Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   416 / 1384
(#) janocsi válasza greatman hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Így már más a helyzet. Az unipoláris motorokat talán kicsivel egyszerűbb vezérelni a négy tekercse miatt, vagyis egyszerűbb vezérlést lehet hozzá kialakítani. Ezeket lehet bipoláris üzemben is működtetni, valószínű, hogy ezért a CANON négy vezetéke is(?)
Egyszóval, valamivel jobb, ha unipoláris az a motor.

stepper.gif
    
(#) (Felhasználó 4577) válasza janocsi hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Igen, azért 4 vezeték van beforrasztva, mert bipolárisként volt vezérelve.
A bipoláris motorok picivel erősebbek, mint az unipoláris.
(#) janocsi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Hogy hová el nem kalandozunk a lézernyomat laminálásától, de úgy látszik ezzel jár a hardver hozzá alakítása a mégjobb működés feltételéhez.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Föl nem fogom mit szenvedtek ezzel!?
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Idézet:
„a mégjobb működés feltételéhez.”

Miben is lesz ez jobb?
Azt hiszem nem is írok már cikket, mert be kell lássam, inkább szétberheli mindenki a motort. Csak azt nem értem mi készteti erre az embereket?
(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Én nem fogok csak azért csinálni egy tápot. A fly-back 24V-os 0.5A-es nyomtatótápom tökéletes, a léptetőmotorom is 24V-os, az AVR tápfeszét megoldja egy 5V-os step-down konverter, de még egy 7805 is jó.
Inkább még a mechanika lesz számomra a nagyobb kihívás. Ilyen átalakításokkal még nem nagyon foglalkoztam, de majdcsak rágányolom valahogy.
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Holnap veszek, 2,8 és 2,9mmes fúrót, aztán esztergálok ilyen toldalékot(kat?)
(#) (Felhasználó 4577) válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Teszel majd fel képeket, hogy ihletet meríthessünk?
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Aztán Esztergapad nélkül drehálsz magadnak?
(#) (Felhasználó 4577) válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
El tudom vinni egy helyi esztergályoshoz, de mással is meg tudom csináltatni.
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Aha
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
"Az alkotás öröme."
Mechanikai átalakítás vonzóbb, mert azonnal látod az eredményt. És belevihetsz valamit a saját megoldásaidból. No meg mindenki azt az utat követi amit átlátni vél. Én is akartam egy pwm szabályzót a laminátorba, de mikor elkezdtem számolgatni 555-öst, győzött a lustaság, és és egy 12f-es lett belőle.

Lehet drágább, de maximálisan kiszolgál, és így is minden alkatrésszel 300 ft alatt van. (egy normális poti sincs meg ennyiből)

Lehet jobban jársz, ha a cikkben ötletadó megoldásokat sorolsz fel, és csak a végén, azoknak akiknek nem szárnyal a fantáziájuk teszed be a "kész" megoldást.
(#) gulasoft hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Na itt egy meló most lett kész, holnap még kap egy lötstoppot és mehet a megrendelőnek. Sima nátrium perszulfát-al lett maratva, kétoldalas, mellékelve a top és bottom oldal. A nyákot előtte igen igen nagyon és alaposan átdörzsöltem fémgyapottal, úgy csillogott, hogy tükörnek lehetett használni. (kell csinálni mégy egyet, de azt már majd csak ma délután, megyek bedőlök az ágyba.)
(#) llaci56 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Nem tudom, mióta készítesz nyákot, de amikor én kezdtem, ('70 -es évek,) még nem volt Wikipédia. Volt viszont vas-klorid, amivel lehetett maratni, de számtalan hátránya volt. Én akkor ismertem meg a sósavas eljárást, mert egy ismerős olyan helyen dolgozott, ahol klszítettek nyákot. (Ott ráadásul valamilyen szóró maratást alkalmaztak, de a recepten kívül semmit sem tudhattam meg, mert minden ilyesmi katonai létesítménynek számított. Mechlabor, EMG.) Nagy előrelépést jelentett az otthoni áramkör készítésnél. 1 liter sósavhoz 1,4 dl H2O2 kellett. (Ez csak azonos töménységű vegyszerekre igaz! Ha eltérő a töménység, át kell számolni!) Persze mindig csak épp annyit (cca. 1 dl) kevertem, ami elég volt egy panelhez.
A maszkolás pedig P20 -szal történt.
Ha fóliával próbálkozol, akkor ne melegen kasírozd fel! Egy nagy tál vízben - amibe pár csepp sampont teszel - a víz alatt húzd le a védőfóliát, fektesd így vizesen a bevizezett lemezre, és erős gumival (ablaktisztító gumi) húzd ki a vizet sugárirányban, kifelé. Eleinte fogni kell, hogy rántsd le a fóliát! Olyan lesz, mint a gyári. (Üvegre így kasírozzák a fényszűrő fóliákat is.)
(#) _JANI_ válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Sokat vesztenénk vele ha nem írnád le a tapasztalataidat egy cikkben a legegyszerűbb áralakításról. Így lenne egy alap amiből ki lehet indulni.
Majd ezután mindenki eldönti, hogy csak a vezérléssel trükközik, vagy a meghajtást is átalakítja...

Nekem is van bontásból egy pár léptetőmotorom.
Csak nem gondoltam hogy a rendelkezésre álló hely tényleg ennyire kevés...
Elsőnek a vezérlés ( vezérlésed ) lesz kipróbálva...
(#) gulasoft válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Én meg az egyetemen voltam kb. 1 éve. Hát látszik, hogy nem olvastál vissza!
Laminálom a fóiát 110 fokon. Mint az egyetemen! A vizes módszer valami nagyon régi megoldás lehet akár csak a hidrogénperoxidos. Ma már szerintem mindenhol laminálnak, és a hidrogénperoxidost kiszorította a nátriumperszulfát. Nem az a cél hogy 1 perc alatt kész legyen, hanem hogy a 10miles vonalak is megmaradjanak. 10mil alatt már nagyon prüszkölnek a nyákgyártók.
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szia Watt!
Egyszer csak észre kellene venned, a motorok átalakítása nem ellened és a cikked ellen irányul, hanem eleve a lehetősége diktálja. Ha nem tudnák belenyúlni, mert egy olyan motorral lenne szerelve, valószínű, hogy meg sem fordulna a fejekben. Így viszont ott a kisördög, mi lenne, ha át tudnám alakítani, "mert én nem ilyen lovat akartam….” Mi lehet ezzel a baj, ez teljességgel érthetetlennek tartom. Nem hiszem, hogy egy ilyen átalakítás művelete ennyire irritáló lenne egy hobbielektronikai fórumban.
Azt már korábban leszögeztük, ez semmivel sem hoz jobb eredményeket, mint a szakaszos mozgás, egyszerűen csak folyamatos mozgás lesz. Ráadásul, ezt igen nehéz "tökéletesen" megcsinálni.
A felhasználók legalább 96% (!) úgysem fogja átalakítani a hajtást, hanem a cikkedben közölt és ajánlott kapcsolás alapján végzi az átalakítást, azt fogja követni. (Én is ezt tenném, ha nem tudnám más módon is ugyanezt produkálni.)

(#) Realmadrid hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Hello mindenkinek.
Nemtudná valaki elküldeni a beültetési rajzot és panelrajzot a melékelt dokumentum mellé?
Szúnyogriasztóról van szó nincs kedvem megtervezni hozzá csak a kapcsolási rajzot tudtam letölteni.
2 IC van a kapcsolásban egy 4093-mas és egy 4020-as.
Előre is köszönöm.
(#) watt válasza janocsi hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A dolog rém egyszerű, én értelmetlennek tartom, és sok lúd disznót győz. Ezért én nem erőletetem a dolgot, és higgye csak minden ide tévedő, hogy a laminálás jelenleg tele van megoldatlan problémákkal, amit PIC-el, AVR-el, léptetőmotorral(azaz motorcserével) és a hozzá szükséges logikai áramkörökkel, oda vissza mozgatással lehet csak megoldani(Érdekes, hogy pont én, akinek ez a legkevesebb gondot sem jelentené, nem ezt az utat választottam, annak ellenére, hogy az első áramkör tervben PIC-volt.).
Az a tény, hogy a nyáklaminálás sokkal egyszerűbb eszközökkel is kipróbáltan működik, ne zavarjon senkit.
Jelzem, nem vagyok megsértve(miért is lennék, nem bántott senki!), csak kicsit csalódott vagyok, hogy így elferdült a téma.

További jó alkotást!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szia! Ez a topic azért lett szerintem létrehozva,hogy mindenki leírja a tapasztalatait,megoldásait,stb! A cikknek szerintem semmi köze hozzá. Te írtad,hogy ti megírjátok a cikket az alap gépről mi a legkevesebb átalakítással,idővel,pénzből megvalósítható és "lehetne több cikk is" a többi megoldásról! Szerintem mindenki maga dönti el mi a jó! Én sem vagyok normális mert megcsináltam a jól működő prototípus és most megint átalakítás alatt áll De hát ez a lényeg ezért vagyunk itt a fórumon! Ez a hobbi elektronika! Nyugodtan írjátok a cikket az nem hiszem,hogy itt bárkit is zavarna és téged sem akar senki bántani! Nekem a te kapcsolásod most is az alap csak én terveztem egy kapcsitápot bele meg a léptetőmotort beleraktam mivel ezt én sokkal erősebbnek találom! A ti ötleteiteket használtam és így készül a gépem! Te főképpen sokat segítettál a projectemben
(#) J-O-E válasza Realmadrid hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ez egy kicsit erős így!
Nincs kedved?
És a mellékelt átméretezett kép kicsi és rosz minőségű, ebből még akkor sem lehetne nyákot tervezni ha valaki akarna.
És ami a lényeg nem a megfelelő topic-ba írtál.
(#) greatman válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szia.

Az esetemben a válasz nagyon egyszerű. Nekem nem Tecsós laminálóm van, amit erre a nemes ügyre fel tudok áldozni. Én először a lehető legegyszerűbb megoldást szerettem volna kivitelezni, a gyári motort felhasználva. A folyamatos mozgás szóba sem jött. A szakaszos szerintem ugyanolyan jó lehet, a hengerek egyébként is lapulnak, stb.. Azonban mikor elkezdtem tesztelni, akkor rájöttem, hogy az én laminálómnál ez problémákat okozhat. Hol elindult a motor, hol nem, rendkívül bizonytalannak tűnt, ha pedig elindult akkor sokat fordult, stb. Ezért kényszerültem rá, hogy valami módon átalakítsam a meghajtást, hogy stabil legyen a működés és erre legkézenfekvőbb a leptetőmotor volt. Hozzáteszem nem örültem neki, hogy át kell alakítani, de ez van. Hogy miért AVR az esetemben. Egyszerű. Ez van a fiókban, míg más vezérlési megoldáshoz alkatrészeket kellen beszereznem. Azonban biztosan nem lesz benne LCD, meg toronyóra láncal. Csak épp annyi ami a működéshez kell. Szóval, szerintem írd meg a cikked, mert másnak (és nekem is ) jól jöhet még.
(#) gulasoft válasza Realmadrid hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ha nincs kedved fizess meg valakit. De ne ezt a képet küld el, mert ebből semmi nem látszik. Azért elég érdekes a hozzáállásod. Esetleg valaki puszira megveheti neked az alkatrészeket és be is ültetheti?
(#) Realmadrid hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Hello bocsi!
Megterveztem a panelt és az alkatrészeket is megvettem márt és késsz is van a szúnyogriasztó jól müködik!
Kösszi a hozzáállás miat csináltam meg
És mejik topikba kell ijenkor írni?
Ez márt remélem nem hozzállás?
Új vagyok ezen az oldalon és nem tudom.
(#) Realmadrid hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
És nem tud valaki olcsón nyákot?
Holl lehet venni?
Én ahol vetem egy 10X8 db 400 ft volt,fél ár márt jobb lenne.
Kösszönöm.
(#) PiperR hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Szevasztok
Én is beszereztem egy tecskós laminálót (3000Ft-at). Át is alakítottam, szakaszos működésűre a motorját (optotriak vezérlés, 555 astabil multival, potival kiegészítve). Remekül működik egy dolgot kivéve: a motor az ellenkező írányba forog . A motort még az elején szétszedtem, hogy megnézzem hogyan mivan benne, aztán összeraktam. A fogaskereket csak 1 féle módon lehet összepakolni, ez tuti. Az optotriakos vezérlésnél meg tökmindegy hogy hova kötöm a motort. Mi a gond
(#) watt válasza PiperR hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A fogaskerék pöckét rossz helyre tetted! Amikor belerakod, jobb oldalon kell állnia, ha feléd van a fogaskerék.
(#) Moderátor hozzászólása Realmadrid hozzászólására (») Feb 13, 2010
 
Először is:
Ha új vagy valahol, akkor előbb nézz körül, mik a szokások! Mindjárt elsőként: itt szokás a tématartás, szokás használni a keresőt, szokás nyelvtani szempontból is helyes írni, szokás nem követelőzni, stb.
Szóval előbb gondolkozz el, mit írtál, vond le a konzekvenciákat, és csak utána írj!
(#) PiperR válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A fenébe most hogy mondod tényleg . Holnap szétkapom a mocit, és átteszem a másik írányba. Köszi.
(#) emmzolee válasza Realmadrid hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szevasz

Fölül a fejlécen van egy olyan ablak, hogy " Apróhirdetés " Na ott nézz körül. Találsz nyákot is eladót, sokkal olcsóbbat mint amit írtál, és találsz 2 olyan hirdetést is, ahol vállalnak akár kapcsolási rajz alapján nyákgyártást.

(Azt mérd le, hogy melyik alkatrészed hány raszter lábtávolságú, és tuti bele is fog menni a helyére)

Hello
Következő: »»   416 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem