Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   234 / 732
(#) V L válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

No megnéztem a WinISD-vel , hogy 40l-es doboz mit csinál, a kiemelés 2dB, ez még kellemes, 10cm-es csőből 14cm hosszu ad 53Hz-t.
Igy néz ki:

Beta 10A.JPG

(#) highand válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Válaszolok, bár a megszólítás nyilván nem nekem szólt.

Fáziskorrektort vagy aktívat tudsz készíteni, vagy passzívat transzformátorral, másképpen nem lehetséges olyan tagot készíteni, ami csak a fázismenetbe avatkozik bele, a frekvencia menetbe nem.

A kérdésednek volt egy olyan része, ha jól értelmeztem, hogy egyáltalán érdemes-e fáziskorrektort készíteni.

Érdemes, de a kapott hangot csak a studió technikában szeretik, ahol nem okoz problémát az, hogy túlságosan preciz a hang.

Az otthoni használat esetén a lemezeid felét, soha többé nem fogod hallgatni.
(#) Bassmester válasza V L hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha modellezed, akkor ennél a hsz-nál (elvileg) nagyobb kiemelést is meg lehet engedni 80-100 Hz körül, mert a gyárilag megadott frekimenet szerint 100 alatt már rendesen esik. Ezért talán 30-35 literben is jó lesz, 60-65 Hz körüli hangolással. Ha meg lesz a hsz, akkor természetesen megmérem a T-S -ét és a frekimenetét is egy zárt dobozban és az alapján fogom megtervezni a ládát. A mechanikai terhelhetőség is roppant fontos, mivel egy TDA 7294 híddal szándékozom hajtani, +/-35V-ról. (>150W-RMS)
A középsugárzó, az kényes kérdés... pontosan milyen tipusú ládába kéne? Ha gyári cuccról van szó, akkor érdemes olyat rendelni, amilyen eredetileg is volt benne, vagy mégjobb ha javíttatod.
(#) V L válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia zoka
A mély ( 200Hz) alatti hangok alig-alig játszanak szerepet a térhatású hang reprodukcióban-ezért lehet egy szubbot használni-, így minél meredekebb a szubb szűrőd, annál kisebb tartományban fog együtt szólni és így a térhatás is jobb marad, mert a fázishibákat a hangosabb másik hangszórók már elnyomják. Amit felhoztál az igazán probléma és jól, szinte megoldhatatlan- a háromutas középsugárzók- esetén a klasszikus 1000HZ/ 5000Hz hangváltásnál.
Ezért keresek én egy 300-6000 Hz-ig optimális középsugárzót, hogy módosítsam a hangdobozaimat.
(#) zoka válasza highand hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

A megszólítás mindenkihez szólt, aki nálam jobban ért hozzá
És mennyire bonyolult egy ilyen fáziskorrektor ? Ezt nem igazán értem, hogy lehet túl precíz a hang ? Hát annál nem lehet precízebb, mintha egyáltalán nem használnék alul áteresztő szűrőt (azzal a "kis" problémával, hogy a középhangok is megszólalnának)...

Természetesen házi készítésű 80l -es doboz amiben már szinte semmi nem az eredeti . Jelenleg 25cm-es mély, olcsó ribbon magas és egy 50mm-es dóm közép van kb. már tíz féle variáció volt próbálva-a hangváltók szükség szerint módosítgatva-, de még mindig nem az igazi. Az amplitúdó menetet azt elfogadhatóra be lehet játszani, de a térhatás az egy szélessávúhoz, vagy a kétutashoz viszonyítva őszintén szólva nem az igazi.
ÜDV: V L
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

60 liter környéki zárt, kb. semmi más nem jó neki. A paraméterek pedig biztos hogy a SF-re nem igazak. Annak 1,5 körüli teljes jóságai vannak.

Üdv szergey
(#) zoka válasza V L hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Üdv!
2 dolog, az egyik:
Nálam jelenleg 2.1 rendszer van. Valamennyi mély szól azért a frontokból is. Igazság szerint az már eleve egy probléma, hogy a front hangfalak, illetve a subláda (helyhiány miatt) nem ugyanazon a "falon" van, vagyis a sub kizárólag a bal fülemet bombázza. Igaz, a mély hangoknak nincs sok térinformációja, de ebben az esetben mégis van. Ezért kellene viszonylag meredek szűrő. És ezzel nincs is gond, egy 24dB/oktáv szűrő már megfelelően meredek, figyelembe véve azt is, hogy a hangszóró felső -3dB frekije 400 Hz körül van.

A másik: én csak azon gondolkodtam, hogy mivel a frontokból is jön mély (pedig nem használok hangszínt, kiemelés külön nincs), de azok sem "játékhangszórók", így az 50-60Hz hangok még ott is megjelennek, hogy a két külön forrásból (sub és front) jövő mély nem oltja-e ki egymást bizonyos frekiknél. (ha a fázis épp úgy adódik...)

Bár abban is igazad van, hogy ha a sub szól, abból nagyságrendekkel erősebb mély jön, ami talán felemészti a frontok "bezavarását".
Na aki ebből ért valamit, annak gratula

Miért nem építesz inkább egy jó kis kétutast? Ez a háromutas szerintem sosem lesz az igazi. Milyen tipusú mélyek vannak benne?

Egy pár éve pont TDA 7294 híddal +-22V ról 4ohmos 150l-es subbal kísérleteztem és amikor öt perc után lehalkítottam, akkor hallottam valaki csenget... A három emelettel feljebb lakó szomszéd jött, már három perce nyomja a csengőt ... olyan hangos hogy a kisgyerek nem tud aludni. Szóval te is brutális hangerőre számíthatsz.

A 25cm-es mélyek kb. tíz éves somogyi kevlár (SBX)aminek mindene más mint a maiak, ezen a kosár nem rezonál, a motor is azt tudja amit kell, a membrán is más, csak az induktivitása kicsit több mint szeretném, de 1000Hz-ig jó. Van két utasom is, másik háromutas is, csak szeretném ezt az első nagy ládám is tökéletesíteni- akár érzelmi okból is.

He-he
Igen, ismerem a TDA-t, van belőle néhány. Nem is a brutális hangerő miatt kell a híd, hanem a tartalékok miatt.
Ezt a hsz-t, egy 35l-es reflexben, elvileg simán lehet tolni 100-150W-tal, persze csak ha nem torzít nagyon a végfok.

Hááát... Te tudod.
Én inkább félretenném, és csinálnék helyette valami JÓÓÓT
(#) highand válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Az akusztika tudományában két nehéz dolog van csak.

1. A mikrofon és a hangosítás összegerjedésének kivédése.

2. A fáziskorrektorok.

Az elmúlt 30 évben csak és kizárólag ezeken a területeken történtek lényegi előre lépések az akusztikában.
(#) zoka válasza highand hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Én úgy érzem, hogy minél többet látok, annál kevesebbet tudok, (mennyivel okosabb voltam, amíg nem tudtam a "fázis létezéséről").
Úgy döntöttem, különösebben nem is érdekel, egy ilyen kis szűrő megépítése párszáz forint, ha nem tetszik a 4-ed rendű, csinálok 3-ad rendűt, aztán kész.
A szobaakusztika meg úgyis hazavágja az elképzeléseimet a jó hangzásról. Ehhez képest ezredrendű dolog, milyen szűrőt használok
(#) stefo hozzászólása Jan 2, 2010 /

Üdv Mindenkinek
Segítséget kérnék Tőletek.. Van nálam egy Cerwin Vega V-10s mély és szeretném utánépíteni. A doboz nem okoz problémát, nekem a hangszóróval van bajom. A gyári hangszórót nem tudom beszerezni . A kérdésem az lenne ,hogy helyettesítő típust lehet-e találni az eredeti helyett? Sajnos adataim nincsenek , viszont van ugye egy gyári dobozom. Elég ez ? Mérjek? Mit, hogyan, mivel?.....
Köszönöm : Stefo
(#) hugi00 válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

[OFF]
- ezt nevezik optimista hozzaallasnak ?
(#) V L válasza zoka hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Természetesen ha két hang fázisa 180 fokos eltérésű amplitúdója egyforma akkor a két sugárzótól egyforma távolságban fogják egymást kioltani, amennyiben a torzításuk is egyforma. Ha a torzításuk külöbözik akkor csak azt hallatjuk. Méghozzá nagyon jól. Én szoktam ellenőrizni mit csinál a hangdoboz pár ha pontosan szembe fordítom őket egymástól 1cm-re és párhuzamosan kötve végigtekerem a hanggenerátort a teljesítményt fokozatosan növelve.
Fantasztikus micsoda hibára sikerült így fényt deríteni a hangváltókban, doboz rezonanciákban, hangszórómebrán parciális rezgéseket, rezonáló hátsó üreg,vagy lezáró sapka, rezonáló mágnes, kosár, surlódó vagy zizegő lengő tekercs stb.
Szóval megjelenhetnek a külömbségi jeleken a harmónikus torzításon kívül még a harmónikusok összeg és külömbségi hangjai is.
Ami csak ciripelhet vagy brummoghat a saját rezonanciáján az így előcsalható, rendkívül tanulságos.
Így lehet rálelni mi is az az egyedni hang az adott konstrukciónál amit szeretünk, vagy nem szeretünk benne.
(#) potenciameter válasza ptesza hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Biztos hogy reflex nem jo neki? Honnan lehet megállapitani hogy egy hangszórónak zárt vagy reflex láda kell?
(#) ptesza válasza highand hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Nem egészen jók az elképzeléseid a fázisról, mert önmagában nem értelmezhető, mindig csak valamihez képest. Szergey
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

T-S mérés.Leginkább a Qts ami ennél a hsz-nél 1.5 körüli. 0.3 -04 Qts körüliek valóak igazán reflex-be. Szerintem ezt autóban, kalaptartóban lehetne jól használni.
(#) kamaras hozzászólása Jan 3, 2010 /

hahó.

tényleg ennyire halott a fórum, vagy csak nem használja senki?
lenne új témám.

hahó.
készülő hangfalamról egy kép.
véleményetek?

rajz.jpg

(#) szamóca válasza kamaras hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Tényleg halott a fórum. Most nézem még a 800 főt sem éri el a jelenlegi nézettség. Kérhetnénk a nagybetűs mondatkezdés alkalmazását majdan a hozzászólásaidban?
(#) aflmor válasza kamaras hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Nem semmi project! Gratula. Ha készen lesz, fotót ide!

Homok? Mi célból?
(#) djgombi válasza aflmor hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Javít a hangzáson de hogy hogyan azt nem tudom. De több rajznál is láttam már.
(#) aflmor válasza djgombi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Javít? Hmmm... ki tudja. Én azt hittem "tőkesúly"
Az ilyen "nyúlánk" dobozoknál szokták alkalmazni, mint :"keljfeljancsi", stabilabb. Az enyémek alján tömör fakocka van.

Mindenképpen előnyös, növeli a szekrényke tehetetlenségét, csillapítja néhány még hallható frekvencián a doboz önrezgését. Fölborulni talán nem fog... A legjobb lenne persze nem párhuzamos falakkal és nem metsző élekkel határolt térbe tölteni.
Nekem egy 17×26×42-es kis doboz szól még e helyett, amiben szintén egy 165-ös mély van, sehogy sem lett jó, sokat sz_rakodtam, mire az aljába önt5tem 3-3 L homokot. Nem részletezem, mi történt, de ilyet még nem hallottam azelőtt ekkora doboztól.

( aki ezt kitalálta )

tünés.JPG

(#) tungsram válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Nem kell mert pont most olvasom....
Következő: »»   234 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem