Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   228 / 840
(#) tibibalogh520 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Szia!
Nincs azzal az előlappal semmi probléma!
Bár Én is ezen a szinten tartanék már a tápommal...
Melyik rajzot építed? (meg tennéd, hogy erre a kérdésemre egy konkrét linkkel válaszolsz, mert a topik mérete miatt, már a szemem jojózik néha mikor valamit meg akarok találni).
(#) m.joco válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hello
Bekötöttem a labortápra feszültségmérésre egy 3,5 digites mérőmodult. A tápot saját 2x9VAC trafóról kapja (a másik szekunder az árammérő modult hajtja) + stab. IC + kondenzátorok. Ha a labortáp kimenetén kisebb fesz van - pl. 3V, - akkor a modulon az érték kb. 0,03V intervallumon belül ugrál. Nagyobb fesznél - pl. 18V - a kijelzett érték kb. 0,2V intervallumon belül ugrál. A kimenetre rákötöttem a multimat is, az fix értéket mutat mindig. Mi lehet a hiba oka? Ilyenek ezek az olcsó modulok? Vagy még-még jobban kéne szűrni a tápjukat? Esetleg tegyek pár kondit a labortáp kimenetére is ( 2.7-es labortáp)?
Üdv.
PS.: Elfelejtettem, de kipróbálom holnap 9V-os elemről táplálni, hogy akkor hogy muzsikál.
(#) pumoka válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Nekem nem annyira tetszik de sebaj!
Jobb lett volna aluminiumból de az sajna nincs itthon.
(#) SALáta válasza m.joco hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Lehet a tápod gerjed, nekem Alkotó félébe robbant szét egy kondi és mért a műszer túlcsordulástól nulláig minden feszültséget. Aztán ránéztem szkóppal mi van rajta és egy gerjedés volt az egész, megjegyzem a multiméterem jól mérte a feszültséget. 2 napig kerestem a hibát mire meglett a gond. Persze ha hallgatok a megérzésemre fél perc lett volna rádugni szkópra.
A másik gond lehet alkatrészhibán kívül hogy valamit elkötöttél. A stab ick biztosan el vannak egymástól galvanikusan szigetelve? (bár ott akkor füst lenne szerintem)
(#) SALáta válasza pumoka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Nekem még alu dobozom sem volt, de 500 forintból lehet cseppvédett előlapot készíteni, én ebben az előlap/dobozban több fantáziát látok, kb 1 krajcár lehet ekkora alu lap 2 mm es pontosan méretreszabva. valaki egy másik fórumon 1350+áfáért mondta nekem a vágást kilogrammonként, anyagárral, 0.1 pontossággal. Meg posta.
(#) Doncso válasza pumoka hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia, tudod őszinte ember vagyok, van aki ezt nem csípi, nekem az előlap nagyon nem tetszik, szeretem a fát is és az alut is, de így ebben a formában nagyon nem illenek össze. De a többi viszont igen. Tetszik az alu műszerdoboz, és az elrendezés is jól néz ki. Ha elfogadsz egy tanácsot, tervezd meg az előlapját front designerbe, nyomtasd ki, vegyél rá átlátszó öntapadós cuccot, kb 100Ft, és az egészet ragaszd fel az előlapra, sokkal jobban fog kinézni. Nézd csak, ezek is fából vannak ám : Bővebben: Link
Remélem nem veszed zokon.
Üdv. Doncso
(#) pumoka válasza Doncso hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Köszi a véleményt!
Nekem sem tetszik!
Az a bajom a Front Designerrel, hogy nem tudom, hogy előtte tervezzem meg az előlapi rajzolatot és utána ragasszam rá az új előlapra és csak utána fúrkáljam ki, vagy miután már ki van fúrkálva azt nem tudom, hogy a rajzolatban ugyan oda essenek a lyukak és a kivágások.
Nem tudom hogy mi a helyes menete azért nem merek nekifogni FrontDesignerrel. Ebben esetleg tudna valaki segíteni? Köszönöm előre is!
(#) Doncso válasza pumoka hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ez nagyon egyszerű, én azt szoktam csinálni, hogy kinyomtatom kétszer, az első csak egy demó, azt felragasztom, majd átfurkálom az előlapot, meg ilyenek, ekkor persze sérül a lap, de nem érdekes, majd ha megvannak a lukak, akkor jöhet a második, már "laminált" előlap. A lukaknál szépen szikével méretre lehet alakítani. Persze előfordulhatnak olyan alkatrészek, amiket még a lap felragasztása előtt be kell illeszteni, ezt neked kell átlátni, helyzet adja.
A mostani esetben kicsit nehezebb dolgod van, de nem megoldhatatlan. Két megoldás is van, készítesz egy új előlapot fából, és a fent leirt módon újra megmunkálod.
A másik, hogy felveszel egy null pontot a fa előlapodon, mondjuk a jobb felső sarok, és ehez képest megméred a furatok helyét, majd ez alapján szerkesztesz frontba egy előlapot. Ott mérethelyesen lehet tervezni, így oda kerülnek a makrók ahova kell, a lényeg, hogy pontosan mérd meg hol helyezkednek el a fa előlapon, és ugyanoda illeszd a programon belül. A többi már sima ügy , feliratozás, nyomtatás, ragasztás, ilyenek.
Üdv.
(#) pumoka válasza Doncso hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
Akkor az előlap méretét cm-ben adjam be a FrontDesignerbe?
(#) Doncso válasza pumoka hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Mindegy, lehet az akár mm-is, csak akkor mindenhol azt használd, a progiba is és az előlap mérésekor is.
De ez már OFF.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia.

Örülök, hogy följött ez a téma, mert nekem is meg van a Front designer program demója, és nem tudom kinyomtatni,vagy elmenteni a műveimet.
Ebben tud valaki segíteni?
Esetleg egy teljes verzió lelőhelyet tudtok? Szerintem azért nem nyomtatja az enyém.
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Csak szerintem nem itt kellene megvitatni, ez OFF. akár itt
(#) newman92 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szép előlap! Old style!
(#) pumoka válasza newman92 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
köszi!
(#) Tetye hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Üdv!
Szeretnék egy tápot építeni magamnak végfokok és sok minden más teszteléséhez.
Találtam itt sok sok rajzot de abbol csak keveset ami jó lehet nekem a határértékek miatt... Van egy trafóm ami tud 61V10A-et és 19V1A-et, ezt szeretném használni. Gondoltam hogy 100V10.000µF os pufer elkot rakok bele mert majdnem 90V DC lessz belőle.
Nah ez is baj hogy ekkora feszre nem találtam rajzot, meg ugye a 10A. Úgy szeretném megcsinálni hogy feszültséget és áramot is tudjak rajta szabályozni.
És persze szimetrikusra kellene megcsinálnom.
Erre tudna valaki valami okos tippet, rajzot adni?
Az sem baj ha pl. AVR-el van mert abban otthon vagyok.
Ami van még most itthon az a 2n3442 ezzel esetleg?
Köszi!
(#) Alkotó válasza Tetye hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Jó magasra tetted a lécet. Nem hiszem, hogy erősítők kipróbálásához szükség lenne ilyen határadatokra.
Az én teljesen egyedi véleményem szerint, a lehető legrosszabb megközelítés a trafó alapján választani kapcsolást, és még rosszabb újat tervezni a trafóhoz.
Szimmetrikus táphoz, vagy két trafó kell, vagy két külön tekercsrendszer.
Annyi hőt jelentene sima áteresztőtranyós megoldással amit kérsz, ami már kezelhetetlen. Így e miatt kapcsolóüzemű táp kellene, viszont annak "jósága" nem biztos, hogy alkalmas erősítők, vagy más egyéb hangtechnikai elemek hiteles kipróbálására.
(#) Tetye válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Hát amire szükségem lenne az +-80V és +-12V közé esik.10A-el szerintem sosem fogom terhelni de enyit tud a cucc, én arra gondoltam hogy pl egy AVR pwmel hajtaná a tranyókat, és figyelné a söntökön eső feszültséget mint áram mérő, és mérné a kimeneti fesz.
Csak nem tudom mennyire járható ez az út.
(#) GyurikaBx hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy tápegységet, amit 11-15Voltig lehessen szabályozni és 30Ampert kéne, hogy tudjon.
Ja és a lényeg az, hogy pnp-s tranyóval kéne megoldani, volt itthon egy kis leltár és találtam vagy 30-40Db BD250-et. Találtam egy rajzot ami 10Ampert tud, ránézne valaki, hogy ezt a rajzot átlehet-e alakítni és ha igen akkor min kéne alakítani?

Üdv:Gyurika
(#) SALáta válasza Tetye hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Bondsd szét, felét tekerd le és van is egy kettőstáphoz alkalmas trafód. A kevesebb (bonyolítás) itt több. Ha már kapcsolgatsz akkor tuti valamennyi brumm lesz benne.
Még az elektoros-rádiótechnikás-Alkotó által helyrepofozott tkéletesített (és szép) táp is nagyon rosszul értelmezve a hűtést és a paramétereit hővédelem nélkül nem tanácsos járatni és ez pont a fele a te trafódnak.
(#) Tetye válasza SALáta hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ha a felét letekerem hogy lessz +-80V ?- De mind 1 mert nem is akarok hozzá nyúlni a rafóhoz, viszont igy is teljesen jó szimetrikus tápnak, azt csak azért irtam oda hogy negatív feszültséget is kell stabilizálni nem csak + -t.
(#) SALáta válasza Tetye hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Lesz abból, felét letekered elvágod kivezeted majd az a fele ami egy gurigára tekertél visszatekered és mindjárt lesz stabil 2x 45 V od, ha földfüggetleníted akkor +-45 V od, Mi a fenének +- 80 V talán szervó motorral játszol (ahhoz kevés a 10 A bár a 160V elég lenne)? Mert erősítőnek nem igen kell főleg élesztéshez. Úgy veszem ki csak egy szekundered van, így jött az áttekerés. Elég az egyik ágat stabilizálni, tehát ugyan az a kapcsolás 2x két külön szekunderről. Alkotó, Atilla86 tápja (neki van pár, a fetesre gondoltam) közül választhatsz szerintem. A lényeg a teljes galvanikus elválasztás és persze csak a középső nulla (az egyik táp pozitív ága, a másik negatív ága) ezt sem kell összekötni a földdel. Gyáriakban is így an természetesen, és talán e két kapcsolásnál igénytelenebbek is.
(#) pumoka hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Na újra csináltam az előlapot. Így már jobban tetszik.
(#) pumoka hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Még nincs kész!
Majd amikor be kötök mindent akkor teszek fel képet.
(#) pumoka hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Még hiányzik egy nyomógomb
(#) pumoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Köszi!
(#) Alkotó hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Többek felvetésére/kérésére, Pioneer 2.7.es verziójú tápegység tervéhez, gyakorlatilag készen vagyok egy újabb "Alkotós" paneltervvel. Ezt 2.7.1 verziószámmal fogom jelölni.
Annyiban más mint a korábbi tervem, illetve annak Pioneeros változata, hogy
1. ebben TO3-as tokozású (pl.2N3055) tranyók vannak
2. saját öteltből, de a szerzővel egyeztetve került bele egy DC-OFF kapcsoló
3. a potik, a led, és kivezetések mind úgy helyezkednek el, hogy nincs szükség drótozásra, vagy ha mégis, akkor egészen minimális mértékűre.
4. kialakítottam a mérőrészhez való csatlakozást is, egy 3 eres szalagkábel megoldja az összeköttetést. Ha valaki az én elgondolásom szerinti panelmérő műszert használja, akkor minden külön beállítgatás nélkül (persze azért a megadott osztótagokat be kell ültetni a mérőpanelba), egyből hiteles kijelzést fog kapni mind áram, mind feszültséget illetően
5. szintén a szerzővel egyeztetve, a kapcsolás CSAK a bemeneti AC feszültség növelésével, és néhány ellenállás cseréjével alkalmas 50V-ra, illetve kellő hűtés mellett 5A-re is.

Néhány finomítás még hátra van, aztán közzé fogom tenni.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szia

Húú az nagyon jó lesz! Alig várom.

Pont most keresgéltem, hogy miből lehetne építeni egy ilyesfajta tápot, és találtam 18db 3055-öt is

Lesz cikk is?
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Ennek nagyon örülök! Én épp a 2.7et tesztelgetem. Várjuk a fejlesztésed! Köszi! Üdv!
(#) Alkotó hozzászólása Márc 2, 2010 / 1
 
Itt van amit ígértem. Egy másik kiviteli elképzelés Pioneer 2.7-es labortápjához.
Még nem próbáltam ki, ez egyenlőre csak terv, tehát lehet benne hiba!
A kapcsolást is átrajzoltam, de otthon hagytam, ezt délután fogom pótolni.
A térbeli képeken kétféle potit is használok, bármelyikhez jó a panel, illetve a diódahíd hűtésére is mutatok egy lehetőséget, de úgy vélem nem lesz szükség rá.
(#) pumoka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szia Alkotó mester!
A térbeli rajzolatot mivel csináltad?
Következő: »»   228 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem