Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Búgás az erősítőben
 
Témaindító: JOCI1982, idő: Feb 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Klaymen válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Oke! Köszönöm szépen! Én is arra gondoltam hogy később 1-1 47K feletti ellenállással helyettesítek, e biztosra akartam menni.
Mi a véleményetek az LM1036-ról? Ez már nem saját tervezésű, hanem Urbános, de sajna nem is jó. Valamit én nézhettem el? Borzalmasan zajos! Akkor is ha a bemeneteket testre kötöm. Még egy másik kapcs rajz alapján ki is iktattam az 5V-os stab ic-t, de u.a.
Mellékeltem a rajzot, ami alapján bekötöttem.
Mégegyszer köszi!

schema.jpg
    
(#) karpi válasza Klaymen hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Kozvetlenul a vegerosito ele kotod ,a vegerosito ne legyen nagyobb erzekenysegu .
A hangsziszabalyzo akkora jelet kell kapjon hogy maximalis kiemeleskor meg ne torzitson ,a vegerosito ennel a maximalis jelnel ugyancsak a teljes szinuszos kivezerlesen kell legyen .Tehat se a hangszin se a vegaerosito ne erositsen tovabb igy sajat zajuk elenyeszo es nem halatszik.
A jelerositest a kiszaju eloerosito kell adja.
Kabelezes es fold koteseket hogy kell kivitelezni rengeteg cikben megtalalhatod .
Kulonben amit emlitettel oszcilacionak tunik ,melyhang nem egetheti ki a csipogokat .A radifrekvencias oszcilacio teljessen kivezerli a vegfokot "kiuresiti| a puffer elkokat es megjelenik a 100Hz "bugas" a pulszalo egyenaram hallatszik.Plusz mindenfele intermodulatios zaj sisterges is melette.Ha kozbe mered a pufferen a feszultseget latatod hogy leesik kb 40%-al is.Erre tippelek.Mivel kiveted a lezaro ellenallast meno a bemeneti ellenallas es radifrekvenciara is erzekeny lessz a bemenet,Ott kene legyen egy RC tag radiofrekvencia szuro a bemeneten.
(#) Klaymen válasza karpi hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Rendben. Köszönöm a segítségeket!
(#) bkatus hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Nekünk egy 15 éves hifink van. Évek óta azt csinálja, hogy kikapcsolt állapotban is búgó hangot ad. Elég hangosan csinálja, így éjszakára mindig áramtalanítottuk eddig. Valaki viszont azt mondta, hogy a trafója(!) lehet rossz. Tényleg erről van szó? Hogyan lehet ezt javítani?

Köszi!
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Esetleg beáztatod lakkba, az akkor is segít, ha a lemezek, vagy a tekercsek zizegnek.
(#) karpi válasza bkatus hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Most az a kerdeses hogy a "kikapcsolas" mit kapcsol ki.

Ha a tapegyseg es a vegerosito rajta a hangszorokkal mukodesbe marad lehet szures stb. bugas is .

De lehet hogy ahogy a kolega leirta a tranfo-lemezek zizegese is bar mar regen nem halottam trafo zizegest az uj cuccokban ,altalaban le vannak lakkozva a trafok.

Ellenben sok olcsobb hazi erosito /"HiFi torony" /HomeTheatre erosito-nek a transzormatora/tapegysege allandoan be van kapcsolva ez veszelyes de igy olcsobb a gyartonak ,Az ilyen cuccot kotelezo aramtalanitani ejelere es ha elhagyjuk a lakast!
(#) bkatus válasza karpi hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Hogy mit kapcsol ki, azt nem tudom sajnos. Egyszer lemértük fogyasztásmérővel és "kikapcsolva" is 30W felett volt azért. Egy AIWA CX-80MK-ról van szó amúgy. A javaslatokat köszönöm. Valamelyik nap kipróbáljuk. Ezt a lakkozást hogyan kell érteni? Az egész trafót mindenestül bele kell mártani?
(#) zolika60 válasza bkatus hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Igen az egész trafót kell bemártani lakkba. Hagyd megszáradni és aztán mehet vissza a helyére. Úgy mindent össze ragaszt. Ha kikapcsolva 30W körül fogyaszt nem árt rá egy olyan kapcsoló, ami a hálózatról is lekapcsolja.
(#) bkatus válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Köszönöm, kipróbálom!
(#) Grindi hozzászólása Aug 25, 2011 /
 
Üdv.
Építettem egy erősítőt TDA7265 el és lm1036 al. Amikor rákapcsolom a feszültséget elkezd búgni halkan és elég idegesítő, valakinek ötlet hogy mit tegyek?
(#) Arany666 hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok!

Összepakoltam az alábbi erősítőt:

TA2022

A trafó miatt nagyon halk alap búgása van ami csak 2 cm-ről hallható üzem közben egyáltalán nem, ha a telefonom hangkimenetére kötöm! Azonban, ha házimozi erősítöm sub kimenetére kötöm azonnal erősebb zavaró alap búgása lesz! Próbálkoztam hálózat szűrővel ( 2 félével ), van rajta plusz tápszűrés 4db óriási kondi, árnyékoltak a hang kábelek, próbáltam a földelésre is rákötni semmi változás csak még több zajt szed össze! Az házimozi erősítőnek alapból nincsen földelése. Más akkuról működő hangforrás esetén sincs búgás!

Megköszönném ha tudna valaki segíteni!

Üdv: Gábor
(#) kadarist válasza Arany666 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Szia!
Ezt a jelenséget úgy hívják, hogy földhurok.
(#) danedli hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Sziasztok! 2.1 hangrendszerem pukkant egyet azóta fennhangon búg a mélynyomó kicseréltem a végfokot meg 3 ellenállást ami megbarnult ,de a hiba azóta is fenn àll.. Kondik rendben vannak.
(#) Medve válasza danedli hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Hello, mi a helyzet a tápegységével?
(#) danedli hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Sajnos nincs multiméterem szóval nemtudom hogy kezdjek neki.
(#) steelbird válasza danedli hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Multiméter nélkül elég nehéz lesz hibát keresni.
(#) danedli hozzászólása Ápr 6, 2016 /
 
Szereztem egy multimétert ,akkor miket mérjek meg?
(#) steelbird válasza danedli hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Akkor próbálj meg keríteni hozzá egy rajzot és neki kell állni méregetni a rajz alapján. Rajz nélkül is megoldható, de gyanítom, hogy nincs meg hozzá a szükséges elektronikai tudásod.
A tápfeszültségeket kell ellenőrizni, utána megnézni, hogy a végfok kimeneteken van-e egyenfeszültség, aztán sorban ellenőrizni a végfokokat.
(#) danedli hozzászólása Ápr 7, 2016 /
 
Kimértem a táp jó ,néhány ellenállásnak ránézésre semmi baja de se szakadás vizsgálatnál nem sipolt se ohmot nemmutatott rajta
(#) Vitya94 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Heló! Nekem egy Orion 5.1-es Hangfal szettem van. A képet a netről szedtem, de viszont ugyan ez van nekem is ráadáskép 2db szettben. Egy a szülőknél amit hibásan szereztem majd javítottam saját használatra és egy ami nálam van. Az utóbbi, az az ami nálam van hasonlót produkál, vagyis kikapcsolt állapotban búg és nem zörgősen vagy hasonlóan, egyszerűen csak búg. Azt tudni kell hogy a PC-re is rá van kötve 5.1 csatornában (3.5mm jack-RCA) és a TV beltéri egységére sztereó csatornában (RCA-RCA), a kettő közötti váltás távirányítóval történik. A sztori pedig az, hogy a távirányítóval kikapcsolom az erősítőt, de csak nevezzük "standby" üzemnek mivel alapjáratában alap feszültséget vesz fel és csak a bemenő jelet zárja el/kapcsolja le. Az erősítő a mély hangszóró ládájában van, viszont ez a "standby" üzemben elvileg nem kellene kapnia áramot/jelet a hangszóróknak, mégis a mély ládánál tapasztalható ez a bugás. A forrasztásokat át néztem, cseréltem kondikat is benne a mély láda kezelő áramkörén esetleges kiszáradások miatt. Amit még tudni kell róla, hogy toroid transzformátor van benne és arra is kezdek gyanakodni. A burkolat fa kivéve a láda hátulja ahol a végfokok vannak az van fémből a hűtőbordákkal egybe véve és a toroid is erre van fel függesztve.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) Inhouse válasza Vitya94 hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Húzd ki a bemeneteket és nézd meg, hogy úgy is búg-e! A különböző készülékektől jövő kábelek testjének közösítése okozhat búgást, főleg, ha még kábelTV is van a rendszerben. Ezt is megpróbálhatod kihúzni, a többi maradhat...
(#) steelbird válasza Vitya94 hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Hello.
Kösd (vagy ha csatlakozós, húzd) le a mélysugárzóban a hangszórót. Ha úgy is zúg, akkor valószínűleg a trafó zúg. Ha úgy megszűnik, akkor pedig inkább tápegység-szűretlenség lesz.
(#) Vitya94 hozzászólása Szept 30, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat, amint haza érek meg is próbálom.
(#) chipi hozzászólása Jan 10, 2019 /
 
Sziasztok,

Segítségért fordulok felétek! Van egy SP-410D -s 2.1 -s hangszóróm.
Sajnos búg ha áram alá helyezem, ha audio jelet küldök rá a mélynyomó teszi a dolgát, de a jobb-bal oldali hangszórók akkor is búgnak.

Ime a videó:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
(#) NodeMiauuu hozzászólása Jan 23, 2020 /
 
Van egy CR3-as aktív hangfalam:
Bővebben: Link

Eddig jól működött, de most az egyik hangfal elkezdett búgni.
Kicsit tesztelgettem és a hátlapján lévő oldal kapcsolónál találtam egy hibát. Elvileg ezzel lehet cserélgetni az oldalakat. Ezt soha nem használtam.
Most nagyjából úgy van, hogy játszani kell vele, hogy szóljon a hangfal, kapcsolás közben recseg, elhalkul stb... Gondolom itt lehet a hiba? Okozhat ez búgó hangot is?
Az, hogy melyik oldal búg ettől a kapcsolótól függ, ha átkapcsolom akkor a másik.

Képen rajta van melyik kapcsoló. Nem szívesen szedem szét, csak a búgás okoz gondot, egyszer, a kapcsolót, ha egyszer sikerül eltalálni akkor nem piszkálom.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2020
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem