű nem vesz fel semmi áramot, mert az ellenáláson 185V-ot mérek. Eközben a tápfesz 190V körül van... A rajzon berajzoltam hogy a másodperc 10-est vezérlő 7492-ről hova megy a jel. Az 50nF-os kondi előtt megvan a változás. Utánna már semmi. állandóan csak 2,2V-ot mérek ott. minek az a kis kondi bele? Meg miért kell a 10k-s ellenálláson lehúzni a földre??
Hát szerintem az az 50n kicsi oda átmenetnek. nem elég hoszu az ipulzus. szerintem köss vele parhuzamosam meg egy 100n ost s nézd meg mi történik.
Próbáld meg resetelni a percek számlálóit, ekkor a csőnek 0-t kell mutatnia, ha minden jó. Lehet, hogy ott áll a számláló, ahol a dekóder nem érti.
Ha egy az egyben a rajz szerint csináltad, akkor közvetlenül földre kötötted a reset lábat, úgyhogy egyszerűbb lesz léptetni: vagy nyomod a "minutes set" gombot, vagy kiveszed az 50nF kondit és rákötöd közvetlenül az 1Hz-et. Ha az 50nF előtt jó a változás, akkor kicsi a kondi, vagy nagy a 10k ellenállás, és túl rövid impulzus lesz a 7492 bemenetén, ahogy huba is írta. Multiméterrel nem tudod mérni a változást a kondi után, mert olyan gyors. Ez a kondi-ellenállás páros egyébként egy differenciáló tag, nézz utána, ha érdekel. Azért kell a két kondi, meg az ellenállás, hogy két helyről (másodperc 7492 és minutes set gomb) úgy mehessen jel a 7490-re, hogy egyik se nyírja ki a másikat.
Hi
Köszi A rajz szerint csinláltam, és ha jól értem az összes reset láb a földen van. A nyomógombal nem történik semmi érdemleges. Betetem egy 100nF-osat párhuzamosan, semmi eredmény. Öszekötöttem kondi nélkül, semmi eredmény, Megpróbálom az ellenálást kicserélni, és közvetlen az 1hz-et rákötni.... Jah hogy diferenciáló tag... Csak nem ismerem fel, hiába tanultam most ilyet fél évig... Irányítástechnika: PD-tag, PI-tag, PID-tag, egytárolós arányos tag stb... a végén kezdtem megőrülni hogy tanuljuk tanuljuk de semi értelme...
A perc számláló tök ugyanolyan, min a másodperceké, ez, gondolom, megvan.
Közvetlenül kell impulzusokat adnod a bemenetre, ilyenkor nem kell oda ellenállás, de ha ottvan, az nem baj. És ne legyen semmivel összekötve a percek 7490 bemenete, csak az impulzus forrással. Ellenőrizd a tápot is az IC-ken.
Hi
jah, megvan. ellenálás, kondi nélkül adtam neki az 1Hz-et. a 7490 kimenetein szépen lehet mérni a kódot. De a 74141-es nem dekódolja. Az utánna következő 7492-es viszont veszi a jelet, és szépen ugy változnak a számok mint a másodperc 10-esei. utánna már mind a kettő csőben csak valami derengés van, a jó perc 10-es csöben is. Na és hogy most visszajöttem megírni ezt az üzit, lerántottam a földre és eltört az egyik cső.
Az egész számlánccal az a bajom, hogy a reset nincs kivezetve, így nincs egy kezdeti alapállapot. Szerintem ez a te bajod is. Ugyanis induláskor nem tudni, hogy éppen hol áll.
Amikor csináltad, elfelejtettem mondani, hogy egy reset azért kellene. A 7490 kimenetein az a kód van, aminek lenni kell, tehát 0 és 9 között? Csak mert a többi kódot nem biztos, hogy érti a 74141. Foglalatban vannak az IC-k? Ha igen, akkor 7490 és 7492 kivesz és direktben adni a kódot a 74141-nek a "derengés" kiderítése miatt. Már nem emlékszem, hogy mitől szokott ez lenni. Ha eltört a cső, legalább alaposan meg tudod nézni, hogy milyen belül
Hi
A 7490 kimenetén mérésem szerint az a kód van... De ezt még átnézem az adatlapja szerint... Jah, foglalatban vannak az Ic-k. Megróbálom direktben. ekkor elég lenne ha 5V-ot és nullát adnék neki?? Vagy a nulla helyett inkább, 0,6v-ot? Mert azt hirtelen nem tudom hogyan.. Jah hát meg is néztem csak ez pont az egyik szupi másodpercszámláló volt... Nah lehet hagyom a francba az egészet, és csinálok egy uj vezérlőt az egészenek. úgy ahogy a másik kapcsi van. 4017-ekel végig. Meg MPS-A 42-vel.... Amugy a csövek jók. a lábakrol lekötve a főld felé világít..
A 74141 bemeneteire közvetlenül mehet a 0 és 5V, de egy bemenetet se hagyj lógni a levegőben!
Szerintem ne csinálj másik vezérlőt, mert a saját hibáidból tanulsz a legtöbbet, és a végén többre fogod értékelni. Bár, ahogy emlékszem, én sok komplett óra paneljét törtem össze kalapáccsal, mert nem tudtam megcsinálni. Na az igazi örömöt okozott
Miután eltört véletlen a csö, azután féleraktam parkolópályára, és összeszedem a projektjeimet... meg rendbeszedem az alkatrészeimet.
És vizsgaídőszak is van... És nem tudok rászánni kicsit hosszab időt. De lehet maeste kicserélem a csövet... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, csak mennyire 1Hz az 1Hz?
Kevés neki az áram. De ha be van kötve akkor a leden a fesz 1,8V és 2,5V között mozog. És ez a 7410-es adatlapja szerint állandóan a HIGH -ban van... Simán kivéve a ledet nem megy a kapcsi... Egy nyomogómbal (vele sorosan egy 1k-s ellenálás és párhuzamosan egy 10nF, a pergésmentesítés miatt) kapcsolgatva az óra 1-es változik, de nem normálisan, 1, 8,0 5, Szal össze visza. És ugysem indul meg a másodperc számlálása...
)