Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   229 / 840
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Köszi a terveket.

Hogy tudom átalakítani 50V 4A-re? Ami a panelterved alján szerepel?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
A kapcsolást is elővarázsoltam.
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
A kapcsoláson van egy piros megjegyzés arról mit kell megváltoztatni. A panel már eleve a 63V-os kondik méretéhez készült.
Óvatosan az 50V/5A-el! 3db 2N3055 ahhoz csak nagyon kritikus körülmények között elég. Óriási mennyiségű melegre kell számítani ha rövidre zárjuk a kimenetet. Ez inkább maradjon elvi határ, de ettől függetlenül én is így fogom a sajátomat beállítani.
(#) Alkotó válasza pumoka hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Egy régi, "fapados" AutoCAD-el.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Igen, most, hogy föltetted az Kapcsolási rajzot, már látom én is.
Hogy reagálna a kapcsolás, ha betennék még 2db 3055-öt? Akkor nem lenne olyan kritikus a terhelése. vagy azt nem bírná a T1, vagy a T2 ?
Azt mondod, hogy te is így csinálod majd a tiédet, tehát jó lehet így is?
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Nagyon jópofa program. :yes:
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Mikor fogod kipróbálni élesben a kapcsolást?
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Ha leapad a víz a pincében (ott a műhely).
(#) pumoka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Köszi!
Annyi kérdésem lenne hogy a 2N3055 helyett nem lenne jobb hatásfokban BUX98? Az 30A-t tud.
(#) Alkotó válasza pumoka hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Pioneert keressétek rajzmódosítás ügyben.
Szerintem egy nagyobb áramú tranyó nem jelent feltétlenül nagyobb eldisszipálható teljesítményt is. A 2N3055 is tud akár 10A körül darabonként, de itt nem is ez a kritikus pont.
(Megnéztem a BUX árát. Annyiért kb 10db 3055-öt adnak. Ezért gondolom csak viccnek szántad.)
Sőt tulajdonképpen nincs is kritikus pont. Azért került be 2N3055, Mert a TO3-as tokozás hőtani képességei talán jobbak, másodszor meg azért, mert ezt kérték tőlem többen.
Szerintem az ideális határt inkább a feszültségben célszerű emelni, mert erősítők élesztésénél ez meghatározóbb mint a terhelhetőség.
(#) baloghvl hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Kis segítséget kérnék! Megépítettem az oldalon lévő 10A-s, 4digit kijelzős labortápegységet. De sajnos nem akar beindulni. A probléma a következő: Az előszabályzóban lévő Q7 Fet nem nyit ki. Természetesen már minden alkatrészt megvizsgáltam ami ide tartozik, és a poén az hogy ezelőtt működött is míg egy más ok miatt elszállt pár alkatrész de ezeket már kicseréltem. Legelső beüzemeléskor is csinálta ezt a dolgot de aztán valahogy beindult. Elvileg Q11 vagy Q10 kinyit és emiatt az 555-ös lezárja Q7 Fet-et. Ezt hogy lehetne kimérni? Milyen feszültség értékeknél nyit ki a tranzisztor?
Vagy esetleg rossz irányba gondolkodom?
Köszi!
(#) pumoka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Köszi a választ!
Még egy kérdés!
Nem lehetne be iktatni finom szabályzáshoz potit?
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Abban a kapcsolásban amiből kiindultatok a kezdeteknél, a tranzisztorok Darlington kapcsolásban voltak kötve. Ezekben az új verziókban pedig nem alkalmazzátok ezt a Darlingtonos kapcsolást. Miért így csináltátok? Melyik a jobb?
Egy barátom megépítette az eredeti kapcsolást 1db 2N3055-el, és kíváncsiságképp rövidre zárta a kimenetet max áramerősséget beállította, 2 volton és 24 volton is próbálta, és a végtranzisztor kb 30 fokos volt 1 óra alatt. A 2.7 igen gyorsan melegszik nekem, nem merném egy órán keresztül rövidre zárva hagyni. Tudtok erre valami okosat mondani?
És még egy kérdés a 2.7.1 ben az ic nek a 11 es lábára a -5V ot miért nem 7905 össel csináltad? Üdv!
(#) Mucu válasza Mucu hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Bocs ALKOTO, Pioneer-t kellett volna kérdeznem ezzel a -5 voltal kapcsolatban, mivel te csak a 2.7 et TO3 as tokhoz alakítottad.
(#) Alkotó válasza pumoka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Dehogynem. A 10k potival sorba van jelenleg egy 5k-s timmer. Ebbe a láncba még simán befér mondjuk egy 1k-os másik poti is (viszont akkor már "drótozni" kell).
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Valóban Pioneer az illetékes.
A darlingtonos felvetést nem értem. Az a rész csak a "mennyiségben" változott.
Az eredeti rajz szerinti kapcsolásban is hővé kell alakítani a "felesleget". Csak ha ott rövidrezártad a kimenetet, akkor a visszahajló karakterisztika miatt csökken az áram (nem is lehet mérni mennyire van beállítva az áramkorlát). Ebben a kapcsolásban viszont van áramgenerátoros üzem, tehát rövidzárnál precízen fenntartja a beállított áramot. Ez azért nem mindegy, ez volt az egyik legfontosabb célja a módosításnak!
A gondolatmeneteden haladva, megkérdezhetnéd, hogy miért nem 7824-el van megoldva a +24V, miért nem TL431 csinálja a referenciát, miért nincs eleve mindenhol még egy poti a finomszabályzáshoz stb. stb.
Szerintem ebben a kapcsolásban az a lenyűgöző, hogy a "semmiből" csinál labortápot. Egyetlen trafótekercs, egyetlen IC, két poti és az áteresztők (meg egy kis "törmelék"). Ennyi. És jól működik!
(#) pumoka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Köszi!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Van nálam egy kis talajvíz helyzet, de a panelt "kifaragtam" tegnap.
Az alkatrészoldali feliratot laminálóval csináltam. Elég szép, kontúros minden felirat, csak egy kicsit elcsúszott a furatokhoz képest. Pedig igyekeztem jól illeszteni, meg is ragasztottam, de mikor a lamináló hengerek közé került, az kicsit eltolta a képet. Ha ez lesz vele a legnagyobb gondom, akkor elégedett leszek a kapcsolással is és a paneltervvel is.
(#) vicsys válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Azannya! Ez már valami! Gratula! :kalap:
(#) pumoka hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Én meg ma idáig jutottam el csak! Már várom a végét hogy kész legyen
(#) emmzolee válasza pumoka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Hát nincs nálatok az a gatyarohasztó meleg.
(#) pumoka válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 

Ja! Sajnos a műhelybe csak ennyi volt mielőtt raktam a kazánra.
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Most már kezdem megérteni ennek a működését, köszi a sok segítséget! Látom nem bírtad megvárni hogy lemenjen a talajvíz én sem bírtam volna! A paneled jó lett nagyon. Tetszik az elrendezés is, bár a tranzisztorokat én nem szívesen tenném a dobozba, ne fűtse a belső teret. Olyan "L" alakú alumíniumot lehet kapni boltokban, úgy értem ennyire szabványos dolog? Sokat használod a kapcsolásaidban. És van az a kis forrasztó szem vagy tüske amit használsz, eddig sehol nem tudtak nekem olyat adni a boltokban, még nem is hallottak ilyenről. Mi a neve, hol veszed?
(#) Alkotó válasza Mucu hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Az én segítségem csak felületes, Pioneert várd meg, övé a végső szó.
A tranzisztoroknak kimondottan a panelon van a helye. Ez a megoldás sokkal kézenfekvőbb mint behuzalozni őket. A hűtőbordát kell úgy elhelyezni, hogy képes legyen a hőt elvezetni. Az "L" idom egy sima alumínium profil, teljesen szabványos. Nekem van egy kevés 40x40x4-es, és van 30x30x4-es is, amiből több méterből gazdálkodok. A 40-es kell a TO3-hoz, a 30-as meg elég minden egyéb tokozáshoz. Ha ilyened nincs, egy darab 4-es lemezből is lehet ilyesmit hajlítani, vagy inkább hajlíttatni, de nem árt odafigyelni a hajlítási rádiuszra, mert az alumíniumot úgy ötvözik általában (Mg-vel meg Si-vel), hogy az elég törékeny lesz.
A csatlakozó egy alapelem. Nekem még régről van pár darab (mellékelt fotó), ami azért jó, mert az alsó szögletes rész miatt, szorul egy 1,5-es lyukban. Be kell ütni a panelba, ami azért remek, mert nem csak a beforrasztás tartja, hanem eleve mechanikusan is rögzítve van. Szerintem minden amatőr boltban lehet kapni ehhez hasonló "nyákcsatlakozót".

DSCF6893.JPG
    
(#) eddie válasza Mucu hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Ez lehet: Bővebben: Link
(#) minmax válasza pumoka hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A műszert bele készen vetted vagy csináltad?
(#) dkarcsi73 hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Megépitettem a 2.7.1.-es tápot és a következő hibát tapasztalom. Ha nincs benne az LM324-es a foglalatba akkor jelen van a -5V-os feszültség a 11-es láb helyén de ha beteszem az IC-t akkor leesik 0.5V -ra és a kimenbeten
a max tápfesz van.
Első inditáskor az 5.1-es zéner helyére egy ellenállást tettem tévedésből. Az IC-t cseréltem. Vajon mi mehetett még tönkre?
Csaó
(#) Mucu válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
És ha ehhez az "L" profilhoz hozzá rögzítek egy általános hűtőbordát, az elég hűtést ad a tranzisztoroknak? Ha egyből egy bordázottt alumínium hűtőre tenném nyilvánvalóan jobban vezetné el a hőt, nem? Köszi eddie, Alkotó, mostmár tudom hol keressem!
(#) Mucu válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Helló, nekem a 2.7 el volt ilyen problémám hogy a max fesz (kb.35V) volt a kimeneten. Az egyik végtranzisztor (2N3055) lett zárlatos teszt közben. Javaslom mérj rá a lábaira, ha zárlat van cseréld ki. Nekem azóta nem megy lejebb a fesz 0.2 voltnál.
(#) dkarcsi73 válasza Mucu hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia !
Nem a kimeneten esik le nálam 0.5V-ra a fesz, hanem a 11-es lábon mikor beteszem az IC-t a helyére.
Következő: »»   229 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem